![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Domnule, voi pierdetzi vremea prea mult in discutzii despre curente politice shi ideologii, dar shi despre granitza shi stapanirile unor teritorii. Poi ce sunt astea?, lucruri vremelnice shi de nici o insemnatate, toate sunt belshugul pustiului, iar voi il mistuitzi cu focul inimii voastre ca sa fie mai apetisant, exact asha cum ai frige nishte fleici din ceafa de pork la gratar, sau nishte frigarui pe jarul ochilor inimii voastre... ce sens au, cui folosesc?, astea n-au legatura cu mantuirea, ci eventual sunt asha, nishte discutzi patriotice despre istoria neamului nostru shi ale popoarelor din aceste zone, iar daca ne gandim la Lumea intreag? ha, ha, ce comedie, noi care abea mergem pana la chioshc sa ne luam ziarul sau sa bem o cafea sau sa ingurgitam la prinz cate ceva mancaruri otravitoare de la fast-foodurile moderne, ne gandim la itzele incurcate ale lumii, la sforile care se trag, la teoriile conspiratziilor mondiale shi luptam cu ele... poi sa fim serioshi...
deci lumeshte vorbind shi interpretand, poi atuncea rushii degeaba sunt un popor bun shi cu inima blanda shi cu o profunzimi interesante ale spiritualitatzii shi culturii, degeaba, fiindca mai marii lor i-au transformat in carne de tun pentru interesele lor imperialiste, shi au calcat in picioare tot ce au prins, mereu au trebuit sa ingrashe pamantul cu carnea shi sangele lor pentru nishte populisme ale maririi, ca ei trebuie sa stapaneasca shi sa increshtineze toate popoarele din zona, cam asha ca shi papistashii, ca ei trebuie sa le ofere un imperiu creshtin, o viatza adevarata, shi astfel au incercat sa se impaneze cu victoriile pe campurile de lupta, adica interese ale unor state mandre intre celelalte state Europene... vai de mine ce importantza. shi astfel noi, nenorocitzii istoriei, aflatzi intre cele 6 mari imperii ale lumii, am rabdat vreme de secole jugurile lumeshti ca sa slujim shi sa satisfacem interesele acestora, intzelegandu-ne in final cu fiecare prin plata unor pretzuri dureroase, mereu greu de indurat... turcilor le-am platit birurile shi le-am umplut oastele shi haremurile shi le-am dat socoteala ca la stapani grecilor le-am lasat tronurile, shi averile austro-ungarilor le-am inchinat teritoriul shi le-am umplut visteriile cu belshugurile din sudoarea noastra, din jugul cel aspru al robiei pe vechile noastre pamanturi ajungand sa ne increshtineze ei pe noi, noi care aveam credintza apostolica de la inceputuri polonilor le-am rabdat amestecurile shi sforariile tatarilor le-am umplut bordelurile shi le-am satisfacut dorintzele de pradatorie rushilor le-am rabdat toate minciunile shi furturile shi talhariile shi am luptat in locul lor ca apoi sa sustzina ca noi am fost tzara invinsa, atat pe vremea tzarilor cat shi a comunishtilor germanilor le-am alimentat aparatele shi inventziile punandu-le la dispozitzie petrolul shi armatele, iar acum suntem socotitzi ca i-am tradat iar duhurile rautatzii din vazduhuri ne-au lovit in tot acest timp din toate zarile, din toate partzile, fiind blestemat glodul shi tina in care ne-am dus fiintza peste puterile noastre iar acum vin masonii, americanii, ue, apoi chinejii, shi arabii, shi expre nu am amintit de evrei, ca shi asha se ia toata lumea de ei, dar nu noi ceilaltzi le-am pus in practica teoriile lor? ca si ei au adus mereu greul dar nici n-au stat in banca lor ca au inventat tot felul de teorii shi nenorociri, mai ales ca lumea cea buna le-a pus in practica, iar acum au