![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Vezi mai sus am expus practic o astfel de situatie dar probabil ti-a scapat, cautand doar sa fii Gica-Contra.
|
|
|||
|
|||
![]()
Marturisesc (si cine imi poate spune cuvant de lamurire, il rog s-o faca) ca eu dau inclusiv tigari celor necajiti. Inclusiv bani pe care stiu ca ii vor cheltui pe bautura sau pe alte vicii.
De ce? Pentru ca stiu cat e de rau, cand esti chinuit de-o patima. Si inca mai stiu ca nu ajuta cu nimic pe om sa ii respingi cererea, fie si intru pacat, atunci cand nu ii dai altceva in loc, la fel de consistent cu ceea ce ii refuzi si inca, mai puternic si mai luminos. Nu ii pot da sens, nu ii pot da lumina de care are nevoie. Ii dau ce am si ce poate el primi cu inima in bucurie. Intrucat bucuria, fie si pacatoasa, inca mai face parte din natura umana. In vreme ce mizeria lipsurilor adeseori distruge si ce-a mai ramas in om, mutileaza, desfigureaza. N-o avea omul mari virtuti dar, macar, mai exerseaza recunostinta... Ceea ce e mare lucru pentru caracterul unei fiinte sociale, pentru increderea lui in omenitate. Lumea zice ca daca ii dai il ajuti sa se omoare. Ce nu stiu istetii si virtuosii lumii este ca daca nu ii dai, chiar moare. Sau face altele si mai grozave, ca sa capete ce are nevoie, caci e sub tirania duhului patimii, ca o musca in plasa unui paianjen. Deci ii dau tocmai ca sa ramana, pana l-o milostivi Dumnezeu, intr-o situatie preferabila mortii, crimei, furtului, jafului etc. Macar sa steie linistit si sa castige timpul de a medita l ao viata fara bautura, fara vicii, fara de pacate. Si sa castige timp sa o ceara de la BUnul Dumnezeu. Asa incat cred ca in final ii ofer timp. Timp de alegere. Altminteri e in situatia fara iesire si chiar daca nu mai fumeaza sau nu mai bea, om tot nu devine, ci mizantrop sau inca si mai rau. Nu pot sa refuz cererea aproapelui meu si ca urmare dau, atunci cand am. Doar Bunul Dumnezeu hotaraste cand unul sau altul vor scapa din ghearele neputintei si al viciului. Stiu ca oamenii chinuiti de o patima ar vrea sa scape de ea dar nu pot. Ma rog insa pentru ei, ca Bunul Dumnezeu sa ii scoata din temnita iadului patimii. De dat le dau: si de dulce si de-amar si de sec si de plin si de cum o fi. Numa sa am... cand am... Voi cei virtuosi, care dati doar de post, ganditi-va bine cand refuzati unui sarman cele ale lui. Ma tem ca nu din dragoste va aratati virtututea inaintea unui nenorocit, ci din alte obarsii... Faceti binele cu bunatate, cu intelepciune, oameni buni! Cautati mai intai, in ordinea prioritatilor, la suferinta fiintei omenesti care va cere ajutorul, iar nu la precepte morale inalte. Ii facem morala dupa ce se mai linisteste omul, iar nu dupa ce i-am mai dat un sut spre datul ochilor peste cap. Oare cui foloseste sa predicam mortilor? Ce, Dumnezeu nu e al viilor? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pot fi chiar mai mult decat postul stiind in post ("cu painea in traista") ca dupa x zile vei manca absolut tot ce poftesti. Pe cand un sarac stie ca postul lui nu se va termina candva anume - dar aici intervine atitudinea cu care primeste neajusurile vietii Si Iov si nevasta lui au fost loviti de aceeasi nenorocire, ba mai mult inca Iov (a primit si boala) si a se lua aminte care a fost atitudinea lui: Iov (""Gol am ieșit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în pământ! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!" Iov 1:21, "Dacă am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare și pe cele rele?" " Iov 2:10) si care a sotiei lui (""Te ții mereu în statornicia ta? Blesteamă pe Dumnezeu și mori!" Iov 2:9) Poate de asta si Iov a ramas in vesnicie ca Iov si nevasta lui doar ca.."nevasta lui". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Te-ai cam lasat luat de val..
