Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2010, 19:46:14
ionut stefan ionut stefan is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2010
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
Am o nelamurire. Cred in Dumnezeu insa nu pot intelege de ce Isus este fiul lui Dumnezeu. De ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa-si sacrifice fiul, de ce a facut-o in anul X si nu cu 5, 10, 1000 de ani mai tarziu/mai devreme. De ce Dumnezeu are (a avut) un fiu si nu doi sau mai multi fii/fiice. In fine, sunt un om care gandeste logic, rational, care crede ca exista un Dumnezeu insa nu este de acord cu reguli si dogme impuse. As dori o argumentatie cat se poate de pertinenta.
Nu ne ajuta cu nimic sa ne intrebam de ce iisus este fiul lui DUMNEZEU.Restul sunt TAINE. nici ingerii nu au cunoscut aceaste lucruri.crezi ca ne-ar ajuta cu ceva daca am sti? cat despre mai multi fii sau fice,este o aberatie si o nebunie sa ne gandim la acest lucru

Last edited by ionut stefan; 04.10.2010 at 20:15:34.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 20:38:14
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.06.2008
Locație: Botosani
Implicit salut,wassabi

nu cred ca Dumnezeu este haotic. sunt convins ca Dumnezeu actioneaza intr-un sens anume. ca nu stim noi foarte bine ceea ce vrea DUmnezeu este alta discutie insa in mod cert el are un vector si un sens.
Dumnezeu are o logica, nu este haotic. Uneori logica umana il intelege, altri nu, asta e tot, nu trebuie insa sa refuzi a mai gandi si a incerca sa intelegi. Am spus, Dumnezeu te-a facut asa cum esti, ti-a dat minte si ratiune, deci ar dori sa ti le folosesti. Nu asculta orice dogma, orice iti zice x sau y, calea catre Dumnezeu este in tine si numai prin tine, prin mintea si simturile tale vei putea ajunge la el. Daca iti atrofiezi in mod intentionat ratiunea nu e bine. Atentie, nu spun sa te conduci numai dupa ratiune, spun ca trebuie sa fii echilibrat, sa iti folosesti tot ceea ce ti-a dat Dumnezeu (ratiune, simtire, iubire).[/quote]
cred ca ai raspuns singur la intrebarea:de ce este iisus fiul lui dumnezeu
Vechi 04.10.2010, 20:47:13
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
poti detalia? de ce e nevoie de trei entitati? (Dumnezeu este atotputernic, de ce are nevoie de trucuri pt a ne revela ceva?)
Eu am spus Persoane, nu entități. Nuanța este importantă pentru că Dumnezeu este o singură Entitate în Trei Persoane. Însă trebuie să te documentezi asupra conceptului de persoană în teologia ortodoxă, fiindcă este ceva diferit, chiar opus conceptului de individ. Persoana este ființa vie, rațională, care trăiește în comuniune cu alte persoane. Deci opusul individualismului.

Treimea este însăși natura existenței divine, nu o stare adoptată. Treimea nu este o necesitate pentru că Dumnezeu nu are necesități.

De ce sunt Trei Persoane? Dar de ce ar fi doar una?
Tocmai aici stă frumusețea, că Dumnezeu nu este un singuratic ci o comuniune de persoane și nu a creat un singur om ci o familie mare de oameni. Noi nu putem pătrunde cu mintea în tainele existenței divine, dar cu puterea de înțelegere ce o posedăm înțelegem că acel concept de Dumnezeu-persoană unică e inferior celui de Dumnezeu-Treime, chiar și pe plan filozofic. Pentru că persoana (divină, umană sau îngerească) se poate realiza numai în comuniune cu alte persoane, singur nu există decât o pustietate sfâșietoare.

Citat:
nu fac prozelitism. iar daca as face in nici un caz n-as face pt vreo secta crestina sau islam, cred ca este evident ca sunt adeptul unei gandiri libere iar islamul, ca si crestinismul, nu incurajeaza asa ceva (pana acum n-am primit vreun raspuns argumentat ci doar trimiteri la "crede si nu cerceta")
Creștinismul încurajează rugăciunea fiindcă prin rugăciune primim de la Dumnezeu inspirație, înțelegere, care sunt mai de preț decât ce am putea "produce" cu raționamentele noastre. Dacă noi credem în existența lui Dumnezeu ca Ființă vie, rațională, atunci ar trebui să credem și că El intervine și luminează pe cei ce se adresează Lui.

Deci, dacă îl ai pe Dumnezeu nu e mai logic să te adresezi Lui? Ce speri să obții mai mult de la niște oameni decât de la El?
Vechi 04.10.2010, 23:20:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Cred ca trebuie sa mai lamuresc ceva. Cum arata Dumnezeu? Are forma umana?
Dumnezeu este spirit pur. Prin urmare, nu are formă, nici umană, nici neumană, ci nu are formă de loc. Asta nu înseamnă că nu ar putea împrumuta o formă anume.

