Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2011, 08:56:12
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
OK, dacă teoria noastră este "oligofrenă", iată că și a voastră este. Citez din surse ortodoxe (asta apropos de "lovitura de grație"):

"Am pomenit mai înainte că evreii în timpul sărbătorilor de Paști, după ce cu grijă au făcut să dispară orice urmă de aluat dospit ce s-ar fi găsit în locuința lor, timp de șapte zile nu mâncau decât pâine azimă adică fără aluat, pâine nedospită. Paștile noastre au început în săptămâna azimilor" (Tâlcuiri din Sfânta Scriptură de arhiepiscop Teofil Herineanu - Cluj Napoca 1987 p.1197-1198)

"Evreii serbează din străvechime Paștele cu bucurie și cu mâncare de azime, căci aluatul de dospire era simbolul stricăciunii morale." (Tezaurul litugic al Sf. Biserici Creștine Ortodoxe de Răsărit de pr.prof. dr. Badea Cireșeanu, vol.II cu aprobarea Sf. Sinod, București 1911 p.597)

"Deci precum acolo poruncind să se mănânce pasca cu pâinea nedospită - adică neamestecată cu aluat vechi - legea dă de înțeles să nu se amestece în viața lor următoare nimic din rămășițele răutății." (Sf. Grigorie de Nyssa - Scrieri, partea I-a. Editura IBM al BOR, București 1982 p.63)

"Istoria Bisericii Armene și cercetarea obiceiurilor lor liturgice dovedesc că în esență ei sunt ortodocși... săvârșind euharistia cu azime." (Simbolica de Hristu Andruțos, teolog ortodox grec, trad. de prof. univ. Iustin Moisescu, Ed.Centrului Mitropolitan al Olteniei, Craiova 1955 p.15)

A voleur (oligophrene), voleur et demi!
Felicitari, ai descoperit roata. Dar roata era deja descoperita, stim cu totii din legea lui Moise ca odata cu Pastile incepea saptamana azimilor. Dar noi nu despre asta vorbeam, ca asta o stiam dinainte.
Vechi 17.09.2011, 09:04:40
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
La această obeicție a răspuns deja dna Adriana. "Artos" nu înseamnă "pâine dospită", ci "pâine". Este termen generic, prezent și în neogreacă. Ia scrieți aici:
http://translate.google.com/?hl=en#en|el|bread

termenul englezesc "bread" să vedeți că iese "artos". La prima ieșire în Grecia vă recomand să luați cina într-un restaurant libanez. Atunci, cereți chelnerului să primiți puțin "artos". Pun capul pe tăietoare că ceea ce veți primi va fi...o lipie. Fiindcă aia este felul de pâine care se găsește în restaurantele libaneze. Că veți cere sub termenul generic "pâine" sau sub termenul specific "lipie", tot lipie veți primi.
Fara sa stiti demonstrati de fapt ca e corect ce spun ortodocsii. Lipia este facuta tot cu aluat, doar ca e plata, am cautat asta cand i-am explicat lui Adriana despre azima. In afara de evrei nu cred ca manaca nimeni azima, adica faina cu apa.
Artos este un termen pentru orice fel de paine, poate chiar si aluat, dar facut cu drojdie. Pentru azimi e un cuvant special, azumos, nu cred ca mananca cineva azimi in afara de evrei in saptamana azimilor.
Intotdeauna in Biblie intalnim azumos cand e vorba de azimi si artos cand e vorba de paine dospita.

De asemenea, am cautat in Biblia evreiasca, acolo unde este artos in ebraica este paine dospita (ma refer la Vechiul Testament).
Vechi 17.09.2011, 09:10:50
Senior Member

Implicit

Aasadar, ca sa lamurim problema (pentru ca am mai lamurit-o de cateva ori), am gasit in sursa evreiaasca faptul ca in ziua dinaintea Pastilor este interzis sa se manace azima, si se manaca paine dospita, avand grija sa adune ramasitele.
http://www.beingjewish.com/yomtov/pa...abboserev.html

Totul e clar, mai ramane sa vada fiecare daca in cultul sau Iisus a fost rastignit inainte de Pasti sau dupa Pastile evreiesti. Ma refer la cultele eterodoxe, la ortodocsi e limpede.
Vechi 17.09.2011, 09:21:33
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Fara sa stiti demonstrati de fapt ca e corect ce spun ortodocsii. Lipia este facuta tot cu aluat, doar ca e plata, am cautat asta cand i-am explicat lui Adriana despre azima. In afara de evrei nu cred ca manaca nimeni azima, adica faina cu apa.
Artos este un termen pentru orice fel de paine, poate chiar si aluat, dar facut cu drojdie. Pentru azimi e un cuvant special, azumos, nu cred ca mananca cineva azimi in afara de evrei in saptamana azimilor.
Intotdeauna in Biblie intalnim azumos cand e vorba de azimi si artos cand e vorba de paine dospita.

