Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2010, 11:19:02
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Întrebare
Tu ,Florin Ionut te impartasesti saptamanal? Pentru ca ,chiar daca ai postat bine ,daca nu ai propria exeprienta,nu e bine sa argumentezi.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:24:10
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Deci , Florine , Sf.Vasile cel Mare spune tot atât de clar că fumatul va duce la doi ani "suspendare", malahia la un an, malahia în doi la doi ani ,etc . Am acasă punctual toate astea . Sf. Vasile îl crezi tu oare mai "slab pregătit "duhovnicește ? Eu spun că poziția userului Om bun e cea mai echilibrată ! Să nu ne asumăm poveri inutile , Florin !
Am dat eu cumva undeva dezlegare fumatorilor sa se impartaseasca? :)

Mai sus scrie clar: desfrânarea (sub orice formă: malahie, adulter, sodomie, gomorie etc.) este pacat de moarte, deci opreste de la cuminecare.

Adica: nu comiti pacate de moarte, vii si te impartasesti chiar si fara spovedanie. Te cercetezi inainte cu atentie daca nu ai comis intre timp vreun pacat grav de genul celor de mai sus si, daca ai un pacat de moarte sau mai greu pe constiinta, mergi sa-l marturisesti. Apoi duhovnicul stie cel mai bine daca te opreste o perioada sau te dezleaga sa te apropii de aceasta cutremuratoare Taina.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:25:28
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Întrebare
Tu ,Florin Ionut te impartasesti saptamanal? Pentru ca ,chiar daca ai postat bine ,daca nu ai propria exeprienta,nu e bine sa argumentezi.
Daca n-as face-o, nu as argumenta. Dar nu uita: toate cu aprobarea preotului duhovnic!

Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:27:12
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Canonul 66 Apostolic:

Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară
numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească.

Deci sa ne impartasim doar in cele patru posturi si numai de Luni pana Vineri? :)

Trei zile inainte de a primi Sfanta Impartasanie? Asta insemna ca nu ne putem impartasi Duminica decat in perioada posturilor mari, pentru ca Sfintii Parinti interzic postul Sambata si Duminica in amintirea Sabatului si a Invierii (de aia in cele patru posturi se dezleaga la ulei si vin). Atunci spune-mi, cum de se impartasesc preotii la fiecare Liturghie pe care o savarsesc?

Asa si eu nu demult i-am zis parintelui meu duhovnic: parinte, postit cateva zile, dar am mancat peste; pot veni sa ma impartasesc? Si el imi raspunde: tin sa-ti amintesc ca suntem in perioada pascala, cine ti-a zis sa postesti?! Nici noi la manastire nu postim acum pentru a ne imartasi.

Parintele meu este preot-calugar si a stat 10 ani in Grecia din care 2 ani la Muntele Athos. Acum pregateste un doctorat (in greceste, acolo) despre Sfintii romani. El este pentru impartasania DE FIECARE DATA, fiind influentat evident de greci. Dar daca nici el nu stie ce spune, atunci cine?...
Nu spun că nu știe ce spune,Doamne ferește, dar trebuie citite cu atenție cele lăsate de Sfinții Părinți și mai ales de Sf.Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur , dar ,pentru că există și un dar, cel ce își ia povara deciziei este DUHOVNICUL , căci nu noi hotărâm,ci doar ne informămt în astă privință!
Vechi 05.05.2010, 11:31:36
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu spun că nu știe ce spune,Doamne ferește, dar trebuie citite cu atenție cele lăsate de Sfinții Părinți și mai ales de Sf.Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur , dar ,pentru că există și un dar, cel ce își ia povara deciziei este DUHOVNICUL , căci nu noi hotărâm,ci doar ne informămt în astă privință!
Stii bine ca toti marii Parinti ai Bisericii sunt pentru impartasania deasa, de cateva ori pe saptamana (mai ales Sfintii Ioan Gura-de-Aur, Nicolae Cabasila si Nicodim Aghioritul). De aceea exista doua canoane care ne avertizeaza, pentru cine are urechi de auzit:

http://www.canoaneortodoxe.net/pdf/1...Apostolice.pdf

Canonul 66 Apostolic:
Toți credincioșii care intră în biserică și ascultă scripturile, dar nu
rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta Împărtășanie, aceia trebuie să
se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică.

http://canoaneortodoxe.net/pdf/3.Can...e_Antiohia.pdf

CANONUL 2 Antiohia :
Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare.

Stii tu altfel?

Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:41:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Stii bine ca toti marii Parinti ai Bisericii sunt pentru impartasania deasa, de cateva ori pe saptamana (mai ales Sfintii Ioan Gura-de-Aur, Nicolae Cabasila si Nicodim Aghioritul). De aceea exista doua canoane care ne avertizeaza, pentru cine are urechi de auzit:

http://www.canoaneortodoxe.net/pdf/1...Apostolice.pdf

Canonul 66 Apostolic:
Toți credincioșii care intră în biserică și ascultă scripturile, dar nu
rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta Împărtășanie, aceia trebuie să
se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică.

http://canoaneortodoxe.net/pdf/3.Can...e_Antiohia.pdf

CANONUL 2 Antiohia :
Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare.

Stii tu altfel?
Eu știu regula impusă de Duhovnicul meu și mă supun ei, suferind când nu pot să mă împărtășesc, dar este din vina mea și numai a mea. Crezi tu oare că nu puteam face ca tine ? Nu săptămânal, ci poate de două ori , dar am ales să sufăr pentru greșelile mele și să mă bucur cu adevărat când mă împărtășesc. De altfel toate lumânările de la Sf. Împărtășanie le păstrez ca un dar de mult preț. . . !
Vechi 05.05.2010, 11:46:19
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

,,Iar daca la o Liturghie nu ne-am impartasit,sa avem constiinta pacatului ca l-am refuzat pe Hristos pentru ca nu ne-am pregatit ca sa-l primim,preferand mai bine mancarea,odihna,placerile lumii ,lucrul..,,

din prefata de Serafim Joanta (admiratie ),la cartea Deasa Impartasanie cu preacuratele lui Hristos Taine
Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:48:00
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ai citit articolul postat de Florin-Ionut?
Nu cred ca l-au citit multi, pentru ca e cam lung. Si eu l-am parcurs pe fragmente. Daca nu era atat de interesant, m-as fi descurajat, ca nici eu nu citesc chiar orice-mi pica-n mana.

Asta e linkul: http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/ .

Parintele ieromonah tine si un forum unde unde scriu cativa oameni bine pregatiti teologic:

http://forum.teologie.net/index.php?...15a89932398a35

El insusi este sef de promotie (la Iasi), doctor in Teologie si fost decan la Edinet.

Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:50:02
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Până una alta , ești tu oare deacord ca malahienii , fumătorii activi , curvarii . . . să se împărtășească la grămadă cu cel nevoitor, smerit și luptător deschis păcatului ? Nu, nu cred ! Să nu cădem în înșelare și chiar mai mult de atât !
Eu chiar nu inteleg in ce masura postarea asta a ta este un raspuns la a mea.
Cei care fac pacate grave trebuie sa se spovedeasca, bineinteles. Si cum zice Noesisaa, daca nu au intentia sincera de a se lasa de ele, nici spovedania nu are sens pentru ei. Spovedania presupune pocainta (adica metanoia, intoarcere la Dumnezeu).
Alt aspect, lasand la o parte faptul ca aceste pacate opresc de la impartasanie (poate doar in afara fumatului, aici avem opinii diferite): aceasta intrebare imi suna ca cea a lucrarorilor in vie care au venit de dimineata: pai de ce Doamne cei care au venit mai tarziu (deci au facut mai putina treaba) primesc acelasi salariu??
Cine suntem noi sa il judecam pe cel de alaturi, sa zicem: de ce asta care se cearta regulat cu nevasta sau se enerveaza pe copiii sau are crize de depresiune sau mai stiu eu ce (desi se spovedeste si lupta), sa se impartaseasca mereu ca mine care nu am aceste patimi?
De unde stim noi copiii cuminti ca nu suntem mai pacatosi decat unul care are pacate mai vizibile (dar de care se pocaieste si incearca sa se indrepte)? Poate noi suntem mai mandri, mai nesimtitori, mai grosi la obraz.. stiu eu? Pacate mai subtile, care ne ingroasa sufletul mai tare decat unuia care face pacate mai vizibile, mai grosiere, dar se caieste de ele.
Intr-adevar, impartasania nu este coronita. O primim si ca sa ne apere de ispite si sa ne ajute in lupta duhovniceasca. Daca suntem mai inclinati spre pacate, cu atat mai mult avem nevoie de ea. Uite-te ce scrie si in rugaciunile de la impartasanie: ne rugam sa ne fie pavaza uimpotriva pacatului...

Last edited by Fani71; 05.05.2010 at 11:55:23.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2010, 11:55:09
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

Citat:
Nu cred ca l-au citit multi, pentru ca e cam lung. Si eu l-am parcurs pe fragmente. Daca nu era atat de interesant, m-as fi descurajat, ca nici eu nu citesc chiar orice-mi pica-n mana.
eu l-am citit..toata noaptea trecuta
minunat articolul..il voi mai reciti.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16