Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.10.2012, 20:46:20
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De aceea ma adaugat in paranteza sa respecte invatatura ortodoxa, sa primeze aceasta pe forum. E si un punct din regulament care stabileste sa nu fie denigrata credinta ortodoxa. De exemplu patru adventisti discuta cu un ortodox si il iau pe acesta peste picior impunand prin numarul mai mare adevarul lor. Dar aici inca e bine, mie mi s-a intamplat ca un user catolic sa ma atace si ironizeze tot timpul pentru ca scriam ceva critic despre catolicsm. Cei ce au aceeasi idee cauta si sa se aprecieze si sprijine reciproc in mesaje, prin numar pun o presiune mai mare. In al doilea rand m-am referit la cei ce si scriu despre invatatura, cei ce scriu la alte subiecte nu au cum sa fie incadrati aici. Dar aproape toti intra pe forumul ortodox ca sa isi sustina invatatura lor, important e sa nu caute sa o impuna daca nu e ortodoxa.
Forumul se numeste ortodox, nu e doar un forum general, daca era general nu mai era nevoie de o astfel de precizare.

Nu sunt de acord cu urmatorul pasaj, BO propovaduieste o singura invatatura pe care toti ortodocsii o marturisesc. Asta si inseamna denumirea de ortodoxie, dreapta credinta, dreapta invatatura. Desigur ca forumul nu reprezinta Biserica, dar punand denumirea de ortodox in titlu are pretentia ca are legatura cu aceasta. Se numeste crestin ortodox si nu doar crestin, ca sa se incadreze toate cultele. Credinta in Hristos pretind ca au si adventistii, martorii, mormonii, penticostalii, etc.

Conflictele apar si din cauza orgoliilor dar mai ales din cauza invataturilor diferite vehiculate. Pot discuta normal cu un eterodox care intelege ca ortodocsii au o parere negativa despre cultul lui. Dar cand acestea devine agresiv e o problema. Probabil nu-i place cuiva sa citeasca pareri negative despre cultul lui, dar tocmai asta spuneam, ca suntem pe un forum ortodox si spunem ce considera ortodoxia, nu sa nu se supere vreun martor nimerit pe aici, nu scriem doar in spirit ecumenist. In al doilea rand o erezie este o jignire la adresa lui Dumnezeu, este destul ca acceptam sa fie expuse, dar si sa fie impuse agresiv e cam prea mult.
Am mai mentionat ca si intre ortodocis exista doua conceptii, una traditionalista si una modernista. Eu de exemplu o consider gresita pe cea modernista, dar am discutat normal cu cei ce o aveau atata timp cat nu se depasea limita unei conversatii bazate pe schimbul de idei. De exemplu cu tine nu am avut dispute pe tema asta, dar cu altii nu a fost asa.
Absolut de acord, Catalin.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2012, 20:53:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Important in orice polemica este sa nu folosim argumente ad personam.
Insa putem folosi experienta proprie si putem dupa parerea mea sa facem apel la ea, si eventual si la experienta celui cu care vorbim.
Problema apare cand asta devine un argument, de genul: 'Tu spui asta pentru ca asa vrei sa crezi, ca sa iti autojustifici comportarea' (fiind folosite lucruri pe care celalalt le-a spus). Sau 'crezi asta pentru ca stai in occident (sau Romania) si esti influentat(a) de ..'.
Astfel de 'argumente' sunt din pacate adesea folosite si de catre userii politicosi si corecti in general, si care se vor foarte obiectivi, nu numai de catre cei mai aprinsi si nepoliticosi.
Pe mine personal acest gen de argumentari ma deranjeaza si ma supara. Nu zic ca nu mi s-a intamplat si mie, desigur..
Vechi 24.10.2012, 21:41:06
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

A polemiza e totusi ceva frumos ,caci implica sa vorbesti in contradictoriu fara sa te superi pe celalalt.Dar cine se baga la o astfel de intreprindere trebuie sa fie din cei care se stapinesc perfect,care nu se mainie. Caci e f greu sa rezisti ,cand celalalt spune ca nu ai dreptate pe nedrept ,sau ia doar de o parte din ce zici,sau rupe din context. Si atunci raspunzi si tu cam cu aceiasi moneda,si iata,polemica devenita cearta.
Trebuie sa fii foarte tolerant cu parererile celuilalt,si sa nu raspunzi la ce ti se pare nedrept sau jignire,sau macar sa raspunzi f calm si fara a judeca la randul tau.
Eu am facut asta , am raspuns la judecata cu judecata ,si nu m-am simtit deloc bine pt asta
Ca m-am infundat in propria mea parere ca pot invinge orice .
Cine reuseste sa accepte jignirea si nedreptatea,fara a jigni si judeca , este intradevar pregatit pentru polemica .
Reply With Quote
Vechi 24.10.2012, 21:50:43
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Cine reuseste sa accepte jignirea si nedreptatea,fara a jigni si judeca , este intradevar pregatit pentru polemica .
Și îl poți numi cu adevărat creștin.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2012, 22:17:19
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Probabil că prima polemică din istoria Creației a fost între Lucifer și ceilalți îngeri, printre care arhanghelul Mihail. Mă gîndesc că Lucifer a convins a treia parte din ei că indiferent de opțiunea lor, Dumnezeu Cel iubitor nu le va face nimic și au îndrăznit...

