Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2010, 15:17:29
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costache marilena Vezi mesajul
Eu, la randul meu, consider ca ESTI CA NOI din acelasi pamant si ca ESTI CU NOI, pe acelasi pamant. Sper ca si iubirea noastra sa fie daruita aceluiasi Stapan.
Am incercat sa caut raspus la intrbarile adresate, de altfel, lui penticostalulmantuibil, dar intrand pe topicul indicat de tine, dupa cateva pagini, ultimele din topic, n-am gasit raspuns. Mai caut dar nu am prea mult timp la dispozitie, caci sunt la serviciu iar acasa nu am acces la internet. Copii mei nu-mi lasa calculatorul la dispozitie prea mult. Oricum, chiar daca nu aflu raspunsurile, cel putin din conversatiile dintre voi imi pot face o ideie... M-am cam bagat ca musca-n lapte pe aici...
Doamne ajuta!
O sa incerc a iti raspund eu pe topicul respectiv.
Si, da, avem acelasi Stapan care e mult mai mare decat vedem noi si se manifesta mult mai variat decat credem.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 15:22:30
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Sora Marilena, fii sigura ca daca Doriana ar fi participat la o Sfanta Liturghie, n-ar mai fi plecat din Biserica... Dar sunt doua motive pentru care nu o face: nu vrea (din mai multe motive) si pentru ca ar fi judecata de adunarea ei aspru daca ar face-o....
Sunt de aceeasi parere cu tine, Lacrimi. Nu inteleg cum poate sa dea cineva rugaciunile noastre de la Sf. Liturghie, sau de la Sf. Maslu sau de la orice Sf. slujba din Biserica Ortooxa, pe cele de la alte biseici. Rugaciunea este rugaciune, adevarat, si doar un simplu ajuta-ma Doamne! poate face minuni, dar Sfintele noastre slujbe ortodoxe, sunt inaltatoare, ziditoare si mantuitoare.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 15:38:24
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Pai scrisesem mai sus ca am participat si nu o data. E drept ca nu am stat de la cap la coada...

Gresesti. Ai mei nu sunt asa de speriati de ortodocsi precum par.
Nu-i vorba ca sunt speriati. Este vorba de o lipsa de intelegere a ortodoxiei, a ceea ce inseamna ortodoxia si Sfanta Liturghie. Nu ti-a "spus" nimic Slujba Sf. Liturghii pt ca nu ai inteles-o. Sa sti ca in fata noastra in timpul acestei slujbe este evocata toata istoria crestinismului. Mantuitoarul este acolo, se naste, propovaduieste, se jertfeste, si Inviaza pentru noi. Duminica de Duminica ! In fiecare Duminica se coboata Sfantul Duh peste noi si in Sf. Altar si preface painea si vinul in Trupul si Scumpul lui Sange. Pogorarea Sf Duh nu ne face sa vb in limbi dar ne aduce lacrimi in ochi, lacrimi de pocainta. Lacrimi in ochii care vad in sfarsit pacatele in care ne scaldam.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 15:45:43
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu-i vorba ca sunt speriati. Este vorba de o lipsa de intelegere a ortodoxiei, a ceea ce inseamna ortodoxia si Sfanta Liturghie. Nu ti-a "spus" nimic Slujba Sf. Liturghii pt ca nu ai inteles-o. Sa sti ca in fata noastra in timpul acestei slujbe este evocata toata istoria crestinismului. Mantuitoarul este acolo, se naste, propovaduieste, se jertfeste, si Inviaza pentru noi. Duminica de Duminica ! In fiecare Duminica se coboata Sfantul Duh peste noi si in Sf. Altar si preface painea si vinul in Trupul si Scumpul lui Sange. Pogorarea Sf Duh nu ne face sa vb in limbi dar ne aduce lacrimi in ochi, lacrimi de pocainta. Lacrimi in ochii care vad in sfarsit pacatele in care ne scaldam.

Cat de frumos ai spus...
O fi fost Doriana la Sfanta Liturghie, dar sunt convinsa ca nu a participat la ea si nici nu a auzit nici un cuvant din cele spuse acolo....
Vechi 10.05.2010, 15:57:26
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
In acelasi timp preotul se roaga si face cereri pentru noi si pentru toata lumea ,cereri pentru mantuire si nu numai.
Unii preoti se roaga cu durere ,altii au o voce smerita ,blanda ,altii au o convingere in glas ,cel putin asa simt eu.
Ce sa facem si unii dintre noi poate nu au simtit prea mult la inceput ,dar macar cantarile de la strana ar trebui sa impresioneze.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 16:17:13
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Ce pot sa va spun, cand am intrat in BO mi s-a parut destul de frumoasa atmosfera, exceptand acele picturi de pe pereti cu care nu am empatizat nicodata. Preotul canta frumos, desi sta prea mult ascuns in altar si nu prea inteleg ce spune...Corul imi place, ca sunt oameni simpli si aduc lauda Domnului.
Insa cand am intrat in BO, si in orice biserica, nu am intrat atat sa contemplu biserica, cat sa ma intalnesc cu Dumnezeu. M-am asezat intr-un colt, am inchis ochii si m-am rugat Domnului, mi-am plans pacatul si nevrednicia si i-am spus tot ce aveam pe inima. Apoi am plecat mai bogata sufleteste pentru ca m-am intalnit cu El.
Cam asta cred eu ca e scopul Bisericii: dincolo de forme , arta si ritualuri [care sunt bune, dar sunt peste tot, fiecare cu frumusetea lor], menirea Bisericii este sa-ti faca legatura cu Hristos.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 16:17:14
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Uite ca am venit. Sunt pe forum ortodox desi multora nu le place. :)
Intoarcerea la origini... Originea oricum nu o poti schimba...
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 16:18:30
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

