![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Trebuie neaparat sa cititi eseul de mai jos, in care este aratat geniul teologic al lui Eminescu, strecurat subtil printre versurile frumoaselor sale poezii, dar si in articolele publicate in ziarele vremii:
http://www.noidacii.ro/Noi%20Dacii%2...a%20Fiului.pdf Sa nu se mai indoiasca nimeni ca cel mai mare roman al tuturor timpurilor a fost si a murit crestin! Ca o parere personala, Eminescu s-a savarsit din viata martir, jertfindu-si viata cu jertfa suprema pentru dragostea fata de poporul sau, sacrificat fiind de cei care erau contra ideilor sale, a iubirii de neam si tara. "Of, Doamne, Doamne!"
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce fel de credincios? Eminescu a fost si ateu,a avut si simpatii comuniste, poezia sa reflectand tot felul de influente religioase dupa dispozita sa poetica. Ex.din Epigonii "Moartea succede vietii,viata succede la moarte"-nu crede in viata vesnica "Oamenii din toate cele fac icoana si simbol; Numesc sfant,frumos si bine ce nimic nu insemneaza....."-este gandirea unui ateu ,crede in icoane? Sau din "Imparat si proletar" "Religia-o fraza de dansii inventata Ca,cu a ei putere sa va aplece-n jug, Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata, Dupa ce-amar muncita-ti mizeri viata toata, Ati mai purta osanda ca vita de la plug?" Este gandirea unui om credincios?Crede in biserica? Exemple sunt multe si aceasta ar putea fi o tema foarte ampla de discutie. Eminescu a fost un geniu iar poezia lui reflecta in forma artistica aceea cautare care exista in noi toti -cautarea adevarului absolut. |
|
|||
|
|||
![]()
[SIZE=3]"Eu nu cred nici in Iehova,[/SIZE]
[SIZE=3]Nici in Budda-SaKya-Muni,[/SIZE] [SIZE=3]Nici in viata,nici in moarte,[/SIZE] [SIZE=3]Nici in stingere ca unii.[/SIZE] [SIZE=3][/SIZE] [SIZE=3]Visuri sunt si unul si-altul.[/SIZE] [SIZE=3]Si totuna mi-este mie[/SIZE] [SIZE=3]De-oi trai in veci pe lume,[/SIZE] [SIZE=3]De-oi muri in vecinicie.[/SIZE] [SIZE=3][/SIZE] [SIZE=3]Toate aceste taine sfinte[/SIZE] [SIZE=3]-Pentru om franturi de limba[/SIZE] [SIZE=3]In zadar gandesti,caci gandul,[/SIZE] [SIZE=3]Zau nimic in lume schimba.[/SIZE] [SIZE=3][/SIZE] [SIZE=3]Si fiindca in nimica[/SIZE] [SIZE=3]Eu nu cred-o,dati-mi pace![/SIZE] [SIZE=3]Fac astfel cum mie-mi pare[/SIZE] [SIZE=3]Si faceti precum va place.[/SIZE] [SIZE=3][/SIZE] [SIZE=3]Nu ma-ncantati nici cu clasici,[/SIZE] [SIZE=3]Nici cu stil curat si antic-[/SIZE] [SIZE=3]Toate-mi sunt de o potriva,[/SIZE] [SIZE=3]Eu raman ce-am fost: romantic"([SIZE=1]de Mihai Eminescu[/SIZE])[/SIZE] |
|
|||
|
|||
![]()
Eminescu nu a fost in niciun caz un traitor al credintei crestine ortodoxe, se vede din viata lui, dar sa nu ne pripim in a judeca, doar Dumnezeu ii cunoaste inima, sufletul si trairea sa
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
||||
|
||||
![]()
nu avem dreptul sa judecam pe nimeni,Eminescu este poetul roman considerat geniu al poporului nostru pentru volumele de poezie artistica si nu religioasa,il sarbatorim la 15 ianuarie fiind o personalitate care ne-a facut cunoscuti in lume alaturi de alti mari artisti ai nostri
|
|
|||
|
|||
![]()
Dom-le Iehova reprezinta ideea unui Dumnezeu indepartat de creatie care a creat-o si nu mai are grija de ea prea mult dupa aia.
Buddha-Sakya-Muni reprezinta ideea conform careia omul e vesnic prin sine si e ca un fel de dumnezeu.Totodata si ideea conform careia lumea e vis. In religia crestin-ortodoxa se crede in Sfanta Treime. Si se crede deasemenea in purtarea de grija vesnica a lui Dumnezeu fata de creatia sa. Iar in legatura cu viata si moarte este vorba de viata impersonala si moartea impersonala. De fapt crestinul crede in Viata care este Dumnezeu si moarte care e departarea de Dumnezeu dar stim ca din moartea sufleteasca poti fi inviat. La slujba inmormantarii nu se zice "morti" ci adormiti. Este un comentariu mai clar la aceasta poezie pe un blog crestin-ortodox: http://sinaxis.wordpress.com/2008/10...e-budism-xxii/ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe forumurile crestine nu cred ca isi au locul discutii de genul cat de credincios a fost Eminescu, trebuie sa-i aratam respectul cuvenit ca oricarei mari valor si atat, nu trebuie sa ocupe prea mult spatiu pe acest forum pentru ca aici incercam sa dezbatem teme religioase si de spiritualitate crestina, cred ca pe forumurile sau blogurile de litaratura ar fi mai indicat sa se aloce pagini intregi despre viata, activitatea si poeziile lui Eminescu, Pe forumurile crestine mai putin avand in vedere ca unele dintre poeziile lui pun laindoiala credinta si religia " Religia - o frază de dânșii inventată Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug, Căci de-ar lipsi din inimi speranța de răsplată, După ce-amar muncirăți mizeri viața toată, Ați mai purta osânda ca vita de la plug?
