![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In primul rand nu toti preotii sunt duhovnici. Am inteles ca li se face o ierurgie/investire speciala. Nu confunda hirotonia cu darul duhovniciei. La hirotonie preotul capata har de la Dumnezeu sa fie preot, duhovnicul mai prim este apoi un har suplimentar. Si pe urma mai sunt oameni, ca in orice profesie/meserie, care sunt facuti pentru ea, sau nu. Exista preoti si monahi de exceptie, cu haruri deosebite, care sunt cautati de multi. Care "vad" si simt anumite lucruri ca nimeni altul, care pot da sfaturi bune, sau ajuta in im prejurari deosebite. Acesti oameni au mai intai un talant special de la Dumnezeu, au o pregatire deosebita (facultate, citesc mult, studiaza psihologie, etc.), au suflet mare etc. Iti dau un exemplu practic: Parintele Galeriu. Altii iti vor spune de Par. Cleopa, sau de Parintele Teofil Paraianu. Fiecare cum simte. Duhovnicul trebuie sa fie si potrivit cu fiul/fiica sau/sa duhovnicesc/duhovniceasca. Unul se simte bine cu Parintele Galeriu, altul cu Parintele Cleopa.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Desi inteleg foarte bine ce ai vrut sa spui, nadajduiesc sa intelegi si tu ce vreau sa spun. Toti preotii sunt duhovnici, Sophia. Din mila lui Dumnezeu, pentru dispozitia buna a inimii celui care se spovedeste, Domnul indruma sufletele a nenumarati ucenici ai unor duhovnici sunt, poate, mai putin virtuosi. Nimeni nu cunoaste clipele de pocainta sau de regret ale unui preot, pocainta pentru vreo cadere si regretul pentru lipsa unor roade duhovnicesti. Domnul ne cere sa avem smerenie si pocainta, iar nu sa fim ucenici ai unor duhovnici cu viata sfanta. Marii duhovnici se imputineaza precum se imputineaza si ucenicii ascultatori si smeriti. Chiar si asa insa, Domnul va lucra in continuare prin preotii Sai, indiferent de neputintele lor morale. Cat ne rugam pentru duhovnicul nostru... ori pentru preotul din parohie ?!
"Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii." (Matei 12,36) Last edited by windorin; 26.04.2012 at 09:38:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu poate gresesc in multe, dar altfel am inteles institutia duhovnicului (poate legat de ceea ce as avea eu nevoie si nu primesc) si de aceea spun ca unui preot ii trebuie mai multe ca sa fie si duhovnic.
|
||||
|
||||
![]()
Asa este, insa atunci cand nu gasim unul langa care sa ne simtim acasa, putem avea foloase reale de la oricare altul, mergand la el cu smerenie, cu credinta si cu dragoste. Sunt convins ca nu te va lasa Dumnezeu, ci vei afla un duhovnic pentru inima ta. Si eu m'am spovedit ani de zile la "un preot cu agenda plina", insa tot eu am fost de vina pentru lenevirea si pacatele din acea perioada, nu el. Acum am un duhovnic pe care nu il merit, si iarasi sunt intristat, vazand cat de curat vietuieste el si cat ma chinui eu. Fie neputincios duhovnicul, fie sfant, tot numai noi suntem de vina pentru lenevirea si irascibilitatea noastra sufleteasca.
"Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii." (Matei 12,36) Last edited by windorin; 27.04.2012 at 09:13:52. |
|
|||
|
|||
![]()
Dupa mine, cel mai bun sfaturitor este chiar Dumenzeu, care te invata prin intamplarile tale si prin oamenii pe care ii intalnesti. El va gasi o cale sa te indrume, chiar si fara un duhovnic cu "diploma". Problema adevarata dupa mine este ca noua (sau cel putin mie) imi trebuie sfaturi mura-in-gura de multe ori, pt asa inteleg cel mai bine voia Lui. Insa eu cred ca primim sfaturi prin orice lucru care ni se intampla, chiar si chestii marunte, sau suferinta. Desi nu avem inteligenta necesara sa intelegem in intregime voia Domnului, el nu renunta sa ne invete in fiecare zi cate ceva. Este doar parerea mea.
