Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.01.2010, 10:09:51
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Din corespondenta Sfantului Teofan Zavoratul cu o tanara ravnitoare DESPRE VIATA LUMEASCA SI VIATA DUHOVNICEASCA

„De vreo doua zile — scrieți — mi s-a întâmplat sa particip la distractiile lumești obișnuite pe-aici: ba am fost la teatru, ba m-am plimbat, ba am fost la o serată. Și ce mai forfota, ce cuvinte alese, ce judecăți întortocheate, ce maniere! Toate acestea îmi sunt străine, si agitatia ma impiedica sa imi adun gandurile”.

Asa vi s-a părut la inceput, dar mai încolo veți judeca mai profund. Impresia pe care ați trăit-o dupa o viață liniștită de familie, la țară, este cu totul fireasca. Eu va mai spun: cumpăniți unde este adevarul vietii si unde-i minciuna, dar nu stiu ce v-a ramas în suflet din cele întâmplare. Căci se poate ca la suprafata sa nu incuviintati astfel de obiceiuri, dar in profunzime sa le simpatizati si sa le doriti repetarea. Viata pe care ați gustat-o are o însușire naucitoare: deși se vede că nu-i bună, totuși lumea se simte atrasă de ea, precum cel ce prizează opium si știe că va arata ca un nebun, se droghează totusi; sau poate că tocmai de aceea se si droghează.

Asadar, cum vă simțiți? Vă mai trage inima intr-acolo? Doriți să vă petreceti astfel viața? Rogu-va, descrieti-mi amănunțit despre aceasta – si cu sinceritate.

Nu mă atrage, din contră, mă scârbește. Nu o singura zi dupa aceea am fost asa de distrusa, sufletul imi plângea și nu îmi găseam liniștea. Cu mare greutate mi-am revenit”.

De ce nu mi-ați scris asta de la început? Așa mi s-a părut și mie, ca pastrand tacerea despre aceasta, tainuiti o pasiune sau o rana sufleteasca. Sa dea Dumnezeu ca acest sentiment de respingere față de viața lumeasca și distracțiile ei sa îl păstrați pentru totdeauna. Dar si sa prindeți gustul acelei vieți este cu putința. Se vede dar ca nu aveți voie să va atingeți de acest fel de viață. A doua oara nu va mai fi atât de smintitor si de distrugator, a treia oara – si mai putin, iar apoi… ca bețivul cu vodca: primul pahar de nevoie, al doilea de voie, iar apoi nu se mai oprește.

Ce pățesc cei care intra pentru prima dată într-o fabrică de tutun? Ii mănâncă și ochii, și nasul, nici nu pot să respire. Iar lucrătorii nu au probleme, sunt obisnuiti. Dar si cei proaspăt intrați, după un timp nu se mai strâmbă, nu mai tusesc, nici ochii nu le mai lăcrimează. Vedeti să nu vi se întâmple la fel în privința problemelor care vă tulbura.

Parcă mi-ați fi ghicit gândul! Răspundeți:

„Nu cred că m-as împăca vreodată cu un astfel de trai. Mă uit mai bine si văd că asta nu este viață. Nu pot să explic, dar mă conving tot mai tare de aceasta. E multă agitatie, dar viata nu e deloc. Ca masina mea de cusut: face atata zgomot, dar viată nu are“.

Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 10:23:57
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

Exista trei feluri de oameni: trupesti, sufletesti si duhovnicesti. Omul trupesc cauta odihna, iubeste laudele, nu vrea sa-si taie voia inaintea celorlalti, se apara pe sine insusi, si cauta toate cele ce sunt spre odihna sa. Cel sufletesc nu vrea sa nedreptateasca, dar nu vrea nici sa fie nedreptatit. Nu osandeste, dar nu vrea sa fie osandit. Daca sufera vreo nedreptate, nu carteste, insa se intristeaza si se mahneste ca i-au facut asa ceva oamenii. Iar cel duhovnicesc, daca este nedreptatit se bucura, daca i se taie voia se veseleste si orice rau i s-ar intampla se vede pe sine insusi vinovat.

Sfantul Anthim din Hios
Reply With Quote
Vechi 18.01.2010, 22:32:31
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Din înțelepciunea Cuviosului Antonie cel Mare

"De la aproapele nostru vin și viața și moartea. Dacă-l vom câștiga pe frate , îl câștigăm pe Dumnezeu. Dacă-l smintim pe frate , păcătuim împotriva lui Hristos."
"Se apropie vremea când oamenii vor înebuni, iar dacă vor vedea pe cineva sănătos la minte , se vor năpusti asupra lui strigându-i :< Ești nebun > , pentru că nu-i ca el ".
Vechi 18.01.2010, 22:41:55
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
"De la aproapele nostru vin și viața și moartea. Dacă-l vom câștiga pe frate , îl câștigăm pe Dumnezeu. Dacă-l smintim pe frate , păcătuim împotriva lui Hristos."
"Se apropie vremea când oamenii vor înebuni, iar dacă vor vedea pe cineva sănătos la minte , se vor năpusti asupra lui strigându-i :< Ești nebun > , pentru că nu-i ca el ".
Super-actual .
Din pacate fiecare dintre noi se crede cel sanatos,la care ceilalti striga....
Reply With Quote
Vechi 18.01.2010, 22:43:00
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
"Eu nu mă tem de Dumnezeu , ci-L iubesc pe Dumnezeu, fiindcă iubirea alungă teama".
"Oriunde mergi , ține-L pe Dumnezeu în fața ochilor tăi ! Orice faci , urmează mărturia Sfintelor Scripturi ! În orice loc te așezi , nu-L părăsăi degeaba ! Păzește aceste trei porunci și te vei mântui ! "
Vechi 19.01.2010, 16:08:19
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Conștiința pomenește păcatele noastre și , pomenindu-le ne smerește

