Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.05.2009, 21:46:03
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Pai nu ti s-a explicat mai sus că un creștin poate mijloci pentru altul?
[SIZE=1][/SIZE]
[SIZE=1]Luca 7. 2 Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. 3. Și auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină și să vindece pe sluga lui. 4. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, 5. Căci iubește neamul nostru și el ne-a zidit sinagoga. 6. Iar Iisus mergea cu ei. Și nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. 7. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul și se va vindeca sluga mea....9. Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el și, întorcându-Se, a zis mulțimii care venea după El: Zic vouă că nici în Israel n-am aflat atâta credință; 10. Și întorcându-se cei trimiși acasă, au găsit sluga sănătoasă.

L-a întrebat ceva Hristos pe cel pe care l-a vindecat?
NU. Ci doar mijlocirea pe care a avut-o prin stăpânul lui l-a făcut sănătos din nou. Așadar un creștin poate să mijlocească pentru altul

11. Și după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain și cu El împreună mergeau ucenicii Lui și multă mulțime. 12. Iar când S-a apropiat de poarta cetății, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, și ea era văduvă, și mulțime mare din cetate era cu ea. 13. Și, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea și i-a zis: Nu plânge! 14. Și apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Și a zis: Tinere, ție îți zic, scoală-te. 15. Și s-a ridicat mortul și a început să vorbească, și l-a dat mamei lui. [/SIZE]
Vechi 09.05.2009, 22:02:26
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Pai nu ti s-a explicat mai sus că un creștin poate mijloci pentru altul?

[SIZE=1][/SIZE]
Nu este nevoie sa mi se explice. Stiu de mijlocirea prin rugaciune, pentru nevoile altuia. Dar nicaieri, in Sfanta Scriptura, nu se vorbeste despre mijlocirea pentru botez. Botezul este ceva personal, reprezinta o alegere si o marturie pe care nu o poate da nimeni in locul tau.
Vechi 09.05.2009, 22:04:02
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit cateva citate din literatura ortodoxa

Copiii morti nebotezati nu vor fi osanditi

"In Biserica Greaca... Economos a scris in Catehismul sau pe baza unor expresiuni ale

Parintilor bisericesti ca nu vor fi osanditi copiii care mor nebotezati" ("Simbolica" de Hristu

Andrutos, traducere din limba greaca de Iustin Moisescu, Ed. Centrului Mitropolitan al

Olteniei 1955, pag.262

"Caci Dumnezeu stie de mai inainte pe cei care vor urma sa se mantuiasca prin pocainta

si pe cei ce nu vor face aceasta, chiar daca acestia din urma inca nu s-au nascut" (Iustin

Martirul - Apologeti de limba greaca, traducere de T. Bodogae, Olimp Caciula, D. Fecioru -

Ed. IBM al BOR, Bucuresti 1980, pag. 43)

Chiar nebotezati, copiii credinciosilor sunt sfinti

"In casatoriile mixte dintre un sot crestin si altul necredincios, Apostolul Neamurilor spune

ca copiii dunt 'sfinti', fiindca se sfinteste necredinciosul prin sotia crestina (1 Cor.7,14)"

(Dictionar al Noului Testament de Preot Dr. Ioan Mircea, Ed. IBM al BOR, Bucuresti 1984,

pag.439-440)

"Domnul a spus: 'Sa nu-i opriti de la Mine' sa vina dar la Domnul cand se fac mari, sa vina

cand deja pot invata, cand vor intelege la cine trebuie sa mearga; atunci sa devina crestini

cand il pot cunoaste pe Hristos. Aceasta varsta inocenta de ce s-ar grabi pentru iertarea

pacatelor? Oare, legea civila sa fie mai prudenta fata de prunci ca nu le da in sarcina

administrarea de bunuri pamantesti, iar noi sa le punem in seama cele dumnezeiesti?(este

omul mai bun decat Dumnezeu?) Cel putin sa ajunga acolo sa poata fi capabili sa ceara

mantuirea si sa apara ca i se da aceasta unui solicitant." (Tertulian - De Baptismo cap.

