Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.10.2009, 19:48:02
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Cauta in istorie, de dragul celor bune pe care Dumnezeu ni le'a randuit.
Imi esti drag, caci vad ca nu esti superficial in cele privind mantuirea. Cauta, te rog!

Poti cauta si cartea: "Cum am devenit ortodox" - Peter E. Gillquist
Este un fapt istoric interesant si foarte recent.

Hristos nu este istorie. Este actualitate. Eu trebuie sa-l descopar pe Hristos din Cuvantul lui Dumnezeu si din lucrarea pe care o face Dumnezeu in viata mea.

Istoria este buna pentru a vedea cum a lucrat Dumnezeu de-a lungul timpului (astfel, poti intelege si profetiile mai bine). Nu pentru a inalta o confesiune religioasa.

P.S. Cunosc istoria ortodoxiei (mai ales a celei din Romania), mai bine dacat majoritatea ortodocsilor. Nu ma atrage cu nimic. Dimpotriva.

Cunosc o persoana (din Pascani) care a inceput seminarul teologic ortodox. A studiat istoria religiilor, cu interes. Rezultatul a fost ca a parasit seminarul teologic, fiind dezamagit de cele aflate. Astazi este neo-protestant (din aceeasi confesiune cu mine).
Reply With Quote
Vechi 10.10.2009, 22:54:23
hmiron hmiron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.08.2009
Implicit

Revenind la discutia initiala, prozelitismul este propaganda pentru castigarea de adepti. Evanghelizarea este tot propaganda, care serveste aceluiasi scop. Sigur, putem spune ca facem evanghelizare nu ca sa crestem niste numere, ci ca sa facem un bine oamenilor, dar si cei care fac prozelitism se pot ascunde in spatele aceleiasi scuze.

Pana la urma diferentele sunt de nuanta, pentru ca amandoua notiunile presupun sa te duci la cineva si sa incepi sa-si spui ce crezi tu, in speranta ca si el va crede la fel.
Vechi 11.10.2009, 20:11:42
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de hmiron Vezi mesajul
Revenind la discutia initiala, prozelitismul este propaganda pentru castigarea de adepti. Evanghelizarea este tot propaganda, care serveste aceluiasi scop. Sigur, putem spune ca facem evanghelizare nu ca sa crestem niste numere, ci ca sa facem un bine oamenilor, dar si cei care fac prozelitism se pot ascunde in spatele aceleiasi scuze.

Pana la urma diferentele sunt de nuanta, pentru ca amandoua notiunile presupun sa te duci la cineva si sa incepi sa-si spui ce crezi tu, in speranta ca si el va crede la fel.
Decat sa punem intr-o lumina proasta predicarea Evangheliei lui Hristos, mai bine am face-o noi cum trebuie. Este datoria oricarui crestin sa duca vestea buna a mantuirii, prin jertfa lui Hristos (nu prin slujbele bisericesti).

Iata ce spne Sfantul Apostol Petru:
"căci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mîntuiți."
"Judecați voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decît de Dumnezeu;
căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut și am auzit."
(Fapte cap.4:12,19)
Reply With Quote
Vechi 11.10.2009, 21:28:19
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de condor Vezi mesajul
Iar la dvs. este ceea ce ar trebui sa fie? Faceti spalarea picioarelor asa cum ne-a spus Mantuitorul sa facem? "Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul vostru v-am spalat picioarele si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu." (Ioan 13:14,15)

Se pare ca nici macar slujbele lasate de Hristos nu le faceti cum trebuie. Bine ca va laudati cu slujbe adaugite (mai toate cu accent slavon - lucru care spune ceva despre provenienta lor).
Sa nu uitam ca Cina are o perspectiva eshatologica trimite la imparatia cerurilor, noi nu trebuie sa comemoram sau sa ne intoarcem in trecut, ci sa ne indrepta spre viitor cu radacinile din trecut printr-o reactualizare.

Last edited by georgeval; 11.10.2009 at 21:45:05.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2009, 22:40:34
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Sa nu uitam ca Cina are o perspectiva eshatologica trimite la imparatia cerurilor, noi nu trebuie sa comemoram sau sa ne intoarcem in trecut, ci sa ne indrepta spre viitor cu radacinile din trecut printr-o reactualizare.
Si cu asta, anulati cumva invataturile Mantuitorului, date la Sfanta Cina? Eu zic sa gandim simplu, si sa facem ceea ce Domnul Iisus Hristos ne invata in cuvinte simple:

"Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul vostru v-am spalat picioarele si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu." (Ioan 13:14,15)
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 10:15:42
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Si cu asta, anulati cumva invataturile Mantuitorului, date la Sfanta Cina? Eu zic sa gandim simplu, si sa facem ceea ce Domnul Iisus Hristos ne invata in cuvinte simple:

"Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul vostru v-am spalat picioarele si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu." (Ioan 13:14,15)
Pai acela poate sa fie scocotit doar un ritual iudaic. Este mai de pret sa fac spalarea picioarelor si sa intru la Cina fara sa fiu cercetat- pentru noi spovedit? Gestul Mantuitorului la Cina cea de Taina este o dovada a smereniei pe seama unu ritual iudaic.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 11:34:42
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

NU poti da niciodata marturie despre Hristos, decat daca esti unit cu El. Atat timp cat la neoprotestanti accentul cade pe amintirea de Hristos si nu pe unirea cu El, e greu de crezut ca mai dau marturie despre Hristos asa cum este.

