Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.07.2009, 22:00:42
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Sunt alte reguli mult mai bune de stiut, de ex. ce persoane nu se pot trece la vii si nici la morti:

- care traiesc in curvie, becasatoriti (sau au murit traind asa)
- care nu sunt ortodocsi
- betivii

mai multe aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/39sfaturi.htm

Pomenirea unor astfel de persoane, spun Parintii, nu le face nici un bine, din contra.
Care Parinte spune asta si citatul daca il ai te rog.

Eu ii pun pe toti la pomelnic si sfatuiesc pe toata lumea sa faca asa. Oare ne-am facut noi judecatori in locul Lui Hristos? Stim noi care si cum a trait, respectiv murit? Lasati-L pe El sa judece lumea si sa miluiasca pe cine hotaraste. Noi insa trebuie sa implinim porunca dragostei neconditionate fata de oricine, viu sau adormit.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 31.07.2009, 22:30:11
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Sunt alte reguli mult mai bune de stiut, de ex. ce persoane nu se pot trece la vii si nici la morti:

- care traiesc in curvie, becasatoriti (sau au murit traind asa)
- care nu sunt ortodocsi
- betivii

mai multe aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/39sfaturi.htm

Pomenirea unor astfel de persoane, spun Parintii, nu le face nici un bine, din contra.
Foarte interesanta propunerea fratelui de mai sus si binevenita.Ca ai sau nu bani sa-ti platesti un pomelnic,ca accepti sau nu o astfel de practica ...este ceva ,dar lucrul cel mai important este sa sti pe cine sa treci in pomelnic.Parintele Cleopa arata pe cine sa trecem la pomelnice in mod constant(nasi,preoti,duhovnici,parinti ,etc)dar arata apoi si interdictiile de trecere.
Concluzia este ca vom trece la sfintele taine(liturghie,maslu)si la acatiste doar pe acele persoane caraora le cunoastem bine,dar bine viata.Adica nu fac pacatele enumerate de paritele Cleopa sau care cel putin se spovedesc regulat curatindu-se de pacate.Pai stim noi bine cu adevarat viata vreunuia,adica si in taina? Este un lucru tare greu sa sustinem cu adevarat ca stim toata viata(cea de pe fata si din taina)a vreunui om afara de noi,parinti si copii ! pt toti ceilalti carora nu le tim f. bine viata ii vom trece doar la Psaltire. Este o greseala grava sa trecem la sf. taine (asa,dintro ,,dragoste" nesabuita)pe cei ce nu-i cunoastem ,incalcind grav canoane dar mai ales periclitindu-ne noua starea prin expunerea la tot felul de ispite.
In general,fiecare face ce vrea-asa este in libertinism-dar cel mai potrivit lucru este sa respectam cit mai mult canoanele.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 04:40:41
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Mai inainte de dorintele noastre sa luam seama la ASCULTARE si la SMERENIE si mai pe urma ,sau de loc, sa criticam pe altii.
in ziua de azi, DREAPTA SOCOTEALA e mai buna decat ascultarea si smerenia.

asta pentru ca, dupa cum bine a zis antoradoi, bisericile noastre au ajuns sa fie pline de HULPAVI, care-si slujesc mai mult lor decat lui Dumnezeu. din pacate.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 09:05:40
marioad24's Avatar
marioad24 marioad24 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2009
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru marioad24 Send a message via Skype™ to marioad24
Implicit Samarineanul cel milostiv

