![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Draga antiecumenism,
Este foarte interesant ca tu vii si torni tot felul de citate aici, care ti se par ca vorbesc de la sine. Nu este chiar asa! NU toti sfintii Bisericii sunt normativi pentreu credinta ortodoxa. Asa ca nu tot ceea ce au scris ei este si corect dpdv dogmatic. Asta nu o spun pentru a subestima valoarea Sfintei Traditii, ci pentru a-ti da un impuls sa fii mai bine documentat. Pozitia Bisericii Ortodoxe Romane nu este antiecumenica, insa nici nu sare in bratele ecumenismului asa cum fals cred unii. Are rezervele ei, pentru ca e intr-adevar greu sa realizezi un astfel de dialog. Insa exista puncte comune! Te inseli amarnic daca crezi ca ortodocsii sunt singurii care dau marturie despre Hristos! Unii de alte confesiuni crestine dau marturie despre El prin viata lor, prin sacrificiile lor, prin dragostea lor! Si chiar daca nu se adapa din credinta deplina, atat cat au ei stiu sa o foloseasca spre slava lui Dumnezeu! Cat priveste succesiunea apostolica.... cum e cu faza aia ca un preot caterisit ramane cu harul?? Nu ti se pare ca se cam bat cap in cap lucrurile?? Care e e diferenta intre un preot caterisit pentru credinta lui eretica si catolici? De ce unora le ramane harul si altora nu? Cred ca e cazul sa invatam sa cautam raspunsuri si la intrebari logice! Si daca tot ai comentat anumite randuri ale mele, nu inteleg de ce referintele biblice raman intotdeauna fara raspuns??! Oare cuvintele Domnului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos au ajuns sa fie mai putin importante decat diferitele pareri ale diferitilor monahi, etc??? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unii preoti indeamna la post negru vinerea spre exemplu, care este o forma de exagerare, pentru ca nu trebuie sa ignoram componenta biologica, este un pacat sa iti chinui corpul , macar si cu rugaciunile de noapte din manastiri, eu ma indoiesc ca sfintii s-au remarcat prin post aspru si prin rugasciune indelungata. eu cred ca Sfanta traditie a rastalmacit unele adevaruri. Sfintii au ramas intr-adevar prin multa bunatate, dragoste de oameni si printr-o viata curata, ultima nu inseamna post aspru, nesomn saucurgere de lacrimi cum specifica unele carticele de rugaciuni. oare nu ne zice mantuitorul "Bucurati-va" sau "pace voua"? Nu zice chin voua! cand zice "va veni vremea sa si postiti se referea la necazurile inevitabile din viata sau ii linistea pe zelosii vremii lui, care nu ar fi priceput ca El a mancat echilibrat si a baut, ca sa ne invete sa nu ignoram si cele ale firii. Iisus este cel mai bland Dumnezeu evocat de vreo religie, el ne indeamna la toleranta, dragoste, iertare si seninatate! Sa aveti parte de binele Lui toti care cititi ce am scris si toata lumea in general! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat priveste erorile din Sfanta Traditie... Da, sfintii s-au remarcat si prin asceza! Sa nu uitam ca ei au ajuns la masuri inalte prin modul in care au reusit sa faca din trupul lor nu un stapan, ci o sluga a lor! Si pentru stapanirea trupului aveau nevoie de post si de rugaciune. S-au luptat cu demoni si pentru aceasta aveau nevoie de post si de rugaciune, chiar din indemnul Mantuitorului " Privegheati si va rugati". Asta nu inseamna ca nu au facut-o cu bucurie, tot din indemnul lui Hristos! Asa ca postul nu este impotriva bucuriei, ci mai ales spre inmultirea bucuriei, lacrimile de pocainta se prefac apoi in lacrimi de bucurie prin mangaierea si iertarea pe care o trimite Dumnezeu! Hristos a postit si a indemnat la post si rugaciune pentru a ne tine mereu treji! |
|
|||
|
|||
![]()
A spus ca e vreme de postire cand mirele va fi luat....si acum in asteptarea Mirelui postul e cu atat mai de folos! Post, rugaciune, pocainta, bucurie....bucuria nu vine de la sine!