Eu am descoperit ca suferita mea vine din cauza ca astept lucruri pe care nu e necesar sa le astept. Lucuri pe care societatea ne impune sa le asteptam, sa le dorim. Lucruri ca satisfactia primirii admiratiei pt realizari profesionale, dovedirea calitatilor tale in fata atora, familia perfecta, lucruri materiale, etc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Norocul ortodoxiștilor că rumânilor puțin le pasă de biserică, de adevăr, de Dumnezeu, de mântuire și că astfel pot să își ducă mizeria și pseudo-ortodoxia mai departe fără a fi deranjați prea mult (măcar pe un termen scurt și mediu, că oricum pe termen lung deja se cristalizează prăpădul "ortodoxiei" la rumâni), fără a avea prea multe reclamații, în ciuda nenumăratelor acte de malpraxis duhovnicesc pe care le comit cu onor "iscusiții" "duhovnici"; în hărmălaia asta, în mușuroiul acesta de oameni nesimțiți și nesimțitori față de cele ale Duhului, în gloata asta de mulți (și paraleli) își pune biserica pseudo-ortodoxă rumânească toată baza; fără ei și fără marele lor sprijin, în special financiar, dar și acela de indiferență, probabil sistemul ticăloșit al pseudo-ortodoxiei ar capitula sau ar fi capitulat de mult. De aceea cârdășia indiferenților paraleli cu biserica este atât de mult răsplătită de oamenii sistemului ticăloșit, de aceea oamenii de spirit sunt atât de disprețuiți și de marginalizați de pseudo-aleșii lui Dumnezeu aici la porțile orientului unde totul este luat în batjocură, inclusiv, și în mod special, numele lui Dumnezeu și Sfânta Tradiție a Bisericii lui Hristos. Last edited by Decebal; 29.12.2012 at 22:34:35. |
|
|||
|
|||
![]()
Atat scrierile cat si modelul de credinta intruchipate de catre Sfantul Simeon Noul Teolog cred ca depasesc posibilitatile unei analize intr-un cadru virtual pt ca vorbim efectiv de o personalitate extraordinara care a trait complet ceea ce a predicat si in ceea ce a crezut.Ar fi util de analizat invatatura sa si in contextul istoric al vietii sale,cu multe asemanari,mai mult sau mai putin vizibile cu prezentul,pe anumite aspecte insa cred problema este foarte complexa pt ca exemplul sau este unul aproape radical ca si intensitate a trairii si atunci este greu,la nivel general,sa se ridice toti la acest nivel.Pe mine m-a impresionat profund si chiar vroiam sa scriu la sectiunea ,,Patrologie"un articol compilatie despre el,si anuntasem asta, dar acum ezit pt ca este foarte dificil,nu stiu cum sa spun exact,sa gasesti in prezentare echilibrul intre o asemenea personalitate de exceptie,care te poate intimida cumva si modul cum sa-i scoti in relief mesajul scrierilor sale pt ca acest om a ars cumva efectiv in credinta,nu a cunoscut jumatati de masura,aceasta este impresia pe care mi-au produs-o scrierile sale.Intradevar mi-am pus si eu intrebari din perspectiva prezentului dar acesta este efectul unui sfant,ne arunca-n derizoriu falsele zbateri si ne pune sa ne intrebam in ce masura traim si in ce masura mimam trairea.