De asemenea, am cautat in Biblia evreiasca, acolo unde este artos in ebraica este paine dospita (ma refer la Vechiul Testament).
Catalin,
Cred ca singura modalitate ca sa aflii tu adevarul despre Artos este sa vorbesti tu personal cu preoti greci. Asa o sa aflii ca Artos este absolut orice fel de aluat, indiferent daca dospit sau nedospit, simplu sau cu alte ingrediente gen branza etc. Iar unul din motivele pentru care s-a folosit azima la Pasti este si cel pentru care mielul nu trebuia gatit decat prin frigere rapida pe foc cu putin timp inainte de inserat si anume: cand evreii au gatit pentru prima data Pastile pe pamantul Egiptului, trebuia sa il gateasca in pripa fiind gata de a pleca de acolo in orice moment. De aceea mielul trebuia fript, painea trebuia facuta rapid, deci nu era timp de lasat la dospit, iar ei trebuiau sa manance totul in pripa, imbracati, incaltati si cu toiagul in mana (la indemana), pentru ca nu era timp de pierdut, trebuiau sa paraseasca in pripa Egiptul. Exact acelasi lucru s-a petrecut si in noaptea Pascala cand s-a instituit Euharistia, nu era timp de pierdut pentru ca ucigasii veneau in pripa sa Il prinda.

Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 09:32:48.
Vechi 17.09.2011, 09:29:02
Banned

Implicit

Citat:
Aasadar, ca sa lamurim problema (pentru ca am mai lamurit-o de cateva ori), am gasit in sursa evreiaasca faptul ca in ziua dinaintea Pastilor este interzis sa se manace azima, si se manaca paine dospita, avand grija sa adune ramasitele.
http://www.beingjewish.com/yomtov/pa...abboserev.html

Totul e clar, mai ramane sa vada fiecare daca in cultul sau Iisus a fost rastignit inainte de Pasti sau dupa Pastile evreiesti. Ma refer la cultele eterodoxe, la ortodocsi e limpede.
Este limpede pentru ortodocsi, adica? Vezi ca pana aici ai spus ca Pastile a fost pregatit pe 14 Nissan. Ramane acum sa descoperi in Evanghelii ca l-au mancat cand a venit seara, si stii ca asta inseamna trecerea in 15 Nissan. Si pe langa asta, stii ca deja de dimineata nu mai exista painea dospita, deci pana au pregatit (jertfit si gatit) Pastile nu mai era nici urma de paine dospita. Si pe langa asta, din moment ce in prima zi a azimilor, 14 Nissan, abia gateau Pastile iar prinderea s-a facut apoi, dupa ce s-a facut noapte, tot in 15 Nissan ajungem cu prinderea si tot nu putea fi prinderea in 14 Nissan cand ei de-abia pregateau Pastile si inca nu luasera Cina. Deci, ce anume este clar?

Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 09:31:13.
Vechi 17.09.2011, 09:30:48
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,
Cred ca singura modalitate ca sa aflii tu adevarul despre Artos este sa vorbesti tu personal cu preoti greci. Asa o sa aflii ca Artos este absolut orice fel de aluat, indiferent daca dospit sau nedospit, simplu sau cu alte ingrediente gen branza etc.
Eu ti-am dat link-ul cu ce inseamna artos si tot nu ai vrut sa crezi.
Vechi 17.09.2011, 09:35:13
Senior Member

