Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.04.2008, 22:26:48
razvan_m
Guest

Implicit

Citand PadreCory
Citat:
Ar reboteza BO un anglican deja botezat la Anglicani?
Raspunsul este da, daca Biserica Ortodoxa considera invalid botezul Bisericii Anglicane si mai ales daca acel anglican doreste sa se converteasca la ortodoxie.
Daca anglicanul nu doreste convertirea, atunci e evident ca nici Biserica Ortodoxa nu il forteaza sa se boteze.

O clipa doar, sa caut pe net sa aflu daca BO considera valid sau nu botezul anglican.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 22:43:00
PadreCory PadreCory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.04.2008
Implicit

BC nu recunoaste Preotia,Euharistia de la anglicani dar Botezul da.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 22:43:21
razvan_m
Guest

Implicit

Din ce am citit pe internet, se pare ca BOR accepta din 2004 botezul de rit anglican.
Insa nu aceasta-i problema, ci ca Sfintele Manastiri de la Muntele Athos nu recunosc botezul in rit anglican, considerandu-i pe anglicani drept eretici protestanti.
Iar ASR, daca ar vrea sa se boteze ortodox, bineinteles ca ar face-o la Manastirea Vatopedi unde il are drept povatuitor pe staretul acesteia, parintele Efrem.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 22:44:24
Senior Member

Implicit

Deci nu exista o pozitie comuna a ortodoxiei in ceea ce priveste Botezul anglican?
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 22:48:43
razvan_m
Guest

Implicit

Depinde de pozitia fata de ecumenism a intaistatatorilor BO.
Cei care accepta ecumenismul, precum PF Daniel, Patriarhul BOR, accepta in general botezul de rit anglican.
Ortodocsii traditionalisti si acestia reprezinta pe adevaratii ortodocsi, nu recunosc nicio Sf. Taina a Bisericii Anglicane.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 22:51:31
Senior Member

Implicit

Deci e greu sa avem o viziune unitara a ortodoxiei pe acest subiect.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 23:07:06
razvan_m
Guest

Implicit

Aici e vorba de Ortodoxia traditionalista, care se opune oricarei forme de ecumenism, deci si Bisericii Anglicane pe care n-o recunoaste, si pe care o aprob si eu, in calitate de crestin-ortodox, deoarece pare sa fie invatatura de credinta a Bisericii Primare, Biserica lasata noua, oamenilor de Mantuitorul Hristos, si nu mai multe biserici cum exista astazi, ci "Una Singura, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica" (Crezul de la Niceea, anul 325 d. Hr.)

Iar pe de alta parte exista Ortodoxia Ecumenista, parte a Consiliului Mondial al Bisericilor, din care, din nefericire face parte si BOR si care are tendinta de a accepta ca si noi si ereticii marturisim Un Acelasi Dumnezeu si deci si aceleasi Sfinte Taine. O dezaprob din tot sufletul deoarece duce la o unire a bisericilor crestine doar de dragul unirii, prin compromisuri si negocieri, si deschide calea venirii lui Antihrist. Asta mi-l face mai putin simpatic pe PF Daniel, Intaistatatorul BOR si avand studii eretice (protestante) la o universitate franceza si catolice la una din Germania (Mainz, pare-mi-se)cred ca pare firesc pentru el sa se uneasca scurt si repede si cu catolicii si cu protestantii, cedand prin negocieri si alterand astfel invatatura primara de credinta a BOR.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 23:13:16
Senior Member

Implicit

Povestea asta cu unirea rapida nu are baza reale.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 23:21:34
razvan_m
Guest

Implicit

Pare-mi-se ca am gresit cand am afirmat ca BOR accepta botezul anglican. Iata textul care initial m-a indus in eroare:

[quote]
Erezia ecumenistă a „botezului comun” (5)
Taina Botezului și unitatea Bisericii. Conceptul de „unitate baptismală” în viziunea ortodocșilor ecumeniști

Sâmbătă 30 iunie 2007, de Preot Peter Alban HEERS

Pentru ceea ce urmărim, trebuie să fie limpede însemnatul rol al teoriei „unității baptismale” romano-catolice jucat în acest acord. În scurta sa analiză făcută documentului, Mitropolitul Ierothei (Vlahos) al Nafpaktei declară falsitatea „unității baptismale” și o identifică în mod corect ca pe o altă versiune a mult-osânditei „teorii a ramurilor”, scriind: „Pentru ecumeniștii [ortodocși] înțelegerea și acceptarea botezului ereticilor (catolici și protestanți, care au modificat învățătura despre Sfânta Treime și alte învățături de credință) înseamnă și acceptarea statutului eclezial al „trupurilor” eretice și, chiar mai rău, că cele două „biserici” (latină și ortodoxă) sunt unite în pofida unor „mici” deosebiri, sau că provenim din aceeași biserică și că trebuie să căutăm a ne întoarce la ea, formând prin unire acea singură și unică biserică. Aceasta este o formulare vulgară a teoriei ramurilor” [1].

O formulare a teoriei ramurilor în temeiul unui „botez comun” se găsește și în textul adoptat și semnat de către ecumeniștii ortodocși în iunie 1997 la cea de-a Doua Adunare Ecumenică Europeană a Consiliului Bisericilor Europene. Acolo citim: „În apa botezului, recunoaștem prezența Duhului, care este izvorul întregii vieți și ne face părtași trupului lui Hristos” [2]. „Recomandăm ca bisericile [...] să caute a dobândi recunoașterea reciprocă a botezului, în rândul tuturor bisericilor creștine” [3].

[color=red]În cele din urmă, în luna iulie a anului 2004, eparhiile australiene ale Patriarhiilor din Constantinopol, Antiohia și România au semnat în cadrul Consiliului Național al Bisericilor din Australia, așa-numitul „Document de înțelegere”, în care recunosc „taina botezului” administrată în comunitățile neortodoxe (romano-catolice, monofizite, anglicane, luterane, congregaționiste și unitariene) și promovează folosirea unui „Certificat de Botez” comun.[/color]
[i][color=darkblue]Aceasta înseamnă că ierarhii ortodocși din Australia, cu părtășia Constantinopolului, Damascului și Bucureștiului, au recunoscut existența botezului per se în confesiunile neortodoxe.
[/color]

Deci numai eparhiile australiene care sunt sub ascultarea BOR accepta botezul anglican, nu BOR, dar e totusi o cale f. primejdioasa pe care poate aluneca chiar BOR, parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2008, 23:31:05
Senior Member

Implicit

In Romania BOR la ce Biserici /Comunitati recunoaste Botezul?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Aniversari membri forum MarinaAlca Generalitati 2997 09.05.2024 20:27:05
Declaratia de la Timisoara-alianta familiilor Ioana-Andreea Stiri, actualitati, anunturi 2 26.08.2010 14:42:15
prerogative regale monica76 Biserica Ortodoxa Romana 7 25.08.2009 16:06:50
Consultari cetatenesti europene tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 0 19.02.2009 01:09:12
Pentru fratii din EU de Vest cozia Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 0 14.03.2008 19:17:03