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"- Gheronda, Avva Pimea spune: "Află ce voiește fratele și-l odihnește pe el". Ce vrea să spună mai exact? - Vrea să spună că trebuie să afli ce nevoie are fratele tău, aproapele tău, și să i-o satisfaci, în sensul cel bun. Căci și dragostea are nevoie de discernămînt. Dacă cineva, de pildă, este lacom de mâncare, nu trebuie să-i dai mereu mâncăruri gustoase, căci aceata îl va vătăma. Vei face mâncare gustoasă pentru unul care nu are poftă de mâncare, ca să o poată mânca. Sau, este dovadă de dragoste a-i da dulciuri unui diabetic?" - Vol. V - "Patimi și Virtuți" Dialogul acesta după cum putem observa se referă mai mult la aproapele nostru, la fratele nostru. Cred totuși că se poate generaliza și în cazul celor nevoiași, deși în cazul acesta unele derogări ar putea fi acceptate. Eu consider că unuia care poate să-și câștige existența, mai rău îi faci dacă îi dai, decât dacă nu i-ai da, deși la primă vedere pare un gest frumos de milostenie, aducând bucurie acelui om. Nu le facem rău unora pe care așa îi învățăm, dându-le? Eu și copiilor, în general de țigani, rar le dau un bănuț...mai bine le dau de mâncare...dar și așa mă gândesc că le fac rău învățându-i cu binele din partea celor "milostivi". Eu le spun aproape de fiecare dată să meargă să muncească că se vor învăța așa și nu e bine. Nu se pune problema când vezi un om handicapat sau încercat de o boală/necaz...atunci nici nu se mai pune problema de a face sau nu milostenie. Părerea mea este că trebuie să fim atenți cui facem milostenie. Last edited by ovidiu b.; 07.08.2012 at 15:00:20. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hai să punem în balanță: cum îl poți ajuta pe acel om nevoiaș? satisfăcându-i patimeile/dorințele lui trupești sau dându-i aceluia ce are nevoie. Am subliniat cuvântul "nevoie" pentru că trebuie să facem distincție între nevoie și dorință. Un lucru este dorința și alt lucru este nevoia. Un lucru este să vreau să mulțumesc trupul și alt lucru este să-i dau trupului ceea ce are nevoie. În mod normal, trupului trebuie să-i dăm numai ceea ce are nevoie. Si în mod sigur unui trup sănătos nu trebuie să-i dăm nicotină, cu atât mai puțin unui trup bolnav, pătimaș. Last edited by ovidiu b.; 07.08.2012 at 18:45:52. |
|
|||
|
|||
![]()
Recunosc că și eu sunt tentată să îi dau omului ceea ce îmi cere, chiar dacă ar fi bani pentru țigări. E posibil ca o parte din bani să se ducă în această direcție, deși în "cerere" se menționează mâncare, medicamente... după caz...
E bine, cred, să urmăm glasul inimii... Dar să încercăm să oferim lucruri bune și de folos. |
|
|||
|
|||
![]()
Părintele Arsenie Boca spunea: "Nu-l judeca pe cerșetor că fumează".
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Păi suntem de acord :-)
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Poate un crestin ma poate ajuta? | andrei1994 | Umanitare | 6 | 16.10.2011 16:02:01 |
Despre unele lucruri care pot contine un adevar si ce face exagerarea din el | claudiu-marius | Generalitati | 7 | 27.10.2010 23:52:50 |
Se mai poate? | livadarufelix | Preotia (Hirotonia) | 9 | 05.09.2009 22:11:30 |
Articol de contine erezii in ziarul Lumina | mihailt | Biserica Ortodoxa Romana | 7 | 23.09.2008 14:13:45 |
Ce poate fi? | iliecata2003 | Generalitati | 4 | 24.08.2006 09:31:59 |
|