Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.05.2009, 14:09:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Eu vreau sa zic ca nu poti impune omului ceva ce nu ii este natural potrivit. Comunismul nu a esuat pentru ca nu era ceva bun, a esuat pentru ca metodele sale nu ii sint naturale omului. Altruismul neconditionat nu este natural omului.
La fel, religia incearca sa impuna omului ceva nenatural, care, chiar daca functioneaza pentru citeva persoane, global va esua.
Eu nu zic ca pe unii ii inalta religia, ca nu se simt mai buni, ca nu ii ajuta in a deveni mai buni. Spun numai ca religia ca nu va reusi sa isi impuna scopul decit prin forta. Bruta sau intelectuala.
Cu comunismlul s-ar putea sa fim de acord daca vrei sa zici ca teroria comnunista presupune oameni perfectionabili spre altruism (insa, sa nu uitam ca si Marx preconiza distrugerea claselor care nu se adapteaza sau care incurca prin forta...), or ce se intampla in realitate e unii iau puterea, iar restul trebuie sa se supuna. Adica este utopic comunismul, in partile sale hai sa le zicem bune, dar mai are si parti rele din start (violenta pentru atingerea scopurilor, de ex.).

Religia in schimb nu incearca sa impuna ceva, ci propune ('Dieu propose, l'homme dispose'). Iisus Hristos nu a venit cu razboi, cu legi, cu putere - el a venit lasandu-se El insusi omorat pe cruce ca sa schimbe omul care accepta, insa din interior. Se pot da atatea dovezi pentru asta ca nici nu stiu de unde sa incep.

E adevarat ca nu functioneaza la oricine, pentru ca sa cum spune Scrabble, libertatea mea se termina unde incepe libertatea celuilalt, fapt care se aplica si lui Dumnezeu: El nu incalca libertatea omului, il lasa sa aleaga daca se lasa schimbat din interior sau nu.

