![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
@Decebal
Poate n-ar trebui sa ne bășcăliți că citam din “articolase” de pe internet. Dumneavoastra nu citati (de cele mai multe ori) tot din articole/articolase de pe internet? E mai greu sa te apuci sa scrii dintr-o carte; sunt pagini intregi si oricum, putin le citesc. Textul din postarile dvs.(mesaj: 329 si 330): Sfântul Chiril al Alexandriei, Scrieri. Partea a patra (PSB 41): Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, traducere, introducere și note de Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Editura IBMBOR, 2000, pp. 532 – 538 se gaseste pe urmatoarele site-uri: http://ro.scribd.com/doc/22483797/Sf...Sfantului-Ioan http://cartiteologie.wordpress.com/2...fantului-ioan/ http://www.resurse-ortodoxe.ro/psb-4...n_l101_p0.html |
|
|||
|
|||
![]()
@Decebal
Spuneti dvs.: <<Păi ia să dăm tot citatul de la P. Nellas: Între trupul Maicii Domnului și cel al Fiului său există o legătură tainică. În realitate, Trupul Mîntuitorului este Trupul Maicii Sale; dintr-un anumit punct de vedere, trupul Fecioarei Maria este întocmai Trupul îndumnezeit al Fiului ei. Sfînta Fecioară este prima care s-a unit cu Hristos într-un mod foarte intim și concret, chiar s-a hristificat; de aceea trupul său nu a rămas pradă stricăciunii morții, ci a fost luat la cer de către Fiul său, ca garanție a înălțării la cer cu trupul a tuturor sfinților. Dar și P. Nellas trece cu grație peste raportul Mariei cu Hristos după Înviere și Pentecost. După cum am mai spus umanitatea lui Hristos nu este la fel de îndumnezeită înainte de Înviere așa cum este după Înviere; de-abia după moartea pe Cruce și Învierea din morți moartea nu mai are nicio putere asupra umanității Domnului Hristos, cu alte cuvinte de-abia de atunci umanitatea lui Hristos este deplin îndumnezeită și pătrunsă de învierea dumnezeiască și după Înălțarea la Cer și Pentecost Hristos Își comunică prin Duhul Sfânt în Sfintele Taine puterea învierii de-Viață-făcătoare. ...> 1. Daca Panayotis Nellas spune „Maica Domnului”, dumneavaostra de ce ii spuneti Maria? 2. E greu sa spuneti Rusalii sau Sarbatoarea Cincizecimii (Crestine)? Nu era mai simplu decat sa spuneti Pentecost? 3. E normal ca Sfanta Fecioara Maria sa se impartaseasca cu Duhul Invierii dupa ce se savarseste Invierea. Nimeni nu poate sa spuna altfel. Prin pacatul lui Adam, omul cu „moarte a murit”, deci: a pierdut vesnicia (viata vesnica). Nu cred ca poate sa spuna cineva ca Moartea a fost zdrobita inainte de Patimirea Mantuitorului Iisus Hristos, inainte de coborarea Sa in Iad si de sfaramarea portilor Iadului, si de Invierea Sa. [Vezi: Apostolul Petru (1 Petru 3,18-20): <<Că și Hristos o singură dată a suferit moartea pentru păcate, El, Cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât în trup, dar viu făcut în duh, întru care [duh] pogorându-Se, le-a propovăduit și duhurilor ținute'n închisoare (g),>>] [g)Text care fundamentează teologia „pogorârii în iad“ a lui Hristos, eveniment cu care, de fapt, „a început învierea“ (cf. Stăniloae). Iconografia ortodoxă a promovat această teologie – în paralel cu imnografia – prin cea mai autentică icoană a Învierii Domnului, aceea care-L înfățișează „sfărâmând porțile iadului“ și „dezlegându-i pe cei legați din veac“.] 