Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2008, 01:26:28
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit ...continuare:

Dar de ce este definită prin număr această totalitate și nu implică mai degrabă o infinitate de forme individuale, e greu de înțeles. Poate pentru spiritul finit e necesar acest caracter definit al totalității formelor de spiritualitate, ca să le poată cuprinde fiecare pe toate. Spiritualitatea divină exprimată umanprimește un contur definit, fără a înceta să fie experiată ca infinită în adâncimea ei. Poate însă motivul principal pentru care numărul persoanelor care completează Trupul tainic al Domnului e definit, să fie acela că un număr infinit de persoane nu poate fi iubit. Iubirea infinită cere și o concentrare a ei spre persoane de număr finit. Nici dumnezeirea nu e un număr infinit de persoane. Dar ipostasurile ce se iubesc sunt ele înseși infinite. Tot așa experiază infinitul persoanele umane ce se iubesc în trupul Domnului cu iubirea unitară din El, sau din Sfânta Treime, dar nu din infinite centre divine.
Insa conturul definit al spiritualității se referă probabil nu numai la numărul limitat de persoane în care se experiază, ci și la modalitățile de experiență și exprimare a spiritualității lui Hristos de către lumea spiritelor create, fără ca să se excludă trăirea infinitului de către ele și o înaintare în Hristos cel infinit și Unul prin fiecare modalitate. Persoanele se grupează pe pământ pentru a experia modalități mai bogate ale încorporării spiritualității divine a Capului noii umanități, Hristos, în legături variate și mereu schimbate. Dar în lumea viitoare fiecare persoană, deși reprezintă o modalitate de încorporare a spiritualității infinite a lui Hristos, va avea și va înțelege în legătură cu ea pe toate celelalte într-un mod infinit mai deplin ca aici, încât fiecare va trăi întreaga spiritualitate a lui Hristos, a trupului tainic al Lui, dar în altă formă. Iar pe de altă parte, întreaga spiritualitate dumnezeiască și ome*nească concentrată în Hristos, Capul trupului omenirii îndumnezeite, se va afla actualizată prin mădularele acestui trup al Său. Nimic din comoara aflată în Hristos nu va fi nevalorificat în trupul Lui tainic, datorită nenumăratelor capacități naturale, înălțate de har, pe care le reprezintă mădularele Lui.
Sfântul Grigorie de Nyssa spune că Dumnezeu privește în viziunea Sa omenirea ca un întreg și dacă n-ar fi prevăzut căderea ei, oamenii s-ar fi născut altfel și ar fi apărut toți în existență deodată[COLOR=#0000ff][4][/COLOR]. Faptul că în urma păcatului se nasc succesiv, face ca fiecare să aștepte realizarea sa deplină până la nașterea tuturor. Oarecum nașterea deplină a fiecăruia e condiționată de nașterea tuturor la sfârșitul lumii. Chipul dumnezeiesc e comun întregii omeniri. "La început, când puterea divină a produs natura existențelor, ținta lor a fost creată în imediată corespondență cu începutul lor... în același moment cu începutul lor apare perfecțiunea lor finală. Natura umană era în număr. Ca și celelalte creaturi ea trebuia să aibă perfecțiunea sa chiar în momentul creației, imediat"[COLOR=#0000ff][5][/COLOR]. Datorită căderii, specia umană "are durerea să regăsească prin generații succesive integritatea ei numerică și ontologică, adică libertatea completă sau, mai bine zis, libertatea de jugul păcatului"[COLOR=#0000ff][6][/COLOR].
îmbinând motivele dezvoltării istoriei spre sfârșit cu motivul opririi ei când va vrea Dumnezeu, s-ar putea spune că lumea se va sfârși atunci când, pe de o parte, nu vor mai crește în ea oameni care să o completeze de sus spre a exprima vreuna din trăsăturile spiritualității lui Hristos, pe de alta, când cei ce vor apărea nu vor mai lua din ea nimic pentru a o dezvolta în cadrul ei. Se va sfârși atunci când nu va mai fi posibilă în ea o dezvoltare a spiritualității infinite concentrate în Hristos. Epuizarea istoriei în acest rol al ei nu va fi nici accidentală, nici silită de providența divină, ci se va datora unei misterioase convergențe și întâlniri a acesteia cu orânduirea divină, care nu exclude nici libertatea umană, nici lucrarea dumnezeiască. Refuzul lui Dumnezeu de a mai revela adâncimi noi prin creație va coincide cu neputința ei de a mai sesiza și dezvolta aceste adâncimi. Epuizarea puterii creatoare sau revelatoare de spiritualitate a istoriei va fi un semn că lumea de sus s-a completat.
Prin îmbinarea acestor două cauzalități în explicarea sfârșitului istoriei, se dă un răspuns afirmației eventuale că istoria, sfârșind printr-o epuizare a posibilităților ei de a mai sesiza și dezvolta în cadrul ei virtualitățile sădite în ea de Dumnezeu și concentrate, actualizate și descoperite în Hristos, e un eșec al operei lui Dumnezeu.
însuși faptul că omenirea e destinată învierii, a cărei bază a pus-o Hristos, și anume învierii în solidaritate, pe un plan de viață absolut și etern fericită, arată că Dumnezeu a pregătit pentru omenire ceva cu mult mai înalt, și istoria creației e numai o etapă de existență omenească în care să contribuie și omenirea la creșterea ei pentru această viață absolut fericită.
Apoi, istoria a dezvoltat dacă nu într-un mod uniform, măcar în mod dublu (ambiguu) virtualitățile puse în ea de Dumnezeu și reînnoite și desăvârșite în Hristos. Ea a pus în lumină ultimă, în limitele relative ce țin de ea, tema omului ca ființă supremă a creației vizibile, destinată să cunoască opera lui Dumnezeu și să se cunoască pe sine însăși în valoarea ei superioară tuturor creaturilor. Dacă nu toti folosesc această dezvoltare maximă a virtualitătilor umane, ca prin ele să vadă dincolo de ele și să se unească cu Dumnezeu cel întrupat, pentru o dezvoltare infinită dincolo de imanența finită, aceasta se datorește libertății omului, pe care Dumnezeu nu voiește să o anuleze.

