Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.05.2007, 16:24:03
ancah
Guest

Implicit

Imi cer scuze de la inceput pentru lungimea postarii, dar cele ce urmeaza explica de ce calugarii sunt expusi atator incercari, carora le rezista sau nu.

Sf. Ignatie Briancianinov:
"NECAZURILE VOR FI PARTEA CALUGARILOR DIN VREMURILE DE PE URMA (fragment)
“Sfintii Parinti, calugarii din primele veacuri crestine, au fost crestini desavarsiti, plini de Duhul Sfant. Ei au avut descoperiri de sus referitor la monahismul vremurilor de pe urma si au fscut referitor la acest subiect proorocii care se implinesc sub ochii nostri. Toate prezicerile parintilor sunt de acord in a spune ca monahii de la urma vor duce o viata manastireasca saraca, pentru ca nu le vor fi acordate nici puterile psihice si spirituale, nici belsugul harului de care se bucurau primi calugari, si ca isi vor castiga mantuirea cu mare greutate.
Un oarecare calugar egiptean a cazut intr-o zi in extaz si a avut o viziune duhovnicească. A vazut trei calugari pe malul marii. De pe celalalt mal o voce le striga: “Luati aripi si veniti la Mine!“. După ce au auzit această voce, doi dintre cslugsri au primit aripi de foc si au zburat deindata pe celălalt mal. Al treilea a ramas singur acolo unde era. A inceput a plange si a striga. In final si el a primit aripi, dar nu de foc; acestea erau atat de slabe incat a traversat marea cu mare frica si intalnind foarte multe obstacole. Adesea puterile il lasau si se involbura in mare; vazand ca se ineaca, a inceput sa strige... in sfarsit, sleit de puteri, a ajuns la malul celalalt. Primii doi calugari reprezinta monahismul primelor veacuri, pe cand cel de-al treilea reprezintă monahismul vremurilor de pe urma, sarac atat numeric cat si in realizari (loan Colov, Pateric, Alba lulia, p. 99).

Intr-o zi Sfintii Parinti din pustia Scetica vorbeau profetic referitor la neamul de pe urma. “Ce-am facut noi?“, se întrebau ei. Unul dintre ei, mare batran, awa Ishirion a raspuns: “Noi am implinit poruncile lui Dumnezeu“. Ei l-au intrebat ce vor face cei ce vor dupa ei. Avva a raspuns: “Ei vor implini pe jumatate ceea ce am facut noi“. Apoi l-au întrebat din nou: “Si ce vor face cei ce vor veni după ei?” Avva Ishirion a raspuns: “Ei nu vor implini nici o lucrare calugareasca, dar vor fi incercati de ispite, si aceia dintre ei care vor starui pana la sfarsit vor fi mai mari decat noi si decat parintii nostri“.

Arhimandritul Arcadie, superiorul manastirii Sfantul Chiril din Novozersk, mort in 1847, relatează urmatoarele: “Intr-o zi, pentru un motiv oarecare, eram foarte intristat. In aceasta stare m-am dus la Utrenie, si, in timp ce stam in biserica, ma gandeam la tulburarea mea. Nu stiam ce o sa mi se intample: involuntar am inchis ochii, intr-un fel de absenta, dar nu dormeam, caci auzeam limpede fiecare cuvant ce se citea. Deodată l-am vazut in fata mea pe patronul manastirii noastre, Sf. Chiril. El mi-a zis: ‘De ce esti abatut? Nu știi tu ca monahii din vremurile de pe urma se vor mantui prin ispite?’ Auzind aceste cuvinte, arhimandritul si-a revenit in sine. Vedenia a lasat in sufletul acestui staret extrem de simplu - caci asa era Arcadie - o pace profunda.

(din Sf. Ignatie Briancianinov - “Faramiturile ...)

Aceasta pace ar trebui sa se asterne si in sufletele noastre, stiind cele de mai sus.
Reply With Quote
Vechi 02.05.2007, 16:49:39
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

http://www.patriarhia.ro/Stiri/2007/034.html

Reactia Patriarhiei la anumite articole legate de subiectul asta...;)
Reply With Quote
Vechi 02.05.2007, 17:02:47
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de odin
http://www.patriarhia.ro/Stiri/2007/034.html

Reactia Patriarhiei la anumite articole legate de subiectul asta...;)
De acord cu tine...pana la un punct. Dar referitor strict la cazul calugarilor parinti EZ are dreptate.
Citeste articolul din EZ, apoi replica Patriarhiei. Pe site-ul EZ este chiar un file audio interesant...

