![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Nici nu mă miră ! Parcă a-ți fi , mamă și fică . . . , !
|
|||
|
|||
![]()
No, doara de o faceam la 12 ani! Or eu pe atunci eram o fetita tare cuminte. :-)
Dar este adevarat ca Noesisaa si cu mine suntem adesea de acord. Nu vad nimic rau in asta.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu cred ca are rost sa ma pun pe mine din nou in centrul atentiei. Important este ca da, de ceva vreme ma spovedesc si ma impartasesc regulat. Nu, nu ma cred nici pe departe nici sfanta, nici aproape de perfectiune, dar incerc, fac un efort sincer de a ma apropia de ce vrea Hristos ca eu sa devin ceea ce vrea El sa fiu. Sf. Impartasanie nu este un fel de premiu pentru viata desavarsita sau spovedanie pana la ultimul fir de par, cum cred unii, ci este spre ajutor in viata duhovniceasca. Nu, nu m-as impartasi niciodata stiindu-ma cu pacat grav pe constiinta, sau netinand o legatura cat de cat stransa cu Dumnezeu. De pacatele mai mici imi pare sincer rau, si le spovedesc ~ o data la 4 saptamani. Apoi tin posturile BO, miercurea, vinerea, duminica dimineata...si celelalte. Nu, nu iau impartasania ca pe bomboana, cum spunea cineva. La concluzia si la practica asta am ajuns citind din Schmemann, citind ce spune Sf. Ioan Gura de Aur, si multi altii, si da, de ce sa nu recunosc, probabil ca si din cauza influentei occidentale in care de fapt traiesc si ma desfasor. Dar nu vad nimic rau, dimpotriva, impartasirea si spovedania regulata si deasa ma fac mai atenta la ceea ce fac si spun, mai putin delasatoare in cele spirituale, mai constienta ca Dumnezeu vrea de la mine, personal, perfectiunea si nu altceva, si ca spre asta trebuie sa ma indrept, mai constienta de faptul ca Hristos se salasuieste in mine...Sigur, totul cu ajutorul harului lui Dumnezeu. Interesant este ca l-am auzit de nenumarate ori pe PF Daniel spunand ca lumea ar trebui sa se impartaseasca mult mai des, etc. Si totusi, nimeni nu da nici un fel de "directiva", ca sa vorbim in termeni Europeni, care sa explice cum anume se face asta. Fiindca dupa regulile draconice pe care le sustin unii (post de o saptamana cel putin, spovedanie cu cel mult 12 ore inainte de impartasanie si gata pana la urmatoarea spovedanie...),sau esu tsiu ce alt program de manastire, nu este posibil, nu in fiecare saptamana cel putin. Vorbind de perfectiune in viata laica si chemarea universala spre sfintenie -- acum ceva vreme am dat peste "Calea" sau "El Camino" de Josemaria Escriva (In engleza: http://www.escrivaworks.org/book/the_way-chapter-1.htm ) . Sigur, cam extrem pentru spiritualitatea ortodoxa, dar interesant. (Si mai interesant si total intamplator este ca duminica trecuta chiar am ajuns la Opus Dei fara sa am habar unde merg pana ce nu am intrat in living si nu am vazut poza lui Escriva la loc de cinste. Cand am intrebat daca este chiar Escriva, mi s-a raspuns "Of course, this is an Opus Dei house." De parca ar fi chestia cea mai normala din lume. Dar asta este alta poveste pe alta data. ![]()
„Mare ești tu, Doamne, și preavrednic de laudă (…) Căci pentru tine ne‑ai creat și neliniștită este inima noastră până sa-si afle odihna in tine.” (Sfântul Augustin). Last edited by Noesisaa; 29.04.2010 at 05:29:03. |
|
||||
|
||||
![]() Hai ca ne-ai prins cu chestia asta. ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
-------- http://www.canoaneortodoxe.net/pdf/1...Apostolice.pdf Canonul 66 Apostolic: Toți credincioșii care intră în biserică și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta Împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică. http://canoaneortodoxe.net/pdf/3.Can...e_Antiohia.pdf CANONUL 2 Antiohia : Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare. Citat:
Canonul 66 Apostolic: Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească. Cat priveste curatia, Apostolul Pavel ne scrie la 1 Corinteni 7: 12. Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase. 13. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul. 14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți. Deci, daca cineva are partenerul necredincios, asta inseamna ca nu se va putea impartasi? Nicidecum. Dar de asta avem duhovnic, ca sa ne marturisim ceea ce ne sta pe constiinta, ca el sa cantareasca lucrurile si sa lege sau sa dezlege. Citat:
Mantuitorul nu a venit pentru cei drepti, ci pentru ca sa-i intoarca pe cei pacatosi la pocainta. Ce raspundem noi cand suntem invitati sa ne impartasim cu Sfintele Sfintilor? Unul este Sfant, Unul Domn Iisus Hristos intru slava Lui Dumnezeu-Tatal, amin! Deci absolut nimeni nu e vrednic de aceasta Taina, dar totusi pentru noi ne este randuita, pentru iertarea pacatelor, spre viata vesnica. Citat:
Cat despre pacatele cu gandul, te rog sa mai citesti din scrierile Sfintilor Parinti, ca nu e deloc cum iti imaginezi tu. Vezi si diferenta dintre greaseala si pacat.
