Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.08.2009, 16:44:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Revenind la subiect.
Duhovnicul trebuie sa asculte de niste canoane, reguli ale bisericii.
Deci vina mai mare o are biserica prin canoanele pe care le impune.
Revin la intrebarea mea, caci vad ca va indepartati:
De ce si cat trebuie sa intervina biserica in viata privata si intima a oamenilor?
Mai precis: cu cine avem voie sa ne casatorim, cum si cand sa avem relatii cu sotul/sotia, ce mancam si cand, problemele intime ale femeii si ale barbatului, ganduri, sentimente etc.
Exista aceste reguli si canoane si oamenii, cinstiti in credinta lor, isi pun problema respectarii lor, dar cu pretul nefericirii lor, unor renuntari, compromisuri, suferinte sufletesti etc.
Si nu ma gandesc aici la aspecte sexuale nepotrivite, ca sa nu spun mai mult, ci la lucruri naturale: de a trai cuminte si normal cu sotul/sotia, atunci cand se poate biologic, trupeste si sufleteste (ca suntem oameni, cu suflet si nu animale care se imperecheaza), la a procrea copii, la casatorie, la alimentatie si sanatate, la iubire, etc.
Influenteaza aceste aspecte credinta din sufletul nostru, legatura noastra cu Dumnezeu?
Este nevoie de aceste restrictii, de aceste intruziuni ale institutiei bisericesti (caci despre asta este vorba) in viata noastra intima, pentru a ne mentine credinta.
Eu nu cred ca Dumnezeu sau Sfintii Apostoli au scris undeva toate aceste cerinte si reguli. Ei nu cer asa ceva!
Sophia, nu este vorba de fapt sa intre 'biserica' in viata noastra.
De altfel daca suntem crestini noi suntem biserica, Biserica este trupul lui Hristos, nu o institutie sau ierarhii ei. Biserica esti si tu si sunt si eu.

Eu cred ca aceste neintelegeri si aceste confuzii care apar, de a considera ca Biserica se baga in viata noastra, vin de la niste abuzuri ale unor preoti sau chiar mireni, care isi inchipuie ca apartenenta la Biserica este o suma de reguli de respectat. Nu, aceste reguli cate sunt sunt puse ca o pavaza, ca o orientare, ca sa ne ajute sa urmam un drum, nu ca niste legi. Aminteste-ti si ce zice sf. Pavel despre post, ca este pt cei slabi, si sa nu judecam, cel tare pe cel slab si invers.
Unele din regulile si canoanele astea sunt mai importante si mai aproape de absolut, altele sunt mult mai relative si mai putin aplicabile pentru oricine. Trebuie dreapta socotinta pentru a le descalci, care se obtine dupa un timp mai indelungat de practica. Nu oricine are dar de duhovnic, din patate multi si-l atribuie sau multora li se atribuie acest dar.
In ortodoxie se recomanda relatia cu un duhovnic tocmai pentru a nu absolutiza regulile, pentru a le personaliza, a le putea aplica la fiecare dupa cum este. Pentru ca tindem sa fim egocentristi, este bine sa avem pe cineva care sa ne sfatuiasca.
Preotii care iau sablonul canoanelor precum lua sultanul sablonul de frumusete ca sa isi gasdeasca o sotie nu au inteles ceva esential. :-)
Daca dam peste asemenea preoti, eu zic sa o luam urgent la fuga si sa ne cautam altul mai destept si mai crestin, mai ales.
Vechi 26.08.2009, 19:24:56
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de hmiron Vezi mesajul
Sophia, tu il personifici pe Dumnezeu si-i dai prea multe atribute umane. O fiinta suprema, care a creat tot, care e in tot si care stie tot ce-a fost, este si va fi nu se poate "rusina" de anumite elemente ale vietii tale oricat de ciudat ti se pare acest lucru. Eu nu-l cunosc pe Dumnezeu, nici nu stiu daca exista sau nu, dar e de ajuns sa citesc definitia ca sa-mi dau seama ca temerile tale sun total omenesti si nu au nici o legatura cu divinitatea.
Dumnezeu este Persoane dar într-adevar El nu sufera de remuscari si alte manifestari caracteristice fiintelor marginite, fiind Atotstiutor.