Citat:
Asadar, ce spui tu cu metoda exemplului personal este potrivita pt cazurile cand vorbim de un preot si enoriasii sai sau a unui mic patron pt cei cativa angajati ai sai, nu se poate aplica lui Dumnezeu. Sa fim seriosi, cum poti sa ceri exemplu personal de la Dumnezeu, e ca si cum directorul general al unei firme cu 20000 de angajati (tu ai venit cu exemplul asta) ar trebui sa dea cate un exemplu personal fiecarui angajat, e inutil, e totusi directorul general.
Comparațiile de acest tip sunt imperfecte. Le facem totuși, neavând în lumea noastră altele mai bune ori alt mod de reprezentare decât ceea ce știm deja. În exemplul dv, directorul a 20 000 de angajați nu poate da exemplu personal de măturat tuturor angajaților. Însă ar putea da unui număr mic, dar semnificativ dintre ei, iar ceilalți, auzind de la cei care l-au văzut că șeful s-a făcut asemenea ultimului dintre ei, își vor schimba mentalitatea. Exact acest lucru a făcut Isus.

Citat:
Problema mea cu majoritatea raspunsurilor voastre este ca ele incearca sa justifice o concluzie, sunt toate complicate, contorsionate, nenaturale.
Eu cred că, dimpotrivă, credința este simplă, accesibilă și copiilor. Nu trebuie să fii as în filosofie ca să crezi, ci, dimpotrivă, uneori acest lucru poate fi un balast.

Citat:
Nu incercati sa trageti o concluzie logica de pe urma ipotezei ci incercati sa adaugati date in problema pt a dovedi adevarata concluzia dorita.
Aici se poate să aveți dreptate. Demonstrația vine la urmă. Și în credință se aplică aceeași deformare din știință. Potrivit unei cunoscute legi ale lui Murphy, "un experiment se apreciază ca fiind reușit, dacă pentru justificarea teoriei trebuie omise cel mult jumătate dintre observații".

Citat:
Eu cred in Dumnezeu. Nu stiu cum arata. Cred, de fapt, ca nu "arata" in niciun fel, este mult prea mare pt mintea noastra, este peste tot, este in fiecare atom, este, daca vreti, ca o forta subatomica. Cred ca poti "rezona" cu Dumnezeu, daca esti bun, daca doresti binele, daca iubesti, daca emiti un anumit spectru placut lui Dumnezeu. Cred ca Isus a fost special, un om deosebit cu o capacitate deosebita de a intelege mai mult din ceea ce trebuie sa intelegem si noi, candva. El a incercat sa ne spuna cate ceva, prin pilde, niciodata direct. Nu cred ca Isus a fost fiul lui Dumnezeu mai mult decat este oricare dintre noi. Dumnezeu nu are nevoie de fii si nici nu face favoritisme, ne iubeste pe toti.
A crede în Dumnezeu nu înseamnă a crede într-un Dumnezeu al filozofilor, ci într-un Dumnezeu viu, neîncetat atent cu noi, ca și când am fi singura Sa preocupare. Înseamnă a crede ceea ce a spus Dumnezeu. Dacă Isus a spus că este Dumnezeu, eu Îl cred.

O paranteză: e interesant de observat că primele erezii cristologice nu au fost cele care au contestat dumnezeirea lui Cristos, ci acelea au apărut mai târziu, în vremea primelor sinoade ecumenice, adică abia în secolul al IV-lea, când Biserica ieșise din catacombe și încetase de a mai fi persecutată. Primele erezii cristologice contestau umanitatea Sa, unii, așa cum au fost dochetiștii, spunând că era iluzorie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 07:11:52
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
Am o nelamurire. Cred in Dumnezeu insa nu pot intelege de ce Isus este fiul lui Dumnezeu. De ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa-si sacrifice fiul, de ce a facut-o in anul X si nu cu 5, 10, 1000 de ani mai tarziu/mai devreme. De ce Dumnezeu are (a avut) un fiu si nu doi sau mai multi fii/fiice. In fine, sunt un om care gandeste logic, rational, care crede ca exista un Dumnezeu insa nu este de acord cu reguli si dogme impuse. As dori o argumentatie cat se poate de pertinenta.
Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul, Dumnezeu-Sfântul Duh, iată Sfânta Treime și Dumnezeul nostru.
Dogma nu se opune cunoașterii raționale, o completează.
Nu confunda cunoașterea rațională cu demersul cognitiv logic subordonat în mare măsură logicii aristotelice și nu numai, specific științei și filosofiei.
Cunoașterea rațională ține, evident, de rațiunea, gândirea noastră, care înglobează alături de demersul logic (mult mai la îndemâna noastră) și demersul a-logic, o cunoaștere bazată pe revelarea unor adevăruri ce nu țin strict de cunoașterea logică (acceptarea dogmelor „ca adevăruri revelate ale credinței mântuitoare” - D. Stăniloaie). Dogmele nu sunt ilogice, ci a-logice, dogmatica este o modalitate complementară de cunoaștere. Dacă dorești să-ți explici logic o dogmă, ai toate șansele să cazi în derizoriu. Pentru că, în cazul nostru – Sfânta Treime, trebuie să o admiți prin credință (adică să accepți un adevăr revelat). Probabil că dogma „violentează” demersul logic, dar în nici un caz cunoașterea rațională pe care o întregește.

