Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.12.2009, 13:26:44
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Suntem în plin POST !

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Ok, discutia asta ia o turnura de poveste si e bine sa o incheiem aici. Nu am exprimat nici un fel de pareri despre tine personal, doar despre ce scrii, si nici atunci doar asa, ca sa te atac. Desi tu nu te-ai abtinut nici de la jigniri, nici de la ironii ad personam. Sunt agresiva si nepoliticoasa?? Dar mentioneaza doar un cuvant nepoliticos pe care l-am scris...nu cred sa fie vreunul.

In fine, si cu asta basta.
Acum diavolul vrea să se ia la trântă cu noi , pentru că suntem în plină perioadă a postului Nașterii Domnului ! Acum el vrea să ne ispitească și să ne lovească din plin ! Să evităm situațile tensionate , axându-ne doar pe cele cu folos , iar când apar discuții ce degenerează în alte cele , să fugim cât ne țin picioarele . Să nu ne tulburăm fără rost în această perioadă premergătoare celei mai Mari Sărbători Creștine .
Vechi 10.12.2009, 13:39:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

O sa raspund numai la ceea ce priveste spovedania, pentru ca discutia despre taine in general vad ca ne duce prea departe. Daca vrei putem deschide alt fir despre asta.

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
7. Conform acestei pareri de mai sus( ,,La spovedanie este un pic mai complicat...") inteleg ca D.zeu ne iarta oricum ...ca si cu gunoiul ,in mod apriori. El mai intii iarta oricum urmind ca apoi noi sa ne schimbam ...si daca nu vrem sa ne schimbam adica nu acceptam lucrarea lui Hristos in noi ce vom face ? vom merge din nou la spovedit ca sa ne ierte apriori ...si tot asa pina mutim pt. ca oricum El ne iarta mai intii (apriori) si noi ...hopa sus, in rai . Tu chiar crezi ce spui ?? Doar nu vrei sa spui ca da ! Sau poate ca chiar spui !!!!!!!
Nu, nu vreau sa spun asta.
Sigur, daca lasam sa curga harul peste noi ca apa peste gasca, nu foloseste la nimic, si chiar dauneaza (pentru ca irosim harul, pentru ca ne batem joc de Dumnezeu). Ce vroiam eu sa spun este ca harul lucreaza, iertarea lucreaza, cu toata nevrednicia noastra.
Sa nu mai luam acest caz extrem al unui om care vine la preot ca la vrajitor. In cazul mult mai raspandit al unui om care are vointa sa se schimbe, incearca, dar nu reuseste chiar in intregime, nu deodata, crezi ca daca nu are o pocainta perfecta iertarea nu are efect asupra lui de loc?

Ce vroiam eu sa spun, strict legat de discutia noastra in tema cu topicul, transmiterea pacatului si deci si iertarea lui, este ca iertarea nu depinde de facerea unui canon si mai ales nu depinde de un canon abstract, ca un fel de lege, pe care preotul nu l-a aplicat.

Preotul are puterea sa refuze iertarea, daca vede ca are in fata un om care nu are nici o intentie sa se schimbe, si fara pocainta; insa canonul pe care i-l da este doar ca sa-l ajute in lupta lui duhovniceasca, sa-l ajute sa se schimbe.
Nu conditia pentru iertare.
A fost ieri publicat un artiocolas pe sit, de Adrian Cocosila, in care zicea si el asta (nu explicit, dar se intelege din ceea ce spune).

Citat:
8. Mai intii despre canoane (,,Ce este insa clar, este ca iertarea nu depinde de facerea canonului ..."): stiu ca esti sora intru pareri despre canoane cu Ory , de exemplu, si nu este mult de cind spuneai ,ca si ea, ca sunt invechite si ca in curind BOR va purcede la inlaturarea unora din ele . Daca aceste canoane au fost facute de sfinti ... care dintre nesfinti crezi ca le vor inlatura? Doar cei care slujesc lui satan ...ca altminteri !!
Nu crezi ca daca aceasta ar fi fost vederea importantei canoanelor(cea care o spui tu) pt. taina spovedaniei mai intii insasi sfintii ar fi inlocuit-o ? sau eliminat cu totul .
Pai, chiar sf Vasile a vorbit despre principiul iconomiei, adica a aplicarii canonului la persoana. Iconomia face parte din puterea de a lega si dezlega a preotului. Daca preotul aplica cannul altfel decat la litera, apoi asta este aplicatia! (Am dat mai sus exemplu unul mare sfant, nu mai stiu acum daca tot sf Vasile, care a impartasit imediat un tanar care facuse apostazie si se vanduse Satanei, dupa ce l-a eliberat.. ce spui, acest sfant a ajuns sa lateasca in iad pentru nerespectarea canonului care spune ca pt apostazie si satanism omul care se pocaieste nu poate fi impartasit decat la moarte?)