.........................

Sophia, eu cred ca nu trebuie sa avem niste idei preconcepute, nici sa spunem cele mai intime lucruri nici sa le ascundem. Depinde de omul caruia ne marturisim. E ca si cu ceilalti oameni, unora poti sa le spui lucruri mai intime altora nu. Asta nu înseamna ca celui caruia poti sa-i spui trebuie si sa-i spui. Numai Dumnezeu stie ce si cât trebuie sa spunem, asa ca trebuie sa-L rugam pe El sa ne lumineze ca sa stim ce sa spunem.

Asta în privinta spovedaniei. În privinta a ceea ce facem, cred ca în cele mai multe situatii canoanele Bisericii sunt calauza; ele nu sunt niste inventii omenesti asa cum cred multi ci sunt facute sub inspiratia Duhului Sfânt. Dar canoanele sunt pentru oameni, nu oamenii pentru canoane, asa ca nu trebuie absolutizate. Însa trebuie sa avem în vedere ca lucrurile merg bine numai pentru oamenii care-si dedica viata lui Dumnezeu în totalitate, pentru ceilalti nu are ce bine sa fie, pe lumea asta o viata anosta si dincolo lepadarea de la fata lui Dumnezeu pe Care L-au tradat.

Deci daca în cazuri rare ne luam o libertate fata de unele canoane nu trebuie sa fie din pricina dorintei noastre de placeri ci numai în mod jertfelnic, pentru a sluji pe Dumnezeu într-un mod si mai ascetic.

Asa cum zice si Fani, Biserica nu se baga în viata noastra, ea doar ne spune ce e bine si ce e rau. Daca vrem sa schimbam aceste învataturi e semn ca vrem sa ne adormim constiintele, vrem sa umblam pe calea larga dar sa ne tocmim o biserica care ne aproba în egoismul nostru. Nu câstigam nimic cu asta, ne pacalim singuri, Dumnezeu nu se lasa batjocorit. Ce va culege, ceea va semana omul. Semanam în trup distractii si odihna, culegem putreziciune. Semanam asceya si sacrificiu, culegem roade duhovnicesti si mântuire. Sf. Siluan spune ca pentru a dobândi smerenia trebuie întâi sa ucidem trupul. Ceva asemanator spune si Sf. Ioan Scararul: smerenia nu se dobândeste traind în placeri.
Vechi 26.08.2009, 22:02:45
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Daca Hristos a respectat libertatea omului, cum dar sa nu o faca omul ?

Nici macar vindecari nu a facut Hristos, fara ca mai intai sa ceara voie celui bolnav.
"Vrei sa te faci sanatos?" Iar bolnavul spunea: "Da, Doamne, vreau."

Reply With Quote
Vechi 27.08.2009, 16:58:56
dorinastoica14
Guest

Implicit

"Să faci o Iisuse din inima mea
Biserică sfântă să stai Tu în ea"
Versuri simple dintr-un cântec care mie îmi place mult.
Se poate pătrunde oare dincolo de inimă?
Reply With Quote
Vechi 27.08.2009, 21:54:17
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
"Să faci o Iisuse din inima mea
Biserică sfântă să stai Tu în ea"
Versuri simple dintr-un cântec care mie îmi place mult.
Se poate pătrunde oare dincolo de inimă?
Da,se poate.In inima omului fiind Dumnezeu salasluit,prin Dumnezeu putem accede la inima oricarui alt om,de pe pamint,din Cer sau din iad...putem accede la cele nevazute,ingeri dar si demoni,putem zbura oriunde in acest univers sau ne cobori in cele mai din adinc.Prin Dumnezeu,omul devine o prezenta infinita...

