Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.08.2016, 09:16:30
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Sa fi avut militia si securitatea o relatie atat de sentimentala cu seful statului?
Pe de alta parte, ura presupune coeziune, unitate, coerenta (e, totusi, un sentiment evoluat, cristalizat, chiar daca are si insusiri viscerale) - atribute pe care nu cred sa le fi detinut adunaturile oportuniste care formau instutiile incropite pe atunci.
Mai degraba a fost o aglomerare de afecte si interese meschine, o agitatie confuza caracteristica unei lumi in destramare care isi grabea destinul sub presiuni de tot felul.
Haosul din oameni si dintre oameni, precaritatea unor alcatuiri la care nu mai ramasese nimic sfant (afara, poate, de sfintenia unor indrumari venite de sus, din ceruri vecine patriei), si-a aratat cat se poate de clar efectul ruinator. Care se manifesta si astazi, dealtfel.

Lichelismul si carierismul, amatorismul cinic si ingamfarea criminala sunt amanunte care merita sa fie mereu amintite atunci cand analizam un fenomen romanesc postcomunist.
Asta a crescut ceusismul, asta servim. Pardon, consumam...
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 09:27:15
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Au mers nu doar la anumite sedii publice, ci și la persoane particulare acasă. Nu-mi amintesc numele, dar știu că o persoană publică a fost avertizată telefonic, de cineva aflat chiar între mineri (un securist bun?) să plece de acasă, după care locuința i-a fost vandalizată. Au fost devastate și redacțiile ziarelor de opoziție (ca România liberă), e drept, după ce fuseseră în prealabil încondeiate în „organele Puterii”, ca vândute capitaliștilor.
În fine, războiul de propagandă e în floare și acum, cu ziariști prea adesea dovediți ca fiind cumpărați. Avem ziariștii lui SOV, ai lui D. Voiculescu, ai lui Adrian Sârbu și alții. Mai sunt și câțiva care-și păstrează independența, destul de greu de identificat, mai ales dacă nu ții neapărat.
Pai eu nici nu eram din Bucuresti si tot stiam unde sta Ratiu de exemplu. Asa ca nu era nevoie de securisti, erau pline strazile de oameni de bine. Toata chestia asta cu securistii a aparut mai tarziu pentru ca bucurestenii uita repede si e mai bine sa arunci vina in alta parte decat sa recunosti ca in mare majoritate, s-au bucurat atunci cand au venit minerii. La fel cum in 91, cei care au fost in Piata Universitatii in 90 au luptat impotriva guvernului Roman si a lui Iliescu, alaturi de mineri. Dar acum toata lumea crede ca Iliescu a chemat minerii ca sa-l dea jos pe Roman.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 09:40:41
Senior Member

Implicit

Uitati aici la min 7:27, momentul amintit de Florinvs in care Ratiu se comporta lamentabil in parlament si ii indeamna pe mineri sa se duca sa-l dea jos pe Iliescu. Si exista filmat si momentul penibil de la congresul PNTCD in care mineri si taranisti scandeaza impreuna lozinci. :)

https://www.youtube.com/watch?v=HeLPXMgufyc
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 09:47:49
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Nu exista nici o dovada ca Ion Iliescu i-ar fi chemat pe minieri in septembrie 1991 sa dea jos guvernul Roman! De altfel atunci minierii au asediat si sediul presedentiei, iar multi din ei vroiau sa plece si Iliescu de la putere.

Insa intradevar, Ion Iliescu trebuia sa se deplaseze in septembrie 1991 in Valea Jiului (cum a facut Ceausescu in 1977), si poate ar fi reusit sa-i determine pe minieri sa nu vina la Bucuresti.

Insa intr-un fel guvernul si Petre Roman si-au facut-o cu mana lor. Intai ca nu au luat nici o masura practica, concreta, pentru redresarea situatiei economico-financiare a Regiei Autonome a Huilei Petrosani, si pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de munca a minierilor.

Apoi pentru ca nu a reusit sa imprime fermitatea si hotarare in actiunile politiei, care ar fi trebuit (inclusiv utilizând arme de foc la nevoie) sa asigure ordinea si linistea publica in Valea Jiului, sa-i impiedice pe minieri sa comite distrugeri, agresiuni, etc.
Ministru de interne de atunci- Doru Viorel Ursu, ca si comandantii politiei din municipiul Petrosani si a oraselor din zona, ar fi trebuit cercetati pentru incompetenta si neîndeplinirea atributiilor de serviciu.
Iar daca politia era depasita de situatie, trebuia solicitat sprijinul armatei (ministru apararii era atunci generalul Niculae Spiroiu).
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 09:56:14
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Toata chestia asta cu securistii a aparut mai tarziu pentru ca bucurestenii uita repede si e mai bine sa arunci vina in alta parte decat sa recunosti ca in mare majoritate, s-au bucurat atunci cand au venit minerii.
Cei care au pomenit de securiști între mineri sunt dintre cei care au încasat bâtele lor, nu dintre cei care îi aplaudau. Iar cu privire la infiltrarea informatorilor între mineri (după '77), nu știu de ce n-ai crede, spre exemplu, povestea asta, spusă de unul dintre mineri.
Vechi 02.08.2016, 10:05:18
Senior Member

Implicit

Pai au povestit despre securisti dar nu intelegi ca una e sa-i faci pe oameni sa creada ca bucurestenii au fost agresati de mineri si alta e ca oamenii sa inteleaga ca astia care au fost batuti au fost o minoritate infima si ca marea majoritate a bucurestenilor era de partea batausilor...ba chiar unii au dat si ei alaturi de mineri. :)

