Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2010, 00:28:19
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Post duminica??? Eu stiam ca postul duminica in afara perioadelor de post este interzis.
Cred ca Cristi se refera la ajunat, nu la post. Adica ajunam inainte sa ne impartasim, incepand de la 12 noaptea din seara dinainte.
Sigur, bine ca se schimba. Am fost bucuroasa sa citesc in postarile lui Florin-Ionut ca apare si in Romania impartasania frecventa.
Vechi 05.05.2010, 00:35:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Post duminica??? Eu stiam ca postul duminica in afara perioadelor de post este interzis.

Foarte bine daca se mai schimba lucrurile. :) Vad ca pe langa Bucuresti se schimba, dar ma indoiesc ca se schimba chiar asa de unde vine eu.
Deci iar nu ai înțeles . Să nu mănânci în ziua când te împărtășești , până ce te împărtășești ! Deci unii nici nu cer postire înainte. Am văzut multe cazuri în ultima perioadă de acest fel. La mine îmi cere 3 zile cel puțin ! Deci e și cum dorești tu și Alexandra ! Funcționează și aici cererea și oferta ( din PACATE ! ! ! ! ! ! ! ! . . . )
Vechi 05.05.2010, 00:39:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Deci iar nu ai înțeles . Să nu mănânci în ziua când te împărtășești , până ce te împărtășești ! Deci unii nici nu cer postire înainte. Am văzut multe cazuri în ultima perioadă de acest fel. La mine îmi cere 3 zile cel puțin ! Deci e și cum dorești tu și Alexandra ! Funcționează și aici cererea și oferta ( din PACATE ! ! ! ! ! ! ! ! . . . )
Nu e vorba de cerere si oferta. Este traditia mai veche a bisericii. A tine post normal, ca toata lumea, si a te impartasi cand preotul spune 'cu credinta, dragoste si frica de Dumnezeu sa va apropiati'.
Nu este vorba aici de laxism ci de normalitate. ;-)
Ai citit articolul postat de Florin-Ionut?
Vechi 05.05.2010, 00:47:04
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu e vorba de cerere si oferta. Este traditia mai veche a bisericii. A tine post normal, ca toata lumea, si a te impartasi cand preotul spune 'cu credinta, dragoste si frica de Dumnezeu sa va apropiati'.
Nu este vorba aici de laxism ci de normalitate. ;-)
Ai citit articolul postat de Florin-Ionut?
Până una alta , ești tu oare deacord ca malahienii , fumătorii activi , curvarii . . . să se împărtășească la grămadă cu cel nevoitor, smerit și luptător deschis păcatului ? Nu, nu cred ! Să nu cădem în înșelare și chiar mai mult de atât !
Vechi 05.05.2010, 01:00:58
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Degeaba te plangi, Cristi. Nu este chiar asa floare la ureche sa faci ceea ce trebuie pentru o impartasanie deasa. Nu toata lumea din Romania tine mierucrea si vinerea, si din cei care tin, mult mai putini tin posturile de peste an in intregime. Nu-i chiar asa de la indemana sa te tii de spovedanie regulata si nu o data la 3 luni. Nu-i chiar asa de usor sa stai de parte de tot felul de pacate. Parerea mea este ca Sf Impartasanie are cu adevarat un impact mare si aduce fruct daca si efortul tau de a duce o viata crestineasca este cinstit.
Vechi 05.05.2010, 01:09:52
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Până una alta , ești tu oare deacord ca malahienii , fumătorii activi , curvarii . . . să se împărtășească la grămadă cu cel nevoitor, smerit și luptător deschis păcatului ? Nu, nu cred ! Să nu cădem în înșelare și chiar mai mult de atât !
Dar Sf Impartasanie nu este premiu precum coronita de la sfarsit de an scolar cand se despart premiantii de repetenti si corigenti. Toti suntem corigenti sau pacatosi intr-un fel sau altul, cat am fi de nevoitori si smeriti. Sf Impartasanie este pentru ajutor in cresterea spirituala.

Nu, parerea mea este ca cei care nu sunt absolut hotarati sa se lase de pacatul in care traiesc, nu arata cainta fata de pacat, nu au ce cauta sa ceara dezlegare de pacate sau sa se impartaseasca. Adica ce rost are dezlegarea daca te intorci acasa unde te asteapta cel/cea cu care traiesti dar nu esti casatorit si o iei de la capat cu pacatul. Sigur, accidente si caderi se intampla in viata fiecaruia, dar important este insa sa iti para rau, sa te ridici, sa te hotarasti sa nu mai pacatuiesti si sa faci ceea ce spune Biserica ca trebuie sa faci. Apoi sunt cei care au poate o patima, dar se lupta sincer cu ea. Cred totusi ca si ei au nevoie de ajutorul si comuniunea cu Hristos.