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
|||
|
|||
![]()
[SIZE=+1]Rugăciunea unui dac[/SIZE]
Pe când nu era moarte, nimic nemuritor, Nici sâmburul luminii de viață dătător, Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeuna, Căci unul erau toate și totul era una; Pe când pământul, cerul, văzduhul, lumea toată Erau din rândul celor ce n-au fost niciodată, Pe-atunci erai Tu singur, încât mă-ntreb în sine-mi: Au cine-i zeul cărui plecăm a noastre inemi? El singur zeu stătut-au nainte de-a fi zeii Și din noian de ape puteri au dat scânteii, El zeilor dă suflet și lumii fericire, El este-al omenimei izvor de mântuire: Sus inimile voastre! Cântare aduceți-i, El este moartea morții și învierea vieții! Și el îmi dete ochii să văd lumina zilei, Și inima-mi umplut-au cu farmecele milei, În vuietul de vânturi auzit-am al lui mers Și-n glas purtat de cântec simții duiosu-i viers, Și tot pe lângă-acestea cerșesc înc-un adaos: Să-ngăduie intrarea-mi în vecinicul repaos! Să blesteme pe-oricine de mine-o avea milă, Să binecuvânteze pe cel ce mă împilă, S-asculte orice gură, ce-ar vrea ca să mă râdă, Puteri să puie-n brațul ce-ar sta să mă ucidă, Ș-acela între oameni devină cel întâi Ce mi-a răpi chiar piatra ce-oi pune-o căpătâi. Gonit de toată lumea prin anii mei să trec, Pân' ce-oi simți că ochiu-mi de lacrime e sec, Că-n orice om din lume un dușman mi se naște, C-ajung pe mine însumi a nu mă mai cunoaște, Că chinul și durerea simțirea-mi a-mpietrit-o, Că pot să-mi blestem mama, pe care am iubit-o - Când ura cea mai crudă mi s-a părea amor... Poate-oi uita durerea-mi și voi putea să mor. Străin și făr' de lege de voi muri - atunce Nevrednicu-mi cadavru în uliță l-arunce, Ș-aceluia, Părinte, să-i dai coroană scumpă, Ce-o să asmuțe câinii, ca inima-mi s-o rumpă, Iar celui ce cu pietre mă va izbi în față, Îndură-te, stăpâne, și dă-i pe veci viață! [SIZE=4]Astfel numai, Părinte, eu pot să-ți mulțumesc Că tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc.[/SIZE] Să cer a tale daruri, genunchi și frunte nu plec, Spre ură și blestemuri aș vrea să te înduplec, Să simt că de suflarea-ți suflarea mea se curmă Și-n stingerea eternă dispar fără de urmă! |
|
|||
|
|||
![]()
Totusi [SIZE=3]Eminescu a fost credincios[/SIZE],chiar daca ...a fost si pacatos..
[SIZE=4][COLOR=#993333][COLOR=#000000][COLOR=#993333]Rugaciune [/COLOR][/COLOR][COLOR=#993333]de Mihai Eminescu [/COLOR] [COLOR=#993333] Craiasa alegandu-te Ingenunchem rugandu-te, Inalta-ne, ne mantuie Din valul ce ne bantuie; Fii scut de intarire Si zid de mantuire, Privirea-ti adorata Asupra-ne coboara, [SIZE=6][COLOR=Red]O, Maica prea curata Si pururea Fecioara, Marie![/COLOR][/SIZE] Noi, ce din mila Sfantului Umbra facem pamantului, Rugamu-ne-ndurarilor, Luceafarului marilor; Asculta-a noastre plangeri, Regina peste ingeri, Din neguri te arata, Lumina dulce clara, [SIZE=6][COLOR=Red]O, Maica prea curata Si pururea Fecioara, Marie![/COLOR][/SIZE][/COLOR] [/COLOR][/SIZE] |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne-ajuta!
Maine are loc lansarea volumelor XV-XX ale Manuscriselor lui Eminescu, editia facsimilata. Amanunte: http://www.mediafax.ro/cultura-media...l?1706;3742456 In conditii grafice deosebite, editia facsimilata reproduce cu maxima acuratete manuscrisele Luceafarului. Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Artizanii noii ere, sau cum sa naste un new age... | eodor nastasa | Generalitati | 15 | 12.09.2014 11:35:56 |
ceausescu-ura sau lacrimi?26 ianuarie se naste un mit | iulyaan | Generalitati | 334 | 24.08.2013 12:30:16 |
Lucrul facut bine naste invidie | costel | Spiritualitatea ortodoxa | 14 | 27.07.2012 11:55:26 |
Pentru mine astazi s-a nascut o stea! | nede_mar | Stiri, actualitati, anunturi | 28 | 19.03.2009 16:15:31 |
DESPRE POFTA CE SE NASTE DIN PRIVIRE | Iustin44 | Generalitati | 41 | 17.11.2008 11:47:41 |
|