![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajută!
Așa cum cei mai mulți dintre noi știm, Biserica noastră a împărțit păcatele și virtuțile în categorii distincte, stabilind că, în viața duhovnicească, anumite virtuți sunt mai importante decât altele (deși toate exprimă dragostea noastră pentru Dumnezeu, Cel Ce ni le-a poruncit) și, de asemenea, că nu toate păcatele au aceeași gravitate (cu toate că, potrivit Sfinților Părinți, "păcatul cel mai mare este acela care te stăpânește" și "greșelile mari din cele mici se nasc"). Fără a avea intenția să pun la îndoială aceste clasificări ale virtuților și păcatelor - căci în mod cert virtuțile teologice sunt mult mai importante decât cele morale și le includ pe acestea, tot așa cum, în cazul păcatelor, o faptă groaznică, încadrată în categoria păcatelor strigătoare la cer, are consecințe incomparabil mai grave decât greșelile pe care le facem noi, din când în când, în relația cu cei apropiați - , m-am gândit că ar fi interesant să răspundem aici la următoarea întrebare: nouă, în mod subiectiv, ce păcat ne pare a fi cel mai grav, cel mai josnic, cel mai înfricoșător? De asemenea, dintre toate virtuțile și dintre toate faptele bune ce pot fi săvârșite, care ne impresionează cel mai mult, pe care am plasa-o pe locul I într-un clasament al virtuților și faptelor creștinești? Repet: în mod incontestabil, virtuțile teologice sunt esențiale, fundamentale pentru relația noastră cu Dumnezeu și le includ pe celelalte căci "în acestea se cuprind toată Legea și Proorocii" - precum spunea Mântuitorul despre virtutea iubirii. La fel și în cazul păcatelor: o crimă este, în mod evident, un păcat mult mai înfricoșător decât fapta unui elev de a-și minți "profu' de mate" care-i cere temele. :) Acestea fiind spuse, vă propun să încercăm împreună realizarea unui clasament cu fapte bune și rele, în funcție de... de opiniile personale, de experiențele noastre de viață etc, luând tot timpul în considerare reperele clare și revelate ale moralei creștine. Ce păcat îți pare cel mai grav, cel mai urât? Ce faptă bună și ce virtute te impresionează cel mai mult la cei din jurul tău? Sincer, deși eu am deschis topicul, mărturisesc că-mi este foarte dificil să răspund acestei provocări pe care am gândit-o, pentru că fiecare faptă, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin vizibil, ne reprezintă, mărturisește despre noi și, nu în ultimul rând, ne alcătuiește, ne modelează sufletul în bine sau în rău ("ceea ce faci te face" - spunea părintele Teofil Părăian). Prin cele mai neînsemnate fapte bune din viața de zi cu zi, ne manifestăm dragostea pentru Dumnezeu și pentru semeni (virtutea supremă, căci "Dumnezeu este iubire") și sporim în ea, apropiindu-ne din ce în ce mai mult de idealul moral propus nouă de Hristos Dumnezeu: "Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este" (Mt5, 48). Hristos ne-a îndemnat să fim desăvârșiți? Înseamnă că putem, înseamnă că suntem capabili de așa ceva! Desăvârșirea/perfecțiunea, însă, este infinită și, din acest motiv, în permamență avem datoria de a spori în bine, nu pentru o ambiție personală (aceea de a fi desăvârșiți pentru a ne dovedi nouă înșine că putem), ci numai și numai de dragul lui Hristos, Mântuitorul și Dumnezeul nostru, Cel Care ne-a poruncit aceasta. Ce păcat îmi pare cel mai grav? Trădarea. Trădarea, în toate formele (trădarea directă a lui Dumnezeu prin apostazie, dar și trădarea semenilor, prin care tot Dumnezeu este Cel renegat și necinstit). Mă înfricoșează acest păcat! Mai mult decât oricare altul! Păcatul lui Iuda îmi pare mult mai cumplit decât cel al fariseilor, care