aparut distrugerile shi urile interconfesionale, politicile internatzionaliste shi globaliste, politicele marilor capitaluri shi concerne multinatzionale shi tot felul de chestii shi socoteli ca ce-o fi shi ce-o patzi ecologia domnule, aproape ca itzi vine sa-tzi iei campii, ca toate la noi capata o shi mai mare importantza transformand fiecare lucru in eshec, in dezlantzuirea abisului, in multiplele iresponsabilitatzi shi naivitatzi demne de cartea recordurilor, dar totushi romanul, daco-romanul, unguro-romanul, moldoveanul, lipoveanul, tatarul, bulgaro-romanul, sarbo-romanul, shi mai ales romul-roman dar shi ceilaltzi locuitori simpatici ai noshtrii sunt blestematzi acum la a face politica, la a avea dialog shi dileme, la a face dezbateri shi la a-shi dori toata ziua sa apara pe TV shi cum e la moda, la a se plimba prin toata lumea, la a vedea cat mai multe, la a cashtiga bani shi la a-shi petrece concediu undeva unde nu a mai fost, au capatat cu totzii patima mishcarii, a drumetziei shi a explorarii, filmele shi-au implinit rosturile, dar cu roamnii traim totushi frumos stiind ca defapt noi inshine suntem cel mai mare blestem pe capul nostru... ca bine ca macar suntem tzignitzi, traznitzi, simpatici, mitici, imposibil de a fi copiatzi, explicatzi imposibil ca cineva sa ne imite, sa ne intzeleaga, de a reushi cineva sa traisca shi sa se bucure cum o face romanul dar mai ales imposibil pentru cineva de a reushi sa faca ceva bun impreuna sau cu romanul... cine-l poate pricepe, cine-l poate intzelege, cine nu surade vazand un roman... saracul roaman... cat este el de chinuit de soarta lui de roman. Cate nu-i trece prin minte, de cate nu se apuca pentru a se lasa de ele, cum le shtie el pe toate, de la footbal la gatit, pana la religie shi filozofie, de la inginerie shi stiintzele cele mai grele, pana la medicina shi cosmos shi gradinarit... fiindca romanul s-a nascut poet... Deci de ce sa ne suparam pe altzii ca ne-au pustiit shi batjocurit atatea milenii ca daca ne gandim la noi inshine ce ne-am facut singuri sau ce suntem in stare sa ne facem sau sa le facem altora sau ce reprezentam pentru ceilaltzi prin viatza pe care o ducem, atunci nimic nu-i de mirare ca toata lumea sau ne critica, sau ne considera nebuni, sau rade cu gura pana la urechi... ca doar aici s-a nascut faBula shi bashcalia, aici s-a nascut moartea oricarui plan, a oricarei lucrari de a fi dusa pana la sfarshit in bune conditzii, aici s-a nascut alcoooolul shi caterinca, aici s-a nascut zmeul shi fatfrumos cel cu paloshul lui falos, asta ne mai trebuia noua Cohelio, poi nu-shi dau seama ca prin acele cartzi pluteshte eresul catolic, ca e plin de langurozitate shi dulcegarie, sa lasam ca nu e momentl,... dar aici la noi s-a nascut adevarata "boerie"... deci ca la noi la nimenea.... totzi catzi ne-au calcat tzara, s-au mirat de tzara shi de poporul nostru... neam de neintzeleshi, neam de artishti, neam de ciobani, neam de slugi, neam de poetzi, neam de carturari... dar fiecare categorie are un farmec profund shi interesant, o nenorocire aparte, o taina... shi totushi te simtzi bine sa shti ca eshti roman, ca numai romanul, oriunde s-ar afla poate fi cu adevarat roman... |
|
|||
|
|||
![]()
As vrea sa va amintesc ca topicul se numeste "Catedrala" si ca v-ati indepartat de topic. Deci, despre Catedrala daca mai aveti de spus ceva.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca Dumnezeu vrea, vom avea o astfel de Catedrala. Toate sa se implineasca cu Voia Lui, ca sa dainuie.
