Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2011, 22:36:48
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Stergarul este cel mai potrivit.Trebuie facut bine si folosit de fiecare data.
Cei catolici,imi spuneti si mie daca nu folositi lingurita cum faceti,iertati-ma dar nu stiu si sunt curios care e procedura voastra.Multumesc
Pana va va raspunde un catolic, am sa va spun ceea ce am citit (si am vazut) eu:

la catolici credinciosul primeste la impartasanie trupul Domnului sub forma de "ostie"; aceasta este constituita din aluat nedospit (de tip azima), care de obicei are forma unui mic disc (ca un fel de biscuit rotund si subtire). Preotul (sau episcopul) pune cu mana ostia in gura credinciosului.
Din potir, adica din sangele Domnului, se impartasesc numai clericii, care beau direct din acesta, dupa ce au luat ostia.
(La fel se impartasesc clericii ortodocsi in cadrul Liturghiei : beau direct din potir _ aceasta este procedura din Biserica primara).

BRC motiveaza aceasta discriminare intre impartasirea credinciosilor si a clericilor prin explicatia ca "acolo unde este trupul, este si sangele".
Mai multe nu stiu.

In ortodoxie, lingurita a aparut din motive practice. La inceput, impartasirea tuturor se facea luand fiecare trupul Domnului cu mana si apoi band sangele Domnului din potir.

Dar consecintele dogmatice ale Intruparii lui Hristos si ale unirii ipostatice ale firii divine cu cea umana se rasfrang in mod nemijlocit in Euharistie: fiecare faramitura / picatura de impartasanie contine intreg Trupul / Sangele Domnului.
De aceea, pierderea vreunei faramite sau picaturi prin cadere pe jos sau pe haine este considerata ca fiind un mare pacat.
Deoarece principalii responsabili de grija fata de elementele Euharistiei sunt clericii, s-a hotarat ca dupa ce se impartasesc clericii in altar, trupul Domnului sa fie introdus in sangele Domnului din potir, astfel incat credinciosilor sa li se dea simultan ambele elemente, intr-o cantitate si intr-o maniera usor de controlat _ deci, cu o lingurita. Iar apoi se sterg buzele credinciosului cu un stergar special. In acest mod, scade foarte mult probabilitatea de a se pierde vreo faramitura sau picatura din Euharistie.

Cat despre impartasirea cu aceeasi lingurita... de regula, cel care se stie bolnav contagios de ceva temporar (gripa, herpes, etc.) nu vine la biserica in perioada respectiva, cu atat mai putin nu vine sa se impartaseasca.
Pentru cei cu boli contagioase cronice, precum TBC, preotul stie cum sa faca in asa fel incat sa nu se sminteasca nimeni din Biserica, si nici omul sa nu ramana lipsit de Euharistie.

Iar ceea ce ziceau membrii forumului despre impartasirea preotului din acelasi potir si cu aceeasi lingurita cu care au impartasit bonavi de TBC este confirmat de numeroase marturii, atat in Romania cat si in restul tarilor ortodoxe _ nu s-au imbolnavit preotii respectivi de TBC, chiar daca au slujit ani sau chiar decenii in astfel de conditii.

Last edited by AdrianAamz; 15.05.2011 at 22:42:56.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2010, 02:12:57
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit procedura ideala in administrarea Sf. Euharistii credinciosilor

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Această problemă se poate rezolva[...]
-fie se folosește lingurița, dar se răstoarnă în gura celui care primește Sf Împărtășanie, astfel neatingându-se buzele, cerul gurii ori limba. În cazul în care manevra nu reușește și acestea sunt atinse, totuși, există acel ștergar alb consacrat pentru a șterge lingurița și care, de regulă, servește pentru curățarea Sfintelor Vase la sfârșitul cuminecărilor.
Asa se procedeaza la manastirea Sf. Ioan Botezatorul, din Essex, Anglia. Fiecare trebuie sa deschida gura mare, pt. a le fi turnata Sf. Impartasanie, cu aceeasi linguritza. Au (sau aveau) si afise, printate pe cate o pagina format A4, cu 'demonstratzie' foto. Personal, cred ca astfel de practica/procedura este (sau ar fi) si cea mai corecta, ideala.