|
|
|||
|
|||
![]()
Iosif:
“NU toti sfintii Bisericii sunt normativi pentreu credinta ortodoxa. Asa ca nu tot ceea ce au scris ei este si corect dpdv dogmatic.” Atunci sa-mi zici tu frate Iosif care Sfinti sunt normativi si care nu,ca eu nu stiu… Daca era doar un sfant care se lua (ca sa zic asa) de ecumenism,sau de ereziile catolice sau protestante atunci poate eram mai rezervat,dar atata timp cat avem zeci de Sfinti care au combatut ereziile si aceasta erezie ecumenista, inseamna ca trebuie sa-i credem .Sau poate tu te consideri mai intelept decat Sfantul Justin Popovici;sfintii de la sinodul V ecumenic; Sfantul Efrem Sirul; Sfantul Vasile cel Mare; Sfantul Ioan Gura de Aur…. : “PAPISTASII NU AU PREOTIE NICI TAINE... VATICANUL NU ESTE BISERICA, CI UN SISTEM POLITICO-ECONOMIC SITUAT IN AFARA BISERICII, IAR PAPA CU TOTI CLERICII VATICANULUI NU SUNT URMASI AI APOSTOLILOR, NU AU PREDANIA SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA... PAPISTASII SUNT FRANCOLATINI, IAR PE DEASUPRA SI ERETICI. PAPISMUL SE AFLA IN AFARA BISERICII..., SI PENTRU CA IN AFARA BISERICII NU EXISTA TAINE, PENTRU ACEASTA CLERICII PAPISTASILOR SI INSUSI PAPA, PENTRU NOI ORTODOCSII, NU AU PREOTIE, ADICA AU FOST TAIATI DE LA SUCCESIUNEA APOSTOLICA.” “Canonul 6 al Sinodului V local de Ia Laodiceea (343) - „Nu este ingaduit ereticilor a intra in casa lui Dumnezeu daca staruie in eres." ”Canonul 32 al Sinodului V local de la Laodiceea - „Nu se cuvine a primi binecuvantarile ereticilor, care sunt mai mult absurditati decat binecuvantari." „ Canonul 15 al Sinodului al Noualea din Constantinopol (861) „Cei ce propovaduiesc public eresul sau il invata in Biserici, sa fie indepartati de comuniunea cu credinciosii si afurisiti, ca unii ce fac schisma si sfarama unitatea Bisericii." Sinodul de la Constantinopol din anul 1724 „Cei care vor dezerta de la Ortodoxie si vor parasi parintestile si dreptele dogme ale credintei si Predaniile obstesti ale Bisericii si vor decadea si se vor indeparta cu inovatii si cu credinte absurde si cu obiceiuri eterodoxe si vor falsifica si vor maslui adevarul Ortodoxiei, acestia nici nu mai sunt, nici nu se mai numesc crestini cu adevarat, ci se taie si se despart de totalitatea madularelor Bisericii si a crestinilor, ca niste eterodocsi si inovatori si se izgonesc afara din sfantul staul ca niste oi raioase si madulare putrede." Sfantul Efrem Sirul (+379) „Vai acelora care se intineaza cu blasfemiatorii eretici! Vai de cei cati murdaresc sfanta credinta cu eresuri sau incheie vreo intelegere cu ereticii!” Sfantul Vasile cel Mare:” Una este crima care se pedepseste acum cu asprime: nepazirea Predaniilor Parintilor. Sa ne luptam pana la sfarsit ... nu pentru bani, nu pentru slava... ci pentru a dobandi de obste comoara credintei sanatoase si sa ramanem luptandu-ne.” Sfantul Ioan Gura de Aur (+ 407) „DACA CINEVA CONTRAFACE MACAR O MICA PARTE A CHIPULUI REGELUI PE MONEDA REGALA, IN FELUL ACESTA O FALSIFICA; LA FEL SI IN CREDINTA CEA ADEVARATA, ACEL CARE VA SCHIMBA CHIAR CAT DE PUTIN IN EA, O VATAMA PE TOATA. CACI DACA, PE DE O PARTE, DOGMA ESTE RASTALMACITA, SI INGER DE AR FI, SA NU-L CREDETI. NIMIC NU FOLOSESTE VIATA VIRTUOASA, DACA CREDINTA NU ESTE SANATOASA." CATOLICII AU CONTRAFACUT O PARTE DIN CREDINTA PRIN INTRODUCEREA LUI FILIOQUE ?AU CONTRAFACUT. DECI AU VATAMAT TOATA CREDINTA SI DE ACEEA NE-AM SI DESPARTIT DE EI LA 1054. Te intreb :ai citit toate citatele din Sfintii care scriu impotriva ecumenismului si a ereziilor ? Daca da eu nu stiu ce mai ai de zis,sau tu te crezi mai destept decat toti cei 40 de sfinti ? Sfintii care au intrat in legatura cu energiile necreate ale lui Dumnezeu,care au fost indumnezeiti ,care au ajuns la nepatimire poate nu au scris tot corect dpdv dogmatic- asa crezi tu – iar tu care esti un simplu credincios tu sti ce si cum .ADICA EI POATE AU GRESIT SI TU NU . EU CRED CA ESTE INVERS:TU ESTI IN GRESEALA SI EI NU. ASA CA EU O SA-I ASCULT PE EI CARE SUNT IMPOTRIVA EREZIILOR DE TOT FELUL,SI IMPOTRIVA EREXIEI ECUMENISTE. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat privste ascezxa, aici am rezerve, poti avea o viata cumpatata, curata si fara sa te rogi intr-una. Stiu si eu despre trezvie, stiu ca trebuie sa avem un control al mintii, dar duhul este sarguincios iar trupul neputincios. Sfintii s-au luptat cu neputintele lor, demoni este spus la figurat.E greu de interpretat. Rugaciunea are rolul de a ne canaliza gandul spre bimne, dar nu este nevoie sa ne rugam noaptea sau sa zicem de 40 de ori "doamne miluieste", pentru ca asta aminteste de Yoga, nu de ceva firesc. Iisus zice :"Nu cine zice mie Doamne, Doamne, se va mantiu ci cine va face voia Tatalui meu. Sunt multe cazuri de calugari care se imbolnavesc de la viata nefireasca si unilaterala, Dumnezeu este cu totul altceva decat sa o tii tot intr-o rugaciuner, poti sa te rogi simplu cu Tatal nostru sau rugaciunea inimii sau cu cuvintele tale dar nu pana la refuz, mai avem si alte indatoriri. Nu ma intelegeti gresit, eu sunt o persaoana care am fost bolnasva si am avut delir mistic, doctorii mi-au zis sa ma rog numai seara, pentru ca stateam numai in biserica cu acatiste, asa credeam ca este bine, problema mea este mai complicata. |
|
|||
|
|||
![]()
Orice exagerare este daunatoare! Si nu oricine are darul rugaciunii neincetate! Fiecare sa faca dupa putinta si dupa cum ii este chemarea! E absolut firesc ca un calugar sa se roage mai mult decat un mirean, pentru ca dispune de timp mai mult! Un mirean nu trebuie sa neglijeze celelalte datorii pentur a sta in rugaciune! De multe ori, faptele sunt o adevarata rugaciune! Insa rugaciunea ca si convorbire cu Dumnezeu este o sursa esentiala pentru zidirea sufleteasca!
