![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Dupa Euharistie se intrerupe postul alimentar, atunci cand ne impartasim in afara posturilor, mai ales ca sunt anumite recomandari- Sambata si Duminica nu se posteste(probabil devine exceptie pentru cel care vrea sa se impartaseasca Duminica, atunci posteste si Sambata). Ca si in cazul persoanelor care se impartasesc in ziua de Pasti sau de Craciun, postul alimentar se intrerupe, dupa ce s-a impartasit.
Last edited by georgeval; 05.05.2010 at 16:30:30. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Of mai oameni buni...
Da, stiu, in mod normal, duminica si sambata nu se posteste. Noi vorbim insa aici de situatia in care te impartasesti duminica. Atunci nu trebuie sa postesti sambata? Pe urma in timpul saptamanii daca vrei sa te impartasesti la o liturghie, nu trebuie sa postesti inainte? Vorbim aici despre deasa impartasanie, adica in fiecare duminica, si chiar la liturghii din timpul saptamanii. Eu am auzit de la mai multe persoane, ca dupa ce ai luat impartasanie trebuie sa postesti in mod normal in ziua aceea. Poate confund iar. Eu de ex. nu mai postesc dupa ce am luat impartasanie. La fel, se scrie peste tot ca trebuie abstinenta trupeasca sambata si duminica. A fost un fir cu mari discutii contradictorii peaceasta teama. Cei care se casatoresc, trebuie chiar sa tina 3 zile dupa cununie, pentru ca se presupune ca au luat si impartasanie atunci. La fel se scrie pentru preoti sa tina post inainte si dupa impartasitul al fiecare liturghie. Deci ar trebui, daca se doreste asa multa aceasta impartasanie deasa, sa se puna si regulile clare. Ca uite cum se nasc atatea confuzii. Fiecare stie ceva si de obicei cam aiurea.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
1 Corinteni 7 5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre. 6. Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă. Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Adica daca vreau sa tin post sambata inainte de-a ma impartasi cad sub afurisenie sau ce :)
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
De aceea spun ca trebuie lamurit la nivel de patriarhie si mai sus, sinod, acest aspect. Ori Hristos s-a jertfit pentru toti si a venit mai ales pentru cei ce au nevoie de El si aceia sa fie lasati sa-L ia mereu, ca pe un medicament, ori este asa cum spuneau si altii aici "coronita" pentru cei mai buni dintre noi, si atunci sa mearga ei si atat, la impartasanie.[/quote] Da, ar trebui lamurit, de acord.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cum tot spun, nu faptul ca exista un canon arata ca un lucru trebuie neaparat facut. Canoanele reflecta o realitate la alt nivel, unele din ele nu se mai aplica pt ca realitatea aceea nu mai este perceputa in acelasi fel. Pe atunci cand s-au scris aceste canoane, era conceptia despre impartasanie ca este absolut necesara pentru crestin, era de neconceput o liturghie un de sa te duci doar sa asisti si sa te rogi, fara sa te impartasesti, daca nu erai exclus oficial de la impartasanie prin pacate grave (si atunci ieseai ca 'iesiti'!, nu stateai sa te uiti la potir). Euharistia era vazuta ca ceea ce ne tine in viata, ceea ce ne leaga de Hristos, ne face sa fim Biserica. Aceasta conceptie din diverse motive s-a pierdut din pacate in zilele noastre; dar unii incearca sa o regaseasca. Intre timp au aparut in diverse locuri tot felul de conditii speciale pentru a te impartasi (sunt diferite, de acceea derutante, cum zice Sophia). In primele secole nu era asa.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ci doar cupa comuna din care beau mirii.. e altceva. Dar poate gresesc. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim saptamanal | Daniel777 | Impartasania (Taina Euharistiei) | 433 | 23.05.2015 02:12:04 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|