![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Vai, Anca, nu se poate, pai spui Sf Augustin in loc de Fericitul Augustin?
![]() Citat:
Dar sunt miliarde de oameni nebotezati care traiesc bine mersi pana la adanci batraneti. |
|
|||
|
|||
![]()
VAi, da, Noesis, asa scrie pe cartea aparuta la Humanitas: Sfantul Augustin "Confesiuni".
Sigur ca milioane de oameni traiesc bine mersi fara a fi botezati, dar ce are asta de a face cu ortodocsii? Tu ce ai invatat la Teologie despre botez? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Botezul este o pecete, si lucreaza in noi, insa el nu lucreaza in mod magic, ci doar daca noi il facem sa rodeasca. La botezul copiilor mici mai intai nasii si parintii 'uda planta' si apoi copilul, incetul cu incetul. Bineinteles, intotdeauna va avea libertatea si sa se lepede de botez, dar va fi in cunostiinta de cauza.
|
|||
|
|||
![]()
Da, Fani, asta spuneam si eu: nu lucreaza de la sine, dar la un moment dat Dumnezeu ne pune in situatia de a recunoaste ca doar credinta ne poate salva. Vezi doar atatia convertiti, printre care si eu.
Iar despre acei botezati, care nu-l gasesc pe Dumnezeu pana la sfarsitul vietii - desi la noi, la ortodocsi se practica ultima impartasanie - scrie si in biblie, ca li se ia talantul pe care l-au ingropat, si se da celui care l-a inmultit. Dar sa lasam acesta judecata lui Dumnezeu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Ideea este asa cum a spus Fani: cand esti pagan vei fi judecat dupa legea constiintei, dar cand devii crestin, cu sau fara voia ta constienta, ramai cu obligatiile de crestin pe toata viata si vei fi judecat dupa legea lui Hristos, ceea ce mi se pare un lucru foarte grav pentru crestinii doar cu numele. Last edited by Noesisaa; 26.01.2010 at 15:19:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Am inteles oare gresit ca tu studiezi Teologia?
eea ce am scris despre botez nu e dela mine, ci de la IPS Serafim Joanta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In primul rand, cred ca este mare pacat sa privezi copilul de botez. Apoi, chiar cred ca harul este lucrator si nu se impiedica de nevrednicia noastra. Nu stiu in ce fel lucreaza daca parintii nu-i poarta de grija copilului.. dar cred ca lucreaza (sunt convinsa, chiar). Apoi, din cat stiu fiecare om botezat este dat in grija unui inger al lui Hristos Si chiar daca parintii nu sunt f credinciosi, mai duc copilul sa fie impartasit.. ceea ce nu s-ar putea fara botez..etc Sunt argumente pentru botezul copilului, chiar daca parintii sunt crestini doar cu numele. |
|
||||
|
||||
![]()
Dap, ai inteles gresit. :) Poate mai tarziu in viata.
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
"Taciuni pe cap" este o falsa problema. Taciuni pe cap ne punem noi singuri cand nesocotim poruncile, cand me mandrim cu stiinta noastra, cand criticam preotii, cand luam cu usuratate spovedania si impartasania.. Dar nu cand botezam copii sau suntem in favoarea botezului unor copii cu parinti putin credinciosi. (prea putin credincioasa sunt si eu, de fapt.. ar fi trebuit sa aman botezul?)
|
|
|||
|
|||
![]()
Exista o predica pe acesta tema, deci nu e scos din context. Evident ca e vorba de moartea sufleteasca, caci cu cea trupeasca suntem cu totii datori.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Al saptelea Sinod Ecumenic | Ekaterina | Istoria bisericii | 0 | 13.10.2012 01:07:32 |
Al optulea sinod ecumenic de la Florenta | Calin21 | Istoria bisericii | 3 | 08.10.2011 12:12:34 |
Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR | mihailt | Generalitati | 1 | 28.10.2010 23:47:48 |
Sfantul Sinod al saptelea ecumenic | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 17.06.2009 15:56:40 |
Se pregateste un nou sinod ecumenic? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 10.11.2008 23:28:33 |
|