|
|||
|
|||
![]()
Florin Ionut:
- Canoane care ar trebui citate celor care sunt atat de iubitori de canoane dar sunt impotriva impartasaniei dese.. ;-) - Intrebarea Sophiei cred ca se refera la faptul ca multi preoti cer abstinenta de cateva zile sau chiar o saptamana de la relatia conjugala pentru cei care se impartasesc. Daca ne impartasim in fiecare duminica, atunci ce zi mai ramane in care sa fim impreuna cu sotul sau sotia, credinciosi sau necredinciosi? (Raspunsul este dupa mine ca nu ar trebui sa se ceara mai multa abstinenta decat la postul alimentar, si in noaptea dinainte de impartasanie)
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sa vina si cu un document care arata ce au horatat Sfintii Parinti in privinta aceasta si care sustine ceea ce ne predica ei. Pana atunci, duhovnicul leaga si dezleaga, iar noi trebuie sa-i urmam sfaturile date in temeiul Sfintei Scripturi si al Sfintei Traditii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am intrebat si daca ei se spovedesc de fiecare data si postesc in continuu. Unii poate o fac, dar majoritatea nu. Or, nici ei nu ar spune ca sunt mai curati duhovniceste decat mirenii. Harul pe care il au nu are legatura cu sfintenia personala.
|
|||
|
|||
![]()
@Noesisaa si Florin
1. Ma refeream si la postul trupesc. Doar de aici din forum am aflat prima data ca se face abstinenta si sambata si duminica si inainte si dupa orice liturghie. De aceea ma intreb cum sa facem, la modul f.serios: nici mancat normal in atate zile si nici respectat sotul/sotia in multe zile. Da, la manastire nu e nici o problema. Si se mai poate in cazul in care preotul iti da dezlegare sa iei impartasania fara a tine post si abstinenta. Si Florin: nu, nu este evlavie falsa, ci eu o numesc frica si respect de Dumnezeu. Eu stiu ca, cel putin eu, nu sunt in permanenta perfecat, ca mai am scapari si atunci nu pot sa ma duc sa iau impartasania asa oricand, acum o iau si maine am facut iar o boroboata si poimaine iar o iau. Eu traiesc in lume si viata in lume asta este. Am mai spus, exista doua variante: 1. in manastire 2. cu dezlegare sau regula permanenta ca poti lua impartasania fara post, abistinenta indelungata si fara probleme, oricand. Cam ca la catolici si am inteles ca si la greci se face asa (adica se ia mai usor ca la noi). Undeva am gasit niste reguli de mers la impartasanie, in perioade fara post, si atunci este suficient cumva sa postesti mai putin. Pe de alta parte canoanele sunt clare si nu se refera numai la anumite perioade (de post sau de ne-post), asa ca de aceea intreb cum faceti voi, cum va invata duhovnici vostri. Poate oi reusi odata sa aflu si eu de la preotul meu.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim saptamanal | Daniel777 | Impartasania (Taina Euharistiei) | 433 | 23.05.2015 02:12:04 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|