Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.02.2015, 15:28:09
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Nu cred ca oamenii in starea perfecta din rai trebuia sa se reproduca, dar nu bag mana-n foc; porunca de "cresteti si va inmultiti..." nu mai stiu exact cand a fost data; inante sau dupa cadere?
Dumnezeu a binecuvantat animalele ...prasiti~va si va inmultiti... ,iar pe oameni ...cresteti si va inmultiti....E interesant daca compari cele 2 binecuvantari: la animale,inmultirea era urmarea prasirii,pe cand la oameni inmultirea e urmarea cresterii.Probabil se referea la cresterea duhovniceasca prin viitoarea ascultare de Dumnezeu,nu la ceva trupesc caci erau maturi din punct de vedere fizic ...dar ,totusi,cum poate rezulta un copil dintr~o actiune pur sufleteasca de crestere si nu,de prasire,ca la animale?Poate pentru ca inmultirea la om ar fi urmat sa aiba loc printr~o alta metoda decat...prasirea?
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 09:45:22
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Dumnezeu a binecuvantat animalele ...prasiti~va si va inmultiti... ,iar pe oameni ...cresteti si va inmultiti....E interesant daca compari cele 2 binecuvantari: la animale,inmultirea era urmarea prasirii,pe cand la oameni inmultirea e urmarea cresterii.Probabil se referea la cresterea duhovniceasca prin viitoarea ascultare de Dumnezeu,nu la ceva trupesc caci erau maturi din punct de vedere fizic ...dar ,totusi,cum poate rezulta un copil dintr~o actiune pur sufleteasca de crestere si nu,de prasire,ca la animale?Poate pentru ca inmultirea la om ar fi urmat sa aiba loc printr~o alta metoda decat...prasirea?
Foarte interesant ce spuneti. Si totusi, chiar si ideile Sf. Parinti, tot speculatii sunt, chiar daca din spirit de supunere organizational-ierarhica li se spune "talcuiri", pentru ca lucrul discutat aici nu e ceva ce Dumnezeu sa ne fi revelat in mod explicit.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 10:07:58
Pelerin spre Rasarit
Guest

Question

Bin000 si eu am citit opinii exact pe sistemul expus de tine dar este o problema: versetul 24 din capitolul II din Geneza. La acel moment caderea inca nu avusese loc ori din cele spuse in acel verset rezulta trei aspecte: 1. la acel moment Adam si Eva erau primii oameni care nu aveau parinti in sensul clasic dar se vorbeste despre: oameni care isi vor lasa parintii si se vor uni trupeste unul cu altul.2. Inseamna ca viitorul umanitatii( cadere, relatii filiale si relatii sot-sotie dpdv trupesc) era deja stiut. 3. In caz contrar, daca nu admitem ideea asta, am putea spune altceva: daca Adam si Eva nu ar fi cazut si ar fi ramas in Eden, chiar daca ar fi avut urmasi intr-un alt mod decat cel clasic acestia,urmasii, din cele spuse in verset, urmau sa aiba relatii sexuale in modul clasic. Asta ar insemna ca nici macar in Eden lucrurile nu ar fi ramas la fel tot timpul, chiar daca am admite o exceptie la inceput. Mie lucrurile mi-se par complexe pe acest subiect.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 14.02.2015 at 10:14:06.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 10:44:59
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Da' de ce urmașii din Eden ai protopărinților ar fi trebuit să apară în urma unor relații sexuale "clasice"? Nimic din ce s-a întâmplat/se va fi întămplat nu poate fi încadrat în "clasic". Pur și simplu e altceva, e ceea ce ne așteaptă la Parusie, după înfricoșătoarea judecată, care, iată, mâine ne este amintită-n Biserică.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 10:49:03
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Nu este acelasi lucru, situatia din Eden cu cea care va fi la Parusie. Da nu asta vreau sa spun, explica-mi tu, ca de la inginer la finantist :) ce intelegi tu prin ,,se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un singur trup".
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 10:52:15
ovidiu b.
Guest

Implicit

2, 23-24 Si a zis Adam: Iata acum os din oasele mele si carne din carnea mea; aceasta se va chema femeie, pentru ca din barbatul sau s-a luat. Pentru aceea va lasa omul pre tatal sau si pre muma sa si se va lipi de femeia sa, si vor fi amandoi un trup.

Aici Adam numeste pe prima femeie, tot asa cum numise mai inainte animalele, si arata totodata ca este de o fire cu el, din pricina obarsiei ei nemijlocite din trupul lui, aratand si asezamantul casatoriei, caci intru prorocie a vazut mai dinainte ca unirea casniciei va fi trebuitoare din pricina caderii.

Talcuind acest loc, Sfantul Efrem scrie:
"Iata acum: adica cea care a venit la mine dupa animale nu este asemenea lor; ca ele din pamant s-au ivit, dar ea este os din oasele mele si carne din carnea mea. Adam a zis aceasta fie in chip prorocesc, fie, cum am spus mai inainte, dupa vedenia avuta in somn. Si precum in acea zi toate animalele si-au primit nume de la Adam dupa felul lor, tot asa si osul facut femeie l-a numit nu cu numele ei deosebit, Eva, ci cu numele de femeie, numirea intregului fel."

Despre acelasi loc Sfantul Ioan Gura de Aur zice:
"Cum i-a venit in minte lui Adam sa rosteasca aceste cuvinte ? De unde stia viitorul ? De unde stia ca are sa se inmulteasca neamul omenesc ? De unde stia ca au sa traiasca impreuna barbatul si femeia ? Ca numai dupa calcarea poruncii a trait barbatul cu femeia; pana atunci traiau in Rai ca ingerii; nu erau aprinsi de pofta, nu erau luptati de alte patimi, nu erau supusi nevoilor firii, ci au fost facuti cu totul nestricaciosi si nemuritori, ca nici de imbracaminte nu aveau nevoie. [...] Spune-mi, de unde i-a venit lui Adam in minte sa rosteasca aceste cuvinte ? Oare toate acestea nu ne arata ca inainte de neascultare Adam avea har prorocesc, ca le vedea pe toate cu ochi duhovnicesti ?" Iata, dar, ca Adam nu era doar un mare intelept - un mare vazator al realitatii lumii, caruia i s-a dat iscusinta de a numi animalele; era si un proroc care vedea viitorul.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 10:53:52
ovidiu b.
Guest

Implicit

Pelerin, sper să-ți fie de folos explicația de mai sus.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 10:55:21
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Mai m-am linistit daca si pe Sfantul Ioan Gura de Aur l-a framantat fix aceiasi problema, dupa cum vezi Dragos nu sunt chiar pe aratura :) Acum pt mine cele spuse de sfant ridica o alta problema dar nu-i locul pt ea aici. Dragos, sa nu-l lase ingineru pe finance cu ochii-n soare, imi spui ce crezi tu :) Da, multumesc frumos Ovidiu, mi-ai dat tema de studiu. Raman dator :)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 11:03:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Cu drag, îți recomand să citești această carte a pr. Serafim Rose, carte pe care am citit-o la recomandarea lui Dragoș.

Last edited by ovidiu b.; 14.02.2015 at 11:13:46.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2015, 11:12:19
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu știu frate dragă ce vrea să însemne.Ori, așa cum arată Ovidiu, e vorba de o proorocire, ori, așa cum (nu mai știu unde) am citit, e vorba de o unire pe care noi nu ne-o putem imagina, fiind vorba de o fire străină nouă acum.
Reply With Quote
Răspunde