Revenind la subiect, Steinhardt zicea că dacă nu sîntem în stare să iubim, măcar să fim politicoși. Oare e atît de greu să-l respectăm pe celălalt, chiar și în spațiul virtual?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2012, 22:32:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Probabil că prima polemică din istoria Creației a fost între Lucifer și ceilalți îngeri, printre care arhanghelul Mihail. Mă gîndesc că Lucifer a convins a treia parte din ei că indiferent de opțiunea lor, Dumnezeu Cel iubitor nu le va face nimic și au îndrăznit...

Revenind la subiect, Steinhardt zicea că dacă nu sîntem în stare să iubim, măcar să fim politicoși. Oare e atît de greu să-l respectăm pe celălalt, chiar și în spațiul virtual?
Subscriu. De asta mi-am si ales semnatura asta. ;-)
Foarte de acord si cu Iustin. Nici eu nu am reusit intotdeauna..
Vechi 24.10.2012, 23:35:20
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Mai intai as vrea sa spun ca imi place acest fir, imi plac regulile propuse.

Si am niste observatii la comentariile de mai sus:

1. Forumul este totusi elitist, intrucat majoritatea au cunostinte vaste in domeniul ortodoxiei si sunt severi cu cei nestiutori/incepatori. Am deschis un fir pentru nivel de incepatori si n-a avut cautare.

2. Totusi vad multi ortodocsi amestecandu-se la subforumurile dedicate altor confesiuni/religii. Ce-or cauta ei acolo?

Sunt si eu de parere si am mai spus-o, ca normal este sa combati o opinie, o idee, dar nu pe autor. Si nu trebuie puse etichete si facute generalizari.
Iar opiniile, asa cum sunt ele, trebuie acceptate si respectate, sau combatute cu argumente si la subiect. De aia intram intr-un forum, sa schimbam pareri.

3. Eu as mai adauga o regula:

Ori ai ceva concret de raspuns la un subiect, ori nu te bagi.
Ma deranjeaza raspunsuri care nu au de a face cu subiectul, ci sunt doar comentarii rautacioase la adresa autorului.
Intra spun o rautate si atat.

Last edited by sophia; 24.10.2012 at 23:37:28.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 00:00:49
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul

regulile polemicii civilizate:
(stabilite de Universitatea din Oxford, 1890)

1. In orice polemică științifică, socială sau politică, discuția trebuie să se rezume la schimbul de idei și numai la acele idei care au contingență cu problema respectivă.

2. Părțile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii științifice, fie fapte concrete din realitate care sînt relevante în ceea ce privește problema discutată.

3. Părțile nu au dreptul să aducă în discuție caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nici nu infirmă, nici nu confirmă validitatea ideilor pe care le susține.

4. Părtile nu au dreptul să pună în discuție motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuția de la problema în sine.

5. Etichetarea adversarului, prin menționarea școlii de gîndire, clasei sociale, organizației profesionale sau partidului politic din care acesta face parte, constituie o încălcare a regulilor polemicii și dezvăluie slăbiciunea lipsei de argumente. Intr-o polemică civilizată contează numai argumentele invocate de adversar ca individ și nu ca membru al unei școli sau organizații. Nu ai dreptate pentru că ești gînditor materialist, patron sau laburist, ci dacă argumentele tale sînt convingătoare sau nu.

P.S. Consider ca toti userii forum-ului trebuie sa respecte aceste regului.
Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Bine ar fi sa respecte userii forumului aceste reguli; dar pentru a se ajunge la acest lucru, ele trebuie sa intre in componenta Regulamentului de functionare al forumului.
Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Regulile sunt bune, ideal ar fi sa le aplicam si noi, sa nu fie doar pentru cei cu care discutam, iar noua sa nu ni se aplice.
Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mai intai as vrea sa spun ca imi place acest fir, imi plac regulile propuse.

Este un forum crestin - ortodox.

De ce sa fie respectate si aplicate aici niște reguli născocite de niște SECTARI in anul 1890?

Nu ar fi mai bine să aplicam pe forum invatatura Sfintilor Parinti iar regulile sectarilor englezi să le lăsăm protestantilor?

Inteleg ca lumea este impregnata cu idei sectare dar nu ma așteptam ca ortodocsi care nu par atat de ecumenisti sa imbratiseze cu atata drag ideile sectare.

Acest forum a fost crestin-ortodox, este crestin ortodox si ar trebui sa ramana crestin-ortodox!

Fara idei ecumeniste si sectare de la Oxford!
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 00:10:13
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Este un forum crestin - ortodox.

De ce sa fie respectate si aplicate aici niște reguli născocite de niște SECTARI in anul 1890?

Nu ar fi mai bine să aplicam pe forum invatatura Sfintilor Parinti iar regulile sectarilor englezi să le lăsăm protestantilor?

Inteleg ca lumea este impregnata cu idei sectare dar nu ma așteptam ca ortodocsi care nu par atat de ecumenisti sa imbratiseze cu atata drag ideile sectare.

Acest forum a fost crestin-ortodox, este crestin ortodox si ar trebui sa ramana crestin-ortodox!

Fara idei ecumeniste si sectare de la Oxford!
Sfantul Pavel a scris: Toate cercetati-le, cele bune pastrati.
Sf. Ambrorie a scris: Tot lucrul adevarat, de oricine ar fi spus, vine de la Sf. Duh.
Vechi 25.10.2012, 01:23:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
3. Eu as mai adauga o regula:

Ori ai ceva concret de raspuns la un subiect, ori nu te bagi.
Absolut de acord, sophia.
Reply With Quote
Răspunde