Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.02.2007, 23:12:34
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Nu e cazul sa ne speriem ca ne fuge gandul. Acest lucru se intampla si celor mai avansati duhovniceste. Acesta este un exercitiu, de concentrare asupra rugaciunii si reuseste treptat treptat. Asa cum a spus Elena, important e sa nu amanam, sa nu asteptam sa ne rugam doar atunci cand ne simtim in stare sa ne concentram. Trebuie sa dam prioritate rugaciunii si sa intelegem ca ea are treptele ei si sa ne straduim sa ne concentram pe cele pe care le citim.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2007, 19:04:46
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iosif
Nu cred ca exista un tip anume pentur rugaciuni. Uneori ma identific cu acatistul, altelori prefer rugaciunile din cartea " Cele mai frumoase rugaciuni ale Ortodoxiei", alteori prefer sa ma rog dupa cum stiu eu, alteori combin aceste formule. E important sa alegem ceea ce ne prieste cel mai mult starii in care suntem si mai ales sa nu lasam niciodata rugaciunea si gandul la Dumnezeu.
Si eu gandesc tot asa, nu poti sa ai acelasi discurs cu Dumnezeu mereu. Eu ma regasesc in rugaciunile de dimineata si de seara, mai ales in inchinaciunile de la cele de seara, imi plac Paraclisul Maicii Domnului si al Sf. Nectarie. De fapt simt ca sunt "lucratoare". Apoi Psaltirea ma modeleaza foarte mult si ma regasesc in ea, in afara de vreo 2 psalmi pe care nu i-am inteles si nu-i citesc decat partial. Acatist citesc cand e ziua unui Sfant si ma gandesc sa-i urez ceva sau mai citesc cateodata Acatistul de multumire. In rest, rugaciunea inimii mi se pare minunata sa o spui atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.

Toate astea mi se par prelegeri in a te apropia cat de cat de Dumnezeu, dar adevarata apropiere implica un dialog mai personalizat, la care se ajunge dupa aceste momente. Eu (si duhovnicul meu) merg/mergem pe principiul de a avea un timp pentru rugaciune ca apoi, treptat, treptat, sa se ajunga sa te rogi in afara de timp, tinzand spre neincetat. Eu sunt inca la inceput...dar nadajduiesc la mai bine.

Elena
Reply With Quote
Vechi 03.03.2007, 20:09:17
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Eu am o carticica foarte frumos editata : Cele mai frumoase rugaciuni ale Ortodoxiei! E absoluta fabuloasa, e ceva nemaipomenit, grozav, adevarate rugaciuni, din traire, din toata inima. V-o recomand din toata inima!
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 13:55:41
jeny
Guest

Implicit

dupa post a venit bucuria Invierii, odata cu ea si "saturarea pantecelui"...ne mai rugam oare frate iosif ..??? mai bine asa ne intrebai..vad ca acest topic sa cam uitat...nadajduiesc ca nu si rugaciunea...cu dragsote jenica
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 14:45:12
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Ne mai rugam, draga Jeny! cu inca si mai multa bucurie si cu inca si mai mult dor de Dumnezeu! Asa se cuvine! Ziua invierii nu este statia finala a pelerinajului nostru spre Imparatia lui Dumnezeu, ci oaza bucuriei de unde ne umplem cu si mai multa putere, ne odihnim sufleteste in biruinta fagaduita de Hristos Iisus Biruitorul!

Dumnezeu sa ne daruiasca putere si dragoste de rugaciune, adica dragoste de a vorbi necontenit cu El prin cuvant si fapta!
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 14:49:23
jeny
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de jeny
dupa post a venit bucuria Invierii, odata cu ea si "saturarea pantecelui"...ne mai rugam oare frate iosif ..??? mai bine asa ne intrebai..vad ca acest topic sa cam uitat...nadajduiesc ca nu si rugaciunea...cu dragsote jenica
era intrebare "retorica" ma refeream la mine iosif, tu te rogi ca de accea ajutorul tau ajunge si pana la noi
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 21:05:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iosif
Sunt convins ca fiecare avem o anumita formul de rugaciune, fiecare dintre noi sta in legatura cu Dumnezeu fie citind rugaciunile, fie spunandu-le cu cuvintele iesite din inima.

Cum credeti ca ne rugam cel mai bine? Cu ambele forme de rugaciune? Cand cu una cand cu alta? Doar cu una dintre ele? Cum va rugati?
Intimitatea noastra cu Bunul DUMNEZEU in momentul rugaciunilor este unica . Este o intimitate greu de descris in cuvinte, este momentul cind legaura dintre El si noi este cea mai apropiata , cea mai direca , cea mai puternica , o contopire a sufletului nostru cu Divinitate , un tot daca ma pot exprima astfel. Este extraordinar de greu de exprimat in cuvinte care sint mult prea sarace pentru a exprima starea , modul si trairea din timpul rugaciunilor. Ca regula generala sint rugaciunile de dimineata cu rugaciunea zilei respective , insotite de rugaciunile sfintilor , in cazul meu SF. Stefan, SF. Mercurie, SF.Mina. Peste zi de cite ori am ocazia spun in gind DOAMNE IISUSE HRISTOASE , MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL ! .Seara, rugaciunile de inserare si de seara. Citesc din Psaltirea Maicii Domnului, Acatistele si Paraclisele ale Maicii Domnului, Acatistul Domnului IIsus Hristos , Acatistele sfintilor mei si rugaciuni personale cu ale mele cuvinte. In general acord 3 ore pe zi rugaciunilor. Atunci cind sint prea obosit sau nu am tihna, linistea necesara, prefer sa ma rog mai putin ca sa nu fac acest lucru fara o traire si concentrare maxima. O rugaciune spusa mecanic nu are nici o valoare, totul trebuie spus din inima, din suflet cu multa, multa credinta si dragoste. Nu cantitatea conteaza pina la urma ci calitatea , trairea noastra, starea noastra launtrica.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 21:36:14
jeny
Guest

Implicit

eu dorm mult , manac mult deci rugati-va si pentru mine sa ma trezesc la rugaciune. cu dragsote jenica
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 22:00:51
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
eu dorm mult , manac mult deci rugati-va si pentru mine sa ma trezesc la rugaciune. cu dragsote jenica
Si somnul este un sfetnic bun. La mine max. 4- 5 ore pe noapte. O sa ma rog si pentru tine cu mult drag.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 22:20:26
jeny
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Citat:
Si somnul este un sfetnic bun. La mine max. 4- 5 ore pe noapte. O sa ma rog si pentru tine cu mult drag.
am nevoie......multumesc
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugati-va Hartford Umanitare 41 02.11.2012 21:12:06
Va rog, rugati-va pt. Andrada eu-cristina83 Umanitare 2 01.10.2011 17:43:32
cum va rugati voi lui Dumnezeu? ingerul_pazitor Generalitati 19 07.08.2010 00:13:19
Rugati-va ptr. mine T-Bone Rugaciuni 10 19.08.2007 20:59:18
Rugati-va pt. Alexandr| Alina-Ana_Truta Umanitare 4 29.07.2007 13:04:26