Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2008, 21:59:55
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de erzbet
Dar religia in liceu nu este obligatorie de mult. La inceputul clasei a 9a elevul impreuna cu parintele decide daca vrea sa studieze religia sau nu. In liceul meu, cei care nu au vrut sa faca religie, au facut geografie optional, si asta era inainte de Adomnitei.
In cazul liceului tau este un abuz din partea directorului si al comisie pentru curriculum.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2008, 23:36:03
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval
Citat:
Dar religia in liceu nu este obligatorie de mult. La inceputul clasei a 9a elevul impreuna cu parintele decide daca vrea sa studieze religia sau nu. In liceul meu, cei care nu au vrut sa faca religie, au facut geografie optional, si asta era inainte de Adomnitei.
In cazul liceului tau este un abuz din partea directorului si al comisie pentru curriculum.
Asa este si la ora actuala in majoritatea liceelor.(cel putin din Bucuresti). Si mi se pare normal, pentru ca nu toti elevii sunt crestini ortodocsi si asa pot avea un alt curs in locul celei de religie si toata lumea este multumita
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 00:27:51
tot_jean tot_jean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.01.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sia
Citat:
În prealabil postat de Iustin44
In Legea Invatamantului Preunivarsitar Religia a fost scoasa din Programa de Liceu.
Societate, Stirile din 19 Ian 2008
Adomnitei: «Religia este o poveste care trebuie spusa pana la 14 ani»
19.01.2008 Gardianul

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat, ieri, la Deva, ca, din punctul sau de vedere, religia este la fel ca o poveste care se spune copiilor cu vârsta de pâna în 14 ani. El a precizat ca, dupa aceasta varsta, copiii au dreptul sa aleaga daca vor sa o auda sau nu. „Religia, din punctul meu de vedere, se ocupa de educarea sufletului, a inimii, e mai mult ca o poveste, ca un mit care se spune unui copil mic, iar el, dupa o anumita vârsta, dupa 14 ani, alege ce sa faca“, a declarat ministrul educatiei. Acesta a facut referire la posibilitatea ca religia sa devina materie obligatorie în programa scolara. In replica, preotul Alexandru Hotaran, protopop la Deva, a declarat ca, prin afirmatia facuta, ministrul a sustinut cadrele didactice care nu sunt de acord cu studierea obligatorie a religiei în scoli. „Nu stiu daca domnul ministru a vrut sa numeasca religia basm, dar a vrut sa arate ca nu are asa importanta deosebita încât sa se predea la liceu. De ce trebuie sa fie religia, Cenusareasa celorlalte materii?“, a declarat protopopul.
Ce parere aveti?
Religia crestina trebuie predata in scoli ,chiar obligatoriu.
daca e obligatorie....cum s-ar mai respecta drepturile omului?in sudul tarii sunt musulmani?ii fortam sa studieze religia?poate unii nu sunt interesati de religie?
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 00:55:53
ancah
Guest

Implicit

tot_jean: Crezi ca musulmanii te-ar intreba pe tine ce religie sa-ti predea? Romania este totusi o tara crestina, nu?
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 01:02:18
ancah
Guest

Implicit

"Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat, ieri, la Deva, ca, din punctul sau de vedere, religia este la fel ca o poveste care se spune copiilor cu vârsta de pâna în 14 ani.

Daca ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei are capacitatea de intelegere a unui copil de pana in 14 ani, atunci inseamna ca nu a inteles nimic din NT. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
Problema credintei trebuie rezolvata in primul rand in familie, caci familia e cea responsabila de cei 7 ani de acasa ai copilului. Si daca vor veni vremuri, in care nu se va mai preda religia in scoli, copilul sa aiba cunostinte despre credinta din familie si de la biserica.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 13:45:07
C-tin C-tin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
tot_jean: Crezi ca musulmanii te-ar intreba pe tine ce religie sa-ti predea? Romania este totusi o tara crestina, nu?
:)
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 16:26:22
Noesis Noesis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de C-tin
Citat:
În prealabil postat de ancah
:)
Da, crestina si DEMOCRATA. Acuma stam si ne masuram in rautate cu musulmanii?
Bineinteles ca ortodoxia nu trebuie impusa la scoala. Religia, da, poate. Mi se pare normal ca fiecare copil sa studieze religia in care a fost nascut si crescut, fie ea ortodoxa, catolica, protestanta, sau musulmana sau mozaica. Asa este normal intr-un stat democratic, si asa mi se pare corect, fie ca va place, fie ca nu.