Nu stiu daca as include fumatul intre cele mai mari pacate pe care le poate face cineva.
Vechi 05.05.2010, 09:31:08
OmuBun
Guest

Implicit

Incerc sa-mi dau si eu cu parerea, desi am spus ca implicarea in astfel de probleme e mult prea delicata ca sa ne putem feri de subiectivism si influente, fie ca vin de la altii, fie ca ii influentam pe ceilalti cu parerile noastre.
Sfanta impartasanie, oricum ar fi, nu trebuie tratata cu usuratate, dar in ultimul timp "politica" bisericii a fost aceea de a nu-i "speria" pe credinciosi, trecandu-se mai usor peste canoane, cu scopul de a "indrepta" pe parcurs pe credincios, care, daca are inima curata, se induhovniceste si intelege mai tarziu si insemnatatea sf. impartasanii si bunatatea Lui Dumnezeu.
Ca sa judecam noi pe cei care se impartasesc des, sau pe cei care nu sunt indeajuns de pregatiti sa primeasca jertfa Mantuitorului, nu se cade, dupa parerea mea. Dumnezeu lucreaza altfel cu fiecare dintre noi si ne tot trimite semne si incercari. Daca avem bunavointa sa ne apropiem si cu sufletul, nu numai cu vorba, asta depinde de osteneala noastra si nu de faptul ca... suntem coplesiti de problemele vietii. Pentru indeplinirea unei slabiciuni sau bucurii oarecare, ne facem timp, nu avem motive sa amanam sau sa ne eschivam. Daca e vorba sa oferim macar un sfert de ora in fiecare seara inainte de culcare, pentru rugaciune si cateva ore in fiecare duminica la sf. liturghie, e mult mai complicat... Totusi, abia dupa ce vom fi savarsit aceste mici "jertfe", vom ajunge cu timpul sa ni se para toate, usor de trecut, fie ca-i vorba de post, fie de iertarea dusmanilor, fie de rabdare si tarie in trecerea peste cele care altadata ne umpleau de manie!... Abia atunci, "strategia" duhovnicului fata de credincios, si-a aratat rodul, iar asta trebuie sa fie si sa ramana numai intre ei doi si Sf. Treime; omul dinafara, nu are ce cauta sa judece sau sa-si dea cu parerea daca e bine sau nu si cum ar trebui procedat!... Parerea mea!

Last edited by OmuBun; 05.05.2010 at 10:53:49.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:03:06
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit http://www.blog.teologie.net/2010/01/05/cand-si-cum-sa-ne-impartasim/

Citat:
Exact, sa nu cadem in inselare. Aici ne ajuta Sfantul Nicolae Cabasila:

Pentru a demonstra că cele spuse de noi mai sus sunt adevărate, vom cita din cel mai autoritar Sfânt Părinte care a scris despre Sfânta Liturghie – Sfântul Nicolae Cabasila. În Erminia sa el spune astfel: Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică – Trupul tainic al Său –, în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? „Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi”, zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5,17). Prin urmare credincioșii care n‑au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos).[60] Mai mult decât atât, în tratatul său Despre viața în Hristos, Nicolae Cabasila face o afirmație și mai directă spunând: pe cât este de nedrept să te împărtășești din Sfintele Daruri dacă ai săvârșit păcat de moarte și nu te‑ai spovedit, tot pe atât de mare greșeală ar fi să fugi de această „Pâine” când n‑ai greșit de moarte![61]

Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iubirea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adulter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăcomia, zavistia și lenevirea spre faptele cele bune.[62] La acestea se adaugă o altă categorie de păcate la fel de grave (sau chiar mai grave unele dintre ele) și care, de asemenea, opresc automat de la Împărtășanie. Acestea sunt: minciuna și mărturia falsă, descântecul și vrăjitoria (atât cel care face, cât și cel căruia i se face), furtul sau orice alt fel de nedreptate socială, bătaia și omorul (inclusiv avortul), răspândirea sau simpla aderență la o idee sectară (eretică) sau antieclesială, furtul de cele sfinte și nerespectarea rânduielilor bisericești (suprimarea samovolnică a posturilor, afară de motiv de boală; comuniunea euharistică cu eterodocșii; încălcarea gravă a Canoanelor bisericești etc.), hula împotriva lui Dumnezeu și negarea existenței Lui, fie prin ateism, fie prin sincretism (creștinism + yoga, credința în reîncarnare, meditația transcendentală etc.)[63]. Toate aceste păcate (și altele înrudite cu ele) sunt grave sau deosebit de grave și de aceea nici un duhovnic nu le poate dezlega fără a da vreun canon (epitimie), cât de mic, dar și în aceste cazuri se pot admite și excepții. Iar creștinii care au făcut măcar unul dintre aceste păcate (indiferent de treapta ierarhică) trebuie să meargă neapărat la duhovnic să se spovedească, să‑și facă canonul și abia după aceea să îndrăznească să se apropie de Sfintele Taine.