lslAmigua, P.G„ 91, 1280-1281.

Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 01:28:36
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Textul este din Dogmatica de Pr.Dumitru Staniloae vol 3
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 02:04:14
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Implicit

draga mihaile,

Matale ( vorba ta ) esti precum cel care in mijlocul unui cutremur,cind cladirile incep deja sa cada,sa-l intrebe pe vecinul sau:Mata de unde ai citit ca o sa fie cutremur,esti sigur de asa ceva,ai vazut mata aprobarea ierarhului pe cartea care scrie ca o sa fie cutremur ?

Parca ai scrie de undeva din Sahara sau de la 10 000 de leghe sub mare ...chiar nu vezi ce se intimpla in jurul nostru ?...ar trebui sa ne bucuram daca sintem curati la inima,mergem Acasa,in Imparatia cerurilor...doar daca nu cumva ne judeca constiinta prea tare,si atunci bagam capul in nisip precum strutul...nici la spovedanie nu mergem,nici pe Sfinti ii ascultam.

Vad ca tot insisti cu citatul din parintele Dobzeu ( Dumnezeu sa-l miluiasca si sa-l ajute in aceste clipe ) care spune cam asa:

"Numarul 666, semnul fiarei imprimat pe frunte - inseamna acceptarea ideologiei comuniste, iar pe mana dreapta - inseamna a actiona conform acestei ideologii. Ne suprind interpretarile hazardate pe care le dau unii - acestui numar..."

Eu zic ca nu este asa aici,pentru ca ar presupune ori ca nu se va insemna nimeni,pericolul a trecut,ceea ce este contrar Scripturii care zice ca nimeni nu va cumpara si vinde daca nu se va insemna ( nu are nici o legatura cu comunismul,pot sa-ti dau si interpretarea Sfintilor aici )...ori ca se va reinstaura comunismul in intreaga lume.

Asa cum intr-un organism,piciorul nu apuca,mina nu pompeaza singele,ficatul nu alearga,etc,...asa si in Biserica,care este precum trupului cu mai multe madulare...nu toti Sfintii scriu despre vremurile din urma ( oricum sint f multi,am citeva carti desprea aceasta ),unii sint marturisitori,altii mistici,altii invatatori,altii implinitori ai tainelor,unii prooroci cumva ( cazul nostru )...etc.

