Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2010, 19:15:37
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Anita - ba din cate observ eu pe aici, se duce lumea pentru orice la duhovnic si il si gaseste in tara.
Ca nu se organizeaza la biserica diverse activitati si intalniri este ceva general in ortodoxie (romaneasca cel putin).
Intrebare: tu dupa ce te-ai spovedit, pana la usa deja ai facut pacatul, nu reusesti nici pana la impartasit? Inseamna ca nici n-a folosit spovedania.
Pe de alta parte te inteleg - suntem oameni.
Si daca este asa, atunci cel mai bine este impartasania, imdeiat dupa spovedanie.

@Miha-Anca - dar tu nu ai dat raspuns la intrebare. Nici n-o mai gasesc acum.
Eu am pus doua variante, pentru ca am observat doua tendinte extreme la oameni:
- unii care vad pacat si in a dormi de ex., sau a se spala, si dau fuga toata ziua la preot/duhovnic si intreaba si se spovedesc la fiecare minut. Si mai cer si neaparat canon, chiar daca preotul n-a dat.
Deci atentie - n-au incredere nici ei in duhovnic si deciziile lui. De ce?
- si altii care nu se duc niciodata sa se spovedeasca, sau sa se impartaseasca, sau se duc rar (le este jena, frica de preot sau canoane etc.)
Ori vedem prea multe pacate, ori nu le vedem pe cele care sunt.

Eu le vad gresite pe amandoua, si in amandoua vad frica. Si tocmai asta trebuie sa dispara, trebuie sa existe si o cale de mijloc.
Pe urma spui asa:
"Suntem prea putin constienti de voia Sa, altfel ne-am stradui sa nu mai pacatuim."
Pai mai intai de toate nu stim voia Sa, pentru ca tot la noi oamenii ne raportam. Zicem ca ceva este pacat, asa gandim noi, si de fapt El nu considera asa. Ii punem in carca vorbe si ganduri care nu se stie daca le-a avut vreodata.
Asta este problema.
El a pus acolo 10 porunci, 7 pacate mari si late. Noi vedem cu sutele. Era o lista lunga,lunga aici pe forum.

Este in noi toti frica, neincredere, necunoastere. Nu stim ce sa facem, fugim toata ziua: vai, daca am pacatuit, cerem pacate, sau asa ca mine "nu stiu care sunt, preotul nu te intreaba (ca sa te orienteze), pe urma ti-e frica si rusine sa te mai duci, si uite asa.

@Noesisaa - nici eu n-am inteles rostul intrebarii acelui preot (cu cartile citite). Ma intreb numai: era acela modul lui de a evalua credinta? Daca da, nu e complet.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 20:34:34
dorinastoica14
Guest

Implicit

"...și mai cer neapărat canon chiar dacă preotul nu a dat..."

Cred că aceasta va fi ultima postare pe acest topic care deși părea interesant în primele pagini acum discuțiile chiar nu-și mai au rostul.A răspuns un preot și alți câțiva care se pare că trăiesc ortodoxia mai profund și remarcile tale sunt pe alocuri chiar ironice.Dacă răspunsurile primite nu te mulțumesc ia și citește și te vei lămuri!.
Și încă ceva dragă Sofia.Manifești un profund dispreț pentru acei care trăiesc în România și se țin aproape de marii duhovnici pe care din fericire încă îi mai avem,pui sute de întrebări dar tot pe a ta o ții.
Cred că voi evita orice topic pe care îl deschizi.Mântuire!
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 20:58:51
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit pietre si ape !

Citind topicul se vede clar ca : un ,,glumet" arunca o piatra in apa si zece destepti se chinuie sa o scoata apoi !
Subiectul acesta , ca si despre peoti, preotese, spovedanie, deslegari , canoane ... s-a discutat cu virf si indesat ; aceiasi useri au postat aceleasi pareri iar contrasii lor asemenea . Administratotorul insusi a postat articole antitetice ale parintelui ieromonah , din America, Roman Braga si Calciu Dumitreasa privind modul de impartasanie ,spre lamurirere.
Dar daca s-au discutat de mai multe ori aceleasi subiecte intre aceiasi useri ... pt. ce ne mai inveninam si ne umplem de pasiune si scriem, si scriem, si scriem ?
Foarte multa lume, in ispitire fiind , crede ca face ceva folositor sau fapte bune ajutind la elucidarea ,,ispititorului" care dupa ce ne da un pic de pauza se ia iar sa ne invrajbeasca si sa ne puna in potriva tulburindu-ne. Atita ispitire incit si preotii se smintesc de ea preferind sa se retraga din discutie nu pt. a evita ispita si a-si pastra cugetul linistit ci pt. a nu deranja cumva pe cineva !
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 21:04:13
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Anita - ba din cate observ eu pe aici, se duce lumea pentru orice la duhovnic si il si gaseste in tara.
Ca nu se organizeaza la biserica diverse activitati si intalniri este ceva general in ortodoxie (romaneasca cel putin).
Intrebare: tu dupa ce te-ai spovedit, pana la usa deja ai facut pacatul, nu reusesti nici pana la impartasit? Inseamna ca nici n-a folosit spovedania.
Si daca este asa, atunci cel mai bine este impartasania, imdeiat dupa spovedanie.

