Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.08.2011, 16:03:45
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Pana mai trece Alin pe aici, imi dai voie sa incerc eu o mica schita neputincioasa cu doar cateva din trasaturile mai de la vedere ale Hristosului ortodox daca tot cereai o descriere a “hristosilor”.

La ortodocsi, omul e cel care recunoaste ca e creat dupa chipul lui Dumnezeu pt. a ajunge la asemanarea cu El.
Am observat ca exista o categorie de “hristosi imaginari” creati dupa chipul si asemanarea omului.

Intai de toate Hristosul ortodox e paradoxal.
Hristosul ortodox e euharistic, e acel Hristos istoric transfigurat tainic si metaistoric, in chip de paine si vin in Sf. Potir Ortodox.

Hristosul ortodox e transcendent dar si palpabil concret. Hristosul ortodox e si vazut dar si nevazut.

E si tangibil dar si intangibil. Intangibil pt. ca nu avem acces la El doar mental (asa cum pretind altii ca au), dar tangibil pt. ca El Insusi S-a facut pe Sine “comestibil” in Sf. Euharistie, palpabil la atingerea diafana a apei sfintite impregnate de Duh, a mirului, a icoanei strabatuta de har ca de un current trans-electric, a moastelor de sfinti care L-au purtat in faptura lor.

Hristosul ortodox nu e niciodata un “simplu isus pios, de treaba de felul lui dar ii cam lipseste ceva”, ci e totdeauna in Sf. Treime, atotputernic dar smerit, atotdrept dar milostiv.

Hristosul ortodox are un chip (eikon) la vedere, nu ascuns, neidentificabil. Un chip care merita sa fie cinstit si respectat si pus peste tot.

Hristosul ortodox e in acealsi timp vazut si nevazut, identificabil si dupa chipul concret pe care si L-a aratat contemporanilor Lui, chip pe care EL INSUSI ni
l-a lasat intr-o icoana akiropita, nefacuta de mana omeneasca.

Hristosul ortodox nu seamana deloc nici la infatisarea din afara, nici la cum se dezvaluie launtric in duh, cu “hristosul ferchezuit de catawalk” din revistele iehovistilor, din benzile desenate sau din productiile de la Holywood, nu seamana nici cu alti hristosi mincinosi de care e plina lumea. Duhul lor e duhul cu iz de pucioasa al veacului acestuia.

Hristosul ortodox nu e orfan de nici un parinte, ci are si un Tata si o Mama cu care e vesnic in relatie de comuniune sfanta, iar aceasta Mama a Hristosului ortodox Il roaga fara oprire sa nu ne lase prada inselarilor subtile ale demonilor.

Unde e Hristosul Ortodox e si Sfanta Lui Maica si unde e Sfanta Lui Maica, sigur e si Hristosul autentic.

Pe ortodocsi nu-i intereseaza un “hristos” care isi sfideaza mama si prietenii (sfintii de-a lungul istoriei), pe ortodocsi nu-i intereseaza un hristos din a carui adunare sa lipseasca Maica Lui, prietenii Lui, ingerii Lui.

Pe ortodocsi nu-i intereseaza o adunare in care sa nu fie laudata Maica Lui pt. ce a facut Ea.
Ortodocsii nu pot concepe ca poti fi in relatie de iubire cu Hristos daca nu esti in relatie de comuniune si cu Maica Lui. E imposibil ca atunci cand ii “vorbesti” in rugaciune lui Hristos sa nu sesizezi tainic si prezenta Ei discreta, smerita si vesnic rugatoare.

Ortodocsii nu pot concepe ca in adunarea in care se strang pt. ruga sa nu o fericeasca pe Maica Domnului : “iata de acum ma vor ferici toate neamurile, ca mi-a facut mie marire Cel puternic”.

Toate neamurile! Toate! O vor ferici! O vor lauda in cantari si slujbe! Cu exceptia celor care isi permit sa sfideze aceste cuvinte. Te incadrezi cumva printre exceptii sau te afli printre toate neamurile care O cinstesc pe mama Hristosului autentic?

Am inteles ca nu-i cereti Maicii Domnului sa va fie impreuna rugatoare catre Hristos, dar efectiv nu pot intelege de ce sfidati lauda ingerului si
n-o laudati si voi: “bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei”. Cum o binecuvantati voi penticostalii si np. pe Maica Hristosului Adevarat? Ii dedicati vreodata macar un imn de lauda si Ei?

Nu, nu-i asa? Si atunci te mai intrebi cum de Hristosul ortodox e cu totul altul decat hristosul orfan al neoprotestantilor?

