![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Citind postarea lui Chupacabra, mi-am amintit de faptul, ca odata cu maturitatea sexuala, omul realizeaza, in mod eronat, evident, ca el e masura tuturor lucrurilor, trecand prin filtrul ratiunii sale lucruri cu care s-au ocupat generatii intregi si carora unii oameni ajunsi la perfectiunea, care ii este posibila omului, adica indumnezeire, au raspuns deja. Si fiind atat de mandru de capacitatile mele intelectuale ( am patit cu totii la fel la vremea respectiva), nu vreau sa accept decat ce poate macina mintea mea. Dar ce fac cu problemele, care depasesc capacitatea mea de gandire? Le gasesc raspunsuri pe calapodul meu, dar nu neaparat adevarate. Apoi, cu timpul, daca ne pocaim si Il vedem pe Dumnezeu ca masura a lucrurilor, incepem sa revizuim parerile gresite si sa aprofundam ceea ce am inteles bine. "Multumim" diavolului pentru increderea nemasurata pe care a sadit-o de la protoparinti incoace in om, lipsindu-i de increderea in intelepciunea lui Dumnezeu.
Acum te intreb pe tine mq , a te increde in Dumnezeu, Creatorul Cerului si al Pamantului, se numeste credulitate sau credinta? Cu alte cuvinte sa-L credem pe Creator sau sa credem celui creat? Eu m-am hotarat sa-L cred pe Creator, caci El a zis si s-a facut. Noi Il imitam fara prea mult succes, pentru ca El ne permite. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Destul de clar, nu-i asa ? Pentru ca noi nu avem cum sa intelegem aceste afirmatii complet lipsite de cea mai elementara logica, alegem sa credem, fie ce-o fi. Si sa nu-mi spuneti ca mintea umana nu e capabila sa cuprinda sensul acestor cuvinte, pentru ca in acest caz reduceti la zero cartile tuturor sfintilor parinti, care vehiculeaza notiuni ca Duh Sfant si altele mai mult sau mai putin neclare. Eu suspectez ca Duhul Sfant e materia primordiala din care a luat nastere lumea creata, materie care a fost prelucrata de Isus (creatorul propriu zis) dupa schitele si legile pe care Dumnezeu le-a inventat. (Daca nu sunteti de acord, amintiti-va ca pe undeva prin Evanghelia dupa Ioan daca nu ma insel, Isus spune ca prin El s-au facut toate). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cum adica alegi sa-l crezi pe creator in loc de creatura? In primul rand trebuie sa lamuresti dilema existentei creatorului. O data ce ai lamurit-o nu se mai pune problema credintei, nu mai trebuie sa crezi pe nimeni caci stii, cunosti. Iata cum faci tu: crezi ca exista creatorul, apoi la intrebarea mea daca exista raspunzi : sigur ca exista, doar el insusi spune ca exista. Prin aceasta tu raspunzi la intrebare bazandu-te pe supozitia initiala ca exista, si luand-o ca adevar necontestat pe care iti construiesti apoi toata teoria ulterioara. |
|
|||
|
|||
![]()
Fiindca am chiulit(rusine sa-mi fie)de la Sf.Liturghie...am sa-ti spun si eu cateva lucruri..Bine macar ca banuiesti ca exista Dumnezeu,este un pas inaintea acelora care cauta sa cunoasca toate numai prin mintea proprie si prin stiinta proprie..la credinta se ajunge prin smerenie(nu ca noi am avea-o..tanjim dupa ea)...incepe deci sa te rogi sa ti se descopere sa tanjesti dupa smerenie.,sa afli ce este ea,apoi sa constati unde te afli pe coordonata smerenie si mandrie.Domnul se descopera sufletelor smerite,Lucrarile lui Dumnezeu sunt de neinteles pt.mintea noastra,dar se descopera prin Duhul Sfant.Nu