Last edited by cherub; 12.03.2010 at 02:17:45.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2010, 02:25:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
Asa se procedeaza la manastirea Sf. Ioan Botezatorul, din Essex, Anglia. Fiecare trebuie sa deschida gura mare, pt. a le fi turnata Sf. Impartasanie, cu aceeasi linguritza. Au (sau aveau) si afise, printate pe cate o pagina format A4, cu 'demonstratzie' foto. Personal, cred ca astfel de practica/procedura este (sau ar fi) si cea mai corecta, ideala.
Anglia..

Dar ma mir ca nu se folosesc lingurite de unica intrebuintare pana la urma, care este ideea, de a pastra formal ortodoxia actului?

Pentru ca in ceea ce priveste credinta, cam pana aici a fost..
Reply With Quote
Vechi 12.03.2010, 02:59:59
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit concluzii pripite si gresite, AlinB

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Anglia..

Dar ma mir ca nu se folosesc lingurite de unica intrebuintare pana la urma, care este ideea, de a pastra formal ortodoxia actului?

Pentru ca in ceea ce priveste credinta, cam pana aici a fost..
Te cam grabesti sa sari la concluzii, prietene. Nu-i nimic gresit referitor la procedura descrisa mai sus.

"Pentru ca in ceea ce priveste credinta, cam pana aici a fost.." Te contrazic. Nu mai emite concluzii pripite si pareri in necunostintza de cauza.

Last edited by cherub; 12.03.2010 at 03:01:03. Motiv: concluzii pripite si gresite, AlinB
Reply With Quote
Vechi 12.03.2010, 10:25:28
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
Eu cred ca este gresit, si daca vrei dovada - chiar articolul cu parintele LG care a trecut la lingurite unice. Cei ce toarna sfanta impartasanie au dat apa la moara - sustin ideea de neigienic. Cineva mai spunea: turnata direct poate sa provoace innec/tuse mai ales la persoane batrani sau copii. Mai este si starea de necredinta... adica tu nu crezi ca in lingurita este Iisus Hristos si nu crezi ca el este Dumnezeu si la El "toate sunt cu putinta" - te poate feri si de boala pentru un graunte de credinta. Mai este si faptul ca se face pasul spre introducerea ratiunilor umane in Sfintele Taine.
Mai cititi si de sfinti care au mancat voma unuia ce se impartasise.
Reply With Quote
Vechi 13.03.2010, 07:00:45
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FiulRisipitor Vezi mesajul
Eu cred ca este gresit, si daca vrei dovada - chiar articolul cu parintele LG care a trecut la lingurite unice. Cei ce toarna sfanta impartasanie au dat apa la moara - sustin ideea de neigienic. Cineva mai spunea: turnata direct poate sa provoace innec/tuse mai ales la persoane batrani sau copii. Mai este si starea de necredinta... adica tu nu crezi ca in lingurita este Iisus Hristos si nu crezi ca el este Dumnezeu si la El "toate sunt cu putinta" - te poate feri si de boala pentru un graunte de credinta. Mai este si faptul ca se face pasul spre introducerea ratiunilor umane in Sfintele Taine.
Mai cititi si de sfinti care au mancat voma unuia ce se impartasise.
Sfantul Ioan Maximovici ia impartasania scuipata de o bolnava de turbare

“O cunoștință apropiată de-a vlădicăi, O. Skopicenko povestește că o femeie, Menșikova, a fost mușcată de un câine turbat și, neglijând regulile elementare legate de tratamentul mușcăturilor, s-a îmbolnăvit de turbare.
Când vlădica a împărtășit-o pe muribundă, ea fu cuprinsă de una din crizele specifice bolii și, dând afară spumă pe gură, ea scuipă și Sfânta împărtășanie. Dar Sfintele Taine trebuie consumate, așa că vlădica le-a ridicat de pe jos și le-a înghițit, însoțitorii care erau cu el n-au apucat decât să strige:
„Ce faceți ? Turbarea este foarte molipsitoare !”.
Dar vlădica le-a răspuns liniștit:
„N-o să se întâmple nimic, doar sunt Sfintele Taine”.