In rest...no comment
Reply With Quote
Vechi 02.05.2007, 17:11:09
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

De acord partial cu pr. Stoica - purtatorul de cuvant al patriarhiei, ai vrut sa zici, probabil... Ca eu nu comentez... adica am comentat deja mai sus, cred... M-am izbit astazi de asta si am zis sa il cititi si voi...
Oricum, mi se pare extraordinar faptul ca BOR are o ripsota oficiala adecvata fata de un anumit subiect...de acest gen... Bravos

Reply With Quote
Vechi 03.05.2007, 10:59:41
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de odin
De acord partial cu pr. Stoica - purtatorul de cuvant al patriarhiei, ai vrut sa zici, probabil... Ca eu nu comentez... adica am comentat deja mai sus, cred... M-am izbit astazi de asta si am zis sa il cititi si voi...
Oricum, mi se pare extraordinar faptul ca BOR are o ripsota oficiala adecvata fata de un anumit subiect...de acest gen... Bravos
Si eu cred ca e bine ca BOR isi apara imabinea...
Ideal ar fi ca biroul de presa sa nu faca munca de departament de imagine (uneori se mai intampla si asta)
Reply With Quote
Vechi 03.05.2007, 17:54:15
calator calator is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.03.2007
Implicit

Cred ca in acest caz ceea ce a determinat aparitia acestor articole nu a fost iubirea in sine cat lipsa asumarii responsabilitatii

E o vorba din popor "cu @ in fond si cu sufletul in rai nu se poate". Daca s-ar mediatiza toate cazurile de iubiri sau toate situatiile in care unii monahi incalca juramintele facute ( chiar prin parasirea manastirii) atunci ar trebui sa apara un almanah.

Totusi cand in urma "iubirii" apare "minunatul copil" e cazul sa ti lasi hainele si sa ti vezi de familie nu sa platesti pe alta sa ti-l alapteze.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2007, 23:52:08
dorinel78 dorinel78 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de romandragut
eu spun ca este un miracol. sa se nasca copil din calugar. s-au simtit oamenii bine. la o adica si calugarii sunt oameni nu sfinti. sunt de acord. nu este treaba noastra sa comentam ceea ce s-a intamplat. accidente, erectii necontrolate se intampla si la case mai mari. daca nu ar exista gresala nu ar exista indreptarea.

am auzit de minunatii mai mari pe la manastiri. si ce daca. manastirea ramane aceasi institutie. exorcisti, calugari homosexuali, sau calugari tati nu traseaza caracterul monahal sunt doar niste exceptii.

cred ca degetul aratator este prea acut. la o adica, asa cum s-a exprimat cristiboss56 nasterea unui copil este un lucru minunat.

daca sunteti credinciosi lasat-l pe Dzeu sa judece.
omule nu mai spune ca pacatele sunt miracole...
Reply With Quote
Vechi 04.05.2007, 00:04:34
dorinel78 dorinel78 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.09.2006
Implicit

aici nu e vb de un barbat si o femeie, CI de un UN CALUGAR.CARE A DEPUS UN JURAMANT. nu trebuia sa se intample asa ceva. e un copil care a rezultat din incalcarea unui juramant fata Dzeu. si de obicei pt pacatele parintilor plateste copilul. din pacate astfel de exemple nu fac decat sa scada credibilitatea BOR...
iarta-ne Doamne
Reply With Quote
Vechi 04.05.2007, 17:28:23
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinel78
aici nu e vb de un barbat si o femeie, CI de un UN CALUGAR.CARE A DEPUS UN JURAMANT. nu trebuia sa se intample asa ceva. e un copil care a rezultat din incalcarea unui juramant fata Dzeu. si de obicei pt pacatele parintilor plateste copilul. din pacate astfel de exemple nu fac decat sa scada credibilitatea BOR...
iarta-ne Doamne
Copilul a rezultat din dragostea dintre cei doi, nu din incalcarea juramantului fata de Dumnezeu. Acum daca tot s-a intamplat/aflat despre cei doi...BOr ar trebui sa aiba grija sa gestioneze inteligent situatia.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2007, 13:24:01
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

"...si de obicei pentru pacatele parintilor plateste copilul."...Doamne cat detest acest aspect al religiei;blesteme,anateme,chinuri,ura si dispret...cand totul nu-i decat viata si moarte,cand Dumnezeu a lasat atat de intelept perpetuarea pe pamant!!!
Sa inteleg ca toate necazurile care se abat asupra copiilor,toate problemele pe care le vedem la televizor legate de copii se datoreaza faptului ca parintii acestora au fost calugari????Nu vedeti ce conceptii absurde eliberati din mintea si sufletul vostru!!???Sunt atatia copii pe pamant nascuti cu handicap,sau accidentati ori doborati de diferite boli,iar parintii lor sunt oameni ai societatii perfect normali.Paradoxal,am vazut ceva copii la viata mea,nascuti din parinti care au avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu monahicismul,si sunt perfect sanatosi.Nu credeti ca exagerati adoptand in acest sens o teorie mai degraba primitiva decat vrednica de sensurile vietii de astazi!!!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
6+miliarde de oameni. Moartea a intrat printr-un om si printr-un om a iesit spre_rasarit Generalitati 1 19.09.2011 08:45:40
Am intrat in ultima zi a anului 2010! Melissa Stiri, actualitati, anunturi 22 01.01.2011 19:27:40
azi a intrat un pui de vrabiuta in casa inseamna ceva? annajanette Generalitati 6 08.06.2010 04:24:17
Ultima oră : Pentagonul a intrat în alertă ! cristiboss56 Generalitati 5 27.04.2009 09:20:23
Pacatul global si pacatul personal patinina34 Din Noul Testament 3 28.12.2008 01:50:58