4. Daca inca nu suntem lamuriti despre duhul”exterior”sau „”interior”cum il numiti dvs. si domnul Catalin, (sau dobandirea duhului mijocit sau nemijlocit) este pentru ca, alergand din postare in postare, cu dorinta (poate a unora dintre noi) de a arata bogatia cunostintelor, cred ca pierdem esentialul: - Ca cel care stie mai mult, prin harul dat de Dumnezeu, ar trebui sa impartasesca stiinta sa si aproapelui (in asa fel incat sa nu-l smintim sau sa-l zapacim mai tare, uitand si ceea ce stia si transformand totul intr-un talmeș-balmeș); atunci ceea ce scriem aici ar avea un rost. <<Voi sunteți lumina lumii; nu poate să se ascundă cetatea din vârful muntelui; nici aprinde cineva făclie și o pune sub obroc(c), ci în sfeșnic, și ea le luminează tuturor celor din casă.>> [c)„Obroc“ (sau „oboroc“): vas mare, de lemn, folosit ca unitate de măsurat cerealele; baniță; mierță; bănicior. Rar folosit în limba curentă, cuvântul (de origine ucraineană) s'a încetățenit în expresia biblică „a ține lumina sub obroc“ = a ascunde un adevăr sau o valoare spirituală.] - Daca procedam altfel, e doar pierdere de timp. Cred ca la fel s-a intamplat si pe un topic „Sa ramanem ortodocsi panala capat” care a ajuns la 113 pagini = 1123 de mesaje; dar cu cateva mesaje inainte de a se inchide topicul cineva inca se mai intreba daca Biserica inseamna: biserica=cladire, sau biserica = Biserica Ortodoxa Română sau Biserica= Trupul lui Hristos, sau biserica=institutia numita Patriarhia Română). - Ca suntem pe un forum crestin ortodox care e deschis tuturor opiniilor, tuturor oamenilor fara discriminari religioase, cu conditia de a purta un dialog civilizat, fara jigniri etc. si fara a denigra credinta ortodoxa. Asta inseamna, intre altele, ca ar fi corect sa spunem carei credinte apartinem (macar prin botez daca nu si prin traire duhovniceasca) pentru a intelege ce punct de vedere sustinem si de ce. - Daca dvs. citati si din Sfinti ortodocsi si din Sfinti Parinti ortodocsi, asta nu inseamna ca gandirea dvs. este crestin ortodoxa. Un ortodox de putine ori o sa spuna Maria (in loc de Maica Domnului) baptismal [in loc de: despre botez, in legatura cu botezul, botez), Pentecost in loc de sarbatoarea Rusaliilor, Rusaliile, Pogorarea Sfantului Duh, sau sarbatoarea Cincizecimii (crestine)]. - Citati din The meaning of "Grace" (χαρις) in the Bible , http://www.bible-researcher.com/grace.html editor Michael Marlowe, care ne spune despre el: <<I live in Northeast Ohio. I was raised in a Lutheran church, but while I was at college I joined a conservative Baptist church, where I began to lead a weekly Bible study. After I got my bachelor's degree in English Literature I decided to get some formal training in Biblical Studies, and so I entered the Master of Arts program at the closest seminary, Pittsburgh Theological Seminary. I concentrated in the biblical languages, and received the MA degree in 1994.>> - Asta nu e o problema, puteti sa citati si din Bhagavad Gita, daca ne ajuta sa deslusim cum e cu harul exterior, interior etc. ”Dar sa stim si noi”. Adica: e nevoie de citatul din gandirea teologica baptista sau lutherana sau etc. pentru ca...... Ma surprinde ca nimeni nu l-a contestat – inca – pe Panayotis Nellas care este din aceeasi „scoala” cu Christos Yannaras; pe topicul: „Traducerile eretice de la Editura Deisis” nu i s-a facut o primire prea buna lui Christos Yannaras. M-as bucura sa fie inteles acum la adevarata sa valoare. Last edited by Nastya; 11.06.2013 at 12:33:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Decebal, tu ai dat doar articole care nu au legatura cu Fecioara Maria sau Intruparea. Eu am dat doar articole care sunt legate de tema de care discutam (fara rost).