XVIII, 5)
Vechi 09.05.2009, 22:49:22
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

[SIZE=4][/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]Sectanții pomenesc mai sus de Tertulian, care s-a opus la anul 185 botezului copiilor. Ceea ce uită sectanții să ne spună este că (a) Tertulian era izolat în această opinie a lui si (b) că Tertulian si-a bazat opinia pe teoria gresită că dacă un om mai păcătuieste vreodată după botez atunci îsi pierde mântuirea.
[/SIZE]
[/SIZE]
[SIZE=4]Iat[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]ă alte câteva fapte pe care sectanții uită să le mentioneze:
[/SIZE]
[/SIZE]
[SIZE=4]· În Faptele Apostolilor exist[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]ă trei cazuri în care cineva este botezat împreună cu „casa lui”. Cu toate că nu se specifică dacă acolo existau sau nu copii, este natural să credem că ei nu lipseau din aceste familii. Spre deosebire de baptistii moderni, Duhul Sfânt, Autorul Scripturii, [COLOR=blue]nu a căzut de cuviintă să ne spună că pruncii erau exclusi de la botez.[/COLOR]
[/SIZE]
[/SIZE]
[SIZE=4]
· [COLOR=red]În secolul III, Origen scrie „Biserica a primit de la Apostoli traditia de a boteza pruncii".[/COLOR]
· [COLOR=red]Sinodul din Cartagina de la 253 a condamnat opinia dup[/COLOR][/SIZE][SIZE=4][SIZE=4][COLOR=red]ă care botezul pruncilor ar trebui amânat până la a opta zi după nastere. Este interesant că nu exista o controversă dacă pruncii să fie botezati sau nu, ci doar câte zile să se astepte de la nastere.[/COLOR]
[/SIZE]
[/SIZE]
[SIZE=4]· Fericitul Augustin declar[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]ă la începutul secolului V că „întreaga Biserică a lui Hristos a sustinut dintotdeauna ca pruncii să fie botezati. Întreaga Biserică practică botezul pruncilor. Acesta nu a fost instituit de sinoade, căci a existat dintotdeauna.”
[/SIZE]
[/SIZE]
[SIZE=4]· Ereticul Pelagius declar[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]ă la începutul secolului V că nu a auzit niciodată de o sectă sau o erezie atât de murdară încât să nege botezul pruncilor.
[/SIZE]
[/SIZE]
Vechi 09.05.2009, 23:32:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Daca tot vreti sa comparati botezul cu vaccinul, trebuie sa tineti cont de faptul ca vaccinul trebuie facut la momentul potrivit iar botezul dupa cum ne-a invatat Mantuitorul si Apostolii Sai. Nu stiu de unde ati invatat sa botezati copii, caci Sfanta Scriptura (unde gasim invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli) nu ne invata asa ceva.

"Duceti-va, faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant."(Matei 28:19) - botezul necesita o ucenicie (invatare).

"Botezul este... marturia unui cuget curat inaintea Lui Dumnezeu, prin invierea Lui Iisus Hristos" (1 Petru 3:21) - trebuie sa fii matur ca sa dai o marturie.
Eu cred ca se spune destul de clar ca botezul este marturia, nu omul, capacitatile lui psihice, mentale, etc. de a da o marturie oarecare despre el insisi care poate fi mai mult sau mai putin subiectiva, etc..

Asta arata si capacitatea botezului de a curati pe om de pacat caci cel care este botezat este curat inaintea lui Dumnezeu (atat timp cat nu incepe sa pacatuiasca iar, si atunci e nevoie de pocainta).

Vechi 09.05.2009, 23:35:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Nu este nevoie sa mi se explice. Stiu de mijlocirea prin rugaciune, pentru nevoile altuia. Dar nicaieri, in Sfanta Scriptura, nu se vorbeste despre mijlocirea pentru botez. Botezul este ceva personal, reprezinta o alegere si o marturie pe care nu o poate da nimeni in locul tau.
Sfanta Scriptura nu are pretentia de a acoperi toata cazuistica crestina.
Regula "ce nu scrie in Scriptura nu exista sau nu este bun" este inventata de protestanti si nu este ca atare in Sf. Scriptura.

