Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.01.2010, 11:29:29
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu cred ca din cauza imaginii masculine pe care o folosim pentru Dumnezeu se intampla asta. Nu cred ca ar ajuta daca am folosi imagini neutre sau feminine.
Da, unii il inteleg gresit pe sf. Pavel cand vorbeste despre femeie si barbat, citesc numai partea cu 'femeia sa acsulte de barbat (uitand si: ca Biserica de Hristos) si uita de partea cu 'barbatul sa isi iubeasca femeia asa cum Hristos a iubit biserica, dandu-si chiar viata pentru ea'. (De altfel, ascultarea in acest sens nu este posibila fara dragoste si dragostea fata de ascultare, asa ca un barbat nu ar putea sa ii ceara sotiei lui sa il asculte in sens autoritarist, impotriva vointei ei)
Cred ca problema cu respectul fata de femeie este culturala, nu religioasa.
Crestinismul depaseste de fapt aspectul cultural al relatiei barbat-femeie si propune altceva.
Crestinismul este o religie a dragostei si egalitatii, dar din pacate cultura noastra a suferit influiente si din alte directii... poate ca din cauza asta. Totusi nu doar noi, ci majoritatea tarilor au fost contaminate de "virusi" de genul acesta, babilonieni as spune eu, care sunt tocmai din cauza lipsei de credinta in Dumnezeu.
Chiar ma gandeam ca feminismul, care se manifesta acum din ce in ce mai mult, vine tocmai din revolta impotriva acestor nedreptati care s-au acumulat si acum dau pe dinafara. Sa speram ca aceste crize vor trece repede si se va ajunge totusi la echilibru. Traim vremuri destul de dificile dupa parerea mea, este o criza spirituala globala si este nevoie sa fim bine ancorati in credinta ca sa nu ne pierdem.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2010, 13:18:43
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

@maria-luisa: cred ca abordezi problema putin gresit. E adevarat ca trecem printr-o criza spirituala globala, insa ma tem ca feminismul nu va aduce un plus de respect femeilor, este o capcana. Feminismul nu face decat sa adanceasca problema, negandu-i cauzele reale care nu sunt culturale sau sociale ci spirituale. De altfel acesta a aparut ca o miscare politica, cu scopul de a aduce voturi in plus uneia din tabere in alegeri, nu din alte ratiuni.

In ce priveste masculinul si femininul, in Dumnezeu se regasesc ambele principii reprezentate in mod egal. De aceea Geneza spune ca "Dumnezeu a creat omul, barbat si femeie, dupa chipul si asemanarea sa". Prin asta se intelege ca atat barbatul cat si femeia se regasesc egal in Dumnezeu. Intregul episod al genezei arata egalitatea dintre barbat si femeie, si nu doar geneza ci si alte scrieri.

In ce priveste Sfanta Treime, ea se alcatuieste din Tatal, Fiul si Sfantul duh. Toate acestea se regasesc in om, sub forma de vointa, afectiune si cognitie. Sau minte, inima si vointa. Sa nu uitam insa ca Duhul, dupa cum spune si Fanni71, era considerat principiu feminin, si el corespunde vointei. Tatal corespunde mintii, iar Fiul inimii. E posibil ca reprezentarea preponderent masculina a lui Dumezeu Tatal sa aiba legatura cu faptul ca se adreseaza mintii noastre, perceptiei constiente. Viata crestina este o decizie personala a celui ce o traieste, iar decizia se ia cu mintea, sau cel putin acolo se finalizeaza.
Vechi 31.01.2010, 13:23:50
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
@maria-luisa: cred ca abordezi problema putin gresit. E adevarat ca trecem printr-o criza spirituala globala, insa ma tem ca feminismul nu va aduce un plus de respect femeilor, este o capcana. Feminismul nu face decat sa adanceasca problema, negandu-i cauzele reale care nu sunt culturale sau sociale ci spirituale. De altfel acesta a aparut ca o miscare politica, cu scopul de a aduce voturi in plus uneia din tabere in alegeri, nu din alte ratiuni.

In ce priveste masculinul si femininul, in Dumnezeu se regasesc ambele principii reprezentate in mod egal. De aceea Geneza spune ca "Dumnezeu a creat omul, barbat si femeie, dupa chipul si asemanarea sa". Prin asta se intelege ca atat barbatul cat si femeia se regasesc egal in Dumnezeu. Intregul episod al genezei arata egalitatea dintre barbat si femeie, si nu doar geneza ci si alte scrieri.

In ce priveste Sfanta Treime, ea se alcatuieste din Tatal, Fiul si Sfantul duh. Toate acestea se regasesc in om, sub forma de vointa, afectiune si cognitie. Sau minte, inima si vointa. Sa nu uitam insa ca Duhul, dupa cum spune si Fanni71, era considerat principiu feminin, si el corespunde vointei. Tatal corespunde mintii, iar Fiul inimii. E posibil ca reprezentarea preponderent masculina a lui Dumezeu Tatal sa aiba legatura cu faptul ca se adreseaza mintii noastre, perceptiei constiente. Viata crestina este o decizie personala a celui ce o traieste, iar decizia se ia cu mintea, sau cel putin acolo se finalizeaza.
Foarte frumos ai explicat. Eu nu spun ca feminismul este bun, spun doar ca este un efect al unei cauze, cauza ce vine dintr-o intelegere gresita a lucrurilor. Este totodata o realitate a zilelor noastre pe care sper ca Dumnezeu o va echilibra curand.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2010, 15:59:08
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Implicit

Mie imi place sa-I zic Creatorul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nume anticrestine fllorina Generalitati 22 09.08.2014 11:53:21
nume de sfinti brenda_sv_ro Resurse ortodoxe on-line 0 06.09.2012 14:51:44
nume de sfant ginabadea Botezul 12 05.11.2010 23:02:30
Nume Botez (in functie de nume ceftificat si sex copil) Tatic Botezul 3 14.12.2008 21:25:10
nume livadarufelix Botezul 16 27.01.2008 18:52:58