![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ortodoxie e clar,Hristos a investit pe apostoli si mai departe acestia au investit alte persoane,intradevar dupa criteriul 'vredniciei'cum bine il cunoasteti de la ap Pavel. Dar nu au investit asa dupa bunul lor plac ,ci au transmis mai departe harul pe care il primisera initial prin suflarea Duhului apostolii.Deci in ortodoxie este o transmitere a harului,nu o alegere functie de calitati.Caci nu dupa vrednicie e votat unul preot,ci prin harul lui Dumnezeu transmis continuu ,inca de la apostoli. Dar NP ce nevoie au de har,odata ce ei nu au taine? Preotia lor e saraca.Sunt doar conducatorii unei obste,deputatii lor ca sa zic asa.Nu sunt administratori ai tainelor lui Dumnezeu ,sunt doar alesi ai oamenilor. |
|
|||
|
|||
![]()
Tot asta încerc să explic de o vreme încoace că noi nu avem preoți, cum nici Biserica din timpul apostolilor nu avea preoți. Dar se vede treaba că într-adevăr nu mă pot face înțeles. Poate totuși eu sunt de vină...
Citat:
Citat:
Acum înțelegeți de ce nu pot accepta o autoritate eclesială (preot, mitropolit, patriarh, cardinal, papă) deoarece nu are fundament scripturistic? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aceasta nu va duce cu gandul ca turma fara pastor nu se poate ? Nu negati deci necesitatea preotilor ,doar ca le limitati cumva atributiile.Sunt un fel de fruntasi ai comunitatii,caci fiecare crestin are legatura sa directa cu Dumnezeu. Ori mie din Scriptura mi se pare a se distinge alta tendinta,preotia lui Aaron,mijlocirea lui Moise ,ceata Apostolilor care l-au inconjurat in permanenta pe Hristos,Cine cea de Taina la care doar apostolii au fost prezenti,coborarea sf Duh care a inceput cu apostolii,toate acestea nu indica ca Dumnezeu a pus niste mijlocitori,niste ajutoare intre El si noi? Bineinteles ca nu negam slujba arhiereasca a Mantuitorului,care nu o poate inlocui nici un om Dar vedeti cum e? Intotdeauna ortodoxia include si punctul dv de vedere ,acela al slujbei arhieresti a Mantuitorului,dar mai are unul in plus,acela al ajutorului unor preoti la aceasta slujba.Acest sens strabate cu putere din toata Scriptura,si nu stiu cum de voi l-ati pierdut pe drum Citat:
Va construiti cumva propria lume,selectand anmite sensuri ale Scripturii,si ignorand altele |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți, că rămâne la voi și în voi va fi! (Ioan 14:16-17) Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. (Ioan 14:26) Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. (Ioan 15:26) Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. (Ioan 16:13-15) Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ar exclude si preotia in Biserica Sa de pe pamant. Voi ziceti ca daca acceptam preoti omenesti nu il mai acceptam pe Domnul Iisus ca Mare Preot ? Daca este asa,nu este deloc adevarat.Pentru noi slujba Arhiereasca a Domnului este una din cele 3 mari slujbe ale sale,alaturi de cea imparateasca si de cea de prooroc. Deci iata ca se vadeste clar ca noi acceptam ideile voastre dar voi nici nu vreti sa va ganditi o clipa la ale noastre,(de fapt nu zic ale noastre,ci ale apostolilor,dar o sa ma combateti iar) Si atunci cine e legat la ochi? Nu cumva sunteti doar o ramura a BO originare ,desprinsa din aceasta prin subramura catolica,si care a suprimat pur si simplu unele din inavataturi,pastrand altele ? Ce v-ar impiedica pe dv personal sa gustati din painea euharistica administrata doar de mana pamanteasca a unui preot,si sa credeti ca e Trupul lui Hristos? A-ti pierde cumva mantuirea pentru aceasta? Sau de ce va e frica de Ortodoxie? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unii preoti pamantesti au inteles ca rolul lor simbolic s-a incheiat, odata cu venirea Adevaratului Preot: "si cuvântul lui Dumnezeu crestea, si se înmulþea foarte numãrul ucenicilor în Ierusalim, încã si multime de preoti (iereus) se supuneau credintei."(Fapte 6:7) Vedem apoi, ca termenul de "iereus" (Preot) este atribuit, in crestinism, numai Domnului Iisus Hristos. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bine ,a-ti putea combate aici ca este vorba pur si simplu de o anumita conducere necesara oricarei multimi.Ca trebuiau sa fie unii mai deasupra,caci altfel ar fi fost dezordine. Dar Domnul le da insarcinari cu totul speciale. Ii ia cu El la aratarea la fata,ii opreste in casa doar pe ei nu si pe multime ,la invierea ficei lui Iair,ii trimite pe ei in lume la propovaduire si vindecare.Deci nu pe toti,ci doar pe ei. Nu erau simplii conducatori s organizatori de multimi,ci erau alesi ca sa parcurga in locul nostru ,drumul pamantesc alaturi de Domnul.Nu era firesc ca apoi ,dupa Inaltarea Sa la ceruri,tot prin ei,apostoli,Dumnezeu sa continue sa dea darurile Sale? Si care a fost cel mai mare dar decat jertfa Sa?Oare ,asa cum lor le-a dat la Cina cea de taina paine adevarata,nu era firesc ca sa le dea tot paine adevarata sa imaprta multimilor? Deci institutia preotiei mi se pare mai mult decat evidenta in Evanghelie. Dar fara a nega nici un pic Preotia Universala a lui Hristos,care a adus cea mai mare jertfa lui Dumnezeu ,ascultarea pana la moarte,pentru pacatele celorlalti. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca ti s-au adus atatea exemple din Sf.Scriptura,ca tot vb.mereu de Sf.Scriptura,ce claritate mai vrei?Pentru mine este un dialog inutil cu tine.Mai sunt si altii pe forum de alte confesiuni,dar atunci cand i se pune in fata un adevar il respecta.No comment.Intreaba,vor sa se dumiresca oamenii cum sta cu adevarul si dreapta credinta.Tu te comporti de [parca confesiunea ta are o traditie de 2000 de ani,si ca adevarul sta la voi.Deaceea iti si spun,ca sa vezi in care biserica exista continuitatea Bisericii instituita de Hristos si de Sf.Apostoli trebuie sa urmaresti acest parcurs de 2000 al Bisericii ortodoxe,respectiv scrierile Sf.Parinti,incepand din anul 200 d.Hr. si pana in zilele noastre.In aceste scrieri este cuprinsa Sf.Traditie.Mai clar,tot ceea ce nu se gaseste in Sf.Scriptura,dar face parte din adevaruri revelate de Dumnezeu,si ai vazut ce spune Sf.Ioan acolo(20/30 si 21/25),care s-au transmis prin viu grai,si apoi au fost scrise sub forma de tratate si omilii de catre Sf.Parinti,acestea trebuiesc citite.Pricepi?Asa iti vei da seama mai bine de continuitatea si succesiunea apostolica.Si deasemenea sa cauti fiintarea si parcursul lui AZS.Am mai spus candva,ca voi sa va luminati cat de cat este nevoie sa parcurgeti istoria religiei de la Hristos si pana in prezent.Dupa ce veti face lucrul acesta putem discuta de diferente,de dogme,s.a.m.d.Sper ca am fost destul de clar.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Schimbarea numelui la hirotonie? | costel | Preotul | 1 | 01.05.2012 13:55:53 |
Nedumerire fata de preotie | partenie | Generalitati | 18 | 30.03.2012 03:17:19 |
O intrebare mai rara despre preotie | Micul Teolog | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 12 | 28.02.2010 22:34:09 |
preotie | psaltmarian | Calugarul | 4 | 06.02.2009 08:08:54 |
pacatul simoniei -hirotonie | urzicuta | Generalitati | 10 | 24.07.2007 21:57:16 |
|