P.S. O analogie, dacă tot ne place să fim logici: 1x1x1=1. Sunt trei entități (unități) al căror rezultat e tot o unitate. Sfânta Treime înseamnă trei Persoane distincte și totuși e unică în ființă.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 09:44:40
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
Isus nu e Fiul lui Dumnezeu, ci Iisus!
Cred ca ai vrut sa deducem ca Iisus este Fiul lui Dumneze, daca nu, este o erezie. Sfantul Ioan Evanghelistul ne spune: "Cine este mincinosul, daca nu cel ce tagaduieste ca Iisus este Hristosul? Acesta este antihristul, cel care tagaduieste pe Tatal si pe Fiul" (I Ioan 2, 22)
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 10:41:15
Callyope Callyope is offline
Member

Data înregistrării: 09.12.2009
Implicit Poate ma ajuta cineva sa inteleg.

Stiti ce nu inteleg eu, ura si violenta impotriva lui Iisus si a tututot Sfintilor, majoritatea au fost chinuiti, schingiuti si in final omorati, si nu inteleg dece atata rautate, atata violenta impotriva unor oameni care nu au facut nimic rau. Dece au fost lasati oamenii sa devina asa rai, asa violenti? Ce poate intelege un om asa violent, fara mila, din jerfa lui Iisus ? Si mai mult cum se poate indrepta, cand el e in stare de atata rautate si violenta si nu asculta decat de frica? Nu are compasiune, nu are mila? Cum poti sa bati si schingiuesti un om, de unde atata lipsa de mila si suflet? Si cum pot ceilalti sa se uite si sa se distreze vazand un om suferind? Oare acestia mai au suflarea lui Dumnezeu? Mai merita ceva...? Este adevarat ca Domnul Iisus a inviat si a biruit moartea! Dar cum sa uiti ura cu care a fost batut si schingiut ?? Si mai ales cum sa o inteleg??? Si cine este moartea ?Dece a trebuit sa fie biruita?
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 10:41:55
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Cred ca ai vrut sa deducem ca Iisus este Fiul lui Dumneze
Evident! Ce altceva?

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 10:49:31
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Callyope Vezi mesajul
Stiti ce nu inteleg eu, ura si violenta impotriva lui Iisus si a tututot Sfintilor, majoritatea au fost chinuiti, schingiuti si in final omorati, si nu inteleg dece atata rautate, atata violenta impotriva unor oameni care nu au facut nimic rau. Dece au fost lasati oamenii sa devina asa rai, asa violenti? Ce poate intelege un om asa violent, fara mila, din jerfa lui Iisus ? Si mai mult cum se poate indrepta, cand el e in stare de atata rautate si violenta si nu asculta decat de frica? Nu are compasiune, nu are mila? Cum poti sa bati si schingiuesti un om, de unde atata lipsa de mila si suflet? Si cum pot ceilalti sa se uite si sa se distreze vazand un om suferind? Oare acestia mai au suflarea lui Dumnezeu? Mai merita ceva...? Este adevarat ca Domnul Iisus a inviat si a biruit moartea! Dar cum sa uiti ura cu care a fost batut si schingiut ?? Si mai ales cum sa o inteleg??? Si cine este moartea ?Dece a trebuit sa fie biruita?
Mare grija trebuie sa avem atunci cand judecam. Sa stiti ca fiecare pacat pe care il savarsim adauga la suferintele mantuitoare ale lui Isus pe cruce.

Nu doar soldatii romani i-au batut cuie in maini (in definitiv, acestia indeplineau un ordin si credeau ca executa un criminal). Ci noi toti mai adaugam lovituri de ciocan in cuiele respective, de cate ori, cu stiinta, pacatuim impotriva a ceea ce ne-a invatat Mantuitorul.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 11:07:05
Callyope Callyope is offline
Member

Data înregistrării: 09.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Mare grija trebuie sa avem atunci cand judecam. Sa stiti ca fiecare pacat pe care il savarsim adauga la suferintele mantuitoare ale lui Isus pe cruce.

Nu doar soldatii romani i-au batut cuie in maini (in definitiv, acestia indeplineau un ordin si credeau ca executa un criminal). Ci noi toti mai adaugam lovituri de ciocan in cuiele respective, de cate ori, cu stiinta, pacatuim impotriva a ceea ce ne-a invatat Mantuitorul.
Si dece pacatele noastre se transforma in violenta? Dece atata violenta???
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A fost Iisus fiul lui Dumnezeu? cosmotech Generalitati 6 16.10.2011 19:25:44
Iisus Hristos=Fiul lui Dumnezeu? joshoo Generalitati 8 03.11.2010 13:02:11
Dl IIsus stia ca este fiul lui Dumnezeu? annajanette Generalitati 27 28.06.2010 14:03:42
Demonii cred Adevarul, ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu.SI DEMONII SE MANTUIESC ? gpalama Secte si culte 23 31.05.2010 22:07:54
FIUL, sau UNUL din fii lui Dumnezeu andreicozia Din Noul Testament 17 23.02.2010 22:25:31