Parintele Cleopa,Mina si altii ii aduc pe oameni la credinta,se roaga pentru noi,altii ii avertizeaza de pericolele care ii asteapta,altii vor marturisi in fata lor si a intregii lumi si isi vor da viata la momentul potrivit pentru a-i incuraja si pe cei mai nedecisi sa nu-si tradeze credinta pentru citiva ani dubiosi in plus pe pamint,etc....

Ps.fereste-te de ecumenism si ecumenisti( parte a new-age si globalism ),astia vad binele unde este rau si vad raul unde este bine...antihristul va fi incoronat la ierusalim de patriarh ecumenist ( ca ortodox nu pot sa-i mai spun )
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 05:58:11
ortodox4life's Avatar
ortodox4life ortodox4life is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.10.2008
Locație: undeva departe
Implicit

Citat:
Mai frate ortodox4life mata de unde stii ca a zis asa ceva parintele Paisie Aghioritul?
L-ai auzit matale personal zicand de cipul nu stiu care si de codul de bare?
Daca ai vazut o carte care se zice ca a fost scrisa de parintele Paisie ai vazut mata binecuvantarea vreunui ierarh pe acea carte?

Nu este absolut nevoie sa iti explic sau sa iti argumentez cine este Cuviousul Paisie Aghirioratul.Cred ca daca te-ai duce in Grecia si le-ai spune grecilor ce mi-ai scris mie despre Cuviosul Paisie,nu numai ca ar rade de tine dar unuii chair ar luau-o la modul personal si ti-ar trage si cateva palme pentru nerusinare!Ai auzit de Muntele Athos?Ai auzit de vietile Sfintilor de la Muntele Athos?Sunt sigur ca ai auzit,iar daca nu,atunci mai bine ai tacea,ca sa nu vorbesti spre osanda.Dar te Sfantul Necaterie de la Eghina ai auzit?Dar de Sfantul Arsenie Capadocianul ai auzit?Mari sfinti greci printre care se numara si Cuviousul Paisie.Ce a zis Hristos?Matale se pare ca ai uitat sau nu te mai intereseaza,iata ce a zis:Orice pacate vi se vor ierta mai putin HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT.Oare mataluta sti ca acesti mari traitori si Sfinti ai credintei ortodoxe erau si sunt mari puratatori de har si salase vi ale Duhului Sfant?Tu cand vorbesti de rau(hulesti)pe un Sfant de fapt vorbesti(hulesti)impotriva Duhului Sfant care S-a facut locas in acel om prin viata sfanta pe care el a trait-o.Si oare cine il uraste cel mai mult pe Dumnezeu,nu diavolul,tatal minciunii?Tu singur te dai de gol mai omule,singur iti arati adevarata fata,prin vorbele tale.Cred ca stim cu toti la ce ma refer.Sa stii ca nu am nimic cu tine,doar ca imi pare rau ca nu cunosti inca adevarul,ca nu traiesti dupa traditia si in traditia Sfintilor Parinti.Dupa cum spunea Sfantul Nicolae Velimirovici:Oamenii au transformat darul vorbirii in nisip ieftin!

Acum ia uite matale ceva interesant despre Cuviosul Paisie luat chiar de pe acest site:

Noua carte despre Parintele Paisie Aghioritul a fost publicata in Romania

[SIZE=2]"Parintele Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiti parinti care au vietuit la Sfantul Munte Athos. Faima sa a depasit cu mult hotarele Greciei. La Parintele Paisie veneau, pentru a-l vedea si pentru a-i cere sfat, oameni din cele mai diferite colturi ale lumii si toti plecau bucurosi si impacati sufleteste dupa ce-l intalneau. Parintele Paisie a fost ca un foc care a ars in tot timpul vietii pentru aproapele pentru ca, asa cum spunea, daca ar fi putut si-ar fi taiat inima in mii de bucatele ca s-o imparta lumii."[/SIZE]
[SIZE=2]Cu aceste frumoase cuvinte despre Parintele Paisie, Editura Evanghelismos ne-a atras la sfarsitul saptamanii trecute la Targul de carte "Gaudeamus" pentru a lua parte la lansarea unei noi carti despre aceast minunat parinte care a vietuit in "Gradina Maicii Domnului" si caruia multi i se roaga astazi ca unui sfant.[/SIZE]

Cum arata Cuviosul Paisie

Va recomand tutror sa citi cartile Cuviosului Paisie Aghioratul,este un om sfant si unul dintre eroii mei care m-au apropiat de Hristos,Doamne ajuta tu pe cei rataciti sa se intoarca la credinta,Amin!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 06:30:16
ortodox4life's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Nu zic ca minte si ca nu e sfânt, ci ca greseste în ce spune.

