![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar pilda celor de pe urmã aprinde curajul celor dintâi. Voturile monahale au obligativitate de constiintã. De Dumnezeu ascultãm neconditionat toatã viata si fãrã abatere. Dacã însã povãtuitorii nostrii dupã Dumnezeu, staretii si duhovnicii, devin eretici si ca atare se încarcã din partea Bisericii cu pedeapsa afurisirii sau caterisirii, atunci suntem dezlegati de ascultarea lor pentru cã ei au strâmbat dreapta credintã si prin constiinta lor nu se mai exprimã voia lui Dumnezeu. Dar ascultarea de Bisericã nu înceteazã. Obligativitatea voturilor monahale poate înceta numai în cazul extrem de rar când se întâmplã din motive chimice a personalitãtii omenesti, deci si a constiintei în cazul deplinãtãtii de constiintã, însã fãgãduintele rãmân obligatorii iar lepãdarea lor pãcat. Încetarea voturilor e încetarea cãlugãriei. Mãnãstirile cu viatã de sine au slãbit votul ascultãrii si al sãrãciei si din pricina aceasta sunt o formã decadentã de monahism.
|
|
|||
|
|||
![]()
Mirean,calator,iosif,pe unde sunteti tata?Aici nu mai vreti sa raspundeti si bineinteles,cum era sa uit,sa cereti dovezi?Va e frica ca puteati fi voi acolo,in locul studentelor?La cat sunteti voi de fricosi si lasi l-ati vinde pe Hristos imediat sa va salvati pielea.Uitati acolo exemplu de ortodoxie traita,cu toate riscurile,nu vrajeala voastra eretica.Auziti ce imbecilitate,sa asculti mai mult de un mitropolit decat de Sfintii Parinti.Sunt sigur ca voi ii tineti partea mitropolitului respectiv si l-ati asculta orbeste.Ecumenismul reprezinta comunismul in Biserica,asa cum globalizarea reprezinta comunismul mondial(denumit acum democratie si capitalism).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Domnule antiecumenis sunt foarte adevarate textele pe care le-ai dat, doar parintele Arsenie Boca este poate putzin prea vehement shi poate prea dur, dar cred ca shtia el de ce spune asha...
Inschimb noua nu ne este de nici un folos nici sa ne revoltam, nici sa ajutam dezbinarea in sinul bisericii, shi nici sa ne facem partashi cu antihrishtii rautatzii din vazduh care vor suicidul duhovnicesc shi razbunarea pacatelor celor ce greshesc ca ar fi indreptatzite de dumnezeu (un dumnezeu fals) shi nici sa ne bucuram de raul pe care il atrag asupra-le totzi acesti ecumenishti... ci doar sa ne rugam pentru totzi fratzii noshtrii creshtini shi sa-i plangem daca avem dragoste de biserica shi iubire de Hristos.... Dar toate textele date, frate antiecumenism mie mi se par valabile.... Iar Canonul ce este altceva decat un raspuns catre ereteici dat printr-o intrunire sinodala in Numele Domnului shi Duhul Sfant shi o reconfirmare a predaniilor sfintzilor Apostoli cu deslushirea unor adevaruri elementare in Hristos despre Dumnezeul cel Adevarat revelat prin Sfanta Treime shi Biserica Sa. |
|
|||
|
|||
![]()
shi domnule cand am scris mai sus
"... ci doar sa ne rugam pentru totzi fratzii noshtrii creshtini shi sa-i plangem daca avem dragoste de biserica shi iubire de Hristos.... " la clerul shi fratzii creshtini-ortodocsi m-am referit in primul rand dar shi la cei multzi care i-ar putea urma pe aceia... shi nu pe sfintzii parintzi asha cum ar trebui... dar prin Biserica shi nu de capul nostru... |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule, mi-am dat seama ce este cu ecumenismul asta, ca am citit ca vine la Cluj ceva conferintza, shi atunci era sa ma inhatze, am simtzit ispita pe pielea mea, poi este un entuziasm shi o slava de sine de nedescris pentru ca simtzi cum te baga in seama toata lumea buna a credintzei, Lumea, Terra, Europa... shi dintr-odata era s-o las mai moale, sa spun ca bine ca se intrunesc shi discuta shi ca e bun... vedetzi ce simplu se poate schimba foaia? Intr-o fractziune de secunda... Dar mi-am revenit ca e pofta de slava de sine in care cad fraierii ortodoxiei, cum am fost shi eu pentru cateva secunde, m-am amagit eu cumva... cu orashul nostru, cu preotzii nostrii... ca vin la noi... nu trebuie sa cedam, dar nici sa ne revoltam sau sa creem dezbinare sau auto-indreptatzire sau bucurie pentru rau in cadrul ortodoxiei... este o ispita mai complicata, nu cazi in una, cazi in alta... ??? deci e greu...