Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.01.2010, 22:07:27
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
De unde stii, hm? ;-)
Exista sigur, asa cum exista si in Belgia si in Germania. Poate nu sunt publicate pe internet sau nu sunt la parohiile romanesti.
Te rog, imediat sa le faci publice , daca nu , ai un cartonas GALBEN . . .( vorba lui Anca : SURSA ! ! !)
Vechi 15.01.2010, 22:12:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Te rog, imediat sa le faci publice , daca nu , ai un cartonas GALBEN . . .( vorba lui Anca : SURSA ! ! !)
In Olanda nu am surse, dar am cunostiinte in Olanda si stiu ca se fac astfel de lucruri.
In Belgia se face cateheza pt adulti atat la paroghia mea (o parohie francofona), se face si la parohia romaneasca Sf Nicolae, de altele nu am date exacte.
Vechi 15.01.2010, 22:16:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
In Olanda nu am surse, dar am cunostiinte in Olanda si stiu ca se fac astfel de lucruri.
In Belgia se face cateheza pt adulti atat la paroghia mea (o parohie francofona), se face si la parohia romaneasca Sf Nicolae, de altele nu am date exacte.
Ok , te cred , pentru ca doar stau de vorba cu un cadru didactic ! Nu ?
Vechi 15.01.2010, 22:26:06
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Momentan pentru Olanda nu sunt programe de catehizare . . .
:D Sunt, dar in olandeza, limba pe care deocamdata o cunosc mult prea putin ca sa imi fie de vreun folos. Si oricum, parohia ortodoxa (de limba olandeza, tine de Constantinopol) cea mai apropiata de unde stau eu este cam pe la vreo doua ore (tren+mers pe jos), nu prea este practic nici macar sa merg duminica, dar la cateheza. Cea romaneasca este cam la aceeasi distanta, dar slujbele sunt la ore si zile ciudate, plus alte considerente. Si nu organizeaza nici un fel de cateheza, dupa website. Nu ca eram in cautare, dar merci de grija. :)

Last edited by Noesisaa; 15.01.2010 at 22:32:33.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 22:34:18
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
Imi pare rau ca te-am suparat chiar asa, Zaharia, si de accea te rog sa ma ierti.
Da, am exagerat cand am spus ca ai scris ca 'sunt platita de masoni'. Nu, ai spus numai ca banuiesti doar ca o anumita orgaizatie oculta (sau asa ceva) probabil m-a acostat sau ma acosteaza (sau am inteles eu gresit? Iti spun, ca si Noesisaa, ca ai un stil cam intortochiat pentru mine; poate am fost educati in mod diferit. Poate ai vrut sa spui ca am cazut in mrejele oculte fara sa imi dau seama?). Totusi, daca asta ai spus, este o acuzatie grava, si poate nu ar fi rau sa iti ceri si tu scuze pentru asta.
Zici ca nu m-ai facut eretica 'textual', dar cat de mai textual puteai sa imi zici ca sunt eretica decat insirand tot felul de lucruri la care 'am trecut, pe care le consideri abominatii, citez (sublinierile sunt ale mele):

"Tot ca rezultat al evolutiei culturale proprii ai trecut de la specificul romanesc ortodox la cosmopolitism adica la ecumenismul putrid si cariat din nastere dar nadajdios in pulverizarea ortodoxiei traditionale, ba chiar esti realmente convisa de ,,binefacerile" acestuia ca si de ,,binefacerile" altor curente oculte (clar dovedit oculte)precum umanismul anarhist, feminismul ucigator de porunci dumnezeiesti, utilitarismul deturnant de scop sacru al bisericii s.a.m.d." Parintii secolului XX (Paisie aghioritul , Sofronie Saharov, Justin Popovici al Serbiei si Nicolae Velimirovici, parintele Staniloae, Arsenie si Arsenie-II, parintele Ioan Maximovici si Serafim Rose) au demascat clar ca erezia ereziilor contemporane este ECUMENISMUL !"

De altfel zicand ca m-am lasat dusa de ecumenismul putrid si zicand in fraza urmatoare ca acest ecumenism este o erezie, m-ai facut si textual eretica.

Dar in fine, este dreptul tau sa iti spui parerea. Totusi, trebuie sa recunosti ca reactia mea este de inteles. As vrea sa vad cum ai reactiona tu daca as pune atatea epitete negative in fata convingerilor tale profunde.