Conștiința este îngerul lui Dumnezeu care păzește pe om. Când ea te mustră , înseamnă că Dumnezeu te ceartă și trebuie să te bucuri că nu te lasă uitării. Trebuie să avem pururea înaintea noastră păcatele noastre, ca să ne pălmuiască conștința prin mustrare, să dobândim lacrimi la rugăciune și să nu mai greșim. Și lui Pavel i-a dat Dumnezeu un înger rău ca să-l lovească peste obraz pentru a nu se înălța cu mintea. Conștința pomenește păcatele noastre , și , pomenindu-le , ne smerește. Hristos a venit pentru mântuirea păcătoșilor. Deci , să avem nădejde și curaj , să nu mai greșim, să facem milostenie, să ne rugăm după putere și ne mântuim cu darul lui Dumnezeu. Lasă-te, întotdeauna , în voia lui Dumnezeu și vei avea pace în suflet. Iar când nu știi care este voia lui Dumnezeu, roagă-te stăruitor cu post și metanii, măcar trei zile și ascultă glasul conștiinței. Cum te îndeamnă ea mai mult , aceea este voia lui Dumnezeu. ( arhim. Ioanichie Bălan, Părintele Paisie Duhovnicul ) -
Vechi 24.01.2010, 22:41:29
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Care este rostul metaniilor și al închinăciunilor ?

Ele formează rugăciunea și jertfa trupului. Făcând metanii și rugăciuni după putere și zicând : "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul",ne ostenim cu amândouă părțile prin Rugăciunea minții și aplecarea până la pământ a genunchilor. Astfel , predăm lui Dumnezeu și sufletul și trupul ,de la Care le-am luat în dar. ( arhim.Ioanichie Bălan, Convorbiri duhovnicești-cu protosinghelul Daniil Băicuș, Mănăstirea Cozia ) .
Vechi 25.01.2010, 16:48:52
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Care este semnul văzut că ne rugăm cum trebuie lui Dumnezeu ?

Citat:
Ele formează rugăciunea și jertfa trupului. Făcând metanii și rugăciuni după putere și zicând : "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul",ne ostenim cu amândouă părțile prin Rugăciunea minții și aplecarea până la pământ a genunchilor. Astfel , predăm lui Dumnezeu și sufletul și trupul ,de la Care le-am luat în dar. ( arhim.Ioanichie Bălan, Convorbiri duhovnicești-cu protosinghelul Daniil Băicuș, Mănăstirea Cozia ) .
- Acesta se vede din primirea gândurilor rele și convorbirea cu ele. Să luăm deci bine seama și cu frica lui Dumnezeu să alungăm orice gând ne vine , știind că suntem luptați de gândul trândăvirii , care este unul dintre cele șapte păcate de moarte, având în minte cuvântul psalmistului care zice:< Fiii oamenilor, până când grei la inimă ? Pentru ce iubiți deșertăciunea și căutați minciuna ? >.
Vechi 25.01.2010, 17:01:23
andrei_im's Avatar
Senior Member

Implicit

"Nu cred ca trairea in piete este diferita cu ceva de trairea in pustie. A fi sarac material este, intr-un fel, mult mai usor decat a fi sarac in mod launtric, in sensul de a nu fi legat de nimic. Acesta este un lucru foarte greu de invatat si care se petrece treptat, de la un an la altul. Inveti cu adevarat sa apreciezi lucrurile sa-i privesti pe oameni si sa constati frumusetea lor stralucitoare - fara a dori sa te instapanesti peste acesti oameni. A smulge o floare inseamna a intra in stapanirea ei, inseamna si a o ucide. Votul saraciei ma face sa apreciez lucrurile mult mai mult. Dar in primul rand trebuie sa invatam sa fim liberi in noi insine. Sunt momente in care trebuie sa te retragi in mod fizic pentru a invata ce inseamna pentru ceva sau cineva sa existe in felul lui propriu si nu doar ca o oglinda a emotiilor tale.

Se intampla atat de des ca, atunci cand spunem "eu te iubesc", sa o spunem cu un mare "eu" si cu un "tu" mititel. Folosim iubirea ca pe o conjunctie, in loc sa ne raportam la ea ca la un verb care implica actiunea. Nu este de ajuns sa stam cu privirea atintita spre orizont, sperand ca astfel il vom vedea pe Domnul; mai curand ar trebui sa ne uitam cu atentie la aproapele nostru, care este cineva a carui existenta a fost voita de Dumnezeu, cineva pentru care Dumnezeu a murit."

Din cartea "SCOALA RUGACIUNII" de Mitropolitul Antonie de Suroj
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 17:21:56
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

"Fata de incercarile care vin, multi s-au impotrivit in multe chipuri. Dar fara rugaciune si pocainta, nimeni n-a scapat de asuprire". (Cuviosul Marcu Ascetul)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CUVIOSUL IOSIF ISIHASTUL: Cuvinte de folos andrei_im Mari Duhovnici si predicile lor 18 19.10.2015 22:30:20
IEROMONAH SAVATIE BASTOVOI- Cuvinte de folos Laura19 Generalitati 12 08.04.2014 19:14:09
Cuvinte de folos aurel1211 Resurse ortodoxe on-line 15 27.07.2012 20:07:11
Cuvant de folos T E O L O G U L Generalitati 83 30.01.2011 17:22:03