Nici nu era nevoie de vreun articol, pentur ca in Sfanta Scriptura scrie clar pentru oricine. Ce s-a intamplat la Cincizecime? Duhul Sfant S-a pogorat pentru Sfintii Apostoli. Ce spune in Sfanta Scriptura despre Intrupare? Sfantul Duh se pogoara peste Fecioara Maria (Arhanghelul spune asta). Nu mai trebuie adaugat nimic. Oricum, vad ca l-ai luat pe nu in brate si orice citat sau argument nu are nicio importanta. Nu ramane decat sa te rogi chiar tu Fecioarei Maria (in cazul in care nu vrei sa intrebi un preot) si sa te lumineze care e adevarul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Scriptura spune clar: "Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise." (Ioan 7, 39) Faptul că Fecioara Maria L-a zămislit pe Iisus, asta nu înseamnă că în aceeași clipă ea s-ar fi născut duhovnicește de la Sfântul Duh, și asta pentru că pentru ca Misterul Baptismal să fie operant era necesară Jertfa răscumpărătoare a Domnului și Învierea făcătoare-de-Viață; de-abia prin Hristosul răstignit, mort și înviat își poate căpăta și Fecioara Maria nașterea spirituală de la Duhul Sfânt, Hristos lucrând de-acum prin Sfintele Sale Mistere și prin Harul dumnezeiesc ridicarea ființelor umane la a fi făpturi noi, o creație nouă în Domnul. "Că în Hristos Iisus nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă." (Galateni 6, 15) "Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi." (II Corinteni 5, 17) Iar a fi în mod deplin făpturi noi, pentru oricine nu doar pentru Maica Domnului, nu era posibil decât după Răstignirea Domnului, Moartea Lui, Învierea și Înălțarea la Cer. De-acum prin Duhul Sfânt făgăduit și trimis Hristos și Dumnezeu Tatăl operează înnoirea ontologică a oamenilor. Pe mine să mă lumineze? Ba să te lumineze pe tine, că multă întunecime mai pui pe seama sufletelor noastre. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pacat insa ca nu vezi ca Maica Domnului este aparte fata de ceilalti oameni. Intr-adevar si pentru ea a murit Domnul pe cruce si pogorandu-se la iad a invins moartea; dar oare tie nu iti spune nimic faptul ca Maica Domnului a purtat nu numai pe Omul Iisus, dar si pe Dumnezeu Iisus Hristos, fiind practic un trup? Daca acest lucru nu iti spune ca este mai mult decat o simpla sarcina purtata de o femeie, care a dat nastere unui copil, atunci imi pare nespus de rau, caci nu pot acccepta ideea ta. Simplul fapt, ca Maica Domnului a dat nastere unei fiinte, Domnului Iisus Hristos, Om si Dumnezeu totodata, inseamna ca Dumnezeu ii iertase deja pacatul stramosesc. Copilul a fost conceput nu din dorinta ei, ci prin umbrirea ei de catre Duhul Sfant, adica intocmai prin modalitatea de inmultire a oamenilor, avuta in vedere de Dumnezeu, inainte de caderea din rai, inainte de pacatul stramosesc. Ori, acest lucru este posibil doar in cazul in care cineva ajunge la curatia protoparintilor, adica inainte de a fi ispititi de sarpe si inainte de caderea lor in ispita. Care om, fara botez, a mai putut parcurge acest urcus spiritual? Nimeni in afara Maicii Domnului. Cu ajutorul Dumnezeului Treimic. Mie mi se pare o lezare a virtutilor Maicii Domnului, sa nu ii recunoastem acest merit, datorita caruia este asezata in ceruri mai presus decat heruvimii si decat serafimii. Tocmai lucrarea Pr. Staniloae m-a facut sa inteleg cat de speciala a fost Maica Domnului pentru omenire. Din cate stiu, doar neoprotestantii se ambitioneaza a nu o mari pe Maica Domnului, considerand-o o femeie obisnuita, care a dat nastere unui copil, Iisus Hristos. Nici nu pot gandi acest gand pana la capat, caci e prea dureros de neadevarat. Am citit ce spune Sf. Chiril al Alexandriei; este perfect valabil, cu o exceptie: Maica Domnului. Unele ganduri de mai sus sunt ale mele proprii. Daca am gresit in aprecieri, ii rog pe colegi sa ma corecteze, explicandu-mi si de ce. Parerea lui Decebal o cunosc deja. |
|
|||
|
|||
![]()
Mă îndoiesc că ați citit și chiar și dacă ați citi mă îndoiesc că ați înțeles. Dar ce mai contează teologia atunci când superstiția furnizează suficient material pentru alimentarea credințelor populare.