Implicit

Citat:
Este limpede pentru ortodocsi, adica? Vezi ca pana aici ai spus ca Pastile a fost pregatit pe 14 Nissan. Ramane acum sa descoperi in Evanghelii ca l-au mancat cand a venit seara, si stii ca asta inseamna trecerea in 15 Nissan. Si pe langa asta, stii ca deja de dimineata nu mai exista painea dospita, deci pana au pregatit (jertfit si gatit) Pastile nu mai era nici urma de paine dospita. Si pe langa asta, din moment ce in prima zi a azimilor, 14 Nissan, abia gateau Pastile iar prinderea s-a facut apoi, dupa ce s-a facut noapte, tot in 15 Nissan ajungem cu prinderea si tot nu putea fi prinderea in 14 Nissan cand ei de-abia pregateau Pastile si inca nu luasera Cina. Deci, ce anume este clar?
Desigur ca pentru ortodocsi e limpede, si asta inca de acum aproape 2000 de ani. Tu vrei sa aduci idei noi, inovatoare, dar noi avem deja invatatura si dogmele si asta de mult timp. Nu le schimbam din cand in cand pentru ca sunt perfecte.
Iar despre ceilalti am zis sa verifice cand au la ei rastignirea, din ce mi-am dat eu seama de pe net si celelalte culte au la fel ca noi, rastignirea si apoi Pastile evreiesti (si nu cum spui tu, cu omorarea in prima zi a Pastilor).
Vechi 17.09.2011, 09:36:18
Banned

Implicit

Citat:
Eu ti-am dat link-ul cu ce inseamna artos si tot nu ai vrut sa crezi.
Catalin,
Eu am vorbit cu grecii ortodocsi de aici, si am si experienta in limbi straine ca sa stiu ca atunci cand cauti sensul unui cuvant, cel mai bine stiu cei care il folosesc. Tu degeaba dai linkuri daca nu intelegi ce scrie, si nu ai experienta in limbi straine ca sa stii cum sa cauti.
Vechi 17.09.2011, 09:42:13
Banned

Implicit

Citat:
Desigur ca pentru ortodocsi e limpede, si asta inca de acum aproape 2000 de ani. Tu vrei sa aduci idei noi, inovatoare, dar noi avem deja invatatura si dogmele si asta de mult timp. Nu le schimbam din cand in cand pentru ca sunt perfecte.
Iar despre ceilalti am zis sa verifice cand au la ei rastignirea, din ce mi-am dat eu seama de pe net si celelalte culte au la fel ca noi, rastignirea si apoi Pastile evreiesti (si nu cum spui tu, cu omorarea in prima zi a Pastilor).
Placa asta cu: "Noi stim de 2000 de ani si nimic nu s-a schimbat" este cam zgariata. Acum ca am vazut ca Sf. Ioan Gura de Aur a sustinut Cina Pascala in noaptea Pastilor exact ca si mine iar tu te faci ca nu vezi, si ai evitat cu maxima abilitate si raspunsul la intrebarea mea directa, acum ca stii ca Pastile a fost pregatit in 14 Nissan iar seara, cand l-au mancat era deja 15 Nissan pentru ca stii ca seara se schimba ziua, deci concluzia pe care o trag este: inversunarea impotriva evidentei. Nici nu este pentru prima oara ca faci asa, ci este ceva obisnuit la tine.

Si mai este o confuzie pe care o faci, nici un cult crestin nu tine Pastile evreiesc ci pe cel crestin care se sarbatoreste in noaptea Invierii. Sa nu imi zici acum ca Domnul a inviat in noaptea in care evreii tineau Pastile!! Deci avand in vedere ca Pastile crestin este in noaptea Invierii, este logic sa fie rastignirea cu trei zile inainte, nu crezi? Asta insa nu da nici o indicatie asupra Pastelui evreiesc din acel an decat la cei care celebreaza Euharistia cu azimi, pentru ca o celebreaza asa tocmai pentru ca stiu ca Cina cea de Taina a avut loc in noaptea de Pasti (evreiesc). Iar celebrarea acestei Cine pascale in Perioada de Pasti se face joi seara la catolici, in saptamana mare. Dupa care vineri se celebreaza rastignirea. Totul ca la carte.

Last edited by Adriana3; 17.09.2011 at 09:55:11.
Vechi 17.09.2011, 09:42:57
Senior Member

Implicit

Citat:
Catalin,
Eu am vorbit cu grecii ortodocsi de aici, si am si experienta in limbi straine ca sa stiu ca atunci cand cauti sensul unui cuvant, cel mai bine stiu cei care il folosesc. Tu degeaba dai linkuri daca nu intelegi ce scrie, si nu ai experienta in limbi straine ca sa stii cum sa cauti.
Trebuie sa cauti ce scrie in Biblie, nu experienta in limbi straine, mecanica, sau geografie.
Daca spui asa, arata-mi te rog in Biblie unde scrie artos sau panem (in greaca si latina) cand e vorba de azimi. Compara apoi si cu textul in limba ebraica.
Eu iti dau ce spun expertii despre artos si tu imi spui ca stii mai bine, pentru ca stii limbi straine.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38