Nu zic ca nu poate gresi preotul, dar asta e clar din start, si Dumnezeu are grija sa repare in sufletul nostru greselile astea, daca noi venim la preot cu dorinta de a ne schimba. Daca iertarea noastra ar depinde doar de perfectiunea canonica a preotului..

Stiu ca aici este un punct in care nu suntem de loc de acord, dar eu ortodoxia asta o cunosc, asta este din punctul meu de vedere adevarata: canoanele, cele disciplinare cel putin, spre deosebire de dogme, trebuie privite in contextul in care au fost scrise si aplicate doar analogic, daca sunt aplicate. (S-au mai ratacit si canoane contrare Evangheliei, care ar trebui uitate, ca cele in care se spune sa nu mananci 'animale spurcate' de ex, contrar Faptelor Apostolilor; si altele in care s-au infiltrat influente iudaice)

Exista si canoane care reflecta in mod mai direct dogmele, acolo da, este de preferat sa aiba grija preotii si ierarhii in respectarea lor. Ma refer de ex la cele ecleziologice. Or culmea, chiar de canoanele astea vobesc cel mai putin cei care le apara sus si tare cand e vorba de pobleme morale sau tipiconale.

Sfinitii care au pus pe hartie canoanele probabil ca erau constienti de faptul ca nu pun pe hartie dogme imuabile.

Citat:
Alambicata asemanarea cu medicatia postoperatorie(adica sugubeata, formala) ... dar daca operatia a fost corect facuta pt. ce medicatia postoperatorie . Daca tu predai la scoala tot ce trebuie la ora de clasa si urmaresti ca elevul sa inteleaga ce ai predat ...de ce sa mai faca meditatii ? poate merge linistit acasa si sa faca singur exercitii ! Face meditatii si ia medicamente bolnavul pt. ca doar astfel lucrarea devine completa , bolnavul se vindeca sigur iar elevul primeste si restul de invatatura neprimita pina atunci, cu explicatiile conexe si suplimentare !
Ce spui de temele de acasa?

Nu cred ca am vrut sa fiu doar chitibusara cand am criticat ideea despre facerea canonului in iad. Cred ca este important, pentru ca arata o conceptie rationalista, tehnicista, contabila asupra lucrarii Harului prin Sf Taine si in general.
Vechi 10.12.2009, 14:26:35
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
O sa raspund numai la ceea ce priveste spovedania, pentru ca discutia despre taine in general vad ca ne duce prea departe. Daca vrei putem deschide alt fir despre asta.

Nu, nu vreau sa spun asta.
Sigur, daca lasam sa curga harul peste noi ca apa peste gasca, nu foloseste la nimic, si chiar dauneaza (pentru ca irosim harul, pentru ca ne batem joc de Dumnezeu). Ce vroiam eu sa spun este ca harul lucreaza, iertarea lucreaza, cu toata nevrednicia noastra.
Sa nu mai luam acest caz extrem al unui om care vine la preot ca la vrajitor. In cazul mult mai raspandit al unui om care are vointa sa se schimbe, incearca, dar nu reuseste chiar in intregime, nu deodata, crezi ca daca nu are o pocainta perfecta iertarea nu are efect asupra lui de loc?

Ce vroiam eu sa spun, strict legat de discutia noastra in tema cu topicul, transmiterea pacatului si deci si iertarea lui, este ca iertarea nu depinde de facerea unui canon si mai ales nu depinde de un canon abstract, ca un fel de lege, pe care preotul nu l-a aplicat.

Preotul are puterea sa refuze iertarea, daca vede ca are in fata un om care nu are nici o intentie sa se schimbe, si fara pocainta; insa canonul pe care i-l da este doar ca sa-l ajute in lupta lui duhovniceasca, sa-l ajute sa se schimbe.
Nu conditia pentru iertare.
A fost ieri publicat un artiocolas pe sit, de Adrian Cocosila, in care zicea si el asta (nu explicit, dar se intelege din ceea ce spune).

Pai, chiar sf Vasile a vorbit despre principiul iconomiei, adica a aplicarii canonului la persoana. Iconomia face parte din puterea de a lega si dezlega a preotului. Daca preotul aplica cannul altfel decat la litera, apoi asta este aplicatia! (Am dat mai sus exemplu unul mare sfant, nu mai stiu acum daca tot sf Vasile, care a impartasit imediat un tanar care facuse apostazie si se vanduse Satanei, dupa ce l-a eliberat.. ce spui, acest sfant a ajuns sa lateasca in iad pentru nerespectarea canonului care spune ca pt apostazie si satanism omul care se pocaieste nu poate fi impartasit decat la moarte?)

