![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu nu am indrazneala sa afirm ca parintele X este mai somitate decat parintele Y. Dar, ce sa fac, nu am atata minte si putere de sinteza, incat sa clasific parintii. Eu ma multumesc sa-i citesc si uneori sa-i citez, daca mi se pare ca ar putea fi de folos. Din pacate, mai si gresesc cateodata si fac risipa de margaritare. Dar tot nu inteleg: ne intrecem, care da citate din parinti mai... somitati? Cu ce anume contrazic cuvintele din predica parintelui Ioanichie (pe care ai indrazneala sa-l desconsideri, nu stiu din ce considerente!), prin ce anume vin in contradictie cuvintele parintelui Ioanichie cu cele ale parintelui Staniloae? Sau ai vrut doar sa demonstrezi ca si tu citesti? Si nu orice, ci un parinte... muuuult mai somitate decat am citit/citat eu? Cum crezi ca ar raspunde insusi parintele Staniloae la calificarile tale? Poti sa-mi spui ? Sau facem doar parada de citate si nume ? Demonstreaza ca parintele Ioanichie (care tu consideri ca nu este o somitate) a gresit, a exagerat sau a invatat altceva decat adevarul. Sau cumva parintele Staniloae recomanda undeva sa nu ascultam de parintele Ioanichie?
|
||||
|
||||
![]()
Mantuitorul a savarsit Cina cea de Taina joi, folosind paine si nu azima. Acesta este motivul pentru care noi la Liturghie folosim paine. Vineri, cand era pastile la iudei S-a jertfit. Nu am mai taiat miel, dupa obiceiul iudaic, caci El ca Miel al omenirii a murit pentru noi. Asa ne-a trecut pe noi de la cele vechi la cele noi, de la moarte la viata.
|
|
|||
|
|||
![]()
Patimile lui Hristos, Răstignirea și Învierea Sa reprezintă momentul în care se desparte Creștinismul de Iudaism, Legea Nouă de Legea Veche, momentul când începe să se clădească, pe fundația vechii tradiții iudaice, noua Tradiție creștină.
Ca orice tranziție, acest moment nu a fost lipsit de greutăți. În primul rând trebuie precizat că au existat (cel puțin) două controverse: una privind cronologia Patimilor și Învierii Mântuitorului - în jurul anului 166 în Laodiceea, iar cealaltă în jurul anului 190, privind ziua celebrării Paștilor. Bisericile Orientale, adică cele din Asia Mică, Palestina, Mesopotamia și Siria, serbau Paștile odată cu evreii la 14 nissan, indiferent în ce zi a săptămânii ar fi căzut acesta, fapt pentru care au fost numite „cvartodecimane”. Celelalte Biserici celebrau Paștile doar duminica, respectiv în prima duminică după 14 nissan, fapt susținut puternic de Papa (Patriarhul) Victor al Romei. Aceste practici au coexistat până la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, când s-a stabilit clar canonul celebrării Paștilor în întreaga creștinătate (în prima duminică după prima lună plină, de după echinocțiul de primăvară, cu condiția suplimentară să cadă după paștele iudaic). De asemenea, au existat două moduri de a interpreta evenimentele care au culminat cu Învierea lui Hristos. Primul, bazat pe Evangheliile Sinoptice, aveau următoarea succesiune: în Joia Mare – Cina cea de Taină simultan cu Paștele iudac (14 nissan), în Vinerea Mare – Răstignirea (15 nissan).și Sâmbătă/Duminică noaptea – Învierea. Cel de-al doilea, bazat pe Evanghelia după Ioan avea succesiunea: în Joia Mare – Cina cea de Taină, înaintea Paștelui iudac, de fapt o anticipare a acestuia (13 nissan), Vinerea Mare – Răstignirea (14 nissan) și Sâmbătă/Duminică noaptea – Învierea, cronologie la care s-a raliat întreaga Biserică după controversa din Laodiceea din jurul anului 166. Astfel, potrivit sinopticilor, la Cina cea de Taină s-au celebrat două Paște: la început Paștele iudaic (prefigurarea Vechi Testamentară), iar la sfârșitul serii adevăratul Paște, Paștele lui Hristos, prin care El însuși se jertfea pe Sine și se oferea ca adevăratul Miel spre mâncare Euharistică. Problema cronologiei Paștilor se rezolvă într-un singur mod: Hristos a devansat Paștele iudaic cu o zi și, în timp ce evreii junghiau mieii pascali la templu, Hristos se lăsa răstignit ca adevăratul Miel, fiind adevăratul Paște, neștiut de cei care celebrau „umbra” Legii celei Vechi. Tot astfel se explică și controversa: pâine dospită (artos) – azimă. Cina cea de Taină fiind săvârșită înaintea Paștelui iudaic, e clar că a fost folosită pâine. Săptămâna azimelor începea doar de a doua zi celei în care se mânca mielul pascal la iudei – fuga din Egipt debuta, doar, cu mâncarea mielului, azima fiind mâncarea fugarului care nu mai avea timp să dospească frământătura. Pe de altă parte Hristos și, mai apoi, Biserica Sa au folosit ca „material” euharistic pâinea dospită pentru că Euharistia însemna „mulțumirea” pentru „pâinea cea de toate zilele” – hrana obișnuită, iar nu pentru o mâncare – azima – care se folosea doar o dată pe an, timp de o săptămână! |
|
||||
|
||||
![]()
Foarte buna postare, Lucian. Multumim pentru toate explicatiile.
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Paște fericit și ție! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Deniile din saptamana patimilor | georgeval | Despre Utrenie | 32 | 25.04.2016 10:10:09 |
Saptamana Patimilor | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 71 | 04.05.2013 16:00:01 |
Sfantul Agnet din Joia Mare | costel | Impartasania (Taina Euharistiei) | 8 | 30.04.2011 11:11:05 |
Saptamana Patimilor | iosif | Din Noul Testament | 21 | 23.04.2008 12:56:11 |
Suntem in Saptamana Patimilor. | razvan_m | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 22.04.2008 16:04:57 |
|