![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
In unele locuri, daca cade ajunul Bobotezei sambata sau duminica, se face ziua de post cu slujba ajunului in vinerea dinainte. S-ar putea ca asa sa se faca in Romania, nu stiu.
|
||||
|
||||
![]()
Azi a fost zi aliturgica. Dimineata s-au facut ceasurile imparatesti.
Daca ajunul Bobotezei cade intr-o zi de duminica, cum e anul acesta, atunci, vinerea dinainte, este zi aliturgica, zi în care nu se săvârșește nicio Sfântă Liturghie. Dimineața, în jurul orei 7 (ceasul al II-lea din zi), se săvârșesc Ceasurile Împărătești (care se mută din ajun în această zi, cântarea lor fiind oprită duminica); la sfârșitul lor se adaugă slujba Obedniței, la care se rostește și Simbolul credinței și Psalmul 33. După sfârșitul ceasurilor se ajunează până către ora 15 (ceasul al IX-lea), apoi se mănâncă de dulce, dezlegându-se la toate (în toată perioada cuprinsă între 25 decembrie și 4 ianuarie nu se postește). Seara, se săvârșește Vecernia la vremea ei, urmată de Pavecernița Mică și Canonul Înainteprăznurii (cel al zilei de 4 ianuarie și cel al zilei de 5 ianuarie, care se mută de sâmbătă seara). Duminica, anul acesta, in ajunul Bobotezei, dimineața se săvârșește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, la care se citesc pericopele Apostolului (II Timotei 4, 5-8) și Evangheliei (Marcu 1, 1-8) Duminicii dinaintea Botezului Domnului. Liturghia NU se celebrează unită cu Vecernia. Dacă se dorește, după Liturghie, se poate gusta puțină mâncare de post, pentru a nu ajuna duminica (pâine, fructe etc.), dar, așa cum cere tipicul, nu se pleacă din biserică, ci se așteaptă Vecernia unită cu Sfințirea apelor. După Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfințit, volum paradigmatic în Biserica noastră, dar și după rânduiala din Minei, în preajma orei 13 (ceasul al 7-lea din zi) sau, din rațiuni practice (Liturghia duminicală durează în parohii până după ora 12), după Liturghie, urmează Vecernia mare a praznicului unită cu Sfințirea mare a apelor. Seara, în Ajunul Botezului Domnului, ÎN ORICE ZI NE-AM AFLA (inclusiv duminica – cum este cazul anului 2014, a se vedea Tipiconul și Mineiul pe Ianuarie), se săvârșește Pavecernița mare, Litia și, mai ales în catedrale și mânăstiri, Utrenia, care alcătuiesc marea Priveghere a praznicului, la care se cântă doar imnurile praznicului. Sursa http://www.radiorenasterea.ro/pages/...p?id_link=1448 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fani - eu cu tine ma potrivesc la gandire si tu aduci mereu pacea in discutii. Da, si eu as fi facut asa: postul vineri. Asa mi s-ar fi parut firesc si mai usor pentru oameni. Dar in fine. De asta am si deschis firul, ca eu asa am inteles, ca se face o rocada cu postul. Delia - multumesc si tie. Am citit link-ul pus de tine. Nu m-am suparat pe cineva anume. Sau numai pe anumite persoane care mereu ma iau in bataie de joc cand intreb ceva. Eu incerc sa pricep lucrurile, mai gandesc si logic (ceea ce nu prea merge in credinta), incerc sa-mi fac ordine in idei si pe urma mi se prabuseste totul. Si sunt si prea multe idei si reguli diferite. Da, asa am banuit si eu pana la urma, ca este o confuzie de termeni. Oare de ce in canoane s-au gandit direct la postul negru? Cred ca li se parea normal postul obisnuit. Cine stie? O avea dreptate Florin...dar s-ar putea sa fie cam subiectiv. Si nu Florine - eu ma gandeam mai degraba invers: ca se opreste postul in week-end tocmai ca sa ne dea macar in aceste zile posibilitatea de a manca de dulce. Cred ca fiecare dupa cum isi doreste!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ajunarea este prima forma de post dpdv (istoric). Nu se ajuneaza sambata si duminica pt ca duminica este ziua invierii iar sambata ziua sabatului (in care S-a odihnit Hristos din toate ale sale..). Sunt zile de bucurie si sarbatoare. Sarbatoare binecuvantata!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
in postarea nr 23 ziceai altceva: in prealabil postat de sophia 1. Eu n-am spus ca in posturile mari de peste an nu se posteste sambata si duminca deloc. Am spus ca posturile sunt mai usoare, se dau anumite dezlegari. Pana si atunci! UIte citatul din postarea mea anterioara: "Da, in posturile mari se tine post si sambata si duminica, dar mai usor decat in celelalte zile." Acuma, nu intentionez sa mai lungesc vorba, dar te contrazici singura. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citeste mai bine. In postarea nr. 23, Sophia imi raspunde la urmatoarea mea intrebare: “Tu asa stiai, ca in Postul Mare, in Postul Craciunului, Postul Adormirii Maicii Domnului si Postul Sf. Apostoli, sambata si duminica se poate manca de dulce???” La care Sophia imi raspunde ca sambata si duminica din posturile mari de peste an se posteste, dar mai usor: „Eu n-am spus ca in posturile mari de peste an nu se posteste sambata si duminca deloc. Am spus ca posturile sunt mai usoare, se dau anumite dezlegari. Pana si atunci! UIte citatul din postarea mea anterioara: "Da, in posturile mari se tine post si sambata si duminica, dar mai usor decat in celelalte zile." Dupa care, in raspunsul adresat lui Florin din postarea nr. 33 revine la ideea ca sambata si duminica din timpul posturilor nu s-ar tine post, in baza canonului 66 apostolic in care apare termenul „post”, nu „post negru”, si ca se gandea ca “se opreste postul in week-end tocmai ca sa ne dea macar in aceste zile posibilitatea de a manca de dulce” . Deci, din cuvintele Sophiei, eu am inteles ca in timpul posturilor mari, se posteste in timpul saptamanii, iar in weekend se mananca de dulce. |
|
|||
|
|||
![]()
Delia, Lucian a inteles bine.
Tie ti-am spus legat de zilele de sambata si duminica din timpul posturilor mari de peste an ca se tine post, dar cu anumite dezlegari. In restul timpului nu se posteste sambata si duminica. Mai sunt exceptiile legate de posturile de o zi. Lui Florin ii raspundeam la altceva. El are o alta problema decat mine. Ii spuneam in general de ce s-a introdus canonul nr. 66. Dupa parerea mea. Era un schimb de pareri. Ulterior m-am lamurit cu explicatia data de Fani care spunea ca in canon era vorba de postul negru. Nu stiu sigur daca este asa cum spunea Florin si postul la inceput a fost doar prin nemancare. Nu stiu unde a citit el asta. Cand s-a ajuns la clasificarea produselor in "de dulce" si "de post"? Va doresc numai bine.
|
||||
|
||||
![]()
Bine, bine, las-o asa. E cel putin ciudat, ca sa nu zic altceva, sa contrazici asa flagrant evidenta. Din cate am observat pana acum, nu e prima data cand initial afirmi ceva, dupa care, cand ti se pun in fata propriile cuvinte, spui ca de fapt altceva ai vrut sa zici. Dar de dragul pacii, mai bine ne oprim aici. Nu intentionez sa demonstrez nimic. Am eu mai multe barne in propriul ochi decat paiele din ochiul tau.
Numai bine si tie! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|