Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.10.2025, 11:07:57
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Văd o altă știre trinitas în care se vb de timp mediu de așteptare 6 h pt a intra în altar.

https://www.youtube.com/watch?v=NDCrXWCQo44

Aflu mai mult din presă și de la cunoscuți care au fost din țară, despre starea de spirit de la Catedrală, decât de la oameni de pe forum care cică sunt de prin București-Ilfov.

Când sunt subiecte polemice văd că mulți răspund, când sunt chestiuni legate de practica Bisericii care implică mers efectiv, așteptat la cozi, observații de folos duhovnicesc, nu răspunde nimeni, să nu vă mirați fraților că direcția discuțiilor o ia numai înspre subiecte polemice sau de natura teoriilor despre administrație politică și semnele vremurilor.
Vechi 29.10.2025, 12:43:38
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Eu unul încă n-am ajuns, sperând că timpul de așteptare va scădea. Se pare că până acum a crescut. Am găsit însă, un foarte util link de la Arhiepiscopia Bucureștilor, care arată (cu o bulină roșie) unde este capătul rândului, iar dacă dai clic pe bulină vezi timpul de așteptare:

https://arhiepiscopiabucurestilor.ro...ta-interactiva

P.S. Tocmai s-a prelungit programul de închinare la CMN cu cinci zile (până miercuri, 5 noiembrie, ora 24:00: https://basilica.ro/comunicat-de-pre...lei-nationale/

Last edited by CristianR; 29.10.2025 at 14:28:49.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2025, 15:52:30
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Eu unul încă n-am ajuns, sperând că timpul de așteptare va scădea. Se pare că până acum a crescut. Am găsit însă, un foarte util link de la Arhiepiscopia Bucureștilor, care arată (cu o bulină roșie) unde este capătul rândului, iar dacă dai clic pe bulină vezi timpul de așteptare:

https://arhiepiscopiabucurestilor.ro...ta-interactiva

P.S. Tocmai s-a prelungit programul de închinare la CMN cu cinci zile (până miercuri, 5 noiembrie, ora 24:00: https://basilica.ro/comunicat-de-pre...lei-nationale/
Nu înțeleg ce i cu timpul ăsta scurt de vizitare. În cazul de față accesul la această noutate națională ar trebui să fie similară expozițiilor de talie mare, de la 6 luni în sus, caz în care nu ne mai buluceam toți grămadă în bătaie de joc .Din nou își dau cu stangul în drept.

Este urat ce fac prin graba asta absolut imaginară inventată ad-hoc într-o dimineață prin care suntem din nou umiliți și tratați ca oameni fără voce, aceeași iobagi obiditi de sute și mii de ani., stare din care nu vom ieși niciodată.

Last edited by cozia; 29.10.2025 at 15:57:16.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2025, 16:00:46
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Răspunsul nu poate fi decât că lucrările nu s-au terminat, iar constructorii nu-și permit pauze lungi. Și cred că toți ne dorim ca șantierul să se termine cât mai repede, ca să înceapă să se țină toate slujbele, după rânduială. Plus celelalte misiuni pentru care sunt prevăzute anexele catedralei.
Vechi 29.10.2025, 16:12:06
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Răspunsul nu poate fi decât că lucrările nu s-au terminat, iar constructorii nu-și permit pauze lungi. Și cred că toți ne dorim ca șantierul să se termine cât mai repede, ca să înceapă să se țină toate slujbele, după rânduială. Plus celelalte misiuni pentru care sunt prevăzute anexele catedralei.
Nu stiu daca ai avut posibilitatea sa vizitezi alte catedrale si lacasuri de cult uriase prin UE( unde se tin si slujbe in timpul santierului) sau Istambul la Hagi Sofia drept exemplu care a fost cu schele in interior pentru cel putin 10 ani timp in care nici o clipa nu a fost intrerupt FLUXUL continuu de vizitatori si inchinatori.

Inteleg ca este alegerea ta, si ai dreptul la ea, sa crezi mai tot ce ti se serveste cu palnia de la TV-u si din partea altor capete vorbitoare in privat.

Sa nu uitam ca minciuna si manipularea troneaza peste tot. Minciuna nu se intampla numai undeva "acolo departe" peste mari si tari, ci peste tot in timp ce Hristos ne indeamna mereu sa fim vigilenti( chiar si cu propria familie!), sa INDRAZNIM, si sa stam FARA TEAMA!

Last edited by cozia; 29.10.2025 at 16:16:36.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2025, 17:11:35
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Nu știu care sunt motivele "oficiale", poate răspunsul meu anterior coincide cu acestea, însă el reprezintă explicația pe care mi-am dat-o mie însumi punându-mi aceeași întrebare ca și tine. Am încercat să privesc lucrurile și din perspectiva cealaltă.

Să fim vigilenți se referă la "vrăjmașul", acela care ne luptă din interior, inclusiv atunci când ne ispitește să-i bănuim pe ceilalți de viclenii și de răutăți pe care nu le vedem la noi înșine ori ni le trecem cu vederea.

Să îndrăznim cred că se referă la a-L urma fără teamă pe El, Biruitorul lumii. Să nu ne temem de suferințele pe care le implică urmarea Sa în strădania sporirii noastre în asemănarea cu El. Acestea pot însemna sărăcie, nedreptăți, defăimări ori chiar bătăi, temniță, torturi ori moarte.

Dar nu înseamnă să vrăjmășim lumea, nici măcar pe cei ce ne-ar face rău, nu înseamnă să ne antrenăm într-un război cu semenii, pe care adesea nu suntem capabili să-i vedem așa cum îi vede Hristos, ci îi privim prin lentilele deformate de feluritele păcate ale sufletului nostru.