Si sigur, sunt de acord: nu numai ca nu e bine (e chiar aberant) sa impui religia prin forta, dar nici nu va reusi. Dar nu-si propune - cel putin Biserica ortoodoxa oficiala, canonica nu-si propune. Sau in masura in care isi propune, greseste.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:12:13
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Nu poti fi bun tot timpul
Eu de exemplu sint (par) mai rau cu voi, dar asta va ajuta sa va ginditi si sa va intariti teoria, sa-i vedeti greselile. Daca as fi bun si as incuviinta orice timpenie pe care o spuneti crezi ca ar fi mai bine?
Vezi, ce zoceau unii de Dumnezeu ca foloseste si raul ca sa ne intareasca.. ;-)
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:21:04
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Religia in schimb nu incearca sa impuna ceva, ci propune ('Dieu propose, l'homme dispose'). Iisus Hristos nu a venit cu razboi, cu legi, cu putere - el a venit lasandu-se El insusi omorat pe cruce ca sa schimbe omul care accepta, insa din interior. Se pot da atatea dovezi pentru asta ca nici nu stiu de unde sa incep.
Din pacate ceea ce spui tu este doar wishfull thinking.
In Matei 21:12 Hristos ii da afara pe tilhari din templu. Ma gindesc ca nu a fost foarte politicos. Si nu e singurul loc in care foloseste altceva decit propuneri pentru a convinge. Si nu ma refer aici la violenta fizica in mod special.
Nu spun ca gestul sau de a se lasa omorit pe cruce nu este unul inaltator, dar nu la un zeu. La un zeu se numeste farsa.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:22:30
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Vezi, ce zoceau unii de Dumnezeu ca foloseste si raul ca sa ne intareasca.. ;-)
Tocmai ;-)
Dar nu ma asteptam de la el sa faca discriminari
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:22:31
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
Nu poti fi bun tot timpul
Eu de exemplu sint (par) mai rau cu voi, dar asta va ajuta sa va ginditi si sa va intariti teoria, sa-i vedeti greselile. Daca as fi bun si as incuviinta orice timpenie pe care o spuneti crezi ca ar fi mai bine?
Bunatatea nu inseamna toleranta ,indiferenta, inseamna iubire.
Asta nu inseamna sa incuviintezi orice ticalosie sau ineptie ,dar trebuie sa faci neaparat distinctie intre bine si rau.
Doar cu iubire poti indrepta pe cineva.
Cand esti bun ,nu te vezi bun in fata celuilalt.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:32:14
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu vreau sa zic ca nu poti impune omului ceva ce nu ii este natural potrivit. Comunismul nu a esuat pentru ca nu era ceva bun, a esuat pentru ca metodele sale nu ii sint naturale omului. Altruismul neconditionat nu este natural omului.
La fel, religia incearca sa impuna omului ceva nenatural, care, chiar daca functioneaza pentru citeva persoane, global va esua.
Eu nu zic ca pe unii ii inalta religia, ca nu se simt mai buni, ca nu ii ajuta in a deveni mai buni. Spun numai ca religia ca nu va reusi sa isi impuna scopul decit prin forta. Bruta sau intelectuala.
Religia nu se poate impune prin forta.
Credinta se formeaza prin educatia in familie in primul rand sau mai tarziu prin revelatie ,adica necazuri ,scarbe care fac pe cel disperat sa recurga la ajutorul lui Dumnezeu.
Si nu numai ,eu ma gandeam si la rugaciunile celor apropiati noua vii sau morti sau alte cai.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:32:51
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Bunatatea nu inseamna toleranta ,indiferenta, inseamna iubire.
Asta nu inseamna sa incuviintezi orice ticalosie sau ineptie ,dar trebuie sa faci neaparat distinctie intre bine si rau.
Doar cu iubire poti indrepta pe cineva.
Cand esti bun ,nu te vezi bun in fata celuilalt.
Bunatatea inseamna toleranta.
Unii isi zboara creierii impreuna cu alti mii de dusmani din iubire, sa ii izbaveasca (nu zic ca e cazul celor de aici).
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:35:03
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Religia nu se poate impune prin forta.
Credinta se formeaza prin educatia in familie in primul rand sau mai tarziu prin revelatie ,adica necazuri ,scarbe care fac pe cel disperat sa recurga la ajutorul lui Dumnezeu.
Si nu numai ,eu ma gandeam si la rugaciunile celor apropiati noua vii sau morti sau alte cai.
Pentru mine, a-i spune cuiva (in special copiilor) ca daca face nu-stiu-ce lucru rau va ajunge in iad sau se va imbolnavi este un uz la forta.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:41:12
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pentru mine, a-i spune cuiva (in special copiilor) ca daca face nu-stiu-ce lucru rau va ajunge in iad sau se va imbolnavi este un uz la forta.
Tu crezi ca asta e un mod de a educa copii crestineste?
Copilul de mic este dus la biserica ,este invatat sa se roage ,este crescut cu blandete .
Partea cu iadul si raiul nu e valabila ,mai ales ca cei mici nu au habar de asta.
Se vede ca nu ai cunoscut familii care sa isi creasca copiii astfel.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2009, 14:42:57
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bunatatea inseamna toleranta.
Unii isi zboara creierii impreuna cu alti mii de dusmani din iubire, sa ii izbaveasca (nu zic ca e cazul celor de aici).
Poti sa fii tolerant prin educatie ,dar asta nu e iubire crestineasca.
Nu am inteles ce ai vrut sa spui ,aia nu sunt zdraveni la cap ,daca te sinucizi nu te iubesti pe tine in primul rand.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Crezi în semne? metafora Generalitati 30 21.01.2012 13:37:39
Este mai tarziu decat crezi... Rodica50 Intrebari utilizatori 3 16.10.2010 14:15:46
Sa vezi si sa nu crezi Mara2009 Nunta 11 15.09.2009 09:34:10
De ce crezi in Dumnezeu ? Tiberiu_Rusu Generalitati 145 04.05.2009 10:58:31
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45