Cu acestea, as vrea sa incheiem daca se poate aceasta cearta pentru ca eu nu intru pe forum ca sa ma cert, si cred ca nici tu. In cel mai rau caz, invatam amandoi unul de la altul ce este gresit si ne intarim prin asta convingeile proprii, tu inveti de la mine, zici, lucruri negative, de cum nu ar trebui sa fie ortodoxia, sau de pseudoortodoxie caldicica, eu, zic, tot despre cum nu ar trebui sa fie ortodoxia, dupa cei de la care am invatat eu.
Hai sa incercam sa nu ne mai certam si pur si simplu sa discutam si sa ne tratam cu mai multa ingaduinta personala.
1. Ai dreptate, prin inductie , te-am facut eretica . Este o mare eroare a mea pt. care ma caiesc si pt. care te rog sa ma ierti. Imi este greu sa ma explic (desi exista o diferenta evidenta intre noi de formatie,intelegere si traire ortodoxa)pt. ca as avea nevoie de citeva ,,foi" dar nu doresc sa intelegi din asta ca sunt oportunist sau demagog aminind ''sine diae". Cel putin pt. acest moment .
2. Am recitit de citeva ori postarile mele si afirm in continuare ca, contin tot ce am vrut sa spun . Este insa de citit cu atentie .Despre raporturile tale eventuale cu orice oculta am afirmat doar ca ,,nu as fi mirat daca ai fi fost sau esti curtata de..." fara sa spun precis sau sa cunosc precis adevarul , a fost o supozitie de interpretare secundara multor atuuri ale tale .Deci nu am divulgat un adevar pe care sa mi-l fi incredintat anterior nici nu am facut o afirmatie clar eronata, a fost o presupunere doar si sper sa nu fi fost si o devoalare accidentala . In cazul acesta ... pt. ce scuze ? Dar pt. ca spui ca ,,poate nu ar fi rau sa-ti cer scuze" atunci : imi cer scuze si te rog sa ma ierti !
Deci, sora Fany, in lipsa elegantei (care gata, s-a terminat !)nu ne ramine decit sa marturisim adevarul :avem instructie , formatie, practica , traire si marturisire diferite . Avem dorinte si metode de implinire diferite. Nu antitetice dar divergente , ne asemanam in general dar in amanunt diferim destul de mult desi provenim din aceiasi ortodoxie-mama romaneasca. Pe semne ca ceva, ceva, in timp s-a petrecut cu noi, stim asta bine fiecare. Dar vorba gheronului Cleopa : ,,...cine vrea sa se mintuiasca cu intrebarea sa calatoreasca " deoarece ,,mintuirea sta intru mult sfat" !
Imi cer iertare la modul general , pt. forma si substanta in punctele in care a fost cazu si de asemenea iert pe cei care astazi cu voie sau fara voie mi-au gresit dorindu-le binecuvintarea Domnului cu pace si liniste !
Reply With Quote
Vechi 16.01.2010, 01:08:22
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Intr-adevar, si am spus de cateva ori ca eu nu va incit pe cei care tineti traditia romaneasca sa faceti revolutie si sa va impartasiti impotriva sfaturilor duhovnicilor vostri. Eu am vrut numai sa va arat ca exista si alte traditii si ca ele sunt intemeiate, exista argumente trainice pentru ele.
Nu ne inciti, dar o faci...
Draga Fani, e cazul sa recunosti ca ai fost cat se poate de categorica si insistenta cu privire la impartasania deasa, la sfintii, care sunt supusi greselii si la casatoria dintre ortodox si eterodox, ca sa nu mai pomenesc si de ecumenism; asta, ca sa dau cateva exemple.
Indiferent cate argumente s-au adus, sau oricat s-a mentionat optiunea fiecaruia in functie de duhovnic, ai continuat incercarea ta de a ne convinge altfel. Ai recunoscut pe loc ca ai gresit in unele cazuri, ca apoi sa continui pe aceeasi idee ca mai-nainte.
Poate ca iei aceste dialoguri drept niste dueluri verbale, din care trebuie sa iesi invingatoare; poate toti facem acest lucru. Chiar daca purtam un dialog, sa nu uitam ca aceste cuvinte pot avea influenta asupra unora si altora, cu sau fara voia noastra. De aceea trebuie sa acceptam si alta opinie, ca fiind a celuilalt, dar nu suntem obligati sa ne schimbam in functie de ea.
Reply With Quote
Vechi 16.01.2010, 01:13:41
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Sincer, nu o stiu, n-am auzit-o niciodata. Am auzit de vara nu-i ca iarna, dar nu cred ca are legatura. Cel putin nu e in partea de popor in care am crescut eu, greseala de gramatica e tipica pentru cei din sud, nu la noi.
E o greseala garamaticala intentionata... caci se spune doar in gluma.
Uite, acum stii!
Reply With Quote
Vechi 16.01.2010, 01:42:21
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
De altfel zicand ca m-am lasat dusa de ecumenismul putrid si zicand in fraza urmatoare ca acest ecumenism este o erezie, m-ai facut si textual eretica.

