![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iti dau dreptate in parte, Mirela, mandria si ...BANII...si pozitia. In parte, pentru ca nu sint toti la fel, stiu comunitati foarte unite, si se ajutta mult unii pe altii. Depinde de persoana, a generaliza, consider ca este gresit. Uite de exemplu, comunitatea poloneza, este dispersata, insa se unesc doar pentru a bea, femei si barbati. Dar se intilnesc, daca asta vrem sa vedem, nu? Merg la biserica, apoi la baute! Comunitatea sarbeasca, se intilneste, petrec, apoi se barfesc... Comunitatea italiana au un stil mai ...particular, ei prefera sa mearga in vacante impreuna, cite 7 zile in Mexico, Accapulco, Dominican Republic, si acolo sa faca petreceri de neuitat. Se mai intalnesc la sarbatorile mari, sau la onomastici, biserica. Comunitatea romaneasca de aici, a preluat mai mult modelul italian. In rest, fiecare cu credinta si pacatele lor. |
|
|||
|
|||
![]()
Caracterul romanului se identifica cel mai bine printre straini, tocmai pentru ca acesta se afla intr-o permanenta tranzitie, el merge printre straini cu tot cu frustrarile din interior, cu tot cu mandria prosteasca de a calca un taram mai bun, cu tot cu umilinta de sine ca se pretinde la stralucirea altei lumi, cu tot cu neajunsurile ce altadata il injoseau atat de mult, cu tot cu sensibilitatea de persoana firava si prietenoasa capatata din neam, cu tot cu nevoia de a se ridica printr-un statut material, cu tot cu inteligenta omului supus adaptarii la orice situatie. Cu toate acestea la un loc, el, romanul inseacra sa-si faca loc in lumea NOUA interioara si exterioara, in asa masura incat sa-l cizeleze cumva, sa-l detaseze de umilinta lipsei de respect a tarii caruia nu i-a pasat de el, astfel are tendinta de a se departa de "neamul lui " prin mandira si posibilitatea de-a alege...
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " Last edited by ory; 16.07.2009 at 09:52:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Dar este si un motiv pozitiv: romanii se integreaza mai usor ca altii in alte tari, dupa observatiile mele (nu vrea sa generalizez, totusi, exista multe contraexemple). Isi fac prieteni indiferent de natie, si atunci nu au neaparata nevoie sa aiba relatii stranse cu alti romani numai pentru ca sunt romani. Prieteniile se leaga pe baza intereselor comune, nu? ;-)
|
|||
|
|||
![]()
Cei pe care ii cunosc eu se ajuta dupa modelul italian.
Sunt cateva familii intr-un oras foarte intins ,practic ei locuiesc in afara orasului ,intr-o zona cu paduri ,foarte pitoreasca ,dar distanta nu ii impiedica sa se intalneasca in week-end-uri. Eu cred ca acei romani care nu cauta prieteni printre cei de un neam cu ei sunt mai departe de Dumnezeu si mai aproape de vitelul de aur. Credinta in Dumnezeu te apropie foarte mult . Inainte de '90 romanii plecati erau suspiciosi ,poate pentru ca printre acestia se gaseau informatori? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si daca iti faci prieteni printre OAMENI indiferent de neam, ce anume este necrestin isau departe de Dumnezeu in asta? Sa nu confundam natiunea cu credinta.
|
|||
|
|||
![]()
Am vrut sa spun ca cei cu adevarat credinciosi sunt mai deschisi si mai apropiati sufleteste de cei de un neam cu ei si cu cei de alt neam ,bineinteles.
Dar nu mi se par relatii firesti cele de care vorbeste Mirela si care probabil ca exista de vreme ce le pomeneste. In primul rand sa fim apropiati de cei de un neam cu noi si daca vrea Dumnezeu , sa ne imprietenim si cu alte persoane ,nu neaparat romani. E la fel ca in familie ,rudele sunt mai apropiate ,suntem de acelasi singe. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cum zice cineva dintr-o carte rudele nu le alegi, insa prietenii da. Tot asa, natia in care te-ai nascut nu o alegi, insa prietenii da. Cred ca de altfel nu rudele de sange ar trebui sa fie cele mai apropiate pentru un om, ci sotul sau sotia ('caci se va desparti omul de tatal sau si mama sa..'). Cred ca asta inseamna ca trebuie sa depasim legea sangelui, care este naturala. Casatoria este mijlocul prin care e depasita, de aceea snt interzisa casatoriile dintre persoane inrudite char de departe. Altfel, fiecare ar ramane in clanul sau si nu s-ar mai tine cont decat de acea lege a sangelui, care absolutizata te departeaza de Dumnezeu pana la urma. Si de asemenea, pentru un crestin nu relatile naturale sunt cele mai importante, ci cele umane, in general, pentru ca 'in Hristos nu este nici iudeu nici grec'. Toti am devenit frati si surori. Sigur, pentru cei din familie exista o responsabilitate. Si tot asa cum nu ne dezicem de cei din familia noastra, ci tinem la ei chiar daca nu suntem pe aceeasi lungime de unda, suntem legati de neamul din care ne tragem prin cultura si limba, si este ridicol sa negam asta. Dar nimeni nu ne obliga sa ne alegem prietenii mai intai dintre ei.
|
|||
|
|||
![]()
Fani ,pe mine ma odihneste sa am prieteni romani .
Eu nu traiesc in strainatate ,dar si acolo probabil as cauta prieteni printre romani. Noi avem o caldura sufleteasca pe care cei din vest nu o au ,evident ca mai exista si exceptii. Doamne ajuta ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La mine nu a fost asa, m-am imprietenit cu straini - dar si cu romani. Cred ca nu natiunea da caldura sufleteasca ci ce este in sufletul omului. Dar sigur la inceput este mai usor sa te apropii de cei din acelasi neam, poate. Ce spui tu cam suna a netionalism, un pic... adica numai romanii sa aiba caldura sufleteasca si vesticii sa o aiba doar in cazuri exceptionale?
|
|||
|
|||
![]()
Da ,in special nordicii sunt mai reci ,nu e nationalism ,e o trasatura de caracter poate formata ca urmare a conditiilor geografice ,a conceptiilor materialiste.
In Italia de ex.nu ma asteptam sa vad atatea manifestari xenofobe. Italienii sunt mai aproape de noi ca si spaniolii.Dar totusi... Ai dreptate ,daca ai caldura sufleteasca te imprietenesti mai usor ,dar una e sa iti faci prieteni si alta e sa socializezi . Sa nu aruncam margaritarele cui nu trebuie ,sa ne dezvaluim sufletul celor ca noi . |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Forumul nostru II (sau de ce se judeca ortodocsii unii pe altii) | sophia | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 362 | 28.04.2010 16:47:40 |
Forumul nostru - forum de educatie crestina??? | geo.nektarios | Generalitati | 89 | 30.12.2009 13:00:19 |
pe forumul edu.ro(profesorilor) | urzicuta | Generalitati | 0 | 29.02.2008 20:16:07 |
|