Si eu cred ca cei care i-au raspuns Sofiei,Biserica sintem noi uniti prin Duhul lui Dumnezeu...Biserica nu impune,ci ne arata calea spre viata cea vesnica,ce sa facem ca sa nu ne imbolnavim si murim.Iar canoanele,alaturi de celelalte Sfinte Taine sint medicamente,vaccinuri pentru suflete bolnave,prescrise de doctorii duhovnici in functie de bolnavul din fata lor.

Ex de "canon": nu traversati strazile pe culoarea rosu a semaforului!
Vechi 29.08.2009, 20:58:15
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit "Dați cezarului cele ale cezarului, iar lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu"

În timp ce trupul se mișcă pentru împlinirea treburilor necesare, inima trebuie să rămână dăruită în întregime lui Dumnezeu. Numai astfel vom reuși , în aces Babilon contemporan, să nu uităm adevărata noastră destinație, Ierusalimul cel de sus.
Vechi 30.08.2009, 20:36:18
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Dupa cum spuneam si mai sus, duhvnicul poate patrunde in viata noastra pana unde ii dam noi voie !

Nimeni si nimic nu poate atinge libertatea omului, nici chiar Dumnezeu.

Reply With Quote
Vechi 30.08.2009, 21:31:25
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Harul Dumnezeiesc nu anulează libertatea, ci conlucrează cu ea doar la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Adam se găsea în starea harului, dar nu i-a fost anulată libertatea. De asemenea, îngerii rămând în Duhul Sfânt, dar nu le-a fost luată voia liberă.Domnul L-a trimis pe pământ pe Duhul Sfânt, și cei care-L primesc , simt Raiul înlăuntrul lor. Putem zice : " de ce nu am și eu un asemenea har ? " simplu: pentru că nu ne-am lăsat voii lui Dumnezeu , ci trăim după voia noastră !
Vechi 30.08.2009, 22:27:32
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit O concluzie

Nu stiu, din vorbele voastre, de care tare as vrea stiu daca voi credeti in ele, daca voi chiar credeti ceea ce spuneti aici si aplicati, rezulta ca:
1. Canoanele vin de la El, de la Duhul sfant
2. A fi crestin inseamna sa accepti tot ceea ce ti se cere prin niste reguli tainice. Daca nu poti accepta nu poti fi crestin, esti rau etc.
Daca faci lucruri impotriva canoanelor, de ex. ai relatii cu sotul in alta zi decat cele stabilite, este bolnav, murdar, rau, necrestin si alte cuvinte rele pe care le-ati folosit aici.
3. Voi sunteti perfecti si faceti numai ce spun canoanele si de aceea va numiti crestini

Eu nu cred, nu simt asa. Pentru mine altceva inseamna biserica, Dumnezeu, credinta.
Pentru mine canoanele au fost facute de oameni, indiferent ca au fost sanctificati ulterior, dupa felul lor si principiile de atunci. Pe atunci preotii nu aveau sa se insoare, erau alte reguli sociale.
Acum trebuie sa ne gandim si dupa ce legi, in ce lume vrem sa traim.
Daca vrem sa traim ca in secolele trecute, atunci da, ne casatorim neprihaniti, chiar il/o cunoastem numai dupa nunta (se practica in alte religii si astazi), femeia umbla cu rochii pana in pamant si infasurata (eventula crinolina), nu lucreaza, ne putem intoarce si mai mult, in viata de acum 2000 ani. Fara computere, firme, masini, celular, etc.
Pentru ca voi de fapt vreti sa traim viata de acum 2000 ani in secolul 21 si asta nu merge.
In plus pentru voi a fi crestin presupune a nu iubi sotul/sotia asa cum se cuvine. Pentru voi nu exista decat iubirea de Dumnezeu si altceva nimic.
Nu puteti concepe ca un om poate iubi in acealsi timp si pe Dumnezeu, si pe sotul/sotia, parinti. De ce?
Dumnezeu nu cere asta.
Fraza asta cu "iubirea nebuna de Dumnezeu" nu o pricep. Da, poti iubi f.mult pe oricine, dar nu incat sa ignori pe restul.
Asta ma doare.
Voi vedeti/faceti credinta ca ceva f.departe de om, de iubire, de caldura. O faceti ca pe o vesnica penitenta, rece, dura, astrala, filozofica.
Voi va iubiti si doriti sotul/sotia? Si va duceti totusi si la biserica, si va rugati si credeti in Dumnezeu?
Si daca da, vi se pare ca acestea doua se exclud?
Din cele ce spuneti voi asa reiese.
Eu nu vad relatia trupeasca asa cum o vede religia: ceva murdar, obscen, impotriva lui Dumnezeu, animalic. O vad ca pe ceva natural, omenesc, cald, o vad iubire, ceva frumos, curat.
Ma opresc aici. Discutii din astea ma aduc in ratacire din credinta cu adevarat si nu vreau.
Casatoria este o taina, este ceva frumos, lasat de Dumnezeu,iar canoanele astea e impotrivesc Lui.
In ceea ce priveste duhovnicul, este asa cum spuneti - fiecare decide cat si ce sa-i spuna. Dependenta prea mare de el strica.

