Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.11.2006, 20:51:05
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de alecsandru
Se spune despre monahism, ca este viata ingereasca! De ce?
eu cred ca se spune asa in primul rand pentru ascultarea pe care o fac monahii(le).

caci neascultarea a fost primul pacat omenesc, cel al lui Adam care a mancat din Pomul Cunostintei Binelui si Raului;

si tot datorita neascultarii au ajuns si unii ingeri sa fie izgoniti din cer si sa se transforme in diavoli.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2006, 18:53:18
euftalia euftalia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
Citat:
În prealabil postat de alecsandru
Se spune despre monahism, ca este viata ingereasca! De ce?
eu cred ca se spune asa in primul rand pentru ascultarea pe care o fac monahii(le).

caci neascultarea a fost primul pacat omenesc, cel al lui Adam care a mancat din Pomul Cunostintei Binelui si Raului;

si tot datorita neascultarii au ajuns si unii ingeri sa fie izgoniti din cer si sa se transforme in diavoli.
Nu este bine totusi sa asculti orbeste de un om, fie staret, este periculos, noi trebuie sa ascultam de poruncile lui Dumnezeu, intre care cea mai mare este dragostea.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 26.11.2006, 19:17:22
Pr_Ioan Pr_Ioan is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.11.2006
Implicit

Drepturile monahului.

Dreptul este logică lumeasca. Omul, cu cat e mai lumesc, cu atat socoate ca are mai multe drepturi. Monahul, indeosebi are numai obligatii; nu are drept la nimic. Vreau sa spun că nu trebuie sa aiba pretentie de ka numeni si pentru nimic. Faptul de a cere monahuldrepturi in aceasta viata, din moment ce sa lepadat de toate pentru dragostea lui Hristos, estre cu desavarsire gresit. Facand asa, el ocaraste pe Hristos si monahismul. Mirenii au multe drepturi; dar sunt mireni. Drepturile monahului, dar si ale omului duhovnicesc, le tine Hristos pentru cealalta viata.
Astăzi, dreptul apare aproape la toti tinerii, inca si la monahii tineri. Unii mohahi tineri nu stiu nici de ce s-au facut monahi si nici ce inseamna monahismul, de aceea au un drept, un duh lumesc, o logica ciudata, o dreptate omeneasca in toate directiile. Aceasta dreptate omeneasca a izvorat din duhul european si a intrat si in monahism.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2006, 19:20:02
Pr_Ioan Pr_Ioan is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.11.2006
Implicit

Drepturile monahului.

citat din Cuviosul Paisie Aghioritul, "Cuvinte duhovnicesti" vol 3 - Nevointa duhovniceasca, p. 110
Reply With Quote
Vechi 26.11.2006, 21:32:03
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de euftalia
Nu este bine totusi sa asculti orbeste de un om, fie staret, este periculos, noi trebuie sa ascultam de poruncile lui Dumnezeu, intre care cea mai mare este dragostea.
Doamne ajuta!
Draga Euftalia, din cate am citit eu, tocmai asta este ascultarea monahilor, sa-si supuna voia lor voii batranului sub a carui ascultare sunt. Ca sa nu mai vorbim de staret, care nu intamplator ajunge in acea functie, ci tocmai pentru ca are aptitudini de a conduce obstea. Nu toti au discernamant duhovnicesc si dreapta socoteala, de asta li se cere taierea voii si supunerea, orbeste asa cum zici tu. In Pateric de exemplu, sunt pilde de monahi care au facut ascultare, chiar daca nu li s-a parut normal, sa zicem asa, ceea ce li se cerea sa faca. Dar intotdeauna rezultatele au fost bune si s-a dovedit ca acei batrani indrumatori au fost luminati de Dumnezeu. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 26.11.2006, 22:13:51
Negroponte's Avatar
Negroponte Negroponte is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2006
Locație: Barlad
Implicit

