![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu nu am treaba cu contraceptia si cu avortul (il accept numai pe cel pentru motive medicale grave), ci dimpotriva, de aceea ma abtin de la parti ale acestui fir.
Nu stiu nici ce anume acte medicale sunt permise, respectiv interzis de biserica. Exista vreo lucrare recenta in acest caz. Va rog nu parintele Cleopa si nu Sf.Parinti. Ma refer la o legislatie emisa de BOR de azi, in mod oficial. Problema grava este ca de obicei, nu intr-o confesiune sau alta la modul general, ci in lipsa de unitate in cadrul ei. Exista pareri si pareri de la cleric la cleric si oamenii sunt derutati, mai ales ca trebuie sa asculte de duhovnic si acela insusi face majoritatea regulilor din cate se pare. Eu am mai spus, am discutat in problema mea cu un preot ortodox si unul catolic si amandoi mi-au dat dezlegare in ceea ce vroiam sa fac (medical). Am impresia ca nu e vorba ca Dumnezeu sau biserica (institutie) reglementeaza niste lucruri, ci anumite persoane, indiferent la ce nivel. De aceea am intrebat de legislatie BOR si am intrebat-o si pe Maria de acest Ioan Ajunatorul. Maine vine si monahul X si zice si el o lege si uite asa. Mai am o intrebare: Cum de calugaritele si sfintele nu au scos canoane si reguli, mai ales in ceea ce priveste femeile? Cum de reglementeaza numai barbatii lucruri din astea private: ciclu, nastere de copii, anticonceptie etc.? Si as mai spune ceva: 1. Bun, sa faca omul cati copii ii da Domnul. Si daca acel cuplu este ca iepurii si sunt in stare ca fertilitate sa faca un copil pe seara? Inseamna ca aia ori isi fac o armata in tot timpul vietii, ori trebuie sa se fereasca cumva. 2. Cum se descurca acesti oameni cu multi copii? Cum de lasa Dumnezeu mai apoi sa traiasca aceste familii si mai ales copii in conditii de mizerie. Ca nu este adevarat ca vin cu painea subtioara copiii aceia. Ii faci pe banda si pe urma ajung pe strazi sau in orfelinate. Mai ales in ziua de azi cand viata este asa cum este si oamenii (in majoritate) abia traiesc de la o zi la alta). De unde asa case mari? De unde hrana si imbracaminte la preturile astea, la salariile si pensiile astea si la somajul existent? Cum se descurca asa o mama fizic? O sa spuneti ca se ajuta copii unii pe altii. Si este normal sa faci sclavi de la 3,4,5 ani care sa-si creasca fratii? 3. Si cum e cu organismul femeilor? Cate sarcini si nastere trebuie sa duca o femeie pana la a-si face corpul praf? Atentie nu vorbesc aici de acei printisori despre care vorbea cineva mai sus, ci de majoritatea amarastenilor, mai ales de la sat. Cand o sa vad pe unul (a)si pe altul (a) care este asa vehement pe acest forum in probleme din astea, ca are si creste in indestulare asa de la 6-7 copii in sus, spre 20, sau care isi doreste copii si nu poate si ar face orice sa-si aline durerea, sa aibe si el un copilas, atunci am sa spun "da, asa trebuie sa fie in credinta". Am eu asa cateva persoane care sunt f.vehemente pe aici dar ele/ei insisi/insele nu stiu cum stau la acest capitol. Dar nu este asa. Ah, si stiu. Exista si multe femei care sunt dependente de sarcina si nastere. Am intalnit asa cazuri si am intrebat din curiozitate si uimire: "dar cum te descurci si nu este dureros si greu?" "Mie imi place. As tot face copii" Copii, cu orice pret! Ca tot mi se reprosa mie pe aici asa ceva! Las ca fac copii, ca dupa aia ce ma intereseaza cum ii cresc! Si mai intreb o data? De ca la unii cu zecile si la altii deloc?! Ca asa vrea Dumnezeu stiu. Dar vad ca asa vor si multi oameni!!! Sa hotarasca pe pielea privata a unui cuplu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