Eu am încercat să polemizez - dar am văzut că nu am avut cu cine - cu Cătălin pe marginea unei probleme. Deja când insinuați că pentru mine Maica Domnului ar fi o simplă femeie care a născut un copil mergeți mai departe decât ar trebui. Atât dumneavoastră cât și Cătălin nu faceți decât să contraziceți Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți, atunci când negați că Maica Domnului a primit duhul Învierii sau harul interior după Învierea Mântuitorului și după Pogorârea Duhului. Credința voastră în superstiție este mai puternică decât argumentele teologice, doar pentru că așa vi se pare vouă, așa nu vă puteți voi închipui. Opinia nefundamentată și închipuirea, acestea iată au devenit rețeta perfectă pentru ridicarea superstiției la rang de teologie. |
|
|||
|
|||
![]()
<< Intruparea Fiului lui Dumnezeu Cuvantul, ca de altfel, intreaga lucrare a sfintei iconomii, nu s-a facut fara Duhul Sfant. Sfantul Vasile cel Mare este foarte expresiv in acest sens. El spune ca Duhul Sfant a anuntat si a dezvaluit sosirea lui Hristos in lume.
Duhul Sfant nu a fost despartit de Hristos nici atunci cand Acesta din urma Se afla in lume cu trupul. De asemenea, lucrarile puterii si vindecarile se fac tot prin lucrarea Duhului Sfant, demonii sunt alungati din oameni prin Duhul lui Dumnezeu, diavolul este starpit de acolo unde Se afla Duhul Sfant, iar iertarea pacatelor si invierea mortilor se fac tot prin lucrarea celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi.>> (Din: Mitropolit Hierotheos Vlachos, Predici la Marile Sarbatori, Ed. Egumenita, 2008) http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...theos-vlachos/ ”Duhul Sfant nu a fost despartit de Hristos nici atunci cand Acesta din urma Se afla in lume cu trupul.” Deci, sa subliniem: In Sfanta Scriptura sta scris: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui-Preaînalt te va umbri f; pentru aceea și Sfântul Care Se va naște din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema.>> (Luca 1, 35) - Duhul Sfant Se va pogoarî asupra Fecioarei Maria; puterea Celui- Preaînalt o va umbri si Fecioara Maria va zamisli si va naste un fiu care se va numi Iisus, care va fi Fiul Celui – Preaînalt. Ce ar trebui sa mai comentam, sa mai talmacim aici ca sa se inteleaga ca Duhul Sfant S-a pogorat asupra Sfintei Fecioare Maria si cel zamislit este Fiul lui Dumnezeu; spune Sf. Vasile cel Mare (citat de Mitropolit Hierotheos Vlachos): ”Duhul Sfant nu a fost despartit de Hristos nici atunci cand Acesta din urma Se afla in lume cu trupul.” - Duhul Sfant S-a pogorat peste Fecioara Maria - Mantuitorul Hristos Intrupat in Fecioara Maria are in permanenta in El Duhul Sfant Parintele Teofil Pârâian ne talmaceste Cuvantul Domnului din Evanghelia dupa Luca 1, 28-35 <<Maica Domnului a fost si este locas infrumusetat al Preasfintei Treimi. De unde stim? Cum am ajuns la gandul acesta? Am ajuns urmarind relatarea de la Bunavestire, pe care o face Sfantul Evanghelist Luca in Evanghelia sa. Cand Preasfanta Fecioara Maria a intrebat: "Cum va fi aceasta?" (cum voi putea fi mama, de vreme ce nu stiu de barbat si nu am in vedere niste legaturi de felul acesta, care m-ar putea face mama?; cum pot sa-L nasc pe Fiul lui Dumnezeu?), ingerul binevestitor a zis asa: "Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; de aceea, Sfantul care Se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema" (Luca 1, 35). Sunt cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Stiti ca noi credem in Dumnezeu unul in fiinta si intreit in persoana. E o taina de nepatruns, dar o taina in care noi credem. Si marturisim ca Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat din Preasfanta Fecioara Maria de la Duhul Sfant si S-a facut om, fiind de fata si Dumnezeu Tatal, Care a umbrit-o ("puterea Celui Preainalt te va umbri"), si Dumnezeu Duhul Sfant, Care S-a pogorat peste Preasfanta Fecioara, si Dumnezeu Fiul, Care S-a intrupat si S-a nascut din Preasfanta Fecioara Maria. Cele trei Persoane ale Sfintei Treimi au fost de fata in Preasfanta Fecioara Maria si raman de fata pana in vesnicia vesniciilor. De ce? Pentru ca Maica Domnului nu L-a purtat pe Domnul Hristos numai in pantecele ei, ci L-a purtat si in inima ei. O mama nu se desparte de copil atunci cand il naste; desi copilul se desparte de mama, el ramane in inima mamei in vesnicie. O mama este mama in vesnicie, nu-i in vremelnicie. Maica Domnului ramane locas al Preasfintei Treimi, pentru ca il poarta si in inima ei pe Domnul nostru Iisus Hristos, il are pe Duhul Sfant asupra ei si il are pe Tatal ceresc impreuna cu ea; asa incat Maica Domnului, fiind ea insasi locas al Preasfintei Treimi, ne poate ajuta sa venim si noi locas infrumusetat al Treimii celei dumnezeiesti.>> (Părintele Teofil Pârâian, Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa) http://www.crestinortodox.ro/sarbato...oxa-68630.html |
|
|||
|
|||
![]()
<<Hristos le-a spus ucenicilor imediat dupa Inviere: Ioan a botezat cu apa, iar voi veti fi botezati cu Duhul Sfant nu mult dupa aceste zile (Fapte 1, 5).
