Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2010, 21:08:33
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si la partea cu respectul nu cred ca m-ai inteles pentru ca nici eu nu pot explica. Este ceva ce simt eu.
Si daca se spune ca fiecare gand si vorba este un pacat...trebuie chiar sa fii cu cugetul impacat...
Se poate sa traiesti crestineste mereu, dar sa mai ai probleme sufletesti, sau sa faci vreun pacat. De multe ori nu-ti trece nici cu spovedania, trebuie sa lucrezi cu tine insuti si sa te linistesti.
Trebuie sa ai stare sufleteasca anume cand te duci la impartasanie. Eu asa simt, nu stiu daca ma intelegeti.
Ba, de data asta inteleg si sunt de acord.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 21:32:44
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Iaca , consensul . . . !
Vechi 28.04.2010, 21:57:59
costin_byby costin_byby is offline
Member

Data înregistrării: 13.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Saurian Vezi mesajul
Asculta de duhovnicul tau. Parintele Rafail Noica ( un adept al impartasaniei dese ) si parintele Cleopa ( un adept la impartasaniei rare ) spuneau ca noi trebuie sa ne impartasim dupa sfatul duhovnicului. In primele veacuri erau impartasiri dese deoarece oamenii erau vrednici de aceasta ( nu ca ar putea sa fie cineva vrednic de Impartasanie ) dar dupa ce a devenit crestinismul religia oficiala a imperiului roman au aparut necazurile. Aceasta deoarece unii pagani nu treceau la crestinism din dragoste de Hristos; atunci se facea crestinarea la toti locuitorii imperiului. Asa ca Biserica vazand ca unii crestini nu realizeaza importanta Sf. Impartasaniei s-a recurs la anumite obiectii fata de cat de des ne impartasim. Sau primii crestini ca si romanii din Ardeal se impartaseau des deoarece erau deseori in pericol de moarte ( crestinii in privinta paganilor iar romanii in privinta catolicilor ) pe cand cei din Moldova n-aveau astfel de probleme fiind intr-o tara ortodoxa. Dar cel care mananca se nu judece pe cel care nu mananca si invers.
Impartasirea foarte deasa in primele veacuri crestine se facea in primul rand datorita persecutiilor indreptate impotriva crestinilor.Si pt ca nu se stia daca maine vei mai exista se dadea foarte des.Impartasania se da spre curatirea si sfintirea credinciosului spovedit care chiar doreste indreptarea vietii sale.Dupa un timp duhovnicul observandu-i viata si schimbarea in bine va da binecuvantare celui care s-a indreptat.Impartasirea cu nevrednicie este mai grava decat neimpartasirea foarte deasa.Dar asta numai duhovnicul este responsabil,caci prin gura lui hotaraste Hristos.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 22:13:21
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul

Bun, dar ce rost are, daca acest respect te indeparteaza decat de apropie? Nu este idealul unui crestin unirea cu Hristos? Cum te unesti cu Hristos daca tu mai tot timpul simti ca "nu ai o stare sufleteasca anume" ?

Cat despre post...de cand se tine post lunea? Cel putin pentru noi, mirenii? De cand se tine post sambata?

Cred ca ce vrei sa spui (Sophia), dar pentru un motiv sau altul de feresti sa spui, este ca impartasirea deasa este incorecta, imposibila si de ne-incercat pentru omul obisnuit. Tot intrebi cum anume fac altii, vrei "solutii concrete" si cand ti se raspunde, apoi o iei de la inceput cum ca e greu, de neimaginat, ca suntem oameni, ca suntem femei, ca avem soti, ca trebuie sa mancam. Si sigur, daca iti impui conditii de neindeplinit, nici ca poti. Si sigur, cum sa te impartasesti saptamanal si la fiecare sarbatoare daca zici ca trebuie sa postesti practic toata saptamana, in afara de marti si joi, si poate si atunci? Dar asta nu e viata de om normal. Pe de alta parte Hristos nu a venit pentru cei care stau in pustiu si se hranesc cu muschi de copaci in apa de ploaie, ci pentru oamenii obisnuiti.

Si sigur, Hristos vrea sa devenim sfinti, si nu numai ca El vrea, ci noi trebuie sa incercam sa devenim sfinti, sau perfecti, asa cum Tatal nostru este. Dar asta nu se face prin ne-mancare. Se face prin trairea in concordanta cu spiritul Evangheliei, prin incercarea sincera si continua de a fi bun crestin in toate domeniile, si prin Comuniunea fizica cu Hristos.

Last edited by Noesisaa; 28.04.2010 at 22:18:18.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 22:18:20
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Bun, dar ce rost are, daca acest respect te indeparteaza decat de apropie? Nu este idealul unui crestin unirea cu Hristos? Cum te unesti cu Hristos daca tu mai tot timpul simti ca "nu ai o stare sufleteasca anume" ?

Cat despre post...de cand se tine post lunea? Cel putin pentru noi, mirenii? De cand se tine post sambata?