Nu zic ca nu poate gresi preotul, dar asta e clar din start, si Dumnezeu are grija sa repare in sufletul nostru greselile astea, daca noi venim la preot cu dorinta de a ne schimba. Daca iertarea noastra ar depinde doar de perfectiunea canonica a preotului..

Stiu ca aici este un punct in care nu suntem de loc de acord, dar eu ortodoxia asta o cunosc, asta este din punctul meu de vedere adevarata: canoanele, cele disciplinare cel putin, spre deosebire de dogme, trebuie privite in contextul in care au fost scrise si aplicate doar analogic, daca sunt aplicate. (S-au mai ratacit si canoane contrare Evangheliei, care ar trebui uitate, ca cele in care se spune sa nu mananci 'animale spurcate' de ex, contrar Faptelor Apostolilor; si altele in care s-au infiltrat influente iudaice)

Exista si canoane care reflecta in mod mai direct dogmele, acolo da, este de preferat sa aiba grija preotii si ierarhii in respectarea lor. Ma refer de ex la cele ecleziologice. Or culmea, chiar de canoanele astea vobesc cel mai putin cei care le apara sus si tare cand e vorba de pobleme morale sau tipiconale.

Sfinitii care au pus pe hartie canoanele probabil ca erau constienti de faptul ca nu pun pe hartie dogme imuabile.

Ce spui de temele de acasa?

Nu cred ca am vrut sa fiu doar chitibusara cand am criticat ideea despre facerea canonului in iad. Cred ca este important, pentru ca arata o conceptie rationalista, tehnicista, contabila asupra lucrarii Harului prin Sf Taine si in general.
Ei vezi, asta este cusurul tau ... ca esti eleganta si deobicei ponderata !

Cred ca bunul sfat dat de Cristiboss Noesissei ma priveste si pe mine , ortodox fiind, motiv pt. care prea putinele adnotari pe care le-as mai fi avut de facut renunt la ele . Cred ca amindoi gindim la fel , cu oarecare variatii in esenta veniale, si privim la fel ortodoxia. Numai ca uneori , cel mai des din neintelegeri, ne gaseste ,,altcineva" de lucru , fie ca nu vorbim cu atentie fie ca nu ascultam cu luare aminte . Asta este ...
Sa fi binecuvintata si sa ai pace !
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 15:00:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Ei vezi, asta este cusurul tau ... ca esti eleganta si deobicei ponderata !

Cred ca bunul sfat dat de Cristiboss Noesissei ma priveste si pe mine , ortodox fiind, motiv pt. care prea putinele adnotari pe care le-as mai fi avut de facut renunt la ele . Cred ca amindoi gindim la fel , cu oarecare variatii in esenta veniale, si privim la fel ortodoxia. Numai ca uneori , cel mai des din neintelegeri, ne gaseste ,,altcineva" de lucru , fie ca nu vorbim cu atentie fie ca nu ascultam cu luare aminte . Asta este ...
Sa fi binecuvintata si sa ai pace !
Ma bucur daca este asa!
Si tu!
Vechi 10.12.2009, 15:04:46
andrei25's Avatar
andrei25 andrei25 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Implicit ...

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Acum diavolul vrea să se ia la trântă cu noi , pentru că suntem în plină perioadă a postului Nașterii Domnului ! Acum el vrea să ne ispitească și să ne lovească din plin ! Să evităm situațile tensionate , axându-ne doar pe cele cu folos , iar când apar discuții ce degenerează în alte cele , să fugim cât ne țin picioarele . Să nu ne tulburăm fără rost în această perioadă premergătoare celei mai Mari Sărbători Creștine .
O mica corectura, fara rautate. Cea mai mare sarbatoare crestina este Invierea Domnului. Iertare. Doamne ajuta!

Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat!

"Gustati si vedeti ca bun este Domnul".
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 15:37:32
elizabeta elizabeta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei25 Vezi mesajul
O mica corectura, fara rautate. Cea mai mare sarbatoare crestina este Invierea Domnului. Iertare. Doamne ajuta!
Da, dar aceasta are o gingasie si o dulceata aparte.........
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 15:50:59
andrei25's Avatar
andrei25 andrei25 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Implicit ...

Citat:
În prealabil postat de elizabeta Vezi mesajul
Da, dar aceasta are o gingasie si o dulceata aparte.........
Asa este. Dar sper sa nu aiba acea gingasie a zapezii, a lui Mos Craciun, a bradului de craciun, ci a nasterii Domnului si Mantuitorului Nostru Iisus Hristos pt mantuirea neamului omenesc, pt ca s-a denaturat sensul acestei sarbatori.

Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat!

"Gustati si vedeti ca bun este Domnul".
Reply With Quote
Vechi 10.12.2009, 15:51:33
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Multumesc, Cristi :) Ai mare dreptate. Pace tuturor!
Reply With Quote
Vechi 12.12.2009, 22:37:59
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Revenind la subiect !