Pe masura ce te hranesti doar din amintiri, scade puterea de a vorbi despre cel marturisit. In momentul in care te impartasesti cat mai des cu El, primesti putere de a-L marturisi intr-un mod viu, nu mort - recitand la nesfarsit niste versete. M-as bucura foarte mult sa vad la ei ca se face trecerea de la a rasfoi Scriptura la a intrupa cuvintele Scripturii. Sa nu uite niciodata: cuvintele Scripturii nu se intrupeaza prin ratiune (memorarea versetelor), ci prin impartasire cu Trupul si Sangele Sau.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 12:14:19
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Pai acela poate sa fie scocotit doar un ritual iudaic. Este mai de pret sa fac spalarea picioarelor si sa intru la Cina fara sa fiu cercetat- pentru noi spovedit? Gestul Mantuitorului la Cina cea de Taina este o dovada a smereniei pe seama unu ritual iudaic.

Mantuitorul spune:"Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul vostru v-am spalat picioarele si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu.".

Nu este limpede ce a spus Mantuitorul? Mai este loc de intors si ne mai putem fofila (ca sa nu facem ce a zis Mantuitorul), cu justificari gen "acela poate sa fie socotit doar un ritual iudaic"?

In schimb, ce nu spune nici Mantuitorul nici Sfintii Sai Apostoli, aceea facem. De unde a aparut "spovedania" (suna cam ruseste)? Sfantul Apostol Pavel ne invata ca , inaintea Sfintei Impartasanii, "fiecare sa se cerceteze pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta." (1 Corinteni 11:28).
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 12:19:15
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Mantuitorul spune:"Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul vostru v-am spalat picioarele si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, pentru ca si voi sa faceti cum am facut Eu.".

Nu este limpede ce a spus Mantuitorul? Mai este loc de intors si ne mai putem fofila (ca sa nu facem ce a zis Mantuitorul), cu justificari gen "acela poate sa fie socotit doar un ritual iudaic"?

In schimb, ce nu spune nici Mantuitorul nici Sfintii Sai Apostoli, aceea facem. De unde a aparut "spovedania" (suna cam ruseste)? Sfantul Apostol Pavel ne invata ca , inaintea Sfintei Impartasanii, "fiecare sa se cerceteze pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta." (1 Corinteni 11:28).
Iar revenim la o interpretare arbitrara in spiritul teologiei protestante? sa nu uitam ca iudeii L-au rastignit pe Hristos datorita acestei acrivii fata de litera fiind departe cu duhul. "Luati Duh Sfant carora veti ierta pacatele vor fi iertate ...." pentru mine este clar- nu vad in teologia neoprotestanta aceast implinire.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 12:37:55
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
NU poti da niciodata marturie despre Hristos, decat daca esti unit cu El. Atat timp cat la neoprotestanti accentul cade pe amintirea de Hristos si nu pe unirea cu El, e greu de crezut ca mai dau marturie despre Hristos asa cum este.

Pe masura ce te hranesti doar din amintiri, scade puterea de a vorbi despre cel marturisit. In momentul in care te impartasesti cat mai des cu El, primesti putere de a-L marturisi intr-un mod viu, nu mort - recitand la nesfarsit niste versete. M-as bucura foarte mult sa vad la ei ca se face trecerea de la a rasfoi Scriptura la a intrupa cuvintele Scripturii. Sa nu uite niciodata: cuvintele Scripturii nu se intrupeaza prin ratiune (memorarea versetelor), ci prin impartasire cu Trupul si Sangele Sau.
Dvs. propovaduiti o forma de "crestinism" ezoteric. In Sfanta Scriptura (Cuvantul lui Dumnezeu) am gasit propovaduit un crestinism pe intelesul omului (Mantuitorul si Sfintii Apostoli vorbeau norodului) si inradacinat in viata de zi cu zi.

Aveti ceva impotriva Sfintei Scripturi, care se adreseaza inimii si mintii omului (chiar si ratiunii - pe care incercati sa o eliminati). "Memorarea versetelor" poate duce la o traire cu Hristos, la care nu ajungi nicicum prin slujbe. Sunt anumite momente in viata cand nu stii ce decizie sa iei si iti pot veni in ajutor cuvintele Mantuitorului (memorate din Sfanta Scriptura). De multe ori, in situatii complicate, intreb: ce sa fac Doamne? Si atunci, imi rasuna in minte ceea ce a spus Mantuitorul sau Sfintii Sai Apostoli, prin Cuvantul lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura).

Dvs., ori nu cunoasteti psihologia omului, ori sunteti rau intentionat. Omul nu functioneaza cu ritualuri ci cu invatatura si aplicarea invataturilor. Domnul Iisus Hristos stie acest lucru, de aceea "in fiecare zi invata pe norod."

Se pare ca va credeti mai destepti decat Hristos. De aceea se vad si rezultatele: reusiti sa tineti imoralitatea la cote inalte si chiar in crestere. Comparativa la aceasta cu neo-protestantii, ca sa vedeti cine are mai multa traire cu Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atentie: ADVENTISTII FAC PROZELITISM IN SCOLI Laura19 Generalitati 189 23.01.2014 21:11:39
probleme download misiune-ortodoxa alexandra28again Generalitati 1 02.08.2008 14:59:18