![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Si postul sf. Apostoli este destul de culant cu pestele, de altfel. Asa scria deci in cartea mea de rugaciuni editata mai demult. Acu, ca or fi diferente intre asta si alte reguli, merita oare sa ne batem atata capul? In loc sa ne bucuram in mod special de perioada pascala... Bucuria si recunostinta isi are si ea locul in asceza, nu numai postul; Avem destule zile de post in an, cam jumatate din zilele anului sunt de post! Nici vorba sa mearga tendinta spre desfiintare. Nu mi se pare de loc ca intracolo se merge. Daca e pe asa, daca incepem sa discutam despre sensul regulilor, poate ca ar trebui sa se puna din nou acent ca atunci cand s-au facut aceste reguli pe ce este mai ieftin, mai putin luxos, in post. De ex. fructele de mare sunt admise in multe zile (cel putin dupa greci), dar in lucrile unde marea e mai departe ele sunt un produs de lux. Ar fi culmea sa ne indopam cu stridii si caviar pt ca asa scrie la carte... E numai un exemplu. Sa nu uitam duhul cand respectam regula. Asta e mai important de retinut poate.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Mai multe zile de post, dar cu "carne", "lapte" si "branza" de post. Fara milostenie, fara rugaciune, un fel de cura de slabire ortodoxa. Din pacate mi se pare ca ne apropiem din ce in ce mai mult de crestinismul trupesc (nici macar caldicel, ci rece) profetit, chiar si de Pr. Serafim Rose, nu de mult. Sfantul Grigorie de Nyssa explica ca viata noastra - si aici e vorba de toate clipele existentei - se misca intre departarea si apropirea de Dumnezeu. Din perspectiva asta iti dau dreptate cand zici ca trebuie sa te apropii de fiecare pe masura lui, dar nu trebuie uitat ca scopul este sa-i aducem pe ei aproape de Dumnezeu, nu sa ne departam noi. Daca noi ne facem ca ei - duhovniceste - ne pierdem si pe noi si pe ei. Hristos intre noi! |
|
|
|||
|
|||
|
Merita si trebuie sa ne batem capul!
Astea nu mai sint vremuri in care sa te complaci in postura de oaie proasta. Pastorii de astazi se contrazic atit de fundamental incit nu mai sti dupa cine sa mergi. Am ajuns sa aud tot de la un pastor ca daca nu-i scris (in cartile de facultate) ceva ca nu-i voie atunci este voie! Si vii cu "clasici" (Pr. Cleopa si altii) care spun ca un anumit lucru nu-i bun si ti se ride in nas: "NU SCRIE LA CARTE" Poate nu scrie la cartea de astazi. Sint tot mai putine interdictii in cartile actuale, este tot mai multa libertate. Am ajuns se pare la concluzia ca asa merge de bine viata duhovniceasca a lumii ca nu mai este necesara vreo regula, vreo interdictie; toate sint depasite si avem nevoie de NOU! |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
E vremea nebuniei noastre - dar n-a fost oare totdeauna asa? Cred ca toti cei ce au fugit spre viata cea vesnica s-au simitit instrainati de lumea in care traiau. M-am convins ca cea mai mare parte a teologiei noastre actuale e vorbarie goala, nevenind din inima rugatoare, ca la adevaratii teologi cum e Pr. Staniloae. Si astfel teologia lor mai mult dauneaza decat face bine, ca da oamenilor senzatia ca stiu a vorbi despre Dumnezeu, uitand cuvintele Sf. Maxim, care zicea ca teologhisirea fara curatia inimii este teologia diavolilor. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
http://www.ziarullumina.ro/images/up..._905073739.jpg Este dezbatuta problema unificarii calendarelor si slobozirea postului ( dupa Tipicul Sf. Sava) spre ajutorul crestinului incepator. M-as bucura daca ar scrie cate ceva (vis-a-vis de articol) si teologii ( ma refer la cei ce stapnesc foarte bine canoanele si tipicele bisericesti) nostri de pe forum. Nu ar strica si cateva pareri avizate. Mai mult ne-ar ajuta si pe noi cei ce cunoastem mai putin Traditia si Tipicul bisericii noastre. Putina cateheza va rog. |
|
|
|||
|
|||
|
Frate Laurentiu, eu am o mare problema: sint un tata bolnav! Si o mai mare problema este ca imi iubesc f. mult copiii! Acum copiii mei sint tineri si f. tineri si eu nu reusesc asa cum nu reusesc de cele mai multe ori parintii sa ma impun cu parerea mea in fata societatii in care traim, a umbrei de biserica sub care ne ducem viata.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eu, care provin din Cernauti (actuala Ucraina), pana a ajunge in Romania, nu stiam ca exista, IN POSTURI , dezlegare la peste, si mai ales atat de dese. Si la noi, in Cernauti, cu toate ca suntem majoritatea pe stilul vechi, postul este post. Si ma intreb mereu, dupa ce "Traditie", sau mai bine spus "Randuiala" sa ma tin. Cineva imi zicea, daca te stabilesti intr-o tara, daca sunt crestini, te iei dupa randuiala de acolo, iar cand te vei due acasa, te tii dupa Randuiala de acolo. E adevarat, acolo, in Ucraina, toate sarbatorile sunt decalate cu 2 saptamaini. Anul trecut, prin noiembrie cam 22, ceva de genul am plecata acasa, la un botez, lumea de acolo, inca nu intrase in post, si eu, ca si nasa, am intrebat Duhovnicul, ce fac, acolo, inca nu e post, in Romania - da, "pot sa mai botez?", si Dansul, mi-a zis, sa nu ii pui la cheltuiala si nici sa se simta prost sau sa-i deramjez, te Conformezi, daca nu reusesti sa continui postul
|
|||
|
|||
|
Citat:
Bieninteles e mai complicat acum cand lumea calatoreste asa mult.. dar daca nu punem regula inaintea omului, intotdeauna gasim o solutie.
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Postul meu ? | Mihnea Dragomir | Postul | 179 | 10.11.2013 17:37:57 |
| Postul + | cristiboss56 | Pocainta | 43 | 03.08.2012 04:11:25 |
| Postul de pacate vs postul de bucate | tigerAvalo9 | Generalitati | 21 | 29.02.2012 00:29:05 |
| Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 11:24:12 |
| POSTUL | aliscami | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 14.08.2009 00:58:18 |
|
|