De altfel chiar si protestantii isi bazeaza multe invataturi si afirmatii pe o interpretare mai mult sau mai putin subiectiva a diverselor pasaje din Scriptura, atunci cand problemele tratate nu o ating in mod direct.

De asemeni si ei practica obiceiuri pentru care nu gasim marturii in Sf. Scriptura, de ex. practica zeciuiala desi nu exista marturii ca ar fi fost practicata de crestini, ba dimpotriva.
Vechi 09.05.2009, 23:38:53
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
1. Raspund pt. a doua oara la aceasta chestiune (probabil a fost sters raspunsul precedent): Litanu este alta persoana, eu folosesc numeralele ordinale latine.
2. Nu puteti compara botezul cu vindecarea fizica. Cine nu ar vrea sa fie vindecat? Sunt insa persoane care nu ar dori sa fie botezate. Eu de exemplu nu am dorit sa fiu botezat ortodox, dar daca am fost "fortat" de parinti... ce era sa fac? Acum si parintii mei recunosc ca au facut o greseala. Vedeti acum diferenta?
Dar tu cand ai fost mic ai dorit sa fii educat? Sa fii trimis la scoala? Sa-ti faci temele? etc.

Sau ar fi trebuit parintii sa astepte pana la 18 ani sa te intrebe daca vrei sa te inscrii la gradinita..
Vechi 09.05.2009, 23:42:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Si inca ceva, Sf. Scriptura nu stabilieste nici o varsta a botezului.
Protestantii care fac asta o fac in mod arbitrar, fara nici un sprijin al Scripturii.

Daca botezul ar fi legat de maturitate, Sf. Scriptura ar fi trebuit sa ne spuna f. clar care este acea varsta la care botezul devine unul necesar si legitim, asa cum a fost precizata si varsta pruncului pentru tairea imprejur.

Faptul ca nu ni se precizeaza aceasta varsta care ar conditiona botezul (o zi mai devreme si atunci botezul ar fi inutil dupa spusele protestantilor sau una mai tarziu si omul ar putea muri ca un pagan) arata destul de limpede ca botezul este posibil inca din prima zi a nasterii.
Vechi 10.05.2009, 07:47:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dar tu cand ai fost mic ai dorit sa fii educat? Sa fii trimis la scoala? Sa-ti faci temele? etc.

Sau ar fi trebuit parintii sa astepte pana la 18 ani sa te intrebe daca vrei sa te inscrii la gradinita..
Educatia scolara nu-mi afecteaza cu nimic mantuirea. O problema atat de importanta precum legamantul cu Domnul nu poate fi lasata la latitudinea altor persoane, chiar nasi sau parinti fiind. Daca ai duce un prunc sa semneze un contract important, cum s-ar uita notarul la tine?
Vechi 10.05.2009, 07:56:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Si inca ceva, Sf. Scriptura nu stabilieste nici o varsta a botezului.
Protestantii care fac asta o fac in mod arbitrar, fara nici un sprijin al Scripturii.

Daca botezul ar fi legat de maturitate, Sf. Scriptura ar fi trebuit sa ne spuna f. clar care este acea varsta la care botezul devine unul necesar si legitim, asa cum a fost precizata si varsta pruncului pentru tairea imprejur.

Faptul ca nu ni se precizeaza aceasta varsta care ar conditiona botezul (o zi mai devreme si atunci botezul ar fi inutil dupa spusele protestantilor sau una mai tarziu si omul ar putea muri ca un pagan) arata destul de limpede ca botezul este posibil inca din prima zi a nasterii.
Este adevarat, Sf. Scriptura nu stabileste o varsta anume pentru botez; nici noi (AZS) nu stabilim o varsta standard. Personal, cunosc cazuri de copii botezati la 12 ani, asta depinde de maturitatea intelegerii actului. Cand un copil doreste, este capabil sa invete (catehizarea), si sa dea o marturie personala (asta presupune ca a inteles pe deplin raspunsul pe care trebuie sa-l dea la invitatia harului divin), poate fi botezat. Acestea sunt de fapt cerintele Sf. Scripturi legate de botez. Niciuna din aceste trei conditii nu este indeplinita de botezul pruncilor.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Convertirea unui adventist la ortodoxie kesarion_breb Secte si culte 12 02.08.2010 16:33:30