![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Dacă spui că asta e principala cauză (de unde reiese?), de ce n-au mers ca să o lămurească împreună? Nu ăsta e scopul sinoadelor? Cu atât mai mult, cu cât nu se putea adopta nimic fără unanimitate.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 05.07.2016 at 18:06:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adica neclaritatile dogmatice ale unor documente si modul de functionare al Sinodului (doar unii voteaza). Pe langa acestea sunt si alte neintelegeri legate de jurisdictie (de exemplu Biserica Serbiei invoca neintelegerile cu Biserica Romana). Din ce am citit principala obiectie a Bisericii Antiohiei era legata e casatoriile cu eterodocsii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru ca melodia asta care o canti intens, de la ei o stim, "noi ortodocsii adevarati, voi ecumenistii", etc. etc. Motive se pot invoca multe, unele fiind fara doar si poate pretexte, tocmai asta este si ideea cand exista un dezavord, oamenii se intalnesc sa vorbeasca si sa se lamureasca, nu se izoleaza si mai mult. Dupa cum vezi, pana la urma n-a fost nimic batut in cuie, cei care au venit si-au adus contributia, cei carora nu le-au placut concluziile, n-au semnat - si nu le-a pus nimeni cutitul la gat, etc. Asta mi se pare actiunea logica, daca atitudinea este opusa, se poate presupune ca de fapt altele sunt intentiile si nu "ecumenismul" ese subiectul de disputa, chiar daca e melodia ta preferata. Este irelevant ce hartii ies pana la urma in urma Sinodului ala, lumea a vazut insa ceva ce poate nu era cazul, o ortodoxie divizata, condusa de orgolii si interese ascunse. Din perspectiva asta da, era mai bine daca se amana, fie si indefinit sau ma rog, ar fi fost inlocuit cu o serie de conventii periodice, sesiuni pe skype, chat -uri pe facebook, comentarii pe bloguri, etc. pana se lamureau chestiunile in discutie. Vezi tu, toata treaba asta ar trebui sa te linisteasca, daca ditamai ortodocsii plini de duh si adevar, n-au putut intra in unitate pai ce sanse sunt sa fie o unitate cu altii mult diferiti cum ar fi de exemplu romano-catolicii?
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 05.07.2016 at 18:38:40. |
|
||||
|
||||
![]()
Zero, nunca, nada, zip, void...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Articolul este complet in spirit ecumenist, autorul straduindu-se sa arate, de exemplu, ca Biserica ar fi recunoscut Tainele catolice si ca (daca se intelege bine din traducere) Biserica nu i-ar fi condamnat pe catolici (si invatatura catolica), deci ar fi la fel ca ortodocsii. Iar acesta a fost in delegatia Patriarhiei Ierusalimului, la Sinod. Legat de citatele date in articol, am citit tot pasajul cu Sfantul Marcu Evghenicul. Poate fi o formulare din timpul Sinodului Florenta, dar e posibil ca acele cuvinte sa fie adresate ortodocsilor din delegatie, nu latinilor. In cadrul delegatilor ortodocsi au fost disensiuni si par exact acel gen de cuvinte. Unii din cei care au conceptii venite din ecumenism, pentru a argumenta ce cred, folosesc si citate scoase din cotext sau trunchiate. Se stie ca Sfantul Marcu le-a spus celor din delegatia ortodoxa ca latinii nu sunt doar schismatici, se stie din trecut ca sunt si eretici. Legat de celelalte pasaje, se stie ca la Muntele Athos si la ale manastiri sunt primiti si cei din alte culte si sunt lasati sa ia doar anafura. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intrebi de unde reiese ca aceasta e principala cauza. Dar pana acum despre ce s-a scris si discutat peste tot, doar nu era cauza ca era luna plina. In comunicatele lor Patriarhiile au spus si care sunt cauzele. Documentele au fost redactate de comisii formate din diferiti teologi si clerici. Abia cu putin timp inainte de Sinod au fost date publicitatii. Le-au aflat si ierarhii, monahii si credinciosii, s-au formulat acele obiectii, iar unele Patriarhii au tinut cont de aceste probleme ce tin si de dogma. In plus, e primul Sinod din istorie unde doar unii episcopi au drept de vot. |
|
|||||
|
|||||
![]()
Pai ce faci, acum o intoci iar? Ai uitat ce ai scris in ultimul mesaj? http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=330
Citat:
Citat:
Citat:
Nu e vorba de a tine partea Patriarhului Rusiei, care, fata de predecesorul sau, a semnat acea declaratie comuna cu Papa, plina de idei din ecumenism. Citat:
Legat de negarea propriilor afirmatii, Patriarhia Rusa nu a participat la discutiile de la Ravenna. Nu a dat vreo declaratie anterioara, abia atunci comisia teologica a spus concluziile. Si, in mod evident, ortodocsii nu au acceptat eroarea numita primat, din cate imi amintesc la Ravenna s-a spus doar ca se va discuta in viitor despre primat. Ca Mitropolitul Zizioulas sau altii ar fi inteles altceva e si normal. Iar asta cu unirea Bisericii Ortodoxe cu catolicii e o mare aiureala. Catolicii nu au cum sa renunte la ceva din dogma lor, ar insemna sa spuna ca s-au inselat sute de ani, ca papii infailibili s-au inselat si ca n-au avut biserica dupa Schisma. Se poate intampla o unire doar daca vine un Papa si spune "pana aici", ne-am aflat in eroare o mie de ani si acum redevenim ortodocsi. Putin probabil, dar minuni se pot intampla. Modernistii unionisti din ortodoxie vor sa schimbe dogma, in mod subtil, ca sa fie in concordanta cu cea catolica, sa accepte aia sa ne unim. Citat:
Mai ales in primul mileniu au fost erezii in Biserica. Tu vrei sa spui ca Arie sau altii erau ortodocsi? Sau pelagianistii, iconoclastii, etc. Cineva ortodox trebuie sa aiba in primul rand credinta ortodoxa, nu? (nu e si suficienta, trebuie sa aiba si fapte). Care e erezia din zilele noastre? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Da, recunosc ca sunt și gospodina. Iar de doctorat în teologie nu am nevoie pentru a pricepe ce se întâmplă în Ortodoxie.
|
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
E primatul de orice fel erezie? Pana si tu recunosti ca exista un primat administrativ, dar dupa aia de fastasesti ca orice fel de primat e suprema erezie. Hotaraste-te. Citat:
Citat:
p.s. in prisma a ceea ce am scris mai devreme, da, din punctul asta de vedere, Zizioluas are dreptate. Nu poti sa declari ceva, si dupa aia sa retragi ce ai zis. Citat:
Citat:
"2. While the fact of primacy at the universal level is accepted by both East and West, there are differences of understanding with regard to the manner in which it is to be exercised, and also with regard to its scriptural and theological foundations." Deci o forma de primat universal este recunoscuta. Citat:
Corect. Pana si melkitii au zis la Vatican I ca infailibilitatea o sa fie o mare piedica pe viitor. Citat:
Nu, am dat mai multe exemple. Nu, eu am declarat ceva. Daca vrei sa aduci probe impotriva a ceea ce am scris, este responsabilitatea ta sa demonstrezi contrariul. Si totusi, s-a intamplat. TU trebuie sa justifici pe ce baza s-a intamplat.
Every point of view is useful, even those that are wrong - if we can judge why a wrong view was accepted. Last edited by Patrie si Credinta; 05.07.2016 at 22:55:56. |
|