Faptul ca a sfânt nu înseamna ca e infailibil.

Nu aplica "crede si nu cerceta" fiindca Domnul a spus "Cautati si veti gasi".

Deci voi ziceti ca Papa este infalibil dar ca un sfant al Ortodoxiei nu este!Deci Papa care nu este sfant,afirmati ca este infalibil iar un Sfant ortodox care este sfant poate sa greseasca?Eu nu stiu ce sa fac mai Traditie(care de fapt nu stiu ce traditie esti sau propovaduiesti,dar clar nu este ortodoxa)dar cand citesc aberatiile tale,nu stiu daca sa plang mai intai sau sa rad!Cred ca as alege sa plang,pentru ca ceea ce afirmi cam mereu cand postezi este vrednic de plans!!!Daca as fi fost eu administratorul acestui website as fi adaugat la nikul tau,Traditie si cuvantul Inselatoare.Dupa cum spunea Sf Nicolae Velimirovici:Oameni au transformat darul vorbiri in nisip ieftin!Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 07:43:37
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ortodox4life Vezi mesajul
Deci voi ziceti ca Papa este infalibil dar ca un sfant al Ortodoxiei nu este!Deci Papa care nu este sfant,afirmati ca este infalibil iar un Sfant ortodox care este sfant poate sa greseasca?Eu nu stiu ce sa fac mai Traditie(care de fapt nu stiu ce traditie esti sau propovaduiesti,dar clar nu este ortodoxa)dar cand citesc aberatiile tale,nu stiu daca sa plang mai intai sau sa rad!Cred ca as alege sa plang,pentru ca ceea ce afirmi cam mereu cand postezi este vrednic de plans!!!Daca as fi fost eu administratorul acestui website as fi adaugat la nikul tau,Traditie si cuvantul Inselatoare.Dupa cum spunea Sf Nicolae Velimirovici:Oameni au transformat darul vorbiri in nisip ieftin!Doamne ajuta!

Cine a zis ca papa e infailibil?

Iar Sfintii nu sunt infailibili. Sunt oameni ca toti oamenii, nu niste supermeni. Sunt destule contradictii în scrierile lor.

Iar aberatii sunt acestea:

Cati oameni nu sunt deja pecetluiti acolo cu raze laser, unii pe frunte si altii pe mana. Mai tarziu, cel care nu va fi pecetluit cu nr. 666 nu va putea nici vinde, nici cumpara, sau sa ia imprumut, sa fie numit intr-un post etc.

Si acelea cu sionistii.

Uite, citeste asta:

[SIZE=2]Speculatiile referitoare la semnificatia cifrei 666 provin in special din Apus si se regasesc in subiecte de filme, carti etc., dar si de la cultele neoprotestante.[/SIZE] [SIZE=2].... Pentru Ortodoxie, cifra 666 nu are o valoare teologica.[/SIZE]

[SIZE=2]http://www.crestinortodox.ro/666_vine_din_Apus-78-6679.html
[/SIZE]
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 08:46:40
ortodox4life's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Iar Sfintii nu sunt infailibili. Sunt oameni ca toti oamenii, nu niste supermeni. Sunt destule contradictii în scrierile lor.