Cred ca ce vrei sa spui (Sophia), dar pentru un motiv sau altul de feresti sa spui, este ca impartasirea deasa este incorecta, imposibila si de ne-incercat pentru omul obisnuit. Tot intrebi cum anume fac altii, si cand ti se raspunde, apoi o iei de la inceput cum ca e greu, de neimaginat. Si sigur, daca iti impui conditii de neindeplinit, nici ca poti. Si sigur, cum sa te impartasesti saptamanal si la fiecare sarbatoare daca zici ca trebuie sa postesti practic toata saptamana, in afara de marti si joi, si poate si atunci? Dar asta nu e viata de om normal. Pe de alta parte Hristos nu a venit pentru cei care stau in pustiu si se hranesc cu muschi de copaci in apa de ploaie, ci pentru oamenii obisnuiti.

Si sigur, Hristos vrea sa devenim sfinti, si nu numai ca El vrea, ci noi trebuie sa incercam sa devenim sfinti, sau perfecti, asa cum Tatal nostru este. Dar asta nu se face prin ne-mancare. Se face prin trairea in concordanta cu spiritul Evangheliei, prin incercarea sincera si continua de a fi bun crestin in toate domeniile, si prin Comuniunea fizica cu Hristos.
. . .si prin "nemancare" , precum spui domnisoara ! ( ti-a placut ? )
Vechi 28.04.2010, 22:21:31
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

...da, dar cred ca nemancarea este undeva pe ultimul loc. Note bene: nu spun post. Postul nu este doar nemancarea de carne si lapte.
Vechi 28.04.2010, 22:25:19
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
...da, dar cred ca nemancarea este undeva pe ultimul loc. Note bene: nu spun post. Postul nu este doar nemancarea de carne si lapte.
Corect , dar le luam treptat , caci , nimeni nu s-a nascut cu postul pe buze , deci : nemancare de dulce , infranare generala , curatirea mintii , a gandurilor , rugaciune . . . treapta cu treapta , fara a topai sau a sari aiurea !
Vechi 28.04.2010, 22:30:42
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Corect , dar le luam treptat , caci , nimeni nu s-a nascut cu postul pe buze , deci : nemancare de dulce , infranare generala , curatirea mintii , a gandurilor , rugaciune . . . treapta cu treapta , fara a topai sau a sari aiurea !

Da, dar daca o iei de la inceput cu ceva care in mod obisnuit este foarte greu (post 80% din saptamana), cam cand crezi ca ajungi la celelalte? Pe la 90 de ani?
Vechi 29.04.2010, 00:14:14
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...raditiei-.html

Este o carte care nu ar trebui sa lipseasca din bibliotecile voastre. E si ieftina - numai 25 de lei.

La indemnul duhovnicului, am citit o buna parte din ea, pana la partea scrisa de Sfantul Nicodim Aghioritul. Si va marturisesc ca m-a convins sa merg des la impartasit, adica saptamanal - ceea ce va recomand cu caldura.

Cand m-am intalnit prima oara cu duhovnicul meu, l-am intrebat daca e pentru impartasirea deasa sau rara. Mi-a raspus ca Impartasania nu trebuie sa fie deasa, ci DE FIECARE DATA. Atunci eram sceptic, dar acum va spun ca trebuie sa facem asa cum scrie in canoanele Bisericii Ortodoxe, cum ne invata si Sf. Ioan Gura-de-Aur, si Sf. Vasile cel Mare, si Sf. Nicodim Aghioritul si multi alti Sfinti: sa ne cuminecam cat mai des posibil!

Pentru cei care sunt sceptici in privinta asta, voi incerca pe viitor sa scot cele mai importante argumente din cartea de mai sus si sa le transcriu aici.

Stiu ca un prim contraargument este ca nu ne putem spovedi saptamanal. Este adevarat, nici eu nu pot, mai ales ca duhovnicul meu este preot-calugar si exarh pe deasupra, fiind foarte ocupat si cautat tot timpul. Insa el insusi mi-a recomandat sa ma impartasesc chiar si fara spovedanie saptamanala, ceea ce intentinez sa fac. Bineinteles ca Taina Spovedaniei nu trebuie neglijata, dar depinde de situatia fiecaruia, de constiinta lui si de dezlegarea pe care o da preotul la care ne marturisim.
Foarte de acord cu tine.
Ar mai fi de adaugat si scrierile parintelui Alexandru Schmemann.
Dar am mai scris asta si alte dati ..
Vechi 29.04.2010, 00:14:20
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, dar daca o iei de la inceput cu ceva care in mod obisnuit este foarte greu (post 80% din saptamana), cam cand crezi ca ajungi la celelalte? Pe la 90 de ani?
Tu câți ani ai ? 90, nu cred ! E cineva p'aci de 90 ? Nu cred ! Chiar de nu suntem toți precum ar fi firesc până la urmă, socoteala ta e trasă mult de păr . Tu personal cum procedezi ? Te întreb căci de mică ești în credință după cum am dedus eu .
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16