Vrei sa spui ca hristosul tau penticostal e identic cu hristosul din mintea adventistilor, cel care a fost inconstient in timpul mortii?

Vrei sa spui ca hristosul tau penticostal e identic cu hristosul din mintea iehovistilor, care nici macar nu are fire divina, ci e doar un supra-om, super credincios, super jertfelnic, super, etc. etc.?

Hristosul ortodox nu are aceleasi trasaturi cu hristosul imaginat de adventisti sau cu hristosul imaginat de iehovisti, sau baptisti sau penticostali.
Tu cu ce crezi ca se ocupa diavolul? Vrei sa-ti amintesc eu ce scrie la el in fisa postului?

Ca un inselator ce e, plagiaza, imita, copiaza. Poate plagia unele trasaturi , ca sa para identic cu Hristosul adevarat. Scopul? Nu-i evident?

Vrei sa spui ca tu Il poti recunoaste pe hristosul tau penticostal intr-o icoana ortodoxa tinut in brate de Maica Lui?
Daca intri intr-o biserica ortodoxa cu icoane orotodoxe si o vezi de ex. pe Maica Domnului cu pruncul in brate, icoana pictata de evanghelistul Luca, vrei sa spui ca la nivel duhovnicesc, il recunosti pe hristosul tau penticostal?

Ii acorzi respect, cinste Hristosului ortodox dintr-o icoana ortodoxa sau Il respingi pe motiv ca ar fi un idol?

Pt. un penticostal, e Hristosul din Sf. Potir ortodox, Hristosul real sau e doar ceea ce se vede cu ochii trupului: paine obisnuita si vin obisnuit?

E Hristosul autentic Cel ce si-a facut salas in faptura sfintilor, incat ziceau si ei "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine"? Sunt ramasitele acestor sfinti, vasele in care s-a varsat Duhul lui Hristos?

Pastreaza un vas mireasma mirului chiar si dupa ce mirul a fost scos din el?
Pastreaza moastele sfintilor mireasma de har a Duhului lui Hristos, cel care
si-a facut acolo salas?

Atingeti voi cu evlavie, cu frica si cutremur vasele care inca mai pastreaza mireasma de Duh Sfant de dincolo de lume? Simtiti prezenta de taina a Hristosului autentic in moastele purtatoare de har ale sfintilor Lui ?

Si ar mai fi si alte diferente intre hristosi ca doar omul l-a creat pe dumnezeu dupa chipul si asemanarea omului, nu? La om neputincios, "hristos" neputincios. Da' il las si pe Alin sa-ti mai dea detalii ca sigur are ceva interesant de zis.

Si mai sunt si alti hristosi, care de care mai falsi si mai cameleonici, incercand sa-L imite pe Cel adevarat ca sa fraiereasca pe cat mai multi.
Am avut din nou reactia mea prosteasca de a lua afirmatiile dumneavoastra rand pe rand si a le comenta.
Apoi, din fericire, recititind postarea si mi-am adus aminte ca dumneavoastra scrieti imnuri. Si m-am oprit.
Va felicit si va urez succes.

Am vrea doar sa precizez pe scurt:
Hristos nu e nici penticostal nici ortodox nici catolic nici adventist, nici a lui Chifa, nici al lui Pavel sau al lui Apolo.

El este Fiu de Dumnezeu si Capul Bisericii Lui.
Dupa cum in primul secol Hristos n-a putut fi impartit, la fel si astazi: o grupare crestina nu poate pune monopol asupra Lui.

Last edited by penticostalul; 25.08.2011 at 16:06:42.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 16:26:01
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Hristos nu e nici penticostal nici ortodox nici catolic nici adventist, nici a lui Chifa, nici al lui Pavel sau al lui Apolo.
Daca omul L-a simtit cu adevarat pe Dumnezeu in Ortodoxie, mai poate spune ca Hristos nu este ortodox? Ar fi un mincinos. Si atunci cum sa nu indemne pe cineva spre Ortodoxie? Cand ai dat de izvor, nu-l indemni pe cel insetat sa caute in alta parte apa, ii arati izovorul si incepi sa te bucuri ca si altii isi potolesc setea.

Eu nu am fost prezent in toate confesiunile ca sa spun ca in toate e Acelasi Hristos. Dar de vreme ce L-am intalnit in Ortodoxie, o voi spune de va fi nevoie, ca aici este Hristos.