:)Ascultarea este cel mai greu vot al monahilor.Pentru asprimea staretului se mantuieste ucenicul si pentru rabdarea,ascultarea si rugaciunile ucenicului se mantuieste staretul.Manastirea inseamna renuntarea la tot ceea ce este lumesc,adica vietuire ingereasca.Calugar inseamna:inger in trup.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 29.11.2006, 14:43:56
euftalia euftalia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.10.2006
Implicit

Desi eu nu voi urma niciodata viata monahala, nu ma pot abtine a obiecta. Este adevarat ca si la serviciu asculti de sefi, fie in sanatate, invatamant, ce sa mai vorbim de armata sau oricare meserie. Iti ramana insa intimitatea de acasa unde te poti manifesta in libertate (libertate de a alege binele, sigur).
este periculos sa lasi un om sa hotarasca singur soarta obstii. Acea persoana poate dezvolta si un soi de paranoia, mai ales datorita vietii aspre.
Spunea parintele Ioan ca monahul nu mai are drepturi. Chiar daca cita dintr-un sfant parinte, mi se pare aberanta ideea. Dumnezeu ne-a dat dreptul la fericire tuturor, dreptul de a gandi si dreptul de a alege binele singuri ,nu sa hotarasca altul pentru noi. Parinte, cat traim in lume nu avem cum sa ne rupem de ea. Instrainarea de lume definitiva se face duar in clipa mortii. Dar lumea nu este numai rea, tot in lume este si preludiul paradisului( florile, animalutele cu puii lor, bebelusii nu amintesc de rai?) nu zice nimeni sa nu avem o viata curata, cinstita si cumpatata, dar asta este marea incercare la care ne-a supus Bunul Dumnezeu, sa traim in lume.
Eu cred ca oamenii s-au facut monahi din dorinta de a se apropia mai mult de Dumnezeu, coplesiti de greutatea vietii. Si mirenii au parte insa de slujbe si de cele 7 taine, si in lume te poti apropia de ingeri printr-o vietuire curata.
concluzia mea este ca este foarte greu la manastire si chiar nu prea este recomandabil sa urmezi aceasta cale. Toata srtima mea insa pentru stradania monahilor de a urma Lui Dumnezeu, nu vreau sa ii supar cu nimic, Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 14:24:23
Clausemi
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ana-maria
Eu cred ca ei traiesc in trup precum ingerii, fara sa cunoasca femeie sau barbat(pt calugarite)ca mirenii
Chiar am ras cand am citit raspunsul tau...e clara naivitatea de care dai dovada.
Dar...poate e mai bine asa si sa se stie ca e asa decat adevarul care e diametral opus de acest raspuns.
Si...mai lasati citatele si cam ce credeti voi ca ar fi influentati fiind de cartile pe care le cititi.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 16:31:33
irina77 irina77 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.04.2006
Implicit

Matale Clausemi cate manastiri ai vizitat si cati calugari adevarati (nu "umerase de haine calugaresti") ai cunoscut cu adevarat ca sa improsti cu noroi? E exact ca discutia despre pacatele preotilor. Daca unul greseste, cei care nu sunt in stare sa urmeze unei cai ideale gata- au facut generalizarea. Hai sa fim seriosi.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 16:35:54
Clausemi
Guest

Implicit

Ca sa fim seriosi as putea sa-ti intorc intrebarea tinand cont ca eu mi-am petrecut ceva ani din viata printre asa zisii nostri calugari iar in ce priveste strict vizita pe la manastiri cam in proportie de 80% din manastirile tarii si noi si vechi le-am cercetat iar vietuitori cunosc cam tot pe atat si sincer nu-mi mai doresc....mi-a iesit prin piele cat am cunoscut....desi mi-am propus initial sa cunosc "ingerii in trup"...ca n-a fost sa fie asa,nu mai conteaza a cui e vina.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre viata...intrebare tigerAvalo9 Generalitati 18 04.07.2011 12:05:05
despre viata vesnica iordan Din Noul Testament 22 05.05.2010 17:23:01
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Despre cei ce isi iau viata... malmo Slujba inmormantarii 25 07.02.2010 19:26:21