http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...-impartasanie/

Last edited by anna21; 13.03.2010 at 07:02:59.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2011, 10:57:02
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Această problemă se poate rezolva în două feluri:
-fie nu se mai folosește lingurița, ca la catolici
In multe zone (atat europa cat si america) ale Bisericii Romano-Catolice am vazut cum credinciosii primeau sfantul trup al Domnului de la preot si mai apoi cine dorea putea sa se impartaseasca si cu sfantul Sange al Domnului, toti crediciosii band pe rand din acelasi Sfant Potir care era tinut de catre un alt preot sau credincios. Dupa fiecare credincios care bea Sfantul Sange al Domnului, Sfantul Potir era sters pe margine cu un stergar (identic cu cel pe care il folosim si noi Ortodocsii la Sfanta Impartasanie).

Tare mult mi-a placut aceasta practica, ca toti crediciosii sa bea din acelasi Sfant Potir precum preotul, caci arata dragostea intru Hristos si comuniunea frateasca in Biserica.

Citat:
-fie se folosește lingurița, dar se răstoarnă în gura celui care primește Sf Împărtășanie, astfel neatingându-se buzele, cerul gurii ori limba. În cazul în care manevra nu reușește și acestea sunt atinse, totuși, există acel ștergar alb consacrat pentru a șterge lingurița și care, de regulă, servește pentru curățarea Sfintelor Vase la sfârșitul cuminecărilor.
Hristos Iisus si Sfintii Apostoli s-au atins de leprosi si de oameni bolnavi de boli incurabile si contagioase si i-au vindecat, iar ei insisi nu patit nimic caci intunericul nu are nici o putere asupra luminii! De ce ar fi altfel cu Sfanta Impartasanie?!

Trupul si sangele Domnului sunt datatoare de viata vesnica! Ele vindeca toate bolile si neputintele omului (atat trupesti si sufletesti)!
Sfanta Impartasanie (Adevarat trupul si sangele Domnului) nu este doar cinstita sau venerata precum sfintii si icoanele, nici doar supra cinstita sau supra venerata precum Maica Domnului ci Sfanta Impartasanie este ADORATA precum Dumnezeu (Sfanta Treime)!!!

De aceea este o nescotinta si o necistire a lui Hristos sa se considere ca ceva necurat ar putea afecta Sfantul Potir si Adevarat trupul si sangele Domnului din Sfantul Potir!

Nu am auzit pe nimeni sa se fi "imbolnavit" de la ligurita Sfintei Impartasanii! Se imbolnaveste omul cand se impartaseste cu nevrednicie (adica cu inima nepocaita) caci Sfanta Impartasanie este foc care arde toate pacatele nepocaite (si evident nespovedite) si care faca omul sa traiasca intru Hristos.

Astfel daca nu ne pocaim sincer de patimi si pacate, daca nu ne spovedim corespunzator, atunci prin Sfanta Impartasanie ne ajuta Dumnezeu sa ne pocaim pe calea cea grea a bolilor si a neputintelor, dupa cum spune Sfantul Pavel:
"27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.
30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit.
31. Căci de ne-am fi judecat noi înșine, nu am mai fi judecați.
32. Dar, fiind judecați de Domnul, suntem pedepsiți, ca să nu fim osândiți împreună cu lumea. " I Corinteni cap 1.

Aceeasi Sfanta Impartasanie (din acelasi Sfant Potir) pentru unii, care se impartasesc cu nevrednicie (adica fara pocainta sincera, fara dorinta sincera de a fi vindecati de Hristos de patimi si pacate, fara Taina Sfintei Spovedanii) este aducatoare de boala si de neputinta (spre mantuire, in sensul ca omul bolnav nu mai poate pacatui iar boala il ajuta sa constientizeze pacatele si patimile); iar pentru altii (unii chiar bolnavi de boli si patimi grele trupesti si sufletesti), care se impartasesc nadajduind in mantuirea lui Hristos Iisus, este aducatoare de mantuire, desavarsire si indumnezeire.

Asadar sa luam aminte. Har si pace.