Bănuiala – dar și naivitatea – sunt păcate. Ni se cere să fim "înțelepți ca șerpii", dar în același timp "curați ca porumbeii". Nici ușor de mințit, dar nici repede la bănuit.

Last edited by CristianR; 29.10.2025 at 17:14:59.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2025, 17:45:53
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu știu care sunt motivele "oficiale", poate răspunsul meu anterior coincide cu acestea, însă el reprezintă explicația pe care mi-am dat-o mie însumi punându-mi aceeași întrebare ca și tine. Am încercat să privesc lucrurile și din perspectiva cealaltă.

Să fim vigilenți se referă la "vrăjmașul", acela care ne luptă din interior, inclusiv atunci când ne ispitește să-i bănuim pe ceilalți de viclenii și de răutăți pe care nu le vedem la noi înșine ori ni le trecem cu vederea.

Să îndrăznim cred că se referă la a-L urma fără teamă pe El, Biruitorul lumii. Să nu ne temem de suferințele pe care le implică urmarea Sa în strădania sporirii noastre în asemănarea cu El. Acestea pot însemna sărăcie, nedreptăți, defăimări ori chiar bătăi, temniță, torturi ori moarte.

Dar nu înseamnă să vrăjmășim lumea, nici măcar pe cei ce ne-ar face rău, nu înseamnă să ne antrenăm într-un război cu semenii, pe care adesea nu suntem capabili să-i vedem așa cum îi vede Hristos, ci îi privim prin lentilele deformate de feluritele păcate ale sufletului nostru.

Bănuiala – dar și naivitatea – sunt păcate. Ni se cere să fim "înțelepți ca șerpii", dar în același timp "curați ca porumbeii". Nici ușor de mințit, dar nici repede la bănuit.
Boss, parerea mea este sa nu ne bagi pe toti in aceeasi oala. Parerea ta la care ai dreptul este doar a ta.
Ca urmare este posibil ca semenii la care faci referire sa fie semenii TAI, nu si ai mei.
Hristos de la inceputul Propavaduirii sale in lume pana la moartea Sa pe Cruce a fost intr-un razboi neincetat cu imparatia mamonei si numerosii reprezentanti mincinosi ai ei intr-un dispret si vrajmasie continua spusa afirmata pe fata, fara frica, in orice moment din zi sau din noapte.

"33. Ori spuneți că pomul este bun și rodul lui e bun, ori spuneți că pomul e rău și rodul lui e rău, căci după roadă se cunoaște pomul.

34. Pui de vipere, cum puteți să grăiți cele bune, odată ce sunteți răi? Căci din prisosul inimii grăiește gura.

35. Omul cel bun din comoara lui cea bună scoate afară cele bune, pe când omul cel rău, din comoara lui cea rea scoate afară cele rele."

"Sa indraznim" evident ca il vad ca un indemn de a imbratisa drumul parcurs de Iisus dar si consecintele primite din partea vrajmasului vizat. Insa eu din ce am studiat si observat direct il mai vad strict ca pe un imbold fara frica, curaj de a iti exprima opinia in fata mai marilor institutiilor, de a deschide gura cand este necesar, nu de a tacea pe motiv ca "esti mult prea pacatos cu o minte rasucita ", adica "taci ..., ca esti un prost" care-i hilara, ca sa ai o opinie.

Aia esti liber sa o tii pentru tine!

Last edited by cozia; 29.10.2025 at 17:48:30.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2025, 17:57:25
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Sunt de acord că trebuie să avem o atitudine demnă și curajoasă – atunci când este cazul. Însă a nu mai vedea nimic bun în oameni (chiar dacă au ajuns în roluri de conducere) este o alunecare gravă, care vine dintr-o neputință de a iubi. Hristos îi deplângea pe cei pe care-i critica, arătându-le păcatele ca ei să se pocăiască și să poată fi răscumpărați.
Vechi 29.10.2025, 18:16:45
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Nu sunt de acord.

Hristos a incercat sa promoveze si sa incurajeze actiunile de stabilire a dreptatii sociale pe pamant, inclusiv eliminarea inegalitatilor intre oameni, mai mult, ne-a indemnat sa fim slujitorii unii altora, "cei mai mari dintre voi sa fie slujitorii celor din urma"

Parerea mea este sa o lasam mai moale cu cu asa zisa pocainta convenabil aplicata pentru unii in dorinta lor arzatoare de " a-ti baga mintile in cap".
Mai intai sa si le bage ei!

Care neputinta de a iubi, frate? Ce stii tu ce este in inima oamenilor care sunt militanti pentru dreptate si mustra pe cei in pozitii smechere. Doar Dumnezeu stie ce este in inima oamenilor, nu oamenii intre ei. Oamenii in general care nu fac voia lui Dumnezeu( marea majoritate) nu vad si nu creaza nimic decat inselatorii, manevre scheme piramidale, golanii financiare stricate si gaunoase, vanzari-cumparari, minciuni, manipulari....din nou, atentie, parerea mea!

Last edited by cozia; 29.10.2025 at 18:20:59.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2025, 19:25:35
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Mie mi se pare că imaginea pe care o propui tu pentru Hristos este mai degrabă a unui idealist comunist avant la lettre, decât unui Dumnezeu-Om mântuitor.

Cât privește ceea ce este în inimile noastre, chiar dacă doar Dumnezeu vede străfundurile, ceea ce revărsăm în afară prin cuvinte, gânduri și fapte dezvăluie ce este înăuntru, după cum El însuși ne-a învățat.

Eu pot să mărturisesc răceala și neiubirea pe care le observ în propria mea inimă, ca urmare a cuvintelor ori vorbelor rele pe care le adresez unor semeni. Uneori îi suspectez fără temei ori îi judec pripit, deși știu că n-am nicio cădere în acest sens.

Tags
biserica romana, biserici