am sa-ti dau definitii exacte ca nu ma pricep(ii las pe teologi sa faca asta)am sa-ti aduc marturia unui monah (marturii din viata monahala) care trecand prin multe ispite,a petrecut toata ziua in lacrimi..si plangand se ruga cu durere:"Doamne asa cum te-ai schimbat la fata pentru ucenicii Tai,scimba-te la fata si in sufletul meu,,...linisteste inima mea cea tulburata(caci asa este inima acelora care cauta sa afle lucruri Dumezeiesti numai prin propria ratiune)..si in timp ce spunea toate astea i-a venit un miros de buna mireasma..care i-a umplut sufletul de bucurie,de lumina de DRAGOSTE pentru Dumnezeu,de intelegere a Dumnezeirii Intreite..aceasta este experienta unui calugar care iubea pe Hristos...totul se face cu rugaciune..Dumnezeu primeste rugaciunea putina dar sa vina din inima,cu toata fiinta ta cu lacrimi cere-i lui Dumnezeu sa ti se descopere..si nu vei mai bajbai pe forum cu asemenea intrebari..apoi sunt carti la libraria Sophia,cere-i vanzatorului sa te indrume in lectura..sper ca nu te-am jignit..Anca povestea intr-o zi despre un copil care intrebat fiind despre cum vede el Sf.Treime a raspuns uimindu-i pe cei din jur ca vede Sf.Treime ca faldurile unei perdele sunt trei dar de fapt nu vedem decat una..frumos raspuns nu?Iata cum este perceput Dumnezeu de catre un copil..in timp ce noi cautam explicatii svante.
Iata ce spune marele tolog.D.staniloaie despre Duhul Sfant:"omul e ca o floare..dar floarea are nevoie sa creasca de soare si de ploaie,ea trebuie sa-si puna in valoare frumusetea,rodnicia virtuala..omul e o fiinta cuvantatoare virtual,dar trebuie sa aiba cu cine vorbi ca sa puna in valoare aceasta capacitate.Si vorbirea lui cea mai serioasa e cea care o are cu Dumnezeu..de aceea sufletul rational sau cavantator al omului devine cu adevarat viu,sau se pune in lucrare prin suflarea DUHULUI in el.DE ACEEA S-A SUFLAT IN OM LUCRAREA DUHULUI IN VEDEREA OBTINERII SUFLETULUI VIU... |
|
|||
|
|||
![]()
cat despre materia din care este alcatuit la ce-ti foloseste sa stii..sufletului nu-i este de folos sa stie asta cauta sa hranesti sufletul tau nu numai mintea.
|
|
|||
|
|||
![]()
tu ai citit prea mult despre miturile cosmogonice....
|
|
|||
|
|||
![]()
mq: ma faci sa rad!
Tu ca fizician ( ! ! ! ) ar trebui sa-L recunosti pe Creator in LEGILE FIZICE. In cazul in care nu crezi ca Dumnezeu le-a creat, te rog sa-mi spui, care om e initiatorl acestor legi. Noi Il recunoastem pe Dumnezeu in creatie, neputand sa-L cunoastem direct, si ma refer aici la Dumnezeu Tatal. Vazandu-ne atat de incapabili de a ne mantui prin propria stradanie, Dumnezeu Tatal L-a trimis pe Dumnezeu Fiul printre oameni. Deci Dumnezeu Fiul ne e cunoscut, fiind o prezenta istorica. La fel si Sfantul Duh, pe Care Il poti vedea si in vremea noastra manifestandu-Se de Sfintele Sarbatori ale Pastilor, la Ierusalim. Si atunci cam cat de mandra ar trebui sa fiu ca sa nu recunosc existenta lui Dumnezeu. Dar tu, poate adancit fiind in studierea legilor fizice, nu mai vezi "padurea din cauza copacului". Stiu ca sunt unii care au interes sa nu recunoasca existenta lui Dumnezeu, dar ma intreb atunci, cui fac atunci cinstea de a-l numi stapan al universului? Poate impostorului, care e vinovat de izgonirea lui Adam din rai. