Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.02.2025, 23:27:04
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Acolo se vorbește despre o jertfă specifică și un animal oferit că jertfă de pace.

Iar grăsimea viscerală era oferită exclusiv lui Dumnezeu,deci logic nu aveai voie sa o consumi tu.

In concluzie in acest tip de jertfă toată grăsimea aceea este exclusiv a Domnului.

Adică în Iudaism se specifică mai clar aceste reguli și ei pot consuma grăsimea din carne și unt.
Când s-au desființat jerfele de curățire, arderile de tot și cine le-a desființat cu ce putere ?

Realizezi că lumea consumă grăsime de lângă stomacul și ficatul animalului că nu face distincția ?
Vechi 26.02.2025, 23:32:29
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Când s-au desființat jerfele de curățire, arderile de tot și cine le-a desființat cu ce putere ?

Realizezi că lumea consumă grăsime de lângă stomacul și ficatul animalului că nu face distincția ?
Isaia 1:11-15 VDC
[11] „Ce-Mi trebuie Mie mulțimea jertfelor voastre?”, zice Domnul. „Sunt sătul de arderile-de-tot ale berbecilor și de grăsimea vițeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor și țapilor. [12] Când veniți să vă înfățișați înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcați curțile? [13] Nu mai aduceți daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate și adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea! [14] Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. [15] Când vă întindeți mâinile, Îmi întorc ochii de la voi și, oricât de mult v-ați ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge!

Aparent au avut motive să le oprească,mai ales după distrugerea templului...

Fiindcă a venit directiva tot de Sus:)
Vechi 26.02.2025, 23:32:44
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=47&cap=7
22. Și a grăit Domnul cu Moise și a zis:
23. "Grăiește fiilor lui Israel și le zi: Nici un fel de grăsime, nici de bou, nici de oaie, nici de țap să nu mâncați.

Niciun fel de grăsime....
Vechi 26.02.2025, 23:35:14
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
22. Și a grăit Domnul cu Moise și a zis:
23. "Grăiește fiilor lui Israel și le zi: Nici un fel de grăsime, nici de bou, nici de oaie, nici de țap să nu mâncați.

Niciun fel de grăsime....
Da Iorest,dar se referă la ăia viscerală, adică depe organe...

Cum îți imaginezi că scoteau acum grăsimea din carne?
Vechi 26.02.2025, 23:36:17
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Isaia 1:11-15 VDC
[11] „Ce-Mi trebuie Mie mulțimea jertfelor voastre?”, zice Domnul. „Sunt sătul de arderile-de-tot ale berbecilor și de grăsimea vițeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor și țapilor. [12] Când veniți să vă înfățișați înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcați curțile? [13] Nu mai aduceți daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate și adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea! [14] Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. [15] Când vă întindeți mâinile, Îmi întorc ochii de la voi și, oricât de mult v-ați ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge!

Aparent au avut motive să le oprească,mai ales după distrugerea templului...

Fiindcă a venit directiva tot de Sus:)
Se făceau jertfe și înainte de Templu și între reconstrucțiile lor, tu crezi că nu se mai fac jertfe în mozaism ?

37. Aceasta este rânduiala arderii de tot, a darului de pâine, a jertfei pentru păcat, a jertfei pentru vină, a jertfei afierosirii și a jertfei de mântuire,
38. Cum a dat-o Domnul lui Moise pe Muntele Sinai, când a poruncit fiilor lui Israel, în pustiul Sinai, să-și aducă prinoasele lor Domnului.
Vechi 26.02.2025, 23:38:30
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da Iorest,dar se referă la ăia viscerală, adică depe organe...

Cum îți imaginezi că scoteau acum grăsimea din carne?
Scrie că niciun fel de grăsime, tu cum știi de unde e luată grăsimea ?
Nu vezi că majoritatea grăsimii e lângă stomac, ficat, de unde să mai iei, că tot spui de șmecheria cu grăsime viscerală.
Vechi 26.02.2025, 23:44:05
Senior Member

Implicit

1 Samuel 15:22 VDC
[22] Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile-de-tot și jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele și păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.

Psalmul 51:16-17 VDC
[16] Dacă ai fi voit jertfe, Ți-aș fi adus, dar Ție nu-Ți plac arderile-de-tot. [17] Jertfele plăcute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu disprețuiești o inimă zdrobită și mâhnită.

Osea 6:6 VDC
[6] Căci bunătate voiesc, nu jertfe, și cunoștință de Dumnezeu mai mult decât arderi-de-tot!

Au avut destule motive și cuvânt direct al lui Dumnezeu de a opri jertfele de sânge..

Și uite că au făcut-o cel puțin de 2000 de ani.

Probabil mai există anumite jertfe,dar trebuie sa mă documentez exact...

Iorest,mergi și te ceartă cu evreii și tu dacă vrei,dar îți spun sigur că există grăsimea interzisă (chelev) , adică ăia viscerală de te tot enervez eu cu ea și grăsimea permisă (shuman) adică cea din celelalte părți ale corpului.

Păi știi dacă vrei să mănânci kosher,de unde este grăsimea și alte chestii alimentare...

Dacă nu te iei după Petru și mănânci șerpi și reptile și porcușor și ce vrei tu:)

Last edited by Seraphim7; 26.02.2025 at 23:51:05.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2025, 23:56:28
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=47&cap=11

20. Toate insectele înaripate, care umblă pe patru picioare, sunt spurcate pentru voi.
21. Dar din toate insectele înaripate, care umblă în patru picioare, să mâncați numai pe acelea care au fluierele picioarelor de dinapoi mai lungi, ca să poată sări pe pământ.
22. Din acestea să mâncați următoarele: lăcusta și soiurile ei, solamul și soiurile lui, hargolul și soiurile lui, și hagabul cu soiurile lui.
23. Orice altă insectă înaripată care are patru picioare e spurcată pentru voi și vă spurcați de ele.
24. Tot cel ce se va atinge de trupul lor necurat va fi până seara
.

Dacă te atingi de insecte ești spurcat până seara, dar culmea e că unele insecte sunt permise pt alimentație.
Vechi 26.02.2025, 23:59:38
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

29. Din dobitoacele ce mișună pe pământ, iată care sunt necurate pentru voi: cârtița, șoarecele și șopârla, cu soiurile lor;
30. Ariciul, crocodilul, salamandra, melcul și cameleonul.

Ești necurat dacă mănânci melci, conform V.T. deși există afaceri cu crescătorii de melci.
Vechi 27.02.2025, 00:01:59
Senior Member

Implicit

Păi vezi, de-aia au simplificat toate astea apostolii și tăierea împrejur și regulile alimentare că se prindeau de cap neamurile,nu mai converteau pe nimeni.:))