Am citit de curând câte ceva despre suferința din această viață și mai ales despre cauzele care genererează necazurile noastre cotidiene, despre vindecarea arborelui genealogic al familiei noastre și al neamului nostru. Voi sintetiza pe parcursul mai multor postări cele citite . În special trei sunt cauzele care generează suferințele și greutățile insuportabile , pe care le întâlnim și ni se întâmplă în această viață pământească : 1 . Repercusiunile păcatelor părinților asupra copiilor; 2. Păcatele noastre personale pe care le-am făcut și pentru care suferim ; 3. Răutatea aproapelui nostru materializată prin acte oculte : vrăjitorie , farmece, etc. Toate aceste farmece generează suferința noastră , eșecurile , crizele, neșansele din viața noastră, cum ar fi : necăsătoria , nenașterea de prunci , boli incurabile, despărțiri de familii, deznădejde, sinucidere , apostazie, erezie, etc. Despre prima cauză , care face și tema topicului : Păcatele părinților și înaintașilor noștri în linie directă până la al patrulea neam, conform Ieșirii Cap.20 vers.5 , când Dumnezeu a spus că pedepsește până la al patrulea neam pe copii pentru păcatele părinților. Deci, păcatele părinților se pot transmite până la al patrulea neam. În momentul când părintele a păcătuit foarte grav și nu și-a ispășit păcatul sau prin spovedanie-pocăință sinceră înaintea lui Dumnezeu în această viață pământească, impuritățile se transmit asupra descendeților. Descendenții se nasc cu păcatele părinților, cu caracterele lor bune sau rele, cu înclinațiile lor bune sau rele . ( VOI REVENI )
Vechi 12.12.2009, 23:06:12
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am citit de curând câte ceva despre suferința din această viață și mai ales despre cauzele care genererează necazurile noastre cotidiene, despre vindecarea arborelui genealogic al familiei noastre și al neamului nostru. Voi sintetiza pe parcursul mai multor postări cele citite . În special trei sunt cauzele care generează suferințele și greutățile insuportabile , pe care le întâlnim și ni se întâmplă în această viață pământească : 1 . Repercusiunile păcatelor părinților asupra copiilor; 2. Păcatele noastre personale pe care le-am făcut și pentru care suferim ; 3. Răutatea aproapelui nostru materializată prin acte oculte : vrăjitorie , farmece, etc. Toate aceste farmece generează suferința noastră , eșecurile , crizele, neșansele din viața noastră, cum ar fi : necăsătoria , nenașterea de prunci , boli incurabile, despărțiri de familii, deznădejde, sinucidere , apostazie, erezie, etc. Despre prima cauză , care face și tema topicului : Păcatele părinților și înaintașilor noștri în linie directă până la al patrulea neam, conform Ieșirii Cap.20 vers.5 , când Dumnezeu a spus că pedepsește până la al patrulea neam pe copii pentru păcatele părinților. Deci, păcatele părinților se pot transmite până la al patrulea neam. În momentul când părintele a păcătuit foarte grav și nu și-a ispășit păcatul sau prin spovedanie-pocăință sinceră înaintea lui Dumnezeu în această viață pământească, impuritățile se transmit asupra descendeților. Descendenții se nasc cu păcatele părinților, cu caracterele lor bune sau rele, cu înclinațiile lor bune sau rele . ( VOI REVENI )
Observăm că unii copii nu se pot căsătorii, sau alții nu pot naște copii, sau alții care se nasc cu boli incurabile tot datorită păcatelor părinților. Există unii oameni care contestă și chiar se revoltă împotriva Divinității că "de ce să sufere copilul , mai bine sufăr eu". Aici sunt tainele lui Dumnezeu de nepătruns. Ființa umană este judecată în cadrul arborelui său genealogic. Deci este judecată ca persoană până la un anumit punct, după care intervine judecata în neamul său, care este luat ca un întreg în ansamblu ca o unitate personală în diversitatea neamului. O persoană dintr-un arbore genealogic , dintr-o familie a făcut mai mult pentru suflet, alta deloc, și toate sunt judecate pe lângă faptele personale și în cadrul arborelui genealogic. Pot face bine sau rău descendenților sau semenilor cu care a avut contact în viață , direct sau indirect. Căci bucuria este mai mare atunci când se mântuiește tot neamul , toată familia , dacă este posibil , nu numai o persoană din arborele genealogic. Există legea compensării în acest neam. ( Voi reveni )
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare mihaela_0508 Intrebari utilizatori 4 03.05.2010 16:52:16
despre cartile din care se canta slujba NiCcoleta Despre Utrenie 6 21.03.2010 17:54:22
PACATELE ancah Pocainta 24 24.09.2008 14:04:20