Si oricum o ora pe saptamana nu poate transforma necredinciosi in credinciosi. De ani buni nu mai e religia obligatorie in liceu. Cei care vor sa nu faca religie pur si simplu scriu o cerere. Cel putin asa era pe vremea mea, acum cativa ani.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 16:41:10
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Citat:
Asa este si la ora actuala in majoritatea liceelor.(cel putin din Bucuresti). Si mi se pare normal, pentru ca nu toti elevii sunt crestini ortodocsi si asa pot avea un alt curs in locul celei de religie si toata lumea este multumita
Scuze, insa in actualul statut, religia este o disciplina care face parte din trunchiul comun. Daca sunt elevi de alta confesiune sunt liberi sa opteze pentru confesiunea lor. Cuvantul optional are sase definitii in dex, in cazul nostru optional nu este sinonim cu facultativ,OPȚIONÁL, -Ă adj. (Liv.) Referitor la o opțiune; prin opțiune; de voie, la alegere. [Pron. -ți-o-. / cf. engl. optional], intre culte.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 17:20:49
ancah
Guest

Implicit

Nu vad unde e rautatea, Noesis.
Am fost vara trecuta in Turcia, unde se afla Capadocia, leaganul crestinismului timpuriu. Ghidul ne-a povestit ca nu intelege, cum de locuitorii Turciei (!) au putut sa creada in Sf. Nicolae, probabil, spunea el, pentru ca era turc de-al lor. Numele Domnului nici nu a fost pomenit. Bisericile sapate in munte, cu picturi murale, mai aveau ici colo sfinti pe pereti, dar ochii le erau scosi, in alte parti toata pictura era rasa de pe perete.
Tot ghidul ne-a spus ca mai sunt cca 2000-3000 de crestini in Turcia si ar trebui sa auzim de la Patriarhul ecumenic cam cum sunt tratati crestinii in acesta tara.
La asta m-am referit si nu trebuie sa vedem rautate si acolo unde nu este.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2008, 18:53:56
Noesis Noesis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.07.2007
Implicit

Ancah, nu m-ai inteles. Am spus ca ar fi o rautate daca musulmanii din tara noastra nu ar avea posibilitatea sa studieze religia lor la scoala. Nu trebuie sa facem si noi, romanii, precum au facut turcii, sau eu stiu ce alta natie, doar ca sa le aratam noi ca nu pot ei sa distruga ortodoxia chiar asa. Adica nu trebuie sa raspundem cu aceeasi moneda. Apoi este Romania o tara majoritar crestina, dar in acelasi timp, Romania este tara buna pentru toti locuitorii si cetatenii ei, fie ei crestini, musulmani, si asa mai departe. Trebuie sa se aiba in vedere aceste lucruri.

Cat despre bisericile din Capadocia. Sfintii cu ochii scosi sunt opera unor "crestini" de ai nostri. Se spune ca ochii pictati ai sfintilor ar fi folositori in nu stiu ce vraji si descantece. Daca mergi pe la unele manastiri pictate vechi din tara noastra ai sa vezi acelasi lucru. Din pacate.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Stiinta nu este in opozitie cu religia. Templier Knight Teologie si Stiinta 190 01.05.2011 15:22:02
Religia in scoala Marius22 Generalitati 28 18.05.2010 14:35:24
Ce credeti voi ca este un Preot???? ARHANGHELUL Preotul 137 30.04.2007 23:04:33
Cat credeti ca este necesar omului pentru mantuire Andrei_sunt Stiri, actualitati, anunturi 14 18.01.2007 15:34:04