@
Sofia ,tu nu ai auzit de ispita?
Nu inteleg ,de ce nu a folosit spovedania?
La biserica se face cateheza cu copiii pina la 14 ani ,mi se pare ,dar mantuirea mea nu depinde de aceste ore de religie.
Nu inteleg de ce pui tot felul de intrebari la care vrei raspunsuri care sa iti fie pe plac.
Voia lui Dumnezeu o aflam citind poruncile si sfintele Evanghelii.
Si vorbesti de frica ,cine de cine se teme?
"Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu"
Doamne ajuta !

Last edited by anita; 13.01.2010 at 21:07:18.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 21:33:31
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Pai atunci care era problema. Oamenii s-au spovedit cat au stiut, acolo 2 minute, si preotul le-a spus sa se impartaseasca, in ideea, cel mai probabil ca nu se vor spovedi din an in pasti ci mai des, si in ideea ca impartasania deasa ii va responzabiliza pe calea credintei, obligatiile minimale probabil fiind de a veni in fiecare duminica cand este slujba la biserica, de a tine posturile, miercurile, vinerile, de a se instrui etc.

In fine, sunt sigura ca acel preot nu era un om nebun, sau fara dorinta de a-i ajuta pe enoriasii sai.

Parerea mea este ca discutiile de pe forum pot sa inchida si sa deschida ochii. Oare ce se faceau oamenii cand nu era internetul si materialele astea valoroase care sunt online? Ascultau de preot, nu citeau lucruri care cateodata nici macar nu au fost scrise pentru a fi citite de mireni, sau in afara unui context, sau in afara unei anumite pregatiri teologice.
Cum nu il cunosti pe preotul respectiv si nici pe enoriasi, deduci in baza a ceea ce stii teoretic. Teoria ca teoria, dar... realitatea e alta.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 21:42:32
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Sofia ,tu nu ai auzit de ispita?
Nu inteleg ,de ce nu a folosit spovedania?
La biserica se face cateheza cu copiii pina la 14 ani ,mi se pare ,dar mantuirea mea nu depinde de aceste ore de religie.
Nu inteleg de ce pui tot felul de intrebari la care vrei raspunsuri care sa iti fie pe plac.
Voia lui Dumnezeu o aflam citind poruncile si sfintele Evanghelii.
Si vorbesti de frica ,cine de cine se teme?
"Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu"
Doamne ajuta !
Doamne ajuta!
A face cateheza cu niste copii care au si ore de religie la scoala mi se pare un lucru lipsit de logica. Mai folositor ar fi sa se faca cateheza cu adultii, ca sa nu ne mai practicam religia "dupa ureche".
Spui ca mantuirea noastra nu depinde de "orele de religie". Dar daca nu stii "ce" si "cum" sa faci, cum poti sa ajungi la scopul propus (mantuirea in cazul de fata)?
Mi s-a intamplat sa fiu in biserica, dupa Sfanta Liturghie, asteptand sa vorbesc cu preotul. La un moment dat, cele 15 femei care inca mai erau in biserica au alergat spre parintele si au cazut ca fulgerate la podea, in genunchi. Am intrebat pe cateva din ele ce se intampla (preotul citea dintr-o carte). Nici una nu avea habar insa spiritul de turma a functionat perfect.
Vechi 13.01.2010, 21:45:14
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:

@Miha-Anca - dar tu nu ai dat raspuns la intrebare. Nici n-o mai gasesc acum.
Eu am pus doua variante, pentru ca am observat doua tendinte extreme la oameni:
- unii care vad pacat si in a dormi de ex., sau a se spala, si dau fuga toata ziua la preot/duhovnic si intreaba si se spovedesc la fiecare minut. Si mai cer si neaparat canon, chiar daca preotul n-a dat.
Deci atentie - n-au incredere nici ei in duhovnic si deciziile lui. De ce?
- si altii care nu se duc niciodata sa se spovedeasca, sau sa se impartaseasca, sau se duc rar (le este jena, frica de preot sau canoane etc.)
Ori vedem prea multe pacate, ori nu le vedem pe cele care sunt.