Dar in fine, este dreptul tau sa iti spui parerea. Totusi, trebuie sa recunosti ca reactia mea este de inteles. As vrea sa vad cum ai reactiona tu daca as pune atatea epitete negative in fata convingerilor tale profunde.
Pot intelege ca fiind "formata" in occident pretuiesti f mult toleranta (inclusiv religioasa).. dar cum de esti asa de sigura de ceea ce stii? Crezi ca aici lumea din rautate striga ca este foc? Sau chiae ESTE foc?
Am cautat special pt tine o viziune a Sf. Ioan de Kronstadt. Extras:
Si iarasi am mers mai departe, si am intrat într-o biserica impunatoare. Am vrut sa-mi fac cruce, dar Staretul m-a oprit: „Nu se poate! Aici e urâciunea pustiirii!”.

Aceasta biserica era tare mohorâta. Pe masa din altar – stea peste stea; în jur ardeau lumânari de smoala care trosneau ca vreascurile; potirul era plin cu ceva rau mirositor; prescurile – însemnate cu stele; în fata prestolului statea un preot cu fata catranita, iar sub prestol – o femeie, rosie toata, cu stea în frunte, striga de rasuna biserica: „Slo-o-bo-o-da-a!” (Sunt libera!). Doamne fereste, ce grozavie! Oamenii aceia începura sa alerge ca niste smintiti în jurul prestolului, sa tipe, sa suiere, sa bata din palme si sa cânte cântece dezmatate. Si deodata a strafulgerat, s-a auzit bubuitul unui tunet napraznic, pamântul s-a cutremurat, si biserica s-a prabusit: si femeia, si oamenii aceia, si preotul – s-au pravalit cu totii în adâncul beznei – în abis. Doamne fereste si apara, ce grozavie!

Am privit înapoi. Staretul se uita la ceva, m-am uitat si eu. „Parinte, spune-mi, ce este cu aceasta înfricosatoare biserica?” – «Acestia-s „cetatenii cosmosului”, ereticii, cei ce au parasit sfânta si soborniceasca Biserica si au primit inovatiile, care sunt lipsite de harul lui Dumnezeu; în astfel de biserica nu se posteste si nu poti sa te împartasesti!»

Tot articolul:
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...ratata-in-vis/
Reply With Quote
Vechi 16.01.2010, 01:47:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Si pe mine ma oboseste grozav toata discutia asta cu tine si cu Zaharia. La inceput mi se parea amuzant, recunosc, dar asa, cu atacuri care mie mi se par chiar de rea vointa la persoana, nu mi se pare normal. Sigur, sa discuti ce am scris eu e ok, dar sa imi atasezi tot felul de atributii, mie, personal, pe care nu ai de unde sa stii daca le am sau nu fiindca pur si simplu nu ma cunosti (la fel si Zaharia) in persoana mi se pare chiar deplasat.

Cu mana pe inima iti spun ca nu imi dau seama unde am gresit in postarea pe care ai citat-o tu, nu imi dau seama unde m-am dat mai sus decat ceilalti...a, ca am adus un contra-argument la ceea ce ai scris tu? O fi probabil o diferenta de sistem de educatie, dar eu in general cand dezbat ceva cu cineva, asa discut. Asa am facut in facultate, asa am facut si fac dupa facultate, asa fac si altii, daca ti se pare agresiv sau cu nasul pe sus, sa stii ca nu asta e scopul, ci doar asa am invatat eu, sigur, in stil occidental, de ce sa nu recunosc, care sustine mai mult claritatea argumentului decat smerenia.
Nu cred ca scriem aici, cu exceptia unui numar restrans de topice, pentru amuzament. Am observat ca te distrezi; dovada raspunsurile, nu intotdeauna obiective, pe care le dai uneori. Ataci si tu destul de mult prin tonul ironic, asa ca nu e cazul sa te plangi. Si sa nu mai vorbim de rea-vointa... te rog. Eu sper ca nu scrie NIMENI cu rea-vointa, altfel ar fi grav. Si nici atribute nu ti-am "atasat". Eu atac intotdeauna ideea.
Cand facem o critica, e bine sa ne includem, chiar daca numai formal; in felul acesta nu ne situam peste ceilalti si ne indepartam si de ideea ca am fi fara greseala, "caci nu suntem nici unul bun, pana la unul". Poate putina smerenie, in ciuda claritatii pe care o invoci, nu ar strica. Asta ar rezolva multe.
Poate te mai gandesti si la acest stil occidental al tau (putini, din cei care scriu pe aici, sunt fara studii, chiar daca nu amintesc atat de des de ele) si vezi ce nu e bine la el. Nu este la latitudinea mea sa o fac.
Sa nu ne punem numai mintea la contributie, ci si inima; este esential pentru un ortodox.
Reply With Quote
Vechi 16.01.2010, 01:56:32
Miha-anca
Guest

Implicit

Emoticoanele pe care le folosim arata multe despre gandul cu care scriem. Ele vorbesc mai mult despre noi, decat credem la prima vedere...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10