Si atunci cum ramane cu pilda Samrineanului cel milostiv? Samarineanul il cunostea pe cel cazut intre talhari? Spune Hristos ceva rau despre cel cazut? Ca ar fi meritat sau nu sa fie ajutat? Ca pacatele lui l-ar fi impiedicat sa fie ajutat? Spune Hristos ceva despre pacatele lui? Ideea pe care o transmite Hristos e cea de a ajuta; neconditionat. Si apoi sa fie Hristos impotriva miluirii? "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui". Si apoi ce are Dumnezeu, Hristos impotriva actului de milostenie? Vrea sa-l desfiinteze? Nu cred. Mila noastra nu trebuie cenzurata. E treaba si puterea lui Dumnezeu si a lui Hristos daca iarta sau nu. Si mai scrie undeva in Biblie: "Mila biruieste orice pacat", "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Rugati-va pt cei ce va fac rau". Si mai cred eu ca mila merge inaintea dreptatii (la Judecata si in viata). Iar noi cei ce avem putere spirituala, datori suntem a ajuta pe cel cazut. Caci nu putem pastra ce a m primit doar pt noi. Eu zic ca trebuie sa mustram si sa iertam; mustrare spre indreptare si iertare pt a ramane in dragostea lui Hristos.
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Foarte interesanta propunerea fratelui de mai sus si binevenita.Ca ai sau nu bani sa-ti platesti un pomelnic,ca accepti sau nu o astfel de practica ...este ceva ,dar lucrul cel mai important este sa sti pe cine sa treci in pomelnic.Parintele Cleopa arata pe cine sa trecem la pomelnice in mod constant(nasi,preoti,duhovnici,parinti ,etc)dar arata apoi si interdictiile de trecere.
Concluzia este ca vom trece la sfintele taine(liturghie,maslu)si la acatiste doar pe acele persoane caraora le cunoastem bine,dar bine viata.Adica nu fac pacatele enumerate de paritele Cleopa sau care cel putin se spovedesc regulat curatindu-se de pacate.Pai stim noi bine cu adevarat viata vreunuia,adica si in taina? Este un lucru tare greu sa sustinem cu adevarat ca stim toata viata(cea de pe fata si din taina)a vreunui om afara de noi,parinti si copii ! pt toti ceilalti carora nu le tim f. bine viata ii vom trece doar la Psaltire. Este o greseala grava sa trecem la sf. taine (asa,dintro ,,dragoste" nesabuita)pe cei ce nu-i cunoastem ,incalcind grav canoane dar mai ales periclitindu-ne noua starea prin expunerea la tot felul de ispite.
In general,fiecare face ce vrea-asa este in libertinism-dar cel mai potrivit lucru este sa respectam cit mai mult canoanele.

Last edited by marioad24; 01.08.2009 at 09:24:14.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 12:12:28
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Zilele trecute, un prieten imi zice: "Da'mi numele celor dragi, sa ii dau parintelui meu duhovnic, sa va pomeneasca." Am facut lista, i'am dat'o, iar dupa cateva zile, acela imi spune: "S'a bucurat parintele pentru pomelnic, va pomeneste la toate slujbele."

Cat de minunat. Fara bani, fara obligatii, doar dragoste !

Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 12:14:43
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Mi-am exprimat parerea, nu trebuie sa insotim pomelnicul cu bani. Daca avem bani, putem face bine cu ei in diverse chipuri.