Sa dea Domnul sa crestem in dragostea Sa.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 16:42:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Hristos e Unul, dar cat de diferita e perceptia oamenilor despre Hristos: unii urca spre intelegerea plinatatii Sale, altii se multumesc cu o viziune fada. Delia a punctat foarte bine diferentele.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 17:19:35
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Daca omul L-a simtit cu adevarat pe Dumnezeu in Ortodoxie, mai poate spune ca Hristos nu este ortodox? Ar fi un mincinos. Si atunci cum sa nu indemne pe cineva spre Ortodoxie? Cand ai dat de izvor, nu-l indemni pe cel insetat sa caute in alta parte apa, ii arati izovorul si incepi sa te bucuri ca si altii isi potolesc setea.

Eu nu am fost prezent in toate confesiunile ca sa spun ca in toate e Acelasi Hristos. Dar de vreme ce L-am intalnit in Ortodoxie, o voi spune de va fi nevoie, ca aici este Hristos.

Sa dea Domnul sa crestem in dragostea Sa.
Ce spui este valabil si pentru protestanti si pentru catolici.Si ei vor spune exact la fel cu privire la confesiunea si Credinta lor.Tot ce a spus Delia cu privire la penticostali putea fi adresat si unui protestant calvin.Raspunsul pe care penticostalul l-ar fi dat ar fi fost,cu mici diferente poate,acelasi cu al unui calvin.Diferentele dintre noi sunt ireconciliabile in termeni strict umani.Dumnezeu ne va uni pe toti in Adevar,cum va crede EL si cand va crede EL.Nimeni altcineva.Pana atunci,eu asa cred,lucrurile se vor mentine la fel cum sunt acum ba chiar se vor agrava pe anumite aspecte.Ce omul a stricat acum mult timp doar Cel de Sus va repara.Omul se dovedeste incapabil sa o faca de o istorie intreaga.Pana se va intampla asta putem incerca sa traim in pace unii cu altii si sa nu ne facem rau desi,in the long run,si asta se va dovedi imposibil.Totusi trebuie sa incercam cumva.Daca ajungi la concluzia ca ai devenit o piatra de poticnire pentru altii mai bine pleci intre ai tai si Cel de Sus va sti ca ai vrut sa eviti sa faci rau.

Dumnezeu sa ne apere.

Last edited by Scotland The Brave; 25.08.2011 at 17:22:04.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 18:08:06
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Dumnezeu ne va uni pe toti in Adevar,cum va crede EL si cand va crede EL.Nimeni altcineva.Pana atunci,eu asa cred,lucrurile se vor mentine la fel cum sunt acum ba chiar se vor agrava pe anumite aspecte.
Ca de obicei puneti punctul pe "i". Daca Adevarul ar fi o figura geometrica simpla,clara,aceeasi pt. toti, intelegerea adevarului da nastere complicatiilor :)
Attached Images
File Type: jpg pic.jpg (18,9 KB, 11 views)

Last edited by ioanna; 25.08.2011 at 18:15:48.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 18:31:32
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Toate neamurile! Toate! O vor ferici! O vor lauda in cantari si slujbe! Cu exceptia celor care isi permit sa sfideze aceste cuvinte.
Toate neamurile o vor ferici. Sfintii Apostoli nu au pomenit absolut nimic despre Maica Domnului, in epistolele lor. Cum se explica aceasta? Or fi fost apostolii "neamuri proaste"? Sau ati inteles dvs. gresit ce inseamna "toate nemurile o vor ferici", cautand sa justificati cultul Mariei, nepracticat de apostoli?
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 18:50:44
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Toate neamurile o vor ferici. Sfintii Apostoli nu au pomenit absolut nimic despre Maica Domnului, in epistolele lor. Cum se explica aceasta? Or fi fost apostolii "neamuri proaste"? Sau ati inteles dvs. gresit ce inseamna "toate nemurile o vor ferici", cautand sa justificati cultul Mariei, nepracticat de apostoli?
Din cate stiu o "pomenesc" intr-o epistola spunand ca Iisus s-a nascut din femeie.
Intr-adevar este important sa stim daca fericire = supravenerare
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 18:51:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Ai vrea tu Aline sa ne spui mai intai care este diferenta intre Hristosi?
Ai afirmat ca este un Hristos ortodox, un Hristos baptist si unul penticostal.
Probabil crezi ca este si un Hristos catolic.

Doctrinar vorbind sau din orice perspectiva doresti tu, poti sa ne spui care sunt diferentele?
Diferentele le gasesti in dogmele fiecarui cult, fiecare crede ca h/Hristosul lui a facut a dres si a pus anumite lucruri intr-o anumita ordine, cea care este valabila in mod particular spre cultul lui.