Eu nu am folosit demoni la figurat, ci la concret! Ei nu vorbesc de demoni in mod simbolic, ci ca pe fiinte concrete! Sunt nenumarate scrierile acestea despre demoni! N-are rost sa traim cu gandul ca doar binele exista! Exista si o intrupare a raului! Hristos a alungat demoni la propriu! Insa nu trebuie sa ne speriem, Dumnezeu este Cel Care ne protejeaza! Iti inteleg experienta! Proabil ca ai incercat sa iti depasesti masurile! NU in acatiste rezida experienta religioasa, ci in iubire asa cum ai spus! Iubirea este treapta cea mai inalta a trairii credintei noastre! Insa pana la trairea acestei trepte avem nevoie de rugaciune! Uite aici un dialog interesant despre cumpatare. O viziune extraordinara, e vorba de echilibrul vietii crestine in contextul vietii noastre de zi cu zi! http://www.nistea.com/Intampin1.html#Despre%20grijile Site-ul www.nistea.com contine de altfel si alte scrieri ale Parintelui Teofil si multe alte lucruri interesante! Sa cerem de la Dumnezeu echilibrul, chemarea la echilibru este de fapt chemarea noastra ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi place insa raspunsul tau, este uman si inteligent, inca o data multumesc. |
|
|||
|
|||
![]()
Draga Euftalia,
Din pacate, trebuie sa te contrazic. Hristos nu a fost un farsor care a convorbit cu demonii! Crezi ca ispitirea din pustie, sau trimiterea demonilor in porci, etc... erau doar asa piese de teatru?? Una dintre incercarile importante ale diavolului este aceea de a ne face sa credem ca el nu exista! In momnetul in care noi credem acest lucru, nu stam cu grija de a ne apara de el. Eu cred ca nu putem lua din viata doar aspectele pozitive. Avem o lupta de dus si ea nu este impotriva trupului, asa cum spune Sf. Ap. Pavel, ci impotriva demonilor. " Caci lupta noastra nu este îimpotriva trupului si a sangelui, ci impotriva incepatoriilor, impotriva stapaniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduh." Ef 6,12 N-are rost sa interpretam in mod simbolic ceea ce e negru pe alb, asta fac cei din Occident si rezultatele sunt pe masura! Insa, asa cum spui si tu, exista si cazuri in care oamenii fie intentionat reactioneaza ciudat, fie din autosugestionare....insa acestea nu anuleaza realitatea existentei demonizarilor! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sau se invata erezii si la noi? BOR este si ea eretica in deschiderea ecumenica? Te-am mai intrebat...nu mi=ai raspuns. Nu uita ca asemenea incercari au avut loc si in secolele 13-15. Au existat aceste tendinte ecumenice: Sinodul de la Lyon (1274) si sinodul de la Ferrara-Florenta (1438-1445). De ce ecumenismul atunci ar fi fost indreptatit si acum nu? Ti-am spus, sunt de acord ca ecumenismul poarta in sine si pericolul relativizarii credintei, orice este posibil! Dar el in sine nu este rau, rau devine daca este rau intrebuintat! Iar in ceea ce priveste ca unele scrieri ale Sfintilor Parinti sunt normative si alte nu, ai putea totusi sa iti dai singur seama daca te gandesti la Origen. Toate cele bune, Iosif |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dragostea de aproapele tau | viviana | Generalitati | 9 | 28.07.2011 21:03:46 |
Dragostea de Hristos ! | iustin10 | Rugaciuni | 1 | 18.03.2010 14:21:52 |
dragostea | lore86 | Nunta | 166 | 09.11.2009 13:59:12 |
dragostea | iuda | Generalitati | 3 | 20.09.2007 19:51:09 |
dragostea | Saurian | Generalitati | 16 | 24.10.2006 16:34:48 |
|