Dar e de retinut si aceasta marturie: "Eu dau bani la pomelnic. Imi place sa cred ca rugaciunea "prinde" astfel. Rugaciunea "prinde" nu pentru ca sunt mai multi banuti inauntru, ci pentru ca prin ei, atunci cand exista, se exprima un dor mai mare de a se implini cererile. Si cate persoane nevoiase nu-si dau obolul lor din preaplinul saraciei, incat te fac sa te miri de unde atata jertfelnicie!?"
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 20:00:06
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marioad24 Vezi mesajul
Si atunci cum ramane cu pilda Samrineanului cel milostiv? Samarineanul il cunostea pe cel cazut intre talhari? Spune Hristos ceva rau despre cel cazut? Ca ar fi meritat sau nu sa fie ajutat? Ca pacatele lui l-ar fi impiedicat sa fie ajutat? Spune Hristos ceva despre pacatele lui? Ideea pe care o transmite Hristos e cea de a ajuta; neconditionat. Si apoi sa fie Hristos impotriva miluirii? "Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui". Si apoi ce are Dumnezeu, Hristos impotriva actului de milostenie? Vrea sa-l desfiinteze? Nu cred. Mila noastra nu trebuie cenzurata. E treaba si puterea lui Dumnezeu si a lui Hristos daca iarta sau nu. Si mai scrie undeva in Biblie: "Mila biruieste orice pacat", "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Rugati-va pt cei ce va fac rau". Si mai cred eu ca mila merge inaintea dreptatii (la Judecata si in viata). Iar noi cei ce avem putere spirituala, datori suntem a ajuta pe cel cazut. Caci nu putem pastra ce a m primit doar pt noi. Eu zic ca trebuie sa mustram si sa iertam; mustrare spre indreptare si iertare pt a ramane in dragostea lui Hristos.
Frate,ca un crestin ce esti si facind parte din biserica ortodoxa este indreptatit si si obligatoriu,bine inteles,sa respecti legile(canoanele)acesteia.Acestea sunt multe si normeaza toate aspectele vietii duhovnicesti inclusiv modul de alcatuire al pomelnicelor.De acolo invata si batrinul Cleopa cum sa facem . Daca nu te intereseaza canoanele... Ma surprinde un asemenea comportament dar este treaba ta ,in definitiv faci ce vrei !
Despre pericopele evanghelice(pasajele din evanghelie)pot sa reamintesc ca ele au fost talmacite de sfintii parinti iar modul lor de talmacire a ramas etern.Asa,ca si ei,trebuie sa intelegem pildele evangheliei si nu cam cum am crede noi sau ni s-ar parea ca raspunde la interesele noastre la un moment dat.
Hristos a dat evanghelia asa cum o stim toti dar tot Hristos a introdus normele de vietuire in biserica ,prin insuflarea apostolilor si a sfintilor fara a veni cu el insusi in contradictie.Crezi frate sau te indoiesti ca Hristos nu ar fi D.zeu ,adica ar fi facut asemenea greseli din neatentie sau prin scapare? Eu nu pot sa cred ,si mai cred ca tot sistemul acesta numit biserica ortodoxa este fara cusur pt. ca are cap tocmai pe Hristos.
Noi oamenii,insa da, avem tot felul de ,,craci si buruieni"pe noi pe care daca ne mentinem in biserica cu ajutorul Mintuitorului ,incet incet le pierdem si putem dobindi o mare sansa de a ne mintui!
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 22:36:32
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Zilele trecute am vazut pe Trinitas o mica emisiune despre ce sunt si cum se scriu pomelnicele, care e diferenta de acatiste -- interesant si explicit.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 23:46:18
Tzantzarika Tzantzarika is offline
Member

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Cum adica - sa nu-mi trec parintii in pomelnic - pentur ca nu sunt casatoriti religios -deci teoretic traiesc in preacurvie. Sunt impreuna de 45 ani si nu s-au inselat unul pe altul.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2009, 00:11:40
antoniap
Guest

Implicit

Eu tocmai am trimis la o manastire prin posta un pomelenic insotit de bani, fireste. Sa ma pomeneasca atat cat considera. Staretul respectiv mi-a trimis scrisoare si mi-a recomandat ce rugaciuni sa citesc si asta mi-a mers la suflet. N-as putea sa-i pretind nimanui sa-si sacrifice timpul rugandu-se pentru mine asa, degeaba. Pe de alta parte, am fost multumita, caci, desi nu ma cunoaste, acel staret a decis sa-mi poarte de grija rugandu-se pentru mine si povatuindu-ma.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
pomelnice Andreea2012 Teologie si Stiinta 1 13.11.2012 16:28:06
Despre pomelnice RHIANA Intrebari utilizatori 1 15.05.2011 13:06:40
Cum se trimit pomelnice la Manastiri? cred_cu_adevarat Generalitati 44 20.03.2011 17:44:13
Acatiste si pomelnice Dodi Rugaciuni 5 20.12.2008 05:34:29