Uite, citeste asta:

[SIZE=2]Speculatiile referitoare la semnificatia cifrei 666 provin in special din Apus si se regasesc in subiecte de filme, carti etc., dar si de la cultele neoprotestante.[/SIZE] [SIZE=2].... Pentru Ortodoxie, cifra 666 nu are o valoare teologica.[/SIZE]

[SIZE=2]http://www.crestinortodox.ro/666_vine_din_Apus-78-6679.html
[/SIZE]
Indemnul tau cu:"Uite citeste asta" imi aduce aminte de vechi mei amici de pe atunci cand(fiind si eu ratacit)frecventam cluburile si barurile din Downtown-ul Canadei.Unul dintre indemnele noastre la bautura suna cam asa:haideti sa mai bem un pahar de otrava!!Cam asa suna si indemnul tau referitor la citirea acelui articol.Daca te uiti mai atent de unde provine articolul acela,vei constata cu stupoare ca este preluat din ziarul "Adevarul" si iata dovada:

666 vine din Apus (Adevarul) - [COLOR=royalblue]2006-06-06[/COLOR]

Apoi urmeaza acel scurt articol pe care l-ai postat tu.Deci vrei sa imi arati ca ar trebui sa cred in ce zice ziarul "Adevarul"si nu in invataturile Sfintilor Parinti care spun cu totul altceva despre ce se precizeaza in acel ziar?Pilat a intrebat pe Hristos,ce este adevarul?Hristos nu i-a raspuns pentru ca Pilat a intrebat gresit,daca intreba,cine este adevarul,Hristos ar fi raspuns,Eu sunt Adevarul,Calea si Viata!Deci daca in ziarul "Adevarul nu se gaseste precizat numele Lui Hristos si nu se scrie ca Hristos este Calea,Adevarul si Viata,atunci acel ziar numai este adevarul ci minciuna!Iata ADEVARUL:

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 08:59:56
Senior Member

Implicit

Prietene, numarul 666 e un simbol. Daca tu spui ca acest numar e malefic, trebuie sa spui si ca numarul 7 e benefic si astfel cazi în numerologie, care e o superstitie sau vrajitorie. Sau ar trebui sa spui ca leul, vitelul si vulturul sunt animale sfinte fiindca sunt simboluri ale evanghelistilor.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2008, 09:00:16
ionelaz's Avatar
ionelaz ionelaz is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ortodox4life Vezi mesajul
Apoi urmeaza acel scurt articol pe care l-ai postat tu.Deci vrei sa imi arati ca ar trebui sa cred in ce zice ziarul "Adevarul"si nu in invataturile Sfintilor Parinti care spun cu totul altceva despre ce se precizeaza in acel ziar?Pilat a intrebat pe Hristos,ce este adevarul?Hristos nu i-a raspuns pentru ca Pilat a intrebat gresit,daca intreba,cine este adevarul,Hristos ar fi raspuns,Eu sunt Adevarul,Calea si Viata!Deci daca in ziarul "Adevarul nu se gaseste precizat numele Lui Hristos si nu se scrie ca Hristos este Calea,Adevarul si Viata,atunci acel ziar numai este adevarul ci minciuna!

Wow!Ce frumos ai scris aici!Minunata icoana!Slava Lui Dumnzeu!Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh,acum si pururea si in vecii vecilor,Amin!
Vechi 17.10.2008, 09:07:47
Senior Member

Implicit

Uite, citeste si asta:

250. Cum trebuie sa intelegem semnul apocaliptic 666, de care se vorbeste in Apocalipsa, capitolul 13, versetul 18 ?

Numarul 666 este un numar alegoric, simbolic. Unele grupari sectare cred, in mod literal, ca va fi o " pecete " pusa pe fruntea sau pe mana dreapta a anumitor crestini vrednici de pedeapsa. In Biserica Ortodoxa, cel mai bine explica sensul acestui numar Sfantul Andrei, episcopul Cezareei. Astfel, primul 6 - spune acest sfant - simbolizeaza mania fara judecata; al doilea 6 simbolizeaza mintea plina de tulburare; iar al treilea 6 simbolizeaza pofta fara ratiune. Toate aceste trei patimi vor stapani pe multi crestini in veacul de pe urma, adica razbunarea, necredinta si desfranarea.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IPS Teofan un antihrist? mihailt Biserica Ortodoxa Romana 29 04.08.2014 16:25:08
Unii din cei mai mari sfinti ai timpurilor noastre -carte audio bin000 Resurse ortodoxe on-line 1 12.11.2011 16:39:14
Inaintemergatorii lui antihrist anna21 Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 39 25.12.2010 02:29:15
Cuvânt despre venirea lui Antihrist și pentru sfârșitul lumii clujeanul33 Generalitati 14 07.05.2010 23:38:20
Cel mai mare roman al tuturor timpurilor Dodi Generalitati 5 12.09.2006 19:04:14