[quote=Doriana;245942]Pai scrisesem mai sus ca am participat si nu o data. E drept ca nu am stat de la cap la coada...

draga doriana, in ortodoxie nu facem prozelitism dar daca cineva e deschis facem trimitere la niste oameni luminati de Duhul Sfant- sfintii parinti.

o mica nuanta - "a participa" nu e in relatie de sinonimie perfecta cu "a asista la ceva". "a fi de fata". "a lua parte"

"a participa la liturghie" inseamna mai mult decat "a fi de fata"
de ex. pot sa iau parte la un concert sau spectacol fara sa ma implic, doar sa asist, sa fiu de fata

in liturghie pot
1.fie sa asist la ce se petrece acolo, sa fiu cuprinsa de emotie spirituala, sa ma sensibilizeze o interpretare muzicala, sa ma rog impreuna cu/pentru ceilalti, sa am un feed-back pozitiv fata de o predica etc. dar nu asta e scopul esential pentru care se face Sfanta Liturghie.
asta e doar partea de pregatire pentru Taina Euharistiei, care e scopul si punctul central al Ortodoxiei.
sau
2. pot sa particip activ nu doar pasiv, sa fiu partas la ce se intampla acolo prin impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos - bineinteles dupa spovedanie - la unirea cu El si la comuniunea cu ceilalti

A asista la Liturghie, fara sa te impartasesti, e o modalitate nedesavarsita de apropiere de Hristos. Doar prin sf. Impartasanie ne unim in chip tainic cu Hristos si devenim fiecare madular al Trupului Mistic.

daca asistam doar de pe margine, cum putem sa fim mladitele vitei? "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele - a zis Hristos - ... cine nu rămâne în Mine, se usuca si se aruncă foc"

daca nu intelegem cuvintele Lui ca un tot unitar, nu facem decat sa relativizam Jertfa lui de pe Cruce.
adica daca e suficient doar sa ne rugam fiecare unde vrem, sa ne caim de faptele rele si sa imitam doar un comportament moral, de ce s-a mai jertfit Hristos?

Nu asta e oare scopul pentru care s-a intrupat Hristos? sa ne ierte pacatele, evident, dar asta nu e totul .
sfintii parinti spun ca trebuie sa ne curatim de pacate nu ca simplu scop in sine, ci ca sa le inlocuim cu virtutile dumnezeiesti si sa ne indumnezeim prin har, sa ni se dea El spre mancare si sa fim vii ? (vii - in sens duhovnicesc, nu biologic)
Hristos a restaurat CHIPUL lui Dumnezeu din noi, stricat prin pacatul originar , dar mai departe, fiecare trebuie sa ajungem la ASEMANAREA cu El prin virtuti, prin propria lui vointa si straduinta.
De aceea, in ortodoxie se boteaza copiii mici, pentru ca prin Botez se stearge pacatul mostenit si se restaureaza CHIPUL iar cand va ajunge la varsta la care poate sa inteleaga credinta, sa aleaga singur si in cunstiinta de cauza cum va ajunge la ASEMANAREA cu Dumnezeu.

Chipul lui Dumnezeu in om inseamna libertatea si ratiunea iar Asemanarea cu Dumnezeu e un proces dinamic in desfasurare pana la moarte, de imitare a virtutilor dumnezeiesti: bunatatea, mila, intelepciunea, iubirea si toate celelalte.

Oricat am fi de profunzi si de sinceri in rugaciunile si cainta noastra, daca nu ne impartasim cu Hristos, ce sens ar avea cuvintele Lui :"de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi'' ?
iar Trupul si Sangele Lui nu le putem avea decat prin lucrarea Duhului Sfant in biserica intemeiata prin succesiune apostolica NEINTRERUPTA , fara sincope in istorie. cea despre care Hristos a spus ca nici portile iadului n-o vor birui.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 16:37:11
almaris
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
pe unii mai slabi i-ar putea poate strica la minte, doar ca mai slabi ca el nu cred ca sunt pe aici.
Cum sa-i stric la minte "maestre", cand o gasca intreaga de "drept credinciosi" stau la panda ca sa nu se intample asa ceva. Slab in credinta sunt sigur, dar la ce ai vrut sa te referi tu, ma tem ca nu ai "calificarea" da a avea o parere in acest sens. Nici macar in calitate de "drept credincios"
Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
ceasca lui e plina si da pe din afara, dar nu tocmai cu chestii din care ti-ai dori sa gusti.
Inainte sa ma scrii chestii de gen, verifica-te putin la "slabiciune" sa vezi cum stai.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2010, 16:41:35
almaris
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Ei lasa, eu am dedus ca ar fi evanghelist, le tot lua apararea la un moment dat...dar mie cei care nu au curajul sa spuna deschis din ce grupare fac parte, mi se par suspecti, zau asa!

In ceea ce ma priveste spun ori de cate ori apare ocazia ca sunt ortodoxa, pentru ca sunt foarte mandra de religia mea, si nu am nici cea mai mica intentie de a face prozelitism, ci spun doar ceea ce sunt...atat!
Nici ca puteai fi mai ipocrita, asemenea altora de pe aici. Adica tu spui ceea ce crezi si ce gandesti(destul de fals daca stau sa ma gandesc putin), iar altii nu se pot ridica la acest nivel, neavand altceva de facut decat prozelitism eventual. Eu, evanghelist? In ce sens?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42