![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
@glykys - foarte frumoasa povestea ta cu avva si cu desfranata. Mi-au dat lacrimile. Asa da! Mangaiere si salvare a persoanei aflata in suferinta si cadere.
@Miha-Anca - ce raspuns mi s-a dat sau mi-am dat? Nu te inteleg! Ai citit mesajul meu sa vezi ce am inteles din povestea lui Zaharia? @Zaharia_2009 - ai grija ca ai cazut in mandrie mare cu faleala ta intru pacatosenie! Smerenia, frate! Iti lipseste smerenia! Pe urma ai grija la ton, te rog, nu insulta oamenii, te-am mai rugat. Si ca sa-ti raspund la intrebarea finala: nu, nu toti sunt ca tine. Eu nu. Eu am multe pacate probabil, dar din ceea ce ai insirat tu acolo, eu m-am straduit multe sa le fac si cu dragoste. Asa mizerabila nu ma simt. Si nu o spun din mandrie. Nu pot sa ma apuc sa iau fiecare element din lista ta la rand, dar iti spun ca multe (din cele pozitive) le-am facut. Mi-ar fi placut sa botez, sa cunun, daca as fi avut pe cine... si daca asat este si un canon? Iar de indraznit, asa putin...si mi-as dori asa putin...si tot nu se poate. Dupa tine ar trebui nici sa nu ne mai ducem sa ne spovedim si impartasim. Multumesc pentru sfat. Cred ca intrebarea cu respectul se referea mai mult la respectul uman. In biserica si in fata lui Dumnezeu suntem toti egali. Una la mana. Respect reciproc trebuie sa fie la toata lumea. Doua la mana. Si preotul trebuie respectat atat ca om cat si ca profesie, dar si crestinii trebuie respectati si ca oameni si ca fii duhovnicesti. Si trebuie ajutati cand au nevoie. @Hartford - da, si eu ma rog pentru preot. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cam tarziu, dar pana la sfarsit m-am prins si eu. |
|
|||
|
|||
![]()
Da, cei, care sub patrafir fiind, isi plang pacatele fara sa incerce sa se indreptateasca; care au inteles ce inseamna spovedania si doresc sincer sa se indeparteze de pacate.
|
|
|||
|
|||
![]()
@Miha-Anca - in ceata ma aflu, nu o dau altora. Si asta pentru ca ce aflu de la voi nu este Ortodoxie, credinta, sau nu cea adevarata, facatoare de bine.
|
|
|||
|
|||
![]()
Adevarat, sophia, relativ la ceata. Dar tu nu ii crezi nici pe Sfintii Parinti, nu pe noi, cei care iti raspundem, citandu-i pe acestia. Credinta consta in a crede, nu in a te indoi vesnic... de parca nimeni pana acum nu si-a pus problemele ridicate de tine. Fara Sfintii Parinti nu ai de unde sti ce e Ortodoxia, bazandu-te doar pe propria ratiune.
Ai vazut ca ti s-a raspuns de fiecare data la intrebari; dar nimic nu pare a te multumi. Imi pare rau. Credinta de la Dumnezeu este, in masura in care o dorim, nu de la oameni. Un Craciun fericit iti doresc. Last edited by Miha-anca; 23.12.2009 at 14:21:27. |
|
||||
|
||||
![]()
Avind la baza aceiasi atitudine prezentata in postarea anterioara, smerenia si iarasi smerenia adevarata in comparatie cu pretentiile lumesti, umaniste evident inradacinate in inima de ,,lumea lumesca", am revenit sa prezint o alta atitudine similara . Aceasta ii apartine parintelui ieromonah Calistrat de la Sf. Min. Birnova(Moldova) si se gaseste pe unul din CD-urile sale cu predici. Se stie ca pt. predicile sale crud de reale si de acuzatoare pt. actuala si iluzoria viata duhovniceasca in care se scalda mare parte din valahi cit si pt. calitatea si slujirea castei arhiereilor acest parinte a fost interzis de la slujire si predicare chiar de catre mitropolitul Moldovei IPS Daniel (in urma cu 4-5 ani).