Eu le vad gresite pe amandoua, si in amandoua vad frica. Si tocmai asta trebuie sa dispara, trebuie sa existe si o cale de mijloc.
Pe urma spui asa:
"Suntem prea putin constienti de voia Sa, altfel ne-am stradui sa nu mai pacatuim."
Pai mai intai de toate nu stim voia Sa, pentru ca tot la noi oamenii ne raportam. Zicem ca ceva este pacat, asa gandim noi, si de fapt El nu considera asa. Ii punem in carca vorbe si ganduri care nu se stie daca le-a avut vreodata.
Asta este problema.
El a pus acolo 10 porunci, 7 pacate mari si late. Noi vedem cu sutele. Era o lista lunga,lunga aici pe forum.

Este in noi toti frica, neincredere, necunoastere. Nu stim ce sa facem, fugim toata ziua: vai, daca am pacatuit, cerem pacate, sau asa ca mine "nu stiu care sunt, preotul nu te intreaba (ca sa te orienteze), pe urma ti-e frica si rusine sa te mai duci, si uite asa.

@Noesisaa - nici eu n-am inteles rostul intrebarii acelui preot (cu cartile citite). Ma intreb numai: era acela modul lui de a evalua credinta? Daca da, nu e complet.
Sophia, pe tine nu te scoate nimeni dintr-ale tale.
Dar poate ne spui cum ai ajuns "sa vezi"; asta tine mai mult de alte religii mai vechi si chiar mai noi, decat de crestinism:
Citat:
...Problema la cimitire este ca nu prea poti retine vizual localizarea unui mormant, pentru ca apar mereu noi, ca ciupercile si ...toate sunt la fel.
Eu patesc asta de fiecare data cand merg la mama. Nu mai gasesc mormantul.
Si atunci ies in aleea principala din apropiere si o intreb in gand unde este, sa-mi arate locul. Si il vad clar.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 21:49:10
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Administratotorul insusi a postat articole antitetice ale parintelui ieromonah , din America, Roman Braga si Calciu Dumitreasa privind modul de impartasanie ,spre lamurirere.
Articole antitetice ...spre lamurire?!? Da ce facem, impacam si capra si varza?
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 21:50:04
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

eu cred ca au nevoie si copiii de cateheze la Biserica. la ce se preda azi in scoli la ora de religie... fereasca Dumnezeu! Unii eroi din '89 si-au dat viata ca sa se studieze religia in scoli, si acum s-a ajuns la un sincretism religios, un TERCI de idei, din care elevul nu mai intelege nimic. daca invata cele 10 porunci pe din afara si posturile de peste an, scoate un 10.. Programul acesta "Hristos impartasit copiilor" cred ca este binevenit... Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 13.01.2010, 22:17:44
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Doamne ajuta!
A face cateheza cu niste copii care au si ore de religie la scoala mi se pare un lucru lipsit de logica. Mai folositor ar fi sa se faca cateheza cu adultii, ca sa nu ne mai practicam religia "dupa ureche".
Spui ca mantuirea noastra nu depinde de "orele de religie". Dar daca nu stii "ce" si "cum" sa faci, cum poti sa ajungi la scopul propus (mantuirea in cazul de fata)?
Mi s-a intamplat sa fiu in biserica, dupa Sfanta Liturghie, asteptand sa vorbesc cu preotul. La un moment dat, cele 15 femei care inca mai erau in biserica au alergat spre parintele si au cazut ca fulgerate la podea, in genunchi. Am intrebat pe cateva din ele ce se intampla (preotul citea dintr-o carte). Nici una nu avea habar insa spiritul de turma a functionat perfect.
Cateheza nu e identica cu ora de religie ,inseamna ceva mai mult pentru ca acolo vin copii interesati de credinta ,familiarizati cu biserica.
Am spus ca mantuirea mea nu depinde de aceste cateheze dar nu e valabil si pentru altii.Sfantul Nicon a spus ca mantuirea depine de relatia cu semenii nostri.
Nu trebuie sa razi de acele femei ,preotul cu siguranta le-a citit o binecuvantare sau dezlegare.Ele au facut ascultare ,si asta e un lucru bun.
Doamne ajuta !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10