Duhul Sfant i-a botezat pe ucenici in ceasul in care S-a pogorat asupra lor, iar intreaga casa unde se aflau acestia in asteptarea fagaduintei Tatalui s-a umplut de Duh Sfant si s-a facut cristelnita duhovniceasca (Sfantul Grigorie Palama).>> (Din: Mitropolit Hierotheos Vlachos, Predici la Marile Sarbatori, Ed. Egumenita, 2008) http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...theos-vlachos/ Daca “Duhul Sfant i-a botezat pe ucenici in clipa in care S-a pogorat asupra lor" (la Rusalii) si “intreaga casa s-a umplut de Duh Sfant si s-a facut cristelnita duhovniceasca” cum spune Sf. Grigorie Palama, citat de Mitropolitul Hierotheos Vlachos, atunci cand Duhul Sfant S-a pogorat asupra Fecioarei Maria la Intruparea Mantuitorului, aceasta nu S-a umplut de acelasi Duh Sfant? Adica, o casa devine ”CRISTELNITA DUHOVNICEASCA” doar pentru ca Duhul Sfant a pogorat in mod egal peste toti ucenicii, iar trupul Maicii Domnului care –L poarta pe Mantuitorul Iisus Hristos(care e unit cu Duhul Sfant) nu are parte de sfintire? Toata ”teologia” cade cand e vorba de Fiul lui Dumnezeu Intrupat. <<Dupa ce talcuieste canoanele tuturor praznicelor imparatesti, Sfantul Nicodim Aghioritul face unele extensii existentialiste, punand accentul asupra felului in care crestinul se poate invrednici sa traiasca in viata sa personala fiecare dintre aceste sarbatori. In mod obisnuit, el foloseste exprimarea: „cum si in ce fel“. Consider ca aceste cuvinte sunt foarte importante, deoarece, prin ele, propovaduirea Bisericii coboara de la nivel abstract la nivel concret. Era nevoie de o asemenea abordare, pentru ca, de multe ori, chestiunile teologice sunt desprinse de realitate si nu ne mai ating sufletele. Abordarea abstracta a teologiei nu este ortodoxa. Atunci cand citim predicile Sfintilor Parinti, constatam ca si acestia analizeaza faptele tot din perspectiva lui „cum si in ce fel”.>> (Din: Mitropolit Hierotheos Vlachos, Predici la Marile Sarbatori, Ed. Egumenita, 2008) http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...theos-vlachos/ <<Limbile de foc s-au impartit si au sezut pe capetele Apostolilor. Acest lucru este important, pentru ca vrea sa arate ca numai Hristos are intreaga putere si intreaga energie sfanta, pentru ca El este de aceeasi fiinta cu Tatal si cu Duhul Sfant. Harul pe care il primesc sfintii nu este fiinta, ci energia lui Dumnezeu, Care ofera fiecarui om diferite daruri. Nimeni altcineva nu are intregul har sfant, decat numai Hristos, Care, dupa trup, are plinatatea harului sfant.>> (Din: Mitropolit Hierotheos Vlachos, Predici la Marile Sarbatori, Ed. Egumenita, 2008) http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...theos-vlachos/ |
|
|||
|
|||
![]()
<<Venirea lui Dumnezeu printre oameni este chipul cel mai inalt al iubirii Lui de oameni, vestea celei mai mari bucurii pentru inima cea curata si a celui mai zguduitor eveniment pentru inima cea necurata.