dar nu suntem toti ca el.. si ca sotia lui , care a dus si greul a 13 sarcini. Am admiratie pentru ei, desi eu nu as fi putut. Insa cum ziceam, din moment ce m-am casatorit tarziu nici nu mai este in discutie asta pentru mine. Dar nu pot fi de acord cu absolutizarea cuprinsa in fragmentul pe care l-ai transcris. Nu stiu daca toti avem acea credinta si daca chiar ni se cere tuturor sa traim chiar asa - sa ne lasam chiar complect in voia lui Dumnezeu in acest domeniu nu este dat oricui. In ceea ce ii riveste pe catolici nu mi se pare de loc ca are vreo legatura criza lor actuala (NB si la noi este criza cat cuprinde) cu metodele naturale de contraceptie. Nu mi se pare mai buna atitudinea BC de acum 50 de ani cand nu se acceptau nici metodele naturale cele mai simple si femeile erau sfatuite sa nu isi refuze niciodata barbatul - si sa faca un copil pe an, in ideea ca actul trupesc nu are nici un fel de alta motivatie si sens in afara conceperii copiilor. Idee neortodoxa - s-a discutat despre asta mai sus. Dupa parerea mea atitudinea catolica in fata casatoriei si a sexualitatii de pe atunci (care se reflecta acum in mediile ortodoxe, desi nu exista in aceasta forma inainte, culmea) a fost una din cauzele reactiei contrare, si ea gresita - asazisa revolutie sexuala in occident. Ortodoxia este echilibrata... Nu este asa cum vreti unii din voi sa o prezentati.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce cauti tu nu exista. Este greu, dar asa este. Biserica ortodoxa nu interzice. Orice ar zice unii pe acest forum.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si ce propaganda? Daca ia citit ce am scris ai vedea ca nu sunt de acord cu pozitia papei in BC fata de prezervative si anticonceptionale. Si nu sunt de acord cu o institutie in cadrul Bisericii care sa transeze orice problema morala in locul credinciosilor. Deci, critic BC, nu fac propaganda.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
|
|||
|
|||
![]()
@Fani - de acord cu tine
Am pus intrebarea pentru ca ma inebuneste fraza asta pe forum: "biserica nu accepta, sau biserica a spus". Nu stiu niciodata la cine se face referire: la Dumnezeu, la institutie, la cler, la monahi, la sfinti, la ce lucrari anume, cine a stabilit asta. Cine nu accepta? La fel cum ma inebuneste si titulatura de Sf. Parinti, de parca erau siamezi si scriau totul in comun. De ce nu scrie care anume sfant a zis cutare lucru? Si spune lumea am citit sau citesc pe Sf. Parinti. Adica pe cine? Pe toti cei sute de mii cati au fost, sau pe unul sau altul din ei?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu? Nu, Anca m-a provocat din senin sa spun cateva cuvinte. Dar propaganda nu cred ca am facut... Si pana la urma, din nou, imi e greu sa imi dau cu parerea pe subiectul asta, dat fiind ca nu sunt in cauza. Daca m-am informat -- da, sigur. Pe de alta parte, traind in societatea romaneasca si ortodoxa, am vazut destula, chiar multa, ipocrizie pe subiectul asta. Deci....prefer "ipocrizia" calendarului si temperaturii decat ipocrizia ascunderii dupa deget in ceea ce priveste avortul, de exemplu. BTW: voi nu v-ati saturat de subiectul asta?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Sexul fara casatorie | filipstefan | Intrebari utilizatori | 1 | 19.08.2011 22:13:55 |
Sexul dupa casatorie | Florin-Ionut | Generalitati | 85 | 01.08.2008 14:43:05 |
|