Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2006, 23:09:30
theodor theodor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2006
Implicit

Corectie la mesajul anterior: Am aceeasi definitie pentru ratiune... - imi cer scuze.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2006, 23:38:20
MARIUS_DANIEL MARIUS_DANIEL is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.06.2006
Implicit

Sa lamurim acest aspect o data pentru totdeauna:
Ratiunea,precum simtirea si vointa sunt cele trei valente ale sufletului si fiecare are rostul sau bine determinat.Dar sufletul nu poate fi inteles dupa fiecare din acestea trei in parte,ci luate ca un intreg,daca vreti,cum a facut un parinte o foarte frumoasa comparatie,precum Sfanta Treime.In concluzie,noi nu infieram aici ratiunea,ci,dupa cum spunea foarte bine o sora aici pe forum,Dumnezeu nu trebuie "gandit",ci simtit.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2006, 23:57:11
Alexandr_Bazil Alexandr_Bazil is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de theodor
Citat:
În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Domnii mei...aveti o viziune foarte interesanta asupra ratiunii. Sa devii prizonierul ratiunii?? Draga theodor, iti respect opiniile, dar ca fapt divers tu ce crezi ca este ratiunea?? Nu e o boala sau un demon ce poseda pe cei inteligenti... E procesul prin care gandesti inainte de a actiona si nu mergi pe baza instinctelor. Daca inseamna altceva...anunta-ma, pentru ca eu chiar sunt curios sa aflu ceva nou.
Am aceeasi definitie pentru ratiunii ca si tine si recunosc ca am exagerat putin. Nu consider ratiunea sau inteligenta un demon, dar in anumite cazuri poate deveni. Prizonier al ratiunii = un om care nu crede in Dumnezeu pentru ca nu poate sa-l gaseasca pe calea ratiunii si in acest caz este orbit - parerea mea si asta nu inseamna ca daca cineva e foarte inteligent e si un prizonier al ratiunii ;)
Nu sunt de acord. Nu exista prizonieri ai ratiunii ci oameni ce nu gandesc indeajuns si se supraestimeaza.

Marius... ce interesant...Sa iti dau o opinie proprie: vointa naste din ratiune, si simtirea de multe ori este instinctuala. Si din experienta proprie va spun ca deobicei instinctualitatea formeaza o buna parte din latura noastra egoista. Deobicei cand simt ceva, e legat strans de o rationare involuntara, si de un pic de instinct.
Eu trebuie sa te contrazic la ultima propozitie. Dumnezeu trebuie in primul rand gandit, pentru ca daca te bazezi pe ce simti la un moment sau altul ai probleme mari. Daca intregul tau concept despre divin e gandit atunci e intradevar rezistenta chiar si celor mai mari greutati. Credinta fara ratiune devine oarba. Si credinta oarba poate in orice clipa sa moara.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2006, 00:19:24
MARIUS_DANIEL MARIUS_DANIEL is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.06.2006
Implicit

Trebuie gasit un echilibru intre cele trei.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2006, 20:16:19
theodor theodor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Trebuie gasit un echilibru intre cele trei.
De acord, si eu am ajuns la aceeasi concluzie (oricum au ajuns altii inaintea mea). Cred ca depinde si de fiecare, daca domnul Alexandr_Bazil L-a gasit pe calea rationala atunci e bine si asa, important e sa nu iti pierzi credinta din cauza multelor ispite.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2006, 08:36:15
silverstar's Avatar
silverstar silverstar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2006
Implicit

Referitor strict la sondaj: da, am o biblioteca, nu cu foarte multe carti, dar de care sunt mandra:

1. limba si literatura romana;
2. limba si literatura engleza, de specialitate; am publicat o carte, "English is easy", Book 1;
3. literatura straina;
4. literatura oculta; sunt foarte pasionata; am publicat mai multe articole si eseuri in reviste de specialitate;
5. carti religioase; am publicat cateva articole in reviste de specialitate;
6. medicina naturista; sunt foarte pasionata; am publicat cartea "Farmacia din casa"; am publicat mai multe articole/retete in reviste de specialitate;
7. saptamanal sau lunar cumpar reviste cu subiecte care ma pasioneaza, ma refer la publicatiile care nu apar pe net;

Nu am bibelouri; nu-mi plac chiar daca sunt facute din cele mai fine si scumpe materiale; bibelourile sunt un vesnic depozit de praf.

Nu-mi inchipui cum as trai fara carti, reviste, rebusuri si alte jocuri de care sunt pasionata si care-mi tin mintea treaza si ma obliga/ma mentin sa am o gandire logica.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2009, 09:33:31
Maria-Raluca's Avatar
Maria-Raluca Maria-Raluca is offline
Member

Data înregistrării: 12.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit

cand eram mai mica am citit "Ciresarii", de Constantin Chirita, "Piciul" de Alphonse Daudet......si am citit multe prostii sf .Momentan citesc o carte intitulata :"Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi", Sf. Nicolae Velimirovici.
Vechi 27.01.2009, 09:34:21
Maria-Raluca's Avatar
Maria-Raluca Maria-Raluca is offline
Member

Data înregistrării: 12.12.2008
Implicit

Cand am scris multe prostii sf nu m-am referit la sfinte( Doamne fereste), ci la science fiction:)
Vechi 27.01.2009, 09:53:27
mihai07
Guest

Implicit

Cu ceva ani in urma citeam carti gen Rosu si Negru, Taica Goriot, La rascruce de vanturi etc
Acum citesc Patimi si Virturti carte a Parintelui Paisie Aghioritul..carte pe care o recomand tuturor.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2009, 10:03:40
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Thumbs up

Eu am citit tot felul ca si voi, insa acuma am o biblioteca electronica de carti sfinte, pe care incerc sa le citesc cit mai mult.
Trebuie sa multumesc lui binefacatorului, ca m-a aprovizionat din belsug, imi mai trebuie o viata ca sa le termin de citit: Sfintii Parinti, Ortodoxie, Cuvantari etc.
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum / cand citim un acatist? coralina Rugaciuni 42 29.11.2014 18:25:31
Cum citim Biblia? Templier Knight Despre Sfanta Scriptura 28 31.08.2012 17:52:36
cum citim un acatist steliana-steli Generalitati 32 15.08.2011 21:48:35
ce mai citim pe internet ? preot_gabriel Generalitati 2 21.02.2010 22:01:59
Ce va place, si ce nu va place, la propria dumneavoastra persoana??? lavinia40 Generalitati 32 11.12.2009 18:20:00