i-au cerut lui Pilat uciderea lui Dumnezeu. De ce? Simplu: pentru că fariseii, în orbirea necredinței și fanatismului lor, fuseseră de la început adversari declarați ai Adevărului și crima lor a constat mai degrabă în faptul că au ucis o Persoană despre Care știau că n-are nicio vină, doar pentru "vina" de a exprima o învățătură diferită de a lor. Fariseii au păcătuit și pentru că, știind atât de amănunțit profețiile mesianice rostite de secole, nu au înțeles că Cel Care le stătea în față este Însuși Dătătorul și Împlinitorul acelor profeții, Însuși Cel vestit și mult așteptat. Ei de la început au refuzat să creadă în Hristos și, fanatici fiind, au mers până la crimă în ura lor, dar acest păcat rămâne, în opinia mea, mai puțin grav decât păcatul celui care, apostol fiind, și-a trădat Învățătorul, L-a dat în mâinile adversarilor pe Însuși Acela Care-i vestise că Se va sacrifica pentru el. Așa cum atât de profund scria părintele Nicolae Steinhardt, Iuda ar fi trebuit să respingă ispita de a-L trăda pe Hristos, indiferent de subtilitatea acelei tentații, chiar dacă scopul trădării ar fi fost mult mai complicat decât obținerea unei sume de bani (30 arginți). Chiar dacă Iuda ar fi fost condus la trădare de aparența slujirii unei cauze înalte (în sensul că, auzind despre moartea lui Mesia pentru lume, ar fi vrut să participe la actul mântuirii universale), ar fi trebuit să pună mai presus de orice dragostea pentru Învățătorul său, devotamentul total și necondiționat pe care I-l datora. Iuda (și toți urmașii săi din istorie) ar fi trebuit să nu-și amăgească în mod josnic conștiința și, potrivit exprimării lui Steinhardt, să gândească oricât de simplist, de naiv, de "îngust": "pe mine nu mă interesează să particip la mântuirea lumii; eu Prietenul și Învățătorul NU mi-L vând, orice-ar fi! Raționamentul meu este îngust? O fi, dar de el nu mă despart!" (am citat inexact, din memorie). Tragedia lui Iuda a constat în faptul că a pus o patimă (iubirea de arginți) sau poate chiar o idee aparent nobilă mai presus de fidelitatea datorată lui Hristos. De asemenea, trădarea față de semeni (faptul de a-i provoca o suferință gravă unei persoane dragi, abandonarea propriilor copii sau părinți, destăinuirea unui secret important ce ți-a fost încredințat etc. etc) este o faptă ce poate fi încadrată, în opinia părintelui Steinhardt, în categoria blasfemiilor împotriva Sfântului Duh Care sălășluiește în sufletele tuturor celor pe care-i trădăm. Părintele Nicolae Steinhardt, fiind constrâns să aleagă între "privilegiul" de a deveni informator al Securității comuniste și privarea de libertate, a preferat să meargă la închisoare (primind o condamnare de 13 ani), decât să-și trădeze prietenii; și a făcut această alegere eroică înainte chiar de a primi Sfânta Taină a Botezului. Cei care-și trădează semenii vor auzi, în Ziua Judecății, răspunsul Milostivului și DREPTULUI Judecător: "întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut". Dacă-i înșelăm și trădăm pe semeni, pe Hristos Îl renegăm, pentru că El, în dragostea Sa, Se implică total în suferința victimelor indifernței și nesincerității noastre.
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Tacerea .pacat sau virtute ? | maria55 | Generalitati | 62 | 26.03.2012 16:17:48 |
Dragostea creștină, cea mai mare virtute teologică | NECTARIE | Generalitati | 13 | 25.01.2011 18:01:59 |
Un mare pacat | Rodica50 | Generalitati | 2 | 22.11.2010 14:49:45 |
Pacat enorm de mare? | derbyc | Generalitati | 19 | 22.10.2010 20:55:12 |
cel mai mare pacat, sau cea mai mare minciuna | zuzu17 | Intamplari adevarate | 9 | 05.01.2010 12:44:56 |
|