Deci Cristi,

daca aceste pacate nu au fost comise si avem binecuvantare de la duhovnic, putem merge saptamanal sa ne impartasim fara spovedanie.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:17:13
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Exact, sa nu cadem in inselare. Aici ne ajuta Sfantul Nicolae Cabasila:

Pentru a demonstra că cele spuse de noi mai sus sunt adevărate, vom cita din cel mai autoritar Sfânt Părinte care a scris despre Sfânta Liturghie – Sfântul Nicolae Cabasila. În Erminia sa el spune astfel: Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică – Trupul tainic al Său –, în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? „Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi”, zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5,17). Prin urmare credincioșii care n‑au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos).[60] Mai mult decât atât, în tratatul său Despre viața în Hristos, Nicolae Cabasila face o afirmație și mai directă spunând: pe cât este de nedrept să te împărtășești din Sfintele Daruri dacă ai săvârșit păcat de moarte și nu te‑ai spovedit, tot pe atât de mare greșeală ar fi să fugi de această „Pâine” când n‑ai greșit de moarte![61]

Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iubirea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adulter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăcomia, zavistia și lenevirea spre faptele cele bune.[62] La acestea se adaugă o altă categorie de păcate la fel de grave (sau chiar mai grave unele dintre ele) și care, de asemenea, opresc automat de la Împărtășanie. Acestea sunt: minciuna și mărturia falsă, descântecul și vrăjitoria (atât cel care face, cât și cel căruia i se face), furtul sau orice alt fel de nedreptate socială, bătaia și omorul (inclusiv avortul), răspândirea sau simpla aderență la o idee sectară (eretică) sau antieclesială, furtul de cele sfinte și nerespectarea rânduielilor bisericești (suprimarea samovolnică a posturilor, afară de motiv de boală; comuniunea euharistică cu eterodocșii; încălcarea gravă a Canoanelor bisericești etc.), hula împotriva lui Dumnezeu și negarea existenței Lui, fie prin ateism, fie prin sincretism (creștinism + yoga, credința în reîncarnare, meditația transcendentală etc.)[63]. Toate aceste păcate (și altele înrudite cu ele) sunt grave sau deosebit de grave și de aceea nici un duhovnic nu le poate dezlega fără a da vreun canon (epitimie), cât de mic, dar și în aceste cazuri se pot admite și excepții. Iar creștinii care au făcut măcar unul dintre aceste păcate (indiferent de treapta ierarhică) trebuie să meargă neapărat la duhovnic să se spovedească, să‑și facă canonul și abia după aceea să îndrăznească să se apropie de Sfintele Taine.

Deci Cristi,

daca aceste pacate nu au fost comise si avem binecuvantare de la duhovnic, putem merge saptamanal sa ne impartasim fara spovedanie.
Deci , Florine , Sf.Vasile cel Mare spune tot atât de clar că fumatul va duce la doi ani "suspendare", malahia la un an, malahia în doi la doi ani ,etc . Am acasă punctual toate astea . Sf. Vasile îl crezi tu oare mai "slab pregătit "duhovnicește ? Eu spun că poziția userului Om bun e cea mai echilibrată ! Să nu ne asumăm poveri inutile , Florin !
Vechi 05.05.2010, 11:18:41
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Lasă, că nu-i atâta POST ! Nu-i bai , căci, la cât desfrâu e în aste timpuri , postul e o BINECUVÂNTARE !
Canonul 66 Apostolic:

Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară
numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească.

Deci sa ne impartasim doar in cele patru posturi si numai de Luni pana Vineri? :)

Citat:
Trei zile inainte de a primi Sfanta Impartasanie? Asta insemna ca nu ne putem impartasi Duminica decat in perioada posturilor mari, pentru ca Sfintii Parinti interzic postul Sambata si Duminica in amintirea Sabatului si a Invierii (de aia in cele patru posturi se dezleaga la ulei si vin). Atunci spune-mi, cum de se impartasesc preotii la fiecare Liturghie pe care o savarsesc?

Asa si eu nu demult i-am zis parintelui meu duhovnic: parinte, postit cateva zile, dar am mancat peste; pot veni sa ma impartasesc? Si el imi raspunde: tin sa-ti amintesc ca suntem in perioada pascala, cine ti-a zis sa postesti?! Nici noi la manastire nu postim acum pentru a ne imartasi.

Parintele meu este preot-calugar si a stat 10 ani in Grecia din care 2 ani la Muntele Athos. Acum pregateste un doctorat (in greceste, acolo) despre Sfintii romani. El este pentru impartasania DE FIECARE DATA, fiind influentat evident de greci. Dar daca nici el nu stie ce spune, atunci cine?...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16