As vrea sa cred ca totusi nu sunt o crestina rea, ca aceste neputinte omenesti nu impiedica omul in credinta si relatia sa cu Dumnezeu. As vrea sa cred ca nu trebuie sa stam la rascruce si sa alegem: o viata normala omeneasca, sanatoasa, sau asceza, mizerie, singuratate, puscarie si toate acestea pentru mantuire si sa se numeasca credinta.
Nu cred ca pentru asta ne-a facut Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2009, 23:04:34
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Apăi Sofia, la tine e un talmeș balemeș mare de tot !

Faci confuzii peste confuzii, amesteci lucrurile atât de tare , încât mă întreb ce vrei până la urmă ? Viața plăcută lui Dumnenezeu este viața ce respectă Voia , Legea Lui ! O viață normală , inclusiv cea de familie este bine plăcută lui. Iubește-ți soțul, fă dragoste cu el, bucurați-vă împreună de tot ce a lăsat bun și frumos Dumnezeu pe acest Pământ și-n astă lume. Iubirea de Dumnezeu, nu-i piedică Sofia ! Nu-i piedică în iubirea aproapelui, nu-i piedică in dragostea partenerului de viață, nu-i piedică în iubirea trupească și sufletească , precum dai să se înțeleagă și vrei a face să se înțeleagă. Du o viață normală, echilibrată, iar atunci când cazi în păcat, mărturiseșteți-l și te îndreaptă. Ce vrei să auzi sora mea ? Ce ? Că desfrânarea nu-i păcat ? Că mânia, mândria, hoția, beția . . . . sunt bune ? Ce vrei sora mea de fapt ? Cunoști păcatele și relele ce ne-nconjoară ! Ferește-te de ele , luptă și roagă-te neâncetat ! Dragostea de Dumnezeu nu-i piedică în viața ta de familie, în viața ta de zi cu zi ! E o mare inepție a susține așa ceva mereu, mereu, mereu . Oare inima și conștința ta ,nu-ți spune când greșești ? Sunt sigur că da ! Dar cu o condiție : să avem discernământ, să fim cât de cât echilibrați , să fim cât mai aproape de ADEVĂR . Dumnezeu nu ne vrea supra oameni Sofia ! Ci simplu : Oameni .
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ascultarea de Biserica - pana unde ? Erethorn Biserica Ortodoxa Romana 30 03.08.2012 14:14:51
copiii din viata noastra Mirela0110 Intrebari utilizatori 9 19.05.2011 11:40:21
Iubire de dusmani... pana unde? crestinOrtodoxa Intrebari utilizatori 8 06.01.2011 21:52:55
Până unde merge ascultarea de duhovnic florina_drossu Preotul 29 05.04.2010 14:28:56
Paganatatile din viata noastra adorcrysti Generalitati 18 26.01.2009 22:45:41