Numai ca lucrurile alea sunt de asa natura contradictorii..incat nu e posibil ca a/Acelasi sa fi facut lucrurile la acest mod diferit in locuri diferite, prin oameni care au prea putine in comun daca e sa privim dincolo de aparente sau in orice caz, cand e vorba de lucruri cheie pentru a incerca sas defininesti "o unitate in diversitate".

ex. hristosul romano-catolicilor si-a pus loctiior pe Papa si l-a facut infailibil, cel al penticostalilor nu a pus papa pentru penticostali dar a facut pe fiecare penticostal infailibil (desi practica arata altceva) mai mult chiar le-a dat unora sa vorbeasca in limbi (dupa cateva secole bune de tacere) ceea ce romano-catolicilor nu le-a dat, cel al adventistilor i-a pus sa tina Legea Veche pe sarite (selectiv) sa plateasca zeciuiala si i-a invatat ca nu exista viata dupa moarte, ceea ce la catolici si penticosatali n-a facut si n-a invatat, etc.

Last edited by AlinB; 25.08.2011 at 18:59:37.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 19:05:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Am vrea doar sa precizez pe scurt:
Ba uite ca pana la urma a fost a tuturor 3 care au facut parte din aceeasi Biserica si au impartasit pana la urma aceeasi invatatura, in ciuda disensiunilor care poate au mai exista la un moment dat.

Citat:
Dupa cum in primul secol Hristos n-a putut fi impartit, la fel si astazi: o grupare crestina nu poate pune monopol asupra Lui.
Asta sa o intelegem cum?
Ca e a tuturor sau nimanui pana la urma, e rupt de toate si de toti, nu mai are nici o Biserica vizibila, nici o invatatura dreapta de la A la Z?
Pai ce spui tu aici, este consistent cu Scriptura?
Eu zic sa mai arunci o privire prin ea.
Reply With Quote
Vechi 25.08.2011, 20:21:42
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Ca de obicei puneti punctul pe "i". Daca Adevarul ar fi o figura geometrica simpla,clara,aceeasi pt. toti, intelegerea adevarului da nastere complicatiilor :)
-Petru!
-Da Doamne,porunceste!
-Ce mai face robul meu Scotianul?
-Este pe crestinortodox.ro Doamne..
-Nu se potoleste nu?Ce trebuia el sa faca?
-Doamne,cand a venit de la munca,trebuia sa-Ti multumeasca,sa se spele,sa manince ceva si sa-Ti multumeasca pentru asta,sa se odihneasca putin,apoi sa citesca Cuvantul Tau,sa mediteze la el,sa se roage la Tine ca sa-l inteleaga,sa le spuna celor mici despre Slava,Gloria si Dragostea Ta...
-Si el ce face?
-Pai e tot pe crestinortodox.ro..
-Si ce face el acolo?
-Doamne..le explica..
-Ce le explica apostolul Meu?
-Pai Doamne..le explica ce a inteles el din Cuvantul Tau.
-Asta le explica?Spune-mi Petru..de cate ori l-am salvat si iertat pana acum?
-In fiecare clipa a vietii lui de oaie ratacita Doamne.
-Si el ce a inteles din asta?
-Ca trebuie sa stea pe crestinortodox.
-Petru,du-te la el,ia-l de urechi,pune-l in genunchi,si da-i cu nuiaua pocaintei la palmele mandriei lui pana canta precum in Cantarea Anei.
-Doamne,fie-Ti mila de el,si da-i asta zi de zi pana intelege,ca asta-i mai tare de cap,din cauza vantului mai puternic din Scotia ii sta kiltul pe ochi si pe urechi si intelege mai greu.
-Petru,vezi ca mai sunt si altii ca el.Se stiu ei.Pune-i pe toti in smerenie,tacere,ascultare si fapta pentru ca va veni Ziua cand nu ii voi mai astepta.Le bat inca la usa.Dupa ce au spus si au facut le va fi masurata credinta.Pe Scotian sa-l pui in fundul clasei pe cojile de nuca ale tacerii.O sa chitaie el putin da o sa-i prinda bine.Sa nu vina Ziua Petru cand ii voi pune-n fata faptei tot ce a spus de dragul vorbei.

Doamne iarta-ma pentru ce am scris.Ma duc singur la colt.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Calatoria spre Ortodoxie si dinspre Ortodoxie ioanna Morala Crestina 76 14.06.2015 08:40:05
Mic predicator penticostal!! Templier Knight Secte si culte 35 20.12.2011 20:26:24
Sfatui-ti-ma, va rog! smal27 Generalitati 46 24.10.2011 21:33:30
Ce îi determină pe unii ortodocși să treacă la culte neoprotestante? elom Secte si culte 353 26.08.2011 13:18:45