Deci , intr-una din zile ,in care parintele spovedea a sesizat ca o femeie in jur de 45 ani , prezentabila, eleganta si cu o morga pretentioasa , femeie sigur de oras, nu se grabea la spovedanie lasind pe altii inaintea ei . A tot lasat asa pina a ramas ultima . Ajunsa sub patrafirul parintelui i-a spus :,, parinte, cred ca mai aveti rabdare sa ma ascultati pe indelete si sa nu ma grabiti caci voiesc sa ma marturisesc adevarat ! Stiti, eu sunt profesoara N." La aceste precizari parintele a raspuns : ,,Ei , si ce daca sunteti profesoara N. si ati tinut sa spuneti asta ,sa o precizati de la inceput ?... de ce nu mergeti atunci sa va spovediti la un profesor ...si ati venit la un calugar prapadit ? Ati vazut eu ca intreb pe cineva ce este sau ca ar avea importanta cine este ? Mergeti va rog si va spovediti la scola si nu la minastire ! Profesoara si-a dat insa seama ce greseala a facut , si-a cerut iertare, si-a insusit mustrarea parintelui si in cele din urma s-a spovedit fara a mai astepta sa fie tratata cu respect ! |
|
|||
|
|||
![]()
@Zaharia2009 - de unde tot vii cu astfel de exemple.
Sigur ca profesoara a gresit, dar nu despre asta era vorba in discutie pe acest fir. Noi nu refeream la acest gen de respect intre preot si enorias. Am mai spus doar: in biserica suntem egali si in fata preotului si a lui Dumnezeu. In fata lui Dumnezeu suntem toti oameni si egali, inlcusiv cu preotul si monahul. Pentru El suntem toti la fel: oameni. Eu vorbeam de un astfel de respect de ex.: Sa ne vorbim respectuos, sa nu deranjam, sa tinem cont de profesia preotului (de timpul, de ispitirile lui etc.), sa tinem cont unii de altii. Preotul/duhovnic sa te ajute cand ai nevoie: cu rugaciunea, cu o vorba buna, cu ceva practica daca ai nevoie, sa se implice in social sa ajute oamenii necajiti, sa fim aproape sufleteste, sa fim blanzi, sa ne ajutam si ca oamenii (in afara tarii suntem ca o familie si de multe ori este nevoie de lucruri speciale (masa, inoptat in alt oras, etc.), sa nu facem discriminari (se intampla la noi in biserica de ex.), cand omul este in suferinta sau necaz sa-i fii aproape (in ambele sensuri), etc.. Eu am avut o astfel de relatie deosebita si cu respect si cu dragoste de aproape in ambele sensuri cu un preot. Ce bun era parintele Galeriu! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
........scuza-ma ca m-am bagat si eu ca musca-n lapte.........dar chiar n-am rezistat...... |
|
|||
|
|||
![]()
@elizabeta - buna ideea. Dupa sarbatori va povestesc.
|
|
|||
|
|||
![]()
Exista frate, exista..
numai ca viata asta.. e mereu o scoala. Unul e la gradinita, altul in cl I, altul la generala si din cei mai avansati la facultate. "Materia" este aceeasi numai modul de abordare/intelegere este diferit.. Ferice de cei ce au trecut prin focul ispitelor si au ajuns la "facultatea duhovniceasca". Si de doua ori fericiti cei ce reusesc sa umple de pace si bucurie pe fratii lor.. Prin cuvintele/exemplul/rugaciunea lor... Bucurie! Last edited by eduardd; 24.12.2009 at 22:24:42. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Femeia | PetruD | Morala Crestina | 72 | 19.11.2013 13:22:16 |
Femeia Cananeanca | CristianVladut | Generalitati | 1 | 12.03.2011 23:01:39 |
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului | 11111111 | Generalitati | 98 | 10.01.2010 08:41:15 |
Femeia samarineanca | sophia | Din Noul Testament | 5 | 18.05.2009 15:38:02 |
Femeia desfranta | iosif | Din Noul Testament | 19 | 23.04.2007 12:23:31 |
|