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Satana cel mai cu osardie ne influenteaza sa osandim pe altii pentru neputintele lor firesti, lucru pe care Dumnezeu il opreste; nu insa si pentru credinta ratacita, care ar fi de osandit. Prin aceasta, satana se straduieste sa aseze o aureola unei false virtuti a osandirii aproapelui, fratelui nostru, iar osandirea ereticilor fanatici o prezinta ca marginire si obscurantism." (Arhimandrit Serafim Alexiev - Cea mai scurta cale catre rai; nu judeca si nu vei fi judecat) Insusi Mantuitorul ii osandeste pe eretici: "Feriti-va de prorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori (Matei 7, 15). "Pui de vipere, cum puteti sa graiti cele bune, odata ce sunteti rai?" (Matei 12, 34) "La randul lor, Sfintii Apostoli au urmat exemplul Mantuitorului Iisus Hristos. In ciuda faptului ca ei cunosteau marea valoare a dragostei, au fost foarte aspri cu calcatorii dreptatii si cu ereticii fanatici, numindu-i fiii diavolului (Fapte 13,10), caini si lucratori rai (Filip. 3, 2), oprind pe crestini sa-i primeasca in casele lor si chiar sa le dea binete (2 Ioan 1, 10-11) si imbracandu-i cu toata ascultarea: "Daca va propovaduieste cineva altceva decat ati primit, sa fie anatema" (Galateni 1, 9). " (Arhimandrit Serafim Alexiev - Cea mai scurta cale catre rai; nu judeca si nu vei fi judecat) luati aminte si chiar daca ar fi pacat... in contextul in care atatea milioane de suflete sunt in primejdie... dupa cum spunea si Sf Apostol Pavel "as fi dorit sa fiu eu insumi anatema de la Hristos pentru fratii mei" Romani, 9, 3 |
|
|||
|
|||
![]()
Preotii nostri ne fac ceea CE MERITAM!!
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu e bine nici sa judecam nici sa generalizam. Cine a gresit a gresit. Daca a vrut sa greseasca si mai rau iar daca nu a stiut ce sa faca si a ales gresit atunci va invata pe viitor. Oricum nu e frumos, parerea mea, sa faci agitatie anti ecumenica la un moment ecumenic.
Sa ma explic: Ecumenismul este doar ortodox. Ecumenismul poate fi facut doar de ortodoxi si consta in a deschide bisericile tuturor celor chemati. Nu poate nimeni sa scoata din Liturghie ecteniile pentru cei chemati. Deci biserica ortodoxa este ecumenica. Catolicii insa au furat acest cuvant si il folosesc acum. Ecumenismul lor este de fapt uniatia de acum 200 de ani. Si evident nu este bun. Pacat este ca multi ortodoxi arunca in aceste momente copilul (ecumenismul ortodox) odata cu apa din copaie (ecumenismul catolic). Confuzia este prea mare poate pentru a mai face ceva. Seamna foarte mult cu acest cuvant grec si ortodox: "Catolic". Cei slabi la inima sa nu se sminteasca! Catolic inseamna universal. Iar crezul ortodox in limba greaca are fraza Intr`una Sfanta si Catolica Biserica. Dar catolic este propriu nou si nu este de la Roma. Impotriva smintelii la noi se foloseste traducerea slavona: Sobornicesc. Cei care spun ca sunt antiecumenici ar trebui sa specifice ca sunt impotriva ecumenismului catolic nu si cel ortodox. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
evident ca toata lumea e de acord si isi doreste unirea intru adevar (ecumenismul ortodox, despre care vorbesti), dar e clar la ce fel de ecumenism se refera cineva atunci cand il critica... nici macar dexul nu-i mai da alt inteles decat acesta http://dexonline.ro/search.php?cuv=ecumenism eu il mai numesc ecumenism modern |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Preotii din diaspora | sophia | Preotul | 131 | 15.06.2010 19:16:58 |
Preotii asa ar trebui sa se poarte ?! | Astarte | Preotul | 31 | 28.02.2010 18:36:32 |
sa nu uitam sfintii nostrii | justiniann | Generalitati | 7 | 12.05.2008 18:32:14 |
|