Ca o simpla parere,ce nu trebuie inteleasa mai mult de atat,eu nu l-as in include intr-o discutie polemica,desi in viata lui au existat lupte spirituale cu cei din jurul sau,pt ca este foarte usor de cazut intr-o extrema despre care ar fi multe de spus dar nu cred ca este momentul acum,cand toti se pregatesc de sarbatorit finalul acestui an si sunt mai putin dispusi la o captatio benevolentiae. Marea majoritate stiu foarte putine despre el,aproape nimeni nu discuta despre el sau despre scrierile sale la nivel de simplu credincios si orin urmare ar trebui abordata o cale sistematica de catre cineva capabil de asa ceva.Pasul de la o viata traita-n sfintenie, cu tumultul ei,si luat furca-n mana de entuziasm poate putin prea aprins este foarte scurt dar nu toti se pot ridica la nivelul lui.De fapt cred ca foarte putini se pot ridica la nivelul lui si asta ma duce cu gandul la aceea veche polemica despre care ar fi multe de spus. Sa nu va suparati pt simpla mea opinie,am o intelegere limitata dar sunt un expert in a deveni radical fara sa judec prea mult si din acesta perspectiva am incercat sa-mi spun temerile.Numai bine! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Păi cine crezi că are interesul să te scoată din probleme? Ba dimpotrivă cu cât ai mai multe probleme, cu atât ești mai dependent de biserică și de slujbele și serviciile sau deserviciile religioase ale clericilor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In - cre- di - bil !! |
|
|||
|
|||
![]()
Încă un mod este aici prezent de distorsionare a adevăratului creștinism de către sistemul mistificator și falsificator al adevăratelor valori spirituale. În creștinismul adevărat accentul cade pe apostolat, în cazul celor așezați de Dumnezeu, și pe misiune, apostolii, misionarii fiind cei care în primul rând caută ucenici, ies în întâmpinarea lor, umblă mări și țări ca să îi găsească și să îi aducă în adunarea lui Dumnezeu. Însă în sistemul degradat de poftele oamenilor păcătoase și puse în prim plan, nu oamenii Duhului trebuie să își caute ucenici, ci bieții de oameni, disprețuiții, marginalizații, desconsiderații, batjocoriții, ale căror suflete nu sunt luate în seamă de sistemul DOMNOȘILOR, al clericilor însetați de bani și de viață ușoară și bună, ei acești bieți de oameni trebuie să meargă, să se ploconească, să se milogească, să se înjosească precum ultimii oameni ca să fie măcar băgați în seamă de clericii care ard gazul prin parohii. Nici preoții nefiind născuți cu adevărat la o viață spirituală autentică nu știu cum să îi călăuzească pe alții și atunci încep cu rețetarele lor de posturi, rugăciuni și canoane. Pentru că asta este plăcerea multora să se bage în sufletele oamenilor, deși mulți habar nu au să o facă, ca să le "aplice" cu micimea lor sfintele canoane și pentru ca să își spună ei lor cât sunt ei de nepăcătoși în comparație cu acești păcătoși. Asta este realitatea răsturnată în care trăim, în care apostolatul a fost înlocuit de "așezare", iar adevărata îndrumare spirituală în Duhul Adevărului a fost înlocuită de rețetarul, pus în aplicare de niște presupuși cunoscători, de rugi, ritualuri și canoane. Care naștere spirituală, care viață duhovnicească, de unde viață în Hristos? Lasă că poți trece cu picioarele și cu bocancii peste TOATĂ evanghelia, că îți găsește rețetarul o rețetă de canoane, neapărat sfintele canoane ale răsăritului, ca să te "mântuiască" de toată nesimțirea ta față de Hristos și de Sfânta Jertfă de pe Sfânta Cruce.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Poate un crestin ma poate ajuta? | andrei1994 | Umanitare | 6 | 16.10.2011 16:02:01 |
cine ma poate ajuta | gherman | Pocainta | 10 | 12.11.2009 23:56:59 |
Cine ma poate ajuta? | Dia20_diana | Nunta | 7 | 25.06.2008 18:52:37 |
cine ma poate ajuta? | NiCcoleta | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 17.03.2006 03:41:06 |
|