Bucurestiul avea, cel putin pana sa se darame unele biserici, atatea biserici cate zile are anul. Bisericile ortodoxe sunt case ale Domnului in care ne simtim bine, pentru ca nu sunt supradimensionate. Am fost la Vatican si Köln si m-am simtit pierduta in acele imense catedrale. Din cauza marimii, te simti mai mult ca intr-o piata; e loc sa circule masina. Probabil ca cei care au gandit la construirea unei catedrale, s-au gandit la motivele necesitatii ei. Poate supra-aglomerarea ce are loc de Pasti; poate convertirea masiva la ortodoxie, ce poate avea loc in viitor. Caile Domnului necunoscute sunt. Eu ca simplu ortodox, lipsit de o asemenea perspectiva, nu imi pot da seama de necesitatea unei asemenea catedrale, dar asta nu inseamna nimic, caci nu hotarasc eu daca se va construi sau nu. Si mai sper ca cei, care au stabiit constructia acestei Catedrale sunt indrumati de Duhul Sfant in decizia lor. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca sa nu mai vorbim de evenimente speciale, cum a fost inscaunarea noului patriarh, cand multimea de oameni nu a putut intra nici macar in curtea patriarhiei, dat fiind ca in catedrala abia aveau loc membrii Sinodului si oficialii invitati. Si asta este numai un aspect. Spui ca in catedralele de la Vatican si Köln te-ai simtit pierduta. Poate te-ai simtit asa pentru ca nu erau ortodoxe. Sa inteleg ca te simti pierduta si in marile manastiri românesti? Eu cred ca nu....;) |
|
|||
|
|||
![]()
Desi nu schimba cu nimica situtia daca eu sunt de acord sau nu cu construirea Catedralei...:)sunt prea mic...:) totusi spun ca sunt de acord chiar si numai din prisma faptului ca un popor care este aproximativ 80% ortodox are nevoie si de o biserica reprezentativa... toate popoarele ortodoxe au asa ceva! Sunt de acord ca nu zidurile sau marimea bisericii conteaza ci duhul, dar, nici acestea nu trebuie eliminate din cauza unui pietism bolnavicios... m as bucura sa ajung sa ma inchin in Catedrala Mantuirii Neamului... ce fumos e si numele! Lasa sa construiasca sectele tot felul de palate si case de adunare si sa i atraga pe ortodocsii naivi ,iar noi, dintr-o falsa smerenie sa nu ridicam o catedrala... de ce nu ar putea fi un semn al iubirii noastre fata de Dumnezeu? Din acesta iubire Sf. Stefan cel Mare a ridicat atatea biserici! De ce nu ar putea fi considerata dar al nostru, al poporului roman adus lui Dumnezeu?...desigur pe langa "jertfele" de naura duhovnicesca care sunt mai importante... Dumnezeu sa ne lumineze!
|
|
|||
|
|||
![]()
MAnastirea este un asezamant, nu numai o biserica. Iar bisericile manastirilor sunt de dimensiuni obisnuite si nu se apropie de dimensiunea Catedralei din Köln, de exemplu, in care mergi si nu se mai termina. Drept sa va spun, nu cred ca ne trebuie asa o catedrala. Ne-ar starni cu siguranta mandria, si nu e cazul. Si apoi, daca tot omul ar trebui sa asiste la inscaunarea unui Patriarh, atunci s-ar tine in aer liber, nu in biserica. Important e ca regele sa fie acolo ca sa tina o cuvantare frumoasa, cum doar el stie...
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Catedrala escrocheriei... | heaven | Generalitati | 83 | 02.09.2010 11:44:05 |
Catedrala Mantuirii Neamului | blue_cat | Biserica Ortodoxa Romana | 272 | 22.07.2010 16:46:46 |
Catedrala Mantuirii Neamului | anavictoria | Biserica Ortodoxa Romana | 19 | 25.02.2010 23:42:41 |
Splendida catedrala din Moscova | Laurentiu | Pelerinaje la locuri Sfinte | 1 | 07.09.2008 05:52:41 |
catedrala din bistrita | quasar | Generalitati | 1 | 14.06.2008 09:42:56 |
|