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si despre modurile de cunoastere ale omului. Consider ca este o carte dificila, dar merita citita. Mie mi s-au parut destul de logice afirmatiile. Incearca sa explice ceva, deci se adreseaza ratiunii. Ce e ilogic? da-mi exemplu. Unii aleg sa creada "fie ce-o fi" si ajung sectanti. Despre ce sens vorbesti ca il cuprinde mintea umana? Oare vorbesti de Dumnezeu Cel necuprins de mintea vreunui om? Fiecare poate cuprindem un sens, vedem o particica din lucrarea lui Dumnezeu, dar nu Il poate cuprinde cineva cu mintea in intregime!! Sfantul Grigorie de Nazians a scris ceva despre: ce este Dumnezeu. Sfantul Maxim Marturisitorul a discutat aceasta: http://remember.crestinortodox.ro/module.php?module=newsannounce&catid=254&item=8018 http://www.crestinortodox.ro/Dumnezeul_crestinilor___o_Treime_de_Persoane-160-14251.html Sfantul Grigorie Palama a vorbit despre lucrarea Duhului Sfant. "Sf. Grigorie Palama nu a facut decat sa staruie in deosebirea dintre fiinta lui Dumnezeu si lucrarile necreate izvorate din ea." "Sf. Grigorie Palama vede in lucrarile lui Dumnezeu relatiile lui cu altceva, deci relatiile cu lumea creata. Natura dumnezeiasca nu este insa relatie, fiind asezata peste toate. Nu lucrarea se cunoaste din fiinta, zice Palama, ci fiinta se cunoaste din lucrare. Dar se cunoaste ca este, nu insa si ce este." Multi sfinti au scris despre Dumnezeu ca replica la ereziile unora. Poate ar fi bine sa citesti si despre erezii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca vrei neaparat sa dam un nume legilor fizice, si acest nume sa fie "Dumnezeu" , n-am nimic impotriva. Atunci Dumnezeu este o notiune abstracta care cuprinde in continutul acesteia legi nun numai fizice dar si morale, tot ceea ce este etern si absolut. Ok, in acest caz Dumenzeu este o idee, o denumire a unui set de legi, nu exista propriu zis, e ceva asemanator "Codului Muncii", o culegere de reguli, dar nu ceva real, n-am vazut niciodata Codul muncii luand autobuzul. Intradevar stiinta tinde sa admita la un anumit punct interventia unei forte inteligente, dar asta se poate datora lipsei de solutii in acel punct. In antichitate oamenii credeau ca fulgerele si tunetele sunt date de zeii suparati. Acum stim ca sunt doar electricitate. Despe Sfantul Duh la Ierualim stiu doar ca o lumanare se aprinde singura. Daca stii alteceva despre manifestarea Sfantului Duh spun-mi te rog. Cei care au un interes sau altul legat de Dumnezeu nu merita pomeniti in forumul asta. Nici cei pro, nici cei contra. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu intreba de ce trebuie sa existe, ca exista.
Parintele Dumitru Staniloae sustine ca stiinta si religia se vor intalni candva. Stiinta e de la Dumnezeu. Citeste ce a scris Sf Grigorie Palama. De unde stii ca nu exista Dumnezeu? De unde stii ca este doar o notiune abstracta? Pe ce bazezi afirmand acestea? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mircea Eliade - un credincios fara Dumnezeu? | costel | Generalitati | 23 | 10.11.2012 10:27:10 |
eu mai credincios ca vecinu | dianadi | Generalitati | 46 | 17.07.2011 00:13:20 |
Stiinta nu inseamna tehnologie asa cum religia nu inseamna credinta | I.Calin | Generalitati | 2 | 17.01.2011 20:21:42 |
Dumnezeu raspunde omului credincios | crissta | Intrebari utilizatori | 4 | 02.12.2010 19:04:42 |
Sa definim ce inseamna a fi credincios (practic) | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 17 | 20.07.2009 09:54:45 |
|