Venirea lui Dumnezeu printre oameni este ca un stalp care arde in intunericul cel mai adanc. Vestea acestei veniri a inceput cu un inger si o fecioara, cu o convorbire intre curatia cea cereasca si cea pamanteasca. Cand o inima necurata sta de vorba cu o inima necurata, se isca un razboi. Cand o inima necurata sta de vorba cu una curata, se isca un razboi. Doar atunci cand o inima curata sta de vorba cu o alta inima curata este veselie, pace si minune mare. Dar, printr-o minune a acestor zile nemaipomenite, Elisabeta a zamislit la varsta ei inaintata. “Cum poate fi aceasta?“, se intreaba cei care trec ametitor peste suprafata lucrurilor ca peste gheata unui lac plin de putere si viata. Chiar si cei care simt si recunosc ca lumea nu poate fi mantuita in nici un alt chip decat prin lucrarea minunata a lui Dumnezeu isi intorc capul in alta parte si nu primesc lucrul minunat, intrebandu-se cum se poate aceasta. Daca Dumnezeu nu ar fi viu si atotputernic, atunci nu ar exista nimic si nu ar mai veni nimic la viata; nu s-ar putea intampla absolut nimic. Nu ar putea aduce viata pe lume nici o femeie roditoare, nici una stearpa. Dar, intrucat Dumnezeu, Cel viu si Atotputernic, exista, atunci totul este cu putinta, mai ales pentru ca Dumnezeu nu este legat de legi ale firii pe care El le-a dat sa le lege, nu El Insusi, ci altii, nu pentru a-I opri puterea, ci pentru a lucra mila Sa trebuincioasa. La fel cum un lucru facut de om nu opreste libertatea omului atunci cand il foloseste intr-un fel sau altul, tot asa lumea creata de Dumnezeu, cu legile ei firesti, nu opreste libertatea lui Dumnezeu de a lucra intr-un fel sau altul, dupa milostivirea Sa si dupa nevoile oamenilor. Ca si cum cei care aduc pe lume copii fac aceasta cu singura lor putere si nu prin cea a lui Dumnezeu! Dumnezeu are o grija aparte de viata si o da asa cum doreste El; dand rod acolo unde doreste El si oprind rodul acolo unde El nu doreste. Omul asteapta minuni de la Dumnezeu, dar atunci cand minunea vine el nu crede in ea. Firea a devenit pentru oameni pomul ispitei. Ascuns sub umbra firii din pricina goliciunii, omul asteapta sa-l viziteze Dumnezeu – si se teme de vizita lui Dumnezeu. Cand Dumnezeu nu-l viziteaza, se plange; dar cand El o face, omul nu-L primeste. Precum atunci, in Rai, Adam a fost asezat intre doi copaci: acela al vietii si al cunoasterii, tot asa si urmasii lui Adam sunt asezati intre doi copaci: Dumnezeu ca pom al vietii si firea ca pom al cunoasterii; intrucat libertatea, ascultarea si smerenia se pot incerca acum ca si atunci. Trebuie puse la incercare intelepciunea omului, inima omului si vointa omului. Fara ispita nu exista libertate si fara libertate nu exista oameni, ci numai doua feluri de pietre – miscatoare si nemiscatoare.>> (Bunavestire – inceputul mantuirii noastre. Predica Sfantului Nicolae Velimirovici) http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...rii-noastre-2/ |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA | Laura19 | Stiri, actualitati, anunturi | 51 | 21.08.2012 16:03:50 |
Adormirea Maicii Domnului | dan73 | Generalitati | 3 | 05.07.2012 16:22:32 |
Adormirea Maicii Domnului | partenie | Diverse Sarbatori | 20 | 15.08.2009 21:19:08 |
Adormirea Maicii Domnului | Laurentiu | Diverse Sarbatori | 1 | 15.08.2008 20:25:15 |
adormirea maicii domnului | Pupi | Generalitati | 1 | 12.08.2008 13:13:16 |
|