La fel cum in 91 una e sa-i faci pe oameni sa creada ca Iliescu a chemat iar minerii si alta e ca oamenii sa inteleaga ca minerii si aia batuti in 90 au fost de aceeasi parte a baricadei. :)
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 10:10:29
Senior Member

Implicit

Uite exemplu de manipulare cat casa :

http://www.evz.ro/16-ani-de-batjocur...91-461481.html

"SCENA III. De la metrou apare si un student. Cateva minute are noroc: nu e nici batut, nici fugarit de ortaci. Dar moare. Acelasi tip de proiectil, care o omorase pe Aurica Crainiceanu, il strapunge si pe Andrei. Andrei Frumusanu, 24 de ani, student in anul II la Hidrotehnica, impuscat la ora 18.45, a murit in numai cateva minute. "

De fapt nimeni nu era batut sau fugarit de ortaci, afara de aia in uniforma si de fesenisti.
Dar oamenii trebuie sa creada ca si atunci minerii ii bateau pe bucuresteni.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 10:18:27
Senior Member

Implicit

Ia uite-i aici la congresul PNTCD :)

https://www.youtube.com/watch?featur...evURYF1w#t=434
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 10:30:52
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Cristian, poate ca imaginea minerilor asa cum s-a format ea dupa evenimentele pomenite aici, e mai degraba un construct artificial, livrat de artizanii jocurilor politice.
As vrea sa fac cateva precizari despre mineri, asa cum i-am cunoscut eu insumi prin 87, cand am fost ...miner! (am lucrat in subterana, cateva luni, dupa ce terminasem armata; vroiam sa imi cumpar barca cu motor - crezind ca daca scormonesc cu pikamaru in burta pamantului voi fi rasplatit cu bani frumosi - si sa merg in Delta cu un prieten filosof ca sa ne dedam la libertatea lecturii, cugetarii si scrisului si la eroicele lupte cu tantarii...:) Ne visam un fel de Zorba Grecul si Panait Istrati in varianta romaneasca optzecista...)

Minerii sunt oameni (tineri) adunati din toata tara. Zilnic, la Petrosani, se faceau sute de contracte de munca si se desfaceau tot atata. Asadar e o adunatura instabila, de tineri care isi fac visuri mari, legat de castiguri rapide si care se lamuresc repede ca visurile lor nu sunt deloc roz precum par ci mai degraba negre precum huila... Atunci pleaca inapoi de unde au venit, nutrind alte si alte sperante...
Acest tip de amestecatura umana poate fi usor manevrabila, tocmai din pricina neomogenitatii ei si a caracterului efemer si tulbure care da nota comuna vietuirii pe acolo...

*
Majoritatea celor care muncesc acolo locuiesc in camine. Pot fi usor influentati si condusi deoarece stau la gramada si impartasesc aceeasi precaritate disperata a existentei.

*
Majoritatea beau pe rupte. A consuma alcool este, in Valea Jiului, mai raspandit decat a manca o ciorba. Se bea in pierde-sut, se bea pe scari, se bea in pat, se bea pe buda, se bea peste tot - mai putin in sut, in galerie. A bea este, in Valea Jiului, un mod de-a fi. Nu-i asadar deloc intamplator ca minerii care au sosit in Bucuresti erau beti. Doar asa se obisnuisera sa vietuiasca!

*
Intr-adevar, pe vremea cand am lucrat eu in Paroseni si Lupeni, acolo se aflau informatori. Eu insumi am fost luat sub protectie de unul dintre ei, dar eram prea tanar atunci ca sa imi dau seama ce mi se intampla. Acum stiu si ma minunez cum am scapat viu si nevatamat. Atunci, insa, m-au luat chiar pe mine drept informator (nu aveam fata si comportament de miner propriuzis...) si, inainte sa-mi sparga valiza pentru a descoperi, probabil, niscaiva documente secrete, baietii mi-au tras o bataie buna in camin... Asa, cu scop profilactic...:)

*
E multa suferinta in oamenii aceia. Sunt saraci, debusolati, veniti din familii cu mari probleme si plini de sperante nebunesti privind banii si refacerea vietii personale si a familiilor. Intr-un astfel de context, cu atat mai mult sunt usor de manevrat si pot deveni periculosi. E suficient sa le fluturi cateva promisiuni si garantii imaginare si gata, iti devin slugoi de incredere, dispusi la orice.

Concluzie: daca au fost oameni care stiau ce fac in anii 90 la mineriade, aceia nu erau minerii, ci conducatorii lor de ocazie. Regret sa spun iarasi dar minerii adevarati, asa cum i-am cunoscut eu, erau cu adevarat niste bieti indivizi debusolati care ar fi fost in stare de orice fapta numai sa capete ce isi doreau cel mai mult: iluzia puterii, a controlului in viata personala, a unei vieti mai bune (in termenii lor, a preaplinului burtii).
Acei oameni aveau nevoie de educatie si de hrana, de o viata decenta, nu de implicarea in actiuni subumane care au lasat o mare pata de rusine pe destinul lor si al tarii noastre. Salbaticie bine condusa de aceiasi maestri ai dezumanizarii si manipularii care isi fac si astazi treaba, ca si atunci, fara pic de rusine ori de alte insusiri ale constiintei morale.
Animale savante cu epoleti au purtat pe drumurile rusinii pe celelalte animale, alea mai abrutizate, in ciuda aspectului exterior de faptura umana.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2016, 10:37:28
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Păi cam asta vroiam să spun și eu: că au fost manipulați.