Last edited by Eugen7; 16.05.2011 at 11:03:12.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2011, 12:11:04
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Această problemă se poate rezolva în două feluri:
-fie nu se mai folosește lingurița, ca la catolici
Aceasta propunere ar fi valabila numai in cazul in care am administra ceva strain de Trupul Domnului sau am pune un semn de egalitate intre Trupul Sau si alte daruri din natura. Dar cea din urma propunere ar fi curata nebunie.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2010, 17:56:06
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Cred ca preotul respectiv se scarbeste de fapt de Hristos. Poate nu ii place impartasania. Am mai vazut cazuri. Mai bine ar urma sfatul Mantuitorului si ar fi mai atent ce iese din gura lui mai degraba decat ce intra. Ce a intrat s-a dus in stomac. Ce iese acum e numai foc si pucioasa si sminteala.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2010, 18:16:21
Aghioritul's Avatar
Aghioritul Aghioritul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2010
Implicit

Cum oare sa te indoiesti de puterea lui Hristos??? Cum sa te feresti de Hristos? Oare Hristos este mai mic sau neputincios in fata unui microb? El DOCTORUL TUTUROR, Care din mort face viu, din uscat face verde, care da VIATA la toata lumea, Se impiedica de un microb?
Cine crede ca se impartaseste cu microbi, ala NU ARE CREDINTA IN HRISTOS, IN PREZENTA REALA A LUI HRISTOS din lingurita!
Daca credeti ca in Sf.Taina a Euharistie este nevoie de igiena, aflati ca primii crestini se impartaseau din ACELASI Potir! Ca si noi, si nu aveau aceasta pretentie ca noi in ziua de azi!
CREDEAU IN HRISTOS; CREDEAU IN PREZENTA REALA A LUI HRISTOS!!!
Nu se gandeau ca s-a impartasit inaintea unuia un negru sau un lepros! Acum daca se impartaseste inaintea noastra un tigan, ne scarbim de a primi pe Hristos!
Cum dar sa lucreze Hristos in noi daca ne indoim de lucrarea Sa??? ne temem de microbi? ne imbolnavim numai gandindu-ne! il vrem pe Hristos? vom avea numai Bucurie!
Lingurite de unica folosinta? nimic mai gresit! Avem un singur Dumnezeu, avem o singura Biserica, avem o Sfanta Taina a Euharistiei, avem un SINGUR POTIR, avem o singura lingurita! Ceea ce inseamna ca noi toti SUNTEM UNA IN HRISTOS! Asta este infierea de care vorbeste Biserica in sfintele Evanghelii!
Ne facem fiii aceluiasi Tata prin primirea Sf.Jertfe dintr-un singur Potir, cu o singura lingurita!
Cum un sot nu se scarbeste sa manance cu lingura sotiei daca aceasta a mancat inainte, cum nu se scarbeste sa manance din prisosul lasat de copii in farfurii pt ca ei toti sunt UNA, acelasi lucru este IN Hristos!
De ce la sticla cu vin nu se scarbesc prietenii sa bea unul dupa altul netiind cont de microbi sau imbolnavire???
Numai la Sf.Jertfa e nevoie de igiena???
CREDINTA NOASTRA IN PREZENTA REALA A LUI HRISTOS SI CREDINTA IN IMPARTASIREA CU/DE EL ASTA NE VA UNI CU HRISTOS! ASTA NE VA DA VIATA SI IERTARE DE PACATE!
Nu grija de igiena! Preotul are grija sa curete cu Sfintenie sfintele Vase! Nu le lasa sa se usuce Sf.Jertfa pe marginea Sf.Potir!
Cine nu are grija de sf,Vase sa fie caterisit! este un canon al Bisericii! De aceea un epsicop cand face o vizita unei parohii primul lucru pe care il face se uita la POTIR!!! Apoi semneaza in Evanghelie! Si de gaseste Sf.Vase neingrijite este CATERISIT DIRECT! Fara SCUZE!!!

Doamne da-ne mai multa CREDINTA!
Reply With Quote
Răspunde

Tags
impartasire, lingurita

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ispitele incepatorului sau Impartasire cu nevrednicie? skicolour Impartasania (Taina Euharistiei) 1 11.05.2011 21:46:58
impartasire bebelus ginabadea Impartasania (Taina Euharistiei) 11 21.02.2011 18:53:29
Deasa Impartasire NECTARIE Impartasania (Taina Euharistiei) 2 18.01.2011 